Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι λόγοι που «επέβαλαν» τη σημερινή αντίδραση

Στην σκιά των δυσοίωνων εκτιμήσεων για την οικονομία και με το… συνήθη χαμηλό τζίρο η άνοδος στις 626 μονάδες. Ακολούθησαν τις τράπεζες, Viohalko, Coca Cola, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Lamda. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στα blue chips.

ΧΑ: Οι λόγοι που «επέβαλαν» τη σημερινή αντίδραση

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές ποντάρουν σε νέα μέτρα τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, από τις κεντρικές τράπεζες.

Σημειώνεται πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει διήμερη συνάντηση που ξεκινά αύριο Τρίτη και η ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη.

Νωρίτερα, τα χρηματιστήρια στην Ασία σημείωσαν άνοδο, με την τράπεζα της Ιαπωνίας να συνεδριάζει σήμερα και αύριο. Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων για την αναθέρμανση της οικονομίας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η αγορά εμπορικών χρεογράφων και εταιρικών ομολόγων και η αύξηση της αγοράς κρατικών χρεογράφων και ομολόγων. Η BoJ διατήρησε το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιό της στο -0,1%, ενώ δεσμεύθηκε στη διατήρηση της απόδοσης του 10ετους ιαπωνικού κρατικού ομολόγου, κοντά στο 0%.

Από την άλλη, τα “μεγάλα νούμερα” τα οποία περιμένουν οι αγορές θα αφορούν τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ α’ τριμήνου στις ΗΠΑ την Τετάρτη και της ΕΕ την Πέμπτη, ενώ οι ενεργοί επενδυτές δεν έδειξαν να προβληματίζονται από την επιστροφή των πιέσεων στο πετρέλαιο (τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 518,6 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Απριλίου, πλησιάζοντας στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2017 - 535 εκατ. βαρέλια).

Την ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών ακολούθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να “πατάνε” και στις υποβαθμίσεις – χάδι, από τους οίκους αξιολόγησης, θεωρώντας ότι οι υποβαθμίσεις του outlook από “θετικό” σε “σταθερό” από τους οίκους αξιολόγησης, ήταν το μικρότερο εκτιμώμενο κακό

Πιο συγκεκριμένα και μετά την Fitch, στην απόφαση να υποβαθμίσει το outlook της ελληνικής οικονομίας σε “σταθερό” από “θετικό”, προχώρησε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, διατηρώντας την αξιολόγηση σε “BB low”. Βλέπει ύφεση 5% φέτος και μεγάλη αβεβαιότητα για το 2021.

Σε διατήρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης “ΒΒ-“ για το ελληνικό αξιόχρεο προχώρησε η Standard and Poor's, υποβαθμίζοντας το outlook σε “σταθερό” από θετικό. Ο οίκος προβλέπει ύφεση, περίπου, 9% φέτος και ανάκαμψη 5,5% το 2021, που θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από την πιθανή λήξη της υγειονομικής κρίσης και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών.

Μεγάλη μερίδα αναλυτών είδε ως, διακριτικά, υποστηρικτική τη στάση των οίκων, καθώς απετράπη η ουσιαστική υποβάθμιση της οικονομίας και περιορίστηκαν μόνο σε προειδοποιήσεις για τις προοπτικές, κάτι που έδωσε “πάτημα” στους σημερινούς αγοραστές και οι οποίοι περιμένουν αύριο Τρίτη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Στα παραπάνω, ας προστεθούν η νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου να υποχωρεί στο 2,195%, αλλά και κάποιες διαθέσεις “window dressing”, καθώς απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για την λήξη του χρηματιστηριακού 4μηνου και θα πρέπει να αμβλυνθούν, όσο γίνεται, οι αλγεινές εντυπώσεις που άφησε ο Μάρτιος, αλλά και το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης του Χ.Α., δεν έχει “δει” ακόμα θετικό μήνα στο τρέχον έτος.

