Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο Απρίλιος των long και η συνέχεια

Διατηρείται η ανοδική τροχιά για τον ΓΔ με πρώτο στόχο σήμερα τη διατήρηση των κεκτημένων στο κλείσιμο του μήνα. Τα θετικά πρόσημα στις αγορές, οι τοποθετήσεις στα χαμηλά, η υπεραπόδοση των τραπεζών και οι μετοχές-κλειδιά για την τάση.

ΧΑ: Ο Απρίλιος των long και η συνέχεια

Ηπιες μεταβολές στις αγορές της Ασίας, τέταρτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ είχε προηγηθεί ισχυρή ανοδική διόρθωση στην Ευρώπη.

Με επιφυλακτικές κινήσεις το «άνοιγμα» πριν λίγο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον DAX πέριξ των 10.665 μονάδων.

Εμφανής η προσπάθεια επαναφοράς προς την οικονομική κανονικότητα, την ώρα που, διεθνώς, επιχειρείται η σταδιακή, προσεκτική άρση των περιοριστικών μέτρων. Πάνω από 6 τρισ. $ το χτύπημα του ιού στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις των οίκων, αρνητικά τα πρώτα οικονομικά μεγέθη ομίλων που ανακοινώνονται αυτό το διάστημα. Ενδεικτικό το μείον 48% στα μεγέθη πρώτου τριμήνου της HSBC, χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Σημαντικές αυτές οι 1+2 συνεδριάσεις που μένουν για τον Απρίλιο, διάστημα στο οποίο θα διαμορφωθεί η βραχυπρόθεσμη τάση, τα επίπεδα απ' όπου θα ξεκινήσει ο Μάιος -χρηματιστηριακά- τη Δευτέρα.

Στις 2.878,48 ο S&P500, στον ρυθμό των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, της προεξόφλησης των στοιχείων για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, αύριο. Στις 10.660,36 ο DAX ανακτώντας τις απώλειες της Παρασκευής, στον ρυθμό της διαδικασίας επανεκκίνησης της γερμανικής οικονομίας αλλά και του συμβουλίου της ΕΚΤ, μεθαύριο Πέμπτη.

Προς τη Φρανκφούρτη «βλέπει» και το ΧΑ, καθώς ενδεχόμενες νέες δράσεις θα λειτουργούσαν υποστηρικτικά προς την οικονομία. Ενδεικτικά, μία ενδεχόμενη διεύρυνση του ορίου αγοράς ομολόγων κατά 350-500 δισ. θα είχε ανάλογο όφελος για την ελληνική πλευρά. Που σήμερα περιμένει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού (σηματοδοτούν το δύσκολο εγχείρημα σταδιακής επαναφοράς της χώρας), αύριο την έκδοση σειράς εντόκων 6μηνης διάρκειας, με τον ΟΔΔΗΧ να προγραμματίζει την άντληση 1 δισ ευρώ.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ, οι traders είχαν τον πρώτο λόγο χθες και με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο κινήθηκαν λίγο υψηλότερα. Με τον ΔΤΡ στις 332,90 με 6,02%, ο μεν ΓΔ αντέδρασε 3,26% στις 626,16 ο δε FTSE25 με 3,49% επανήλθε πάνω από το όριο των 1.500, στις 1.505,53 μονάδες.

Ζητούμενο για σήμερα η διασφάλιση των χθεσινών κεκτημένων, προκειμένου να συντηρηθεί η long τάση του Απριλίου.

Στο διάστημα του οποίου η πλειονότητα των blue chips επανέκτησε σημαντικό έδαφος σε σχέση με τα χαμηλά Μαρτίου (18/3). Ενδεικτική η ανάρτησή μας, νωρίτερα, στον Εκηβόλο.

Μετοχές-κλειδιά για τον δείκτη, η «βαριά» Coca Cola, στα 23 ευρώ με 4% στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο ΟΤΕ στα 11,70 με 2,81% αλλά και blue chips με τάση επαναφοράς όπως λ.χ. η Motor Oil στα 13,46, ο TITAN στα 12,64, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 6,21, ο Mytilineos στα 7, η Viohalco στα 2,315 ευρώ.

Οριακά χαμηλότερα, πριν λίγο, τα futures του S&P500 από τις 2.862 μονάδες. Στα 6,18 με σημαντική άνοδο το GREK, χθες βράδυ, στη Wall Street.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v