Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμη καμπή το Χρηματιστήριο

Ανοδος πάνω από τις 610 μονάδες για το Γενικό Δείκτη, με προϋποθέσεις ανοδικής διόρθωσης μετά τη χθεσινή «βουτιά». Ο ούριος άνεμος στις διεθνείς αγορές, οι διπλάσιες απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο και οι κινήσεις των εγχώριων «παικτών».

Σε κρίσιμη καμπή το Χρηματιστήριο

Ηλιοφάνεια μετά την καταιγίδα; Το χθεσινοβραδινό «γύρισμα» στη Wall Street, η συνέχεια στις ασιατικές αγορές, προοιωνίζονται πως, αν μη τι άλλο, οι long θα επιδιώξουν να ανακτήσουν μέρος του χαμένου εδάφους.

Από τις 2.848 μονάδες και από 0,78% υψηλότερα τα futures του S&P500, νωρίτερα, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ξεκινούν ανοδικά. Στις 10.605 με 1,35% ο DAX, στις 4.453 με 1,75% ο CAC, στις 17.328 με 1,79% ο ΜΙΒ.

Αν μη τι άλλο, η χθεσινή συνεδρίαση, πρώτη για τον Μάιο, μήνα που θα κριθούν πολλά από το εγχείρημα της κοινωνίας/οικονομίας για σταδιακή επιστροφή προς μία στοιχειώδη κανονικότητα, κατέδειξε πως οι αγορές λειτουργούν ως προεξοφλητικοί οργανισμοί. Σημαντική διόρθωση στις ευρωπαϊκές, μίνι ξεπούλημα στο ΧΑ και ακόμη ένα «γύρισμα» στη συνέχεια, στη Wall Street.

«Οι επόμενες 2 με 4 εβδομάδες θα είναι κρίσιμες τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και του κορωνοϊού», σημειώνει ο CEO της Chaikin Analytics, Marc Chaikin. «Το μεγαλύτερο ρίσκο στη χρηματιστηριακή αγορά είναι ο κίνδυνος μιας πρόωρης επαναλειτουργίας της αμερικανικής οικονομίας. Αν η καμπύλη των κρουσμάτων κορωνοϊού αρχίσει να ανεβαίνει και οι οικονομίες ξανακλείσουν, τότε η ζημιά στο χρηματιστήριο θα είναι δραματική».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι υπάρχει «σημαντικός αριθμός αποδείξεων» πως ο νέος κορωνοϊός προέρχεται από εργαστήριο στην κινεζική πόλη Ουχάν. Αμφότερα μας προϊδεάζουν για το πώς θα κινηθούν οι ΗΠΑ το επόμενο διάστημα τόσο γεωπολιτικά όσο οικονομικά. Από τον ρυθμό θα εξαρτηθεί, σε μέγιστο βαθμό, πώς θα κινηθούν οι διεθνείς αγορές.

Και στον βαθμό που της αναλογεί η ελληνική, το ΧΑ.

Αναμενόμενη μεν η χθεσινή διόρθωση, ξάφνιασε όμως αρκετούς ως προς την έκτασή της, καθώς το μείον 4,12% του ΓΔ στις 602,36 μονάδες ξεπέρασε αυτήν στα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης. Μεγαλύτερη, κατά τι, με 4,24% του CAC στις 4.378 σημειώθηκε στο Παρίσι, με εμφανές το πρόβλημα για τραπεζικούς ομίλους και εμβληματικούς κολοσσούς όπως η Airbus.

Στα καθ' ημάς, για ακόμη μία -πολλοστή- φορά σε διορθωτική συνεδρίαση, οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο ήταν μεγαλύτερες αυτών των blue chips. Με 8,28% στις 312,67 έναντι 3,97% στις 1.464,70 μονάδες. Αλλη μία ένδειξη της αδυναμίας του κλάδου, των σοβαρών προβλημάτων που έχει μπροστά του και των κινδύνων που αντιμετωπίζει. Ωστόσο είναι ο κλάδος που έχοντας χάσει 64,68% από την αρχή του έτους έναντι 34,29% της αγοράς/ΓΔ είναι σε μεγάλη απόκλιση/υστέρηση, έχοντας, εξ αυτού το -δυνητικό- περιθώριο υπεραντίδρασης στο ενδεχόμενο που διαφανεί ότι αρχίζει η επίλυση των προβλημάτων. Το θέμα της bad bank πιθανότατα θα αποδειχθεί καταλυτικό, θα επηρεάσει δε τη στάση (κυρίως) traders και (δευτερευόντως) επενδυτών.

Οι 335-340 μονάδες είναι, για τους long, το ζητούμενο για σήμερα στις τράπεζες, ενώ για τους βραχυπρόθεσμους, μία ανοδική διόρθωση προκειμένου να γράψουν υπεραξίες από τις θέσεις που έλαβαν από αρκετά χαμηλότερες τιμές, χθες. Από το μείον 24,32% και τα 4,45 ευρώ της Aegean, από το μείον 8,80% και το 1,13 της Εθνικής, το μείον 8,32% και τα 2,15 της Viohalco, το μείον 13,74% και τα 4,05 της Autohellas, το μείον 6,87% και τα 5,42 ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σημαντική η σημερινή συνεδρίαση, καθώς ή θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανοδικής διόρθωσης προς τις 625 plus μονάδες και trading ή εγκλωβισμοί και συνέχιση της πτώσης ενδεχομένως χαμηλότερα και των 590 μονάδων...

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v