Να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας, το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ήταν με θετικό πρόσημο και όλα αυτά με τον τζίρο να παραμένει στα, γνωστά, χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με αναλυτή που διατηρεί στενή συνεργασία με την στήλη, “οι προβλέψεις για τις διεθνείς αγορές δείχνουν να επεκτείνονται μέχρι τον Νοέμβριο και τις αμερικανικές εκλογές, όπου η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται να παίξει ‘σκληρό πόκερ’ και να ρίξει ‘όλους τους άσσους της στο τραπέζι’, προκειμένου να επανεκλεγεί. Από την άλλη, όλα επιβεβαιώνουν ότι το Χ.Α. θα παραμείνει σε υψηλή εξάρτηση από την πορεία των διεθνών αγορών, εξαιρουμένου του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, που θα κληθεί να επιλύσει και νέα σημαντικά προβλήματα, με τα επιφυλακτικά σενάρια να παραμένουν σε πλήρη ισχύ”.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, η μετοχή της Alpha Bank (+7%) παραμένει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 0,60 ευρώ, της Εθνικής (+5,82%) με “stop” τα 1,053 ευρώ και της Πειραιώς (+5,56%) με “stop” στα 1,188 ευρώ. Επίσης σε ημερήσιο “long” γυρίζει και η Eurobank (+5,39%) αν δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 0,358 ευρώ, με “stop” στα 0,33 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 337,53 μονάδες (+7,50%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 333,01 (+6,06%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 332,9 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 6,02%.

Το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 328 μονάδων, γύρισε τον ΔΤΡ σε ημερήσιο “long” με “stop” στις 303 μονάδες και τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 350 και 386 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “τη δυνατότητα σε όσα νοικοκυριά έχουν πληγεί από την πανδημία να λάβουν κρατική επιδότηση δόσης δανείου για πρώτη κατοικία εξετάζει η κυβέρνηση, ως μεταβατικό μέτρο προς την πλήρη κατάργηση κάθε προστασίας. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε ένα μεταβατικό πλαίσιο εννέα μηνών, που θα δίνει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες, με ενήμερα προ πανδημίας δάνεια, να εξασφαλίσουν επιδότηση δόσης από το Δημόσιο. Προϋπόθεση ένταξης θα αποτελεί να έχουν πληγεί τα εισοδήματα του δανειολήπτη από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της, ενώ το ύψος της επιδότησης θα είναι φθίνον ανά τρίμηνο”.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο τερμάτισε τις συναλλαγές ο Ελλάκτωρας (-1,92%) και αμετάβλητη η μετοχή του Σαράντη.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΕΕΕ (+4,50%), με τον Μιχ. Γελαντάλι να διακρίνει “αγοραστές λόγω Λονδίνου και προεξόφλησης οικονομικών στοιχείων πρώτου τριμήνου”.

Κλείσιμο υψηλότερα των 23,28 ευρώ, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τα 24,99 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 21,50 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοανοδικά ο τίτλος της Jumbo (+1,10%), προσπαθώντας να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά των 12,65 ευρώ (κλείσιμο 22/4). Αν συνεχίσουν οι αγοραστές να δείχνουν κινητικότεροι, οι επόμενες αντιστάσεις στα 14,85 και 15,29 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η μετοχή της Motor Oil (+3,70%). Η επόμενη αντίσταση στα 14,89 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, απόλυτα σημαντική η στήριξη στα 12,73 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Ίντεργουντ (-2,27%), που συνεχίζει να αυξάνει συναλλαγές (σήμερα όλος ο όγκος σε λιγότερο από τρία λεπτά), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Intralot (-3,07%, η Eurobank Eq. ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με απόφαση της από 2/4/2020 συνεδρίασής της, η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών Χ.Α. ενέκρινε την παραίτησή της, από την ιδιότητά της ως ειδικού διαπραγματευτή επί των μετοχών της ΙΝΛΟΤ και καθόρισε ως τελευταία ημέρα ειδικής διαπραγμάτευσης επί των μετοχών της εισηγμένης, τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020).

