Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος με αστερίσκο τον τζίρο στο Χρηματιστήριο

Μετά από τις μεγάλες απώλειες η εγχώρια αγορά πέρασε εκ νέου σε θετικό πρόσημο. Προβληματίζει ο τζίρος που ήταν ο μικρότερος των τελευταίων 49 συνεδριάσεων. Πρωταγωνιστές Motor Oil, ΕΤΕ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ.

Ανοδος με αστερίσκο τον τζίρο στο Χρηματιστήριο

Ο γενικός δείκτης ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 6,17%, ενώ είχε προσεγγίσει απειλητικότατα το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 600 μονάδων (μάλιστα χθες, ενδοσυνεδριακά, είχε βρεθεί και οριακά χαμηλότερα), ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών άθροιζε διήμερες απώλειες 12,77%, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., σε μόλις δύο συνεδριάσεις, είχε υποχωρήσει κατά 2,5 δισ. ευρώ και όλα συνηγορούσαν για μία αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, μιας και την κίνηση αυτή έδειξε να την επιτρέπει και η εικόνα των κύριων ευρωπαϊκών αγορών, που έδειξαν να “παίρνουν θάρρος” από τις πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις του πετρελαίου και από το θετικό, σημερινό, ξεκίνημα της Wall Street.

Έτσι, οι ελάχιστοι αγοραστές πήραν κάπως περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να κινηθούν μόνιμα με θετικό πρόσημο, με τον γενικό δείκτη να πετυχαίνει σχετική απομάκρυνση από την διακεκαυμένη ζώνη των 600 μονάδων.

Παρά ταύτα οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, προκρίνουν το σενάριο της αυξημένης μεταβλητότητας σαν επικρατέστερο, εκτιμώντας ότι στο επίκεντρο της προσοχής των ενεργών traders θα βρεθούν οι τίτλοι που πιέστηκαν περισσότερο στο τελευταίο διήμερο, αλλά και αυτοί εταιρειών που ανακοινώνουν είτε αποτελέσματα χρήσης 2019, είτε αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2020.

Να σημειωθεί ότι μετά την παράταση που έδωσαν οι αρχές και οι εισηγμένες έχουν τράτο να ανακοινώσουν αποτελέσματα παρελθούσας χρήσης μέχρι 30/6/2020, οι αναλυτές βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση, καθώς δεν έχει ξαναγίνει να ανακοινώνονται αποτελέσματα α΄ τριμήνου, όταν πλήθος εισηγμένων “χρωστάει” ακόμα αποτελέσματα από το 2019, αλλά και τις εκτιμήσεις των διοικήσεων για την τρέχουσα χρήση, με το δεύτερο κομμάτι να ενδιαφέρει ακόμα περισσότερο τους αναλυτές.

Από την άλλη, συνεχίζονται και σήμερα τηλεδιασκέψεις, με τους αναλυτές να εστιάζουν στις ταμειακές ροές και στις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, ενώ η αγορά περιμένει και την “ετυμηγορία” της Moody΄ς στις 8/5.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 49 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 17/2 – 28,5 εκατ.), η αισθητή υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα πρωινά υψηλά και η επιφυλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας, το σύνολο των μετοχών του FTSE25 ήταν με θετικό πρόσημο, ενώ το “κουδούνι” της λήξης βρήκε με αρνητική ημερήσια μεταβολή τους Ελλάκτωρα (-0,36%), Lamda Development (-1,25%), ΟΠΑΠ (-0,31%), ΟΤΕ (-2,55%) και αμετάβλητη τη μετοχή της Viohalco.

Σταθεροποιητικά τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 2,176%. Μένοντας στα κρατικά ομόλογα, “η Ελλάδα σχεδιάζει τουλάχιστον δυο εκδόσεις ομολόγων έως τα τέλη του έτους, ενώ ενδέχεται να αναβάλλει την πρόωρη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ, για να ενισχύσει τα ταμειακά της διαθέσιμα και να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης λόγω της covid 19”, δήλωσαν κυβερνητικά στελέχη στο Reuters.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τις, θεωρούμενες, δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, να σημειωθεί ότι οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησαν σχετικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (+2,94%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,638 ευρώ (+4,25%), της Εθνικής (+4,42%) μέχρι τα 1,19 ευρώ (+5,31%), της Eurobank (+3,19%) μέχρι τα 0,358 ευρώ (+5,60%) και της Πειραιώς (+2,78%) μέχρι τα 1,195 ευρώ (+6,98%).

