Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ

Την... κατιούσα παίρνει ο Γενικός Δείκτης, μετά και τις προβλέψεις της Κομισιόν. Στις τράπεζες επικεντρώνονται οι πωλητές, μεγαλύτερες απώλειες στη Eurobank. Επιμένουν υψηλότερα Lamda, Viohalco, νέες πιέσεις για την Aegean.

Ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ

Ηταν στραβό το... κλήμα, ανακοινώθηκαν και οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομία.

Πιο βαθιά η επίπτωση του κορωνοϊού από την οικονομική κρίση του 2009 για την Ευρώπη, πολύ χειρότερο από το «κακό» σενάριο του υπ. Οικονομικών για τη χώρα μας, γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει τόσο τη σοβαρότητα της κατάστασης όσο και τον πολύ χρόνο που θα απαιτηθεί προκειμένου να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.

Ωστόσο η ανακοίνωσή τους δεν έδειξε να επηρεάζει ιδιαίτερα τις ευρωαγορές μετοχών και κρατικών τίτλων, καθώς η διακύμανση βασικών δεικτών και μετοχών διατηρήθηκε στα αρχικά επίπεδα. Με μικρές απώλειες για τον DAX στη Φρανκφούρτη και τον CAC στο Παρίσι και οριακά θετικό πρόσημο για τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη και τον ΜΙΒ στο Μιλάνο.

Σε αποδόσεις κοντά στις αρχικές πρωινές και τα ομόλογα σημεία-αναφοράς κυρίως για τις χώρες του Νότου.

Μία εξήγηση, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, αφορά στο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι αγορές περίμεναν και προεξοφλούσαν μεγέθη ύφεσης 7% και μεγαλύτερη για τις οικονομίες χωρών της Ε.Ε, με την προσοχή τους να έχει στραφεί πλέον στο πώς θα αντιμετωπιστεί η σε βάθος και χρόνο αρνητική κατάσταση και κατά πόσον οι μέχρι τώρα ενέργειες Κομισιόν και ΕΚΤ επαρκούν για τη διαχείρισή της. Εν μέρει αυτό εξηγείται και από τη στάση αναμονής των funds, των traders και επενδυτών.

Για το ΧΑ, η αρνητική εικόνα δεν άλλαξε σημαντικά, με την αγορά να ξαναδιορθώνει στα χαμηλά επίπεδα του πρώτου 10λεπτου. Μετά από μία ανεπιτυχή προσπάθεια να ανακτηθεί μέρος του χαμένου εδάφους, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε χαμηλότερα προς τις 605 μονάδες.

Πιο εμφανής ήταν η επιδείνωση του κλίματος, της τάσης στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να διορθώνει προς τις 317 και αφού νωρίτερα είχε αντιδράσει για ένα διάστημα έως τις 324,39 μονάδες. Για πολλοστή φορά ο κλάδος, οι μετοχές που βρέθηκαν πρώτες στο στόχαστρο των πωλητών ήταν οι τραπεζικές, με συνέπεια πριν λίγο η Eurobank να διορθώνει έως 2,26% στο 0,3419 ευρώ, η Εθνική 0,93% στο 1,169, η Alpha Bank 1,43% στο ο,621 και κατά 0,83% στο 1,1385 ευρώ η Πειραιώς.

Στην περιοχή των 1.472 μονάδων ο FTSE25, με την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη σε χαμηλότερες τιμές. Περιορισμένη μεν η προσφορά, ακόμη πιο ισχνό όμως το ενδιαφέρον από την πλευρά των αγοραστών. Και αυτό σε τιμές λίγο ως πολύ χαμηλότερες των χθεσινών.

Στα 22,84 με μικρή υπερίσχυση των αγοραστών στη μετοχή της Coca Cola, με πωλήσεις όμως σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ χαμηλότερα στα 11,73 και 8,035 ευρώ αντίστοιχα.

Υποτονικό το ενδιαφέρον, ενδεικτική η χαμηλή αξία συναλλαγών (*) όπως και η περιορισμένη διακύμανση/μεταβλητότητα ακόμη και για μετοχές εταιρειών του δείκτη. Μία εντελώς αδιάφορη, «ρηχή» αγορά, με περιορισμένη τη δράση ακόμη και trading funds και βραχυπρόθεσμων παικτών. Ενα παντελώς... επίπεδο χρηματιστήριο, με μόνο ίσως ενδιαφέρον στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, κινητικότητα παρατηρείται για τον τίτλο της Mytilineos, καθώς ανακοινώνει αύριο Πέμπτη τα μεγέθη πρώτου τριμήνου 2020.

Στα 6,66 χαμηλότερα 0,60% η μετοχή και με stop για τους long στα 6,40 ευρώ, όπως φαίνεται στο διάγραμμα.

Στα 4,21 με νέες σημαντικές απώλειες 5,61% η μετοχή της Aegean, στο 0,8175 της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 13,32 της Motor Oil.

Με θετικό πρόσημο η Viohalco στα 2,185 ευρώ, η ΔΕΗ στα 2,56, η Lamda Development στα 5,67, η ΕΥΔΑΠ στα 6,60 ευρώ.

Μόλις 15 μετοχές σε θετικό έδαφος, έναντι των 73 σε αρνητικό.

(*) στα μόλις 16,9 εκατ. η αξία των συναλλαγών στις 15:30.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v