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τα Πλ. Θράκης (+8,84%), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών για Σπύρου (+18,64%) και Ιντεάλ (+6,81%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Byte (+6,75%), Reds (+1,04%), MLS (+3,56%), Ίλυδα (+4,05%) και Ιατρικό (+5,30%) και τρεις οι ανοδικές για Μουζάκη (+4,66%), Ικτίνο (+4%) και ΕΥΑΘ (+3,42%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η ΚΛΜ (+3,45%), “ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις η Τεχν. Ολυμπιακή (+4,14%), επιστροφή αγοραστών σε Forthnet (+19,33%), Fieratex (+10,29%), MIG (+6,73%), Quest (+2,39%), Frigoglass (+3,50%), Τρ. Αττικής (+6,13%), Κυριακούλη (+3,54%), Λύκο (+0,96%), Ιντρακάτ (+2,86%) και Έλτον (+8,46%), ενώ το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 1,00 ευρώ, άλλαξε, τεχνικά, επίπεδο για την Cenergy (+7,79%), βάζοντας σαν επόμενο στόχο την ζώνη 1,50 – 1,60 ευρώ.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον γενικό δείκτη, θα είναι θετική ένδειξη το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 628 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 650 και 680 – 688 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” στις 588 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η αμέσως επόμενη αντίσταση στις 1533 μονάδες και η πρώτη, σημαντική, στήριξη στις 1413 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η αγορά κινήθηκε υψηλότερα λόγω της ψυχολογίας των επενδυτών, ενόψει των μέτρων για τη μερική άρση του ‘lockdown’ σε όλη την Ευρώπη”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Η εβδομάδα έχει πολλούς καταλύτες, όπως η ανακοίνωση του πρωθυπουργού αύριο για την σταδιακή άρση των μέτρων, τις συνεδριάσεις της FED και της ΕΚΤ, καθώς και τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ την Τετάρτη και στην ΕΕ την Πέμπτη. Καλά τα αποτελέσματα της Flexopack με αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών (+€6 εκατ.) και μείωση του καθαρού δανεισμού (-€4 εκατ.). H διοίκηση θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος €0,0632/μετοχή”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία για το 2020 και η αβεβαιότητα για τη συνέχεια, οδήγησαν στην υποβάθμιση του outlook για την ελληνική οικονομία τόσο από την S&P όσο και από τη DBRS, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλουν την αξιολόγησή τους. Η δρομολόγηση του σχεδιασμού σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων διαμορφώνει προϋποθέσεις αναβάθμισης της ψυχολογίας των πολιτών και ενδεχομένως της επενδυτικής ψυχολογία στις αγορές. Με δεδομένη την επιτυχή αντίδραση των αγοραστών και την ολοκλήρωση των κινήσεων των πωλητών κάτω από τις 600 μονάδες για το ΓΔ, η επάνοδος της ανοδικής κίνησής του έχει το προβάδισμα”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η εβδομάδα ξεκίνησε με αγοραστικά ‘πατήματα’ για τον ΓΔ, μιας και οι υποβαθμίσεις του outlook από θετικό σε σταθερό από τους οίκους αξιολόγησης, ήταν το μικρότερο εκτιμώμενο κακό. Η πορεία προς την σταδιακή άρση των περιορισμών στις οικονομίες, θα κρίνει εν πολλοίς την πιθανότητα να έχουμε δει τα χαμηλά των αγορών. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών ΕΚΤ και FED, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων σημαντικών εισηγμένων στο εξωτερικό, με πρωταγωνιστή την Amazon. Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι την τρέχουσα εβδομάδα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα από τα μεγέθη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ. Η περιοχή των 680 μονάδων παραμένει το ανοδικό όριο του ΓΔ βραχυπρόθεσμα”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Αν εξαιρέσει κάποιος τον τραπεζικό κλάδο, θα δει ότι η υπόλοιπη αγορά κινείται καθαρά ανοδικά το τελευταίο διάστημα, με τους περισσότερους τίτλους να έχουν διορθώσει την πτώση από 30% - 50%, ενώ οι ξένοι οίκοι έδωσαν σταθερές, από θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Τo θετικό στις αξιολογήσεις είναι ότι οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι τύπου ‘V”, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η αγορά έχει προεξοφλήσει, εκτός τραπεζικού κλάδου, τα χειρότερα, με τις πιθανότητες για μία αντίδραση να είναι ανεβασμένες. Το Χ.Α. στην παρούσα έχει κατεβάσει ταχύτητες από τζίρο, κάτι που οφείλεται περισσότερο στις τραπεζικές μετοχές.

Τα μάτια της επενδυτικής κοινότητας είναι πλέον στραμμένα στην άρση των μέτρων, αλλά πολύ πιο σημαντικό είναι το τι θα συμβεί με τον τουρισμό, που είναι και το μεγαλύτερο μέγεθος στο ΑΕΠ της χώρας.