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, για την σχετική βελτίωση της δραματικής, τεχνικά, εικόνας, η μετοχή της Alpha Bank θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 0,74 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 0,684 ευρώ, της Εθνικής υψηλότερα των 1,435 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 1,31 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), της Eurobank υψηλότερα των 0,444 ευρώ, με πρώτη αντίσταση στα 0,3682 ευρώ και της Πειραιώς κλείσιμο υψηλότερα των 1,50 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 1,28 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 327,69 μονάδες (+4,80%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 322,84 (+3,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 323,09 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,33%.

Για τον εν λόγω δείκτη, παραμένει πρώτο ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 372 μονάδων, για να ελπίζει σε κίνηση προς τις 420 μονάδες, που δείχνει να εξαντλείται το αισιόδοξο σενάριο, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Αντίθετα, όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 330 μονάδων, είναι σε ισχύ το σενάριο δοκιμασίας των 303 (ημερήσιο “stop long”), 266 και 250 μονάδων.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Σαράντης (+7,56%), ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά ενάμιση μήνα, στον απόηχο των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2020. Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 7,55 ευρώ, ενώ η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 9,05 – 9,19 ευρώ.

Μετά από τρεις συνεδριάσεις, σήμερα έχασε το όριο των 12,00 ευρώ ο τίτλος του ΟΤΕ (-2,55%), υποχωρώντας σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση, ήταν ο μοναδικός τίτλος υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο (+0,41%) και μάλιστα στα υψηλά ημέρας.

Η πλησιέστερη ισχυρή αντίσταση στη ζώνη 12,41 – 12,49 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 11,75 – 11,60 και 11,38 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Γενικής Εμπορίου ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,035ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,03325 ανά μετοχή).

Επιστροφή αγοραστών με άγνωστο επενδυτικό ορίζοντα σε Τρ. Αττικής (+0,74%), Byte (+5,75%), Ιντρακάτ (+0,63%), Q&R (+6,12%), Profile (+3,45%), Τεχν. Ολυμπιακή (+0,49%), ΕΛΧΑ (+2,47%), Ικτίνο (+3,24%), Αλουμύλ (+3,16%), ΕΚΤΕΡ (+2,58%), ΑΝΕΚ (+17,07%), Ευρ. Πίστη (+2,71%), ΚΛΜ (+1,20%) και Μουζάκη (+1,99%), ενώ ευδιάκριτη ήταν η παρουσία πωλητή στην Ιντερτέκ (-6,02%).

Οκτώ οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Άβακα (-0,73%), πέντε για Κορδέλλου (-2,38%) και Frigoglass (-3,97%), τέσσερις για Intralot (-3,11%) και τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για Μοτοδυναμική (-4,34%), Ελλάδος (-0,62%) και Autohellas (-2,10%).

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο γενικός δείκτης θέλει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 631 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), με ενδιάμεση αντίσταση στις 611 μονάδες. όμως μόνο κλείσιμο του ΓΔ υψηλότερα των 650 – 682 μονάδων, θα αποκλείσει βραχυπρόθεσμη καταγραφή νέων χαμηλών. Παραμένουν σημείο – κλειδί οι 588 μονάδες (ημερήσιο “stop long”), καθώς καθοδική διαφυγή θα “ανοίξει την καταπακτή” προς τις 470 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνεχίζει να έχει σαν πρώτο ανοδικό στόχο την υπέρβαση των 1548 – 1576 μονάδων, για να βελτιώσει την τεχνική του εικόνα.