“Τα αποτελέσματα συνεχίζουν να δημοσιεύονται χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερες απώλειες, αν και μεγαλύτερο ρόλο θα παίξει το επόμενο τρίμηνο”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες ασιατικές αγορές.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Νέες πιέσεις για το πετρέλαιο, οριακά κέρδη για το ευρώ.

Πιέζονται χρυσός και ασήμι, πάνω από τα $7600 το Bitcoin.

Το ενδεχόμενο χρηματοδότησης συνολικού ύψους $2,8 δισ. από τους πιστωτές της, προκειμένου να αμβλυνθεί το οικονομικό πλήγμα που δέχεται λόγω της πανδημίας, συζητά η Japan Airlines.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Στέφανο Πατουανέλι, ανακοίνωσε ότι “η Alitalia θα κρατικοποιηθεί, πιθανότατα από τον ερχόμενο Ιούνιο, τουλάχιστο μέχρι να βρεθούν ενδεχόμενοι, νέοι αγοραστές”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ευρωπαϊκής κατασκευάστριας αεροσκαφών Airbus, Γκιγιόμ Φορί, προειδοποίησε τους 135.000 εργαζομένους του ομίλου “να προσδεθούν, ενόψει περισσότερων απολύσεων. Η επιβίωσή της εταιρείας θα τεθεί σε κίνδυνο αν δεν αναληφθεί δράση άμεσα, καθώς χάνει χρήματα με ταχύτητα άνευ προηγουμένου”.

Βυθίστηκαν τα καθαρά κέρδη πρώτου τρίμηνου της Adidas, η οποία προειδοποίησε ότι το δεύτερο τρίμηνο θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα από την πανδημία. Η γερμανική επιχείρηση αθλητικών ειδών ενημέρωσε ότι τα καθαρά κέρδη για την περίοδο ήταν 31 εκατ. ευρώ. Η πτώση ήταν 95%, σε σύγκριση με τα 632 εκατ. που είχε καταγράψει έναν χρόνο πριν. Οι πωλήσεις υποχώρησαν 19%, φτάνοντας στα 4,75 δισ. ευρώ.

“Το Βερολίνο θα αποφασίσει επί της κρατικής στήριξης της Lufthansa, μόλις ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της χώρας αιτηθεί βοήθεια και όλα τα στοιχεία βρίσκονται στο τραπέζι”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Peter Altmaier.

Κέρδη καταγράφουν οι μετοχές της Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα δήλωσε ότι θα ανακοινώσει κέρδη πρώτου τριμήνου ύψους 66 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Σύμφωνα με το MarketWatch, παράλληλα, θα διαθέσει 500 εκατ. ευρώ σε προβλέψεις για απώλειες δανείων. Τα πλήρη αποτελέσματα για τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, θα ανακοινωθούν στις 29 Απριλίου.

Οικονομική βοήθεια που θα φτάσει μέχρι και τα 11 δισ. ευρώ θα λάβει η Air France - KLM από τη γαλλική και ολλανδική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το CNBC, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 2 - 4 δισ. ευρώ κρατική βοήθεια στην KLM, ενώ το υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας ανακοίνωσε πακέτο 7 δισ. ευρώ για την Air France.

“Οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν μεγαλύτερη κεφαλαιακή ελάφρυνση, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες που δυσκολεύονται με την πανδημία, αποφεύγοντας επιζήμιες προβλέψεις για τα δάνεια που θα πληγούν από την επικείμενη βαθιά ύφεση”, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

“Κατά 11% αναμένεται να συρρικνωθεί η οικονομία της ευρωζώνης φέτος, με ρυθμό υπερδιπλάσιο από την προηγούμενη εκτίμηση για πτώση 5%”, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Morgan Stanley, που υπογραμμίζει ότι “η ανάκαμψη θα είναι πιο σταδιακή από ότι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε σταδιακή άρση των περιορισμών”.

Επιπλέον κεφάλαια $9,5 δισ. εκταμίευσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών από το Πρόγραμμα Στήριξης Μισθών προς τους αερομεταφορείς των ΗΠΑ, ανεβάζοντας στα $12,4 δισ. το ποσό των κεφαλαίων που παρέχεται στον κλάδο, ο οποίος έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία.