Όσο παραμένει χαμηλότερα των 1512 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και πολύ περισσότερο χαμηλότερα των 1496 μονάδων, τον έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης τον έχουν οι "sellers”. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1413 μονάδων (ημερήσιο “stop long”, δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης προς τις 1315 – 1290 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Σήμερα οι αγορές έδειξαν πως έχουν δυνάμεις για μία αντίδραση, λόγω ελπίδων για θεραπεία του κορωνοϊού, αλλά πιστεύουμε πως η μεταβλητότητα της αγοράς θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Eurobank Eq.

“Όταν ο ‘πολύς’ Buffett αυξάνει τα ρευστά διαθέσιμα της Berskshire και δηλώνει ότι ήταν ‘mea culpa’ οι τοποθετήσεις σε αεροπορικές εταιρείες, δύσκολα θα βρεθούν διαχειριστές με στάση contrarian. Η οπισθοδρόμηση επομένως του ΓΔ του Χ.Α. παραμένει το πιθανότερο σενάριο με τους αγοραστές να καλούνται, σύντομα ίσως, να επιβεβαιώσουν τη στήριξη των 582 μονάδων, που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Βραχυπρόθεσμα, η διαπραγμάτευση εντός συγκεκριμένου εύρους τιμών αποτελεί το θετικό σενάριο στην παρούσα φάση, καθώς η κατάσταση αξιολογείται μέρα με την ημέρα. Επεξεργαζόμαστε τα εισερχόμενα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά διατηρούμε αμυντική στρατηγική”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 590 μονάδες και θετική ένδειξη το κλείσιμο του ΓΔ υψηλότερα των 609 μονάδων (ΚΜΟ 20). Σύμφωνα με πληροφορίες, η doValue δεν έχει ζητήσει, αναπροσαρμογή του συμφωνηθέντος τιμήματος για το 80% της FPS, μετά την πανδημία, αλλά έχει θέσει ζήτημα τροποποίησης επιμέρους όρων της συμφωνίας, όπως η διάρκεια της περιόδου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Eurobank από την FPS και η αναδιάταξη στο χρονισμό των σταθερών προμηθειών (management fees), ώστε να αποκατασταθεί το πλήγμα, που επιφέρει στην προσδοκώμενη απόδοση η πιθανή υστέρηση στις προβλεπόμενες εισπράξεις. Η συμφωνία, μεταξύ Eurobank - doValue, προβλέπει την 10ετη ανάθεση στην FPS της διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των δανείων σε πρώιμη καθυστέρηση (μικρότερη των 90 ημερών) της Eurobank. Επίσης, η FPS αναλαμβάνει τη διαχείριση ανακτηθέντων ακινήτων που προέρχονται από το παραπάνω χαρτοφυλάκιο. Η doValue ζητά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την επέκταση της περιόδου διαχείρισης κατά 12 με 24 μήνες, ως βασικό μέτρο αποκατάστασης του πλήγματος, που επέφερε η πανδημία στην υλοποίηση του business plan. Αν το αίτημα γίνει αποδεκτό, είναι πιθανόν να υπάρξουν επιμέρους τροποποιήσεις. Η doValue θα καταβάλει με την ολοκλήρωση της συναλλαγής €248 εκατ. για το 80% της FPS, ενώ προβλέπεται earn-out scheme €40 εκατ. Πολύ καλά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2020 της Σαράντης, με τις πωλήσεις αυξημένες κατά 21% σε ετήσια βάση και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) κατά 41,6% σε ετήσια βάση. Η αύξηση των πωλήσεων προήλθε τόσο από την Ελλάδα (+€7 εκατ.) όσο και από άλλες χώρες (+€8 εκατ.). Ωστόσο, η διοίκηση παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας και στον αντίκτυπό της στην οικονομία και την κατανάλωση και θα προχωρήσει στις εκτιμήσεις της για το οικονομικό έτος 2020, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου 5μηνου του 2020. Αδύναμα τα αποτελέσματα 2019 για την Intralot (χαμηλότερες πωλήσεις, EBITDA, ζημίες, αρνητικό FCFE - αρνητική ελεύθερη ταμειακή ροή στα ίδια κεφάλαια) όπως και η χρηματοοικονομική θέση του ομίλου, καθώς τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά και ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα €594,1 εκατ. H βέλτιστη εκτίμηση της διοίκησης για την επίπτωση από την πανδημία κυμαίνεται από €25 – 30 εκατ. σε επίπεδο EBITDA του ομίλου για το 2020. Η χρηματοοικονομική θέση του ομίλου θα επιδεινωθεί περαιτέρω το 2020 λόγω της πανδημίας. Παραμένουμε αρνητικοί για την μετοχή”, σημειώνει η Merit Sec.