“Η αναστολή της λειτουργίας του μεγαλύτερου μέρους της οικονομίας των ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας, προκαλεί σοκ ιστορικών διαστάσεων, το οποίο ενδέχεται να ωθήσει την ανεργία να φθάσει στο 16%, ή ακόμη και σε υψηλότερο επίπεδο εντός του μήνα, ενώ θα καταστήσει απαραίτητες ακόμη μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες για την τόνωση της δραστηριότητας, ώστε να εξασφαλιστεί σθεναρή ανάκαμψη”, τόνισε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κέβιν Χάσετ.

Συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 4% θα προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics. Πάνω από $6 τρισ. το χτύπημα του ιού στην παγκόσμια οικονομία. Το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών θα συρρικνωθεί κατά 6,4%, ενώ της ευρωζώνης αναμένεται να μειωθεί κατά 8,1%. Η Ιαπωνία θα συρρικνωθεί κατά 4%, ενώ η Κίνα θα αναπτυχθεί με τον πιο αργό ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ. Ακόμη και βουτιά 7,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα μπορούσαν να φέρουν τα ανεπαρκή μέτρα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, “η πανδημία του κορωνοϊού καθυστερεί τη διαδικασία ομαλοποίησης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου”, σημειώνει η Bank of America σε νέα έκθεσή της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η ύφεση στην ελληνική οικονομία φέτος θα φτάσει το 7,5% και θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη 9,8% το 2021. Όπως τονίζει, η ανάκαμψη στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών δεν θα είναι τόσο γρήγορη, όσο αυτή του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Η BofA αναβαθμίζει τη σύσταση για την Alpha Bank σε “Buy” από “Neutral”, (τιμή – στόχος 0,94 ευρώ, από 2,10 ευρώ πριν) και διατηρεί τις συστάσεις για τις Eurobank (“Buy”, τιμή - στόχος τα 0,52 ευρώ, από 1,09 ευρώ πριν), Εθνική (“underperform”, τιμή - στόχος τα 1,26 ευρώ, από 3,16 ευρώ πριν) και Πειραιώς (“underperform”, τιμή - στόχος τα 1,28 ευρώ, από 3,08 ευρώ πριν).

Ύφεση που στο βασικό σενάριο της θα φτάσει το 13,3%, ενώ στο απαισιόδοξο της σενάριο, η πτώση του ΑΕΠ θα κινηθεί προς το -21,3%, εκτιμάει για την Ελλάδα η Morgan Stanley. Παράλληλα, η MS αποκλείει την επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα, πριν το 2022.

Από εκεί και πέρα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 627,23 μονάδες (+3,43%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 625,32 (+3,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 626,16 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,26%.

Ο τζίρος στα 47,4 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΔΕΗ απέσπασαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρας και στο υψηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 94 ανοδικές μετοχές, έναντι 29 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των οκτώ ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Έντονα ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην αγορά παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.016 συμβόλαια).

Στα 3.622 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.634 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 769, 448 για τον Μάιο και 21 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.505) κινήθηκε μεταξύ 1.489 και 1.511,75 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.489), Alpha Bank (4.354), Πειραιώς (1.794), ΔΕΗ (1.102), Ελλάκτωρα (586), Εθνική (2.977), ΓΕΚ (179), Cenergy (265), ΟΠΑΠ (199), Jumbo (117), Τρ. Αττικής (148), Μυτιληναίο (219), ΑΔΜΗΕ (174), Fourli (118), Intralot (116), Lamda Development (189), TITC (165), Viohalco (312), Τέρνα Ενεργειακή (135).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 44.750, MIG 42.061, Alpha Bank 27.981, Εθνική 21.615, Ελλάκτωρα 10.296.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                           Name of Issuer                       NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

 

 

 

 

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.633.661 τεμ., (από 39.633.661 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 18.937.986 τεμ. (19.502.858), ΔΕΗ 6.100.514 τεμ. (6.151.093), Eurobank 61.051.782 τεμ. (61.051.782), ΟΠΑΠ 1.307.896 τεμ. (1.305.112), Εθνική 9.822.988 (9.822.988), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v