“Ο Απρίλιος ήταν μήνας θετικών επιδόσεων για όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη, κυρίως εξαιτίας της αρνητικής υπερβολής του προηγούμενου μήνα, αλλά και των αντανακλαστικών που επέδειξαν από κοινού κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας. Όμως, ο χαμηλός βαθμός ορατότητας παραμένει τόσο στο υγειονομικό πεδίο σε σχέση με την πανδημία (ανακάλυψη αποτελεσματικού φαρμάκου/εμβολίου), όσο και στο πεδίο της οικονομίας.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις αναγγέλλουν τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, μαζί και η ελληνική, διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα που διακόπτει την καραντίνα και επιτρέπει να οραματιζόμαστε την επαναφορά σε μια κανονικότητα, που θα είναι σε πολλά επίπεδα διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε !

Αν και οι εξελίξεις είναι κατ’ αρχάς θετικές για την οικονομία, η αισιοδοξία είναι από όλους συγκρατημένη.

Οι επιδόσεις για το 1ο τρίμηνο στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη (-4,8% και -3,8% αντίστοιχα έναντι του προηγούμενου) ήταν οι αναμενόμενες, αλλά όλοι αναμένουμε να δούμε το ακόμη δυσκολότερο 2ο τρίμηνο, για το οποίο οι προσδοκίες είναι χειρότερες, με τις αγορές να ανησυχούν για το βαθμό επιδείνωσης των εταιρικών μεγεθών.

Η πετρελαϊκή αναταραχή παραμένει με την τιμή του αργoύ πετρελαίου να καταγράφει ακόμη και μονοψήφια επίδοση πριν λίγες ημέρες. Τον πρόεδρο Trump και τον υπουργό Εξωτερικών να βάλουν ευθέως κατά της Κίνας για την διάδοση του κορωνοϊού, συντηρώντας κλίμα αντιπαλότητας και πιθανών νέων εχθρικών κινήσεων αναμεταξύ τους στο οικονομικό πεδίο, στο εγγύς μέλλον. Τον Warren Buffett να ξεπουλάει τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και να διατηρεί $137 δισ. μετρητών, δηλώνοντας παντοτινή πίστη στις ΗΠΑ αλλά απροθυμία για νέες τοποθετήσεις, επί του παρόντος.

Τις Federal και ECB να δηλώνουν ότι παραμένουν σε επαγρύπνηση για νέες δράσεις και τους ηγέτες της Ε.Ε. να καλούνται στην Σύνοδο Κορυφής να μορφοποιήσουν αποτελεσματικά το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Με αυτά τα δεδομένα, η επενδυτική ψυχολογία διαταράσσεται πάλι. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για το σχηματισμό που θα ακολουθήσει το ΑΕΠ το 2020 και στη συνέχεια ποικίλουν, από το “V” και το “U” για τους πιο αισιόδοξους, μέχρι το “W” και το “L” για τους απαισιόδοξους.

Επομένως, η πορεία και των χρηματιστηριακών δεικτών μπορεί να κινηθεί από ανοδικά μέχρι πτωτικά και πάλι, επιβεβαιώνοντας το σενάριο του διπλού πάτου, αν η ύφεση υποτροπιάσει και η πανδημία αναζωπυρωθεί, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να επαναφέρουν τα περιοριστικά μέτρα.

Στην Ελλάδα, η επιδείνωση του δείκτη οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, αλλά και του δείκτη παραγγελιών PMI για τη βιομηχανία τον Απρίλιο, επιβεβαιώνουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Η διάσωση ενός μέρους από τη φετινή τουριστική σεζόν αποτελεί το καλύτερο σενάριο για το επόμενο διάστημα για την ελληνική οικονομία, με την Ελλάδα να προβάλλεται ως ο ασφαλής υγειονομικά προορισμός του πλανήτη, για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν.

Την ίδια ώρα, η αναγκαστική αναβολή των σχεδιαζόμενων τιτλοποιήσεων από τις συστημικές τράπεζες, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη προσθήκη νέων “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους, κινητοποιεί την ΤτΕ που ετοιμάζεται να επαναφέρει την πρόταση της “bad bank”, ώστε να αποτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις σε σχέση με την κεφαλαιακή τους επάρκεια το 2021.

Με αυτά τα δεδομένα, ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου αναστέλλει, πιθανότατα, τις συναντήσεις του με τις 650 μονάδες, ή και ψηλότερα και επαναφέρει το σενάριο ενδεχόμενης οπισθοχώρησης κάτω από τις 600 μονάδες, με τις 580 μονάδες να αποτελούν ισχυρό επίπεδο στήριξης.

“Η συνειδητοποίηση των σοβαρών δυσκολιών όπως, χωρίς καλλωπισμούς, διατυπώθηκαν από τον επικεφαλής της Aegean Airways Ευτύχη Βασιλάκη, μιας από τις πλέον αξιόπιστες επενδυτικές επιλογές του ελληνικού χρηματιστηρίου, μετέφερε τα σωστά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση: τα νέα δεδομένα επιβάλλουν τον ανασχεδιασμό του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας και τη χάραξη μιας άλλης στρατηγικής από τους επιχειρηματίες, ώστε σε πρώτη φάση να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους και στη συνέχεια τη μεγέθυνσή τους”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες ασιατικές αγορές. Τα χρηματιστήρια σε Ιαπωνία, ηπειρωτική Κίνα και Νότια Κορέα παρέμεινα κλειστά, λόγω επίσημων αργιών.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στο NYSE.

Υποχωρεί το ευρώ, νέα κέρδη για το πετρέλαιο.

Μικρές απώλειες για τον χρυσό, κέρδη για το ασήμι, προς τα $8800 υποχωρεί το Bitcoin.

“Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ συρρικνώθηκε κατά 8,9% το α' τρίμηνο σε ετήσια βάση, στη χειρότερη επίδοσή της από το 1974. Μολονότι η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται υπό έλεγχο σε τοπικό επίπεδο, το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει γεμάτο με μεγάλες προκλήσεις. Προχωρώντας στο β' τρίμηνο, θεωρούμε ότι, ακόμη και εάν υπάρξει βελτίωση, αυτή θα είναι σταδιακή και μικρή", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Χονγκ Κονγκ Paul Chan.

Από την άλλη, η Reserve Bank of Australia, διατήρησε το βασικό επιτόκιό της σταθερό στο 0,25% και προέβλεψε πτώση του ΑΕΠ κατά 10% στο α' εξάμηνο του 2020 και 6% στο σύνολο του έτους.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι τιμές στα εργοστάσια των 19 κρατών που μοιράζονται το ευρώ, υποχώρησαν 1,5% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και κατά 2,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε μηνιαία βάση ήταν η πιο βαθιά πτώση από τον Νοέμβριο του 2008. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αρνητική κίνηση κατά 1,3% μηνιαίως και 2,6% ετησίως.

“Αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς πτώχευσης ετοιμάζεται να υποβάλει η Hertz Global Holdings, εάν δεν καταφέρει να διευθετήσει το χρέος της και να πάρει μία περίοδο χάριτος”. Σύμφωνα με το Bloomberg, “η αμερικανική εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων βρίσκεται σε συνομιλίες με κάποιους από τους δανειστές της, αλλά οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και η επιχείρηση ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Το έλλειμμα των ΗΠΑ στο εμπόριο αγαθών διευρύνθηκε τον Μάρτιο στα $44,4 δισ., όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Οι εισαγωγές αγαθών διολίσθησαν 6,2%, ενώ οι εξαγωγές βούτηξαν 9,6%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν αύξηση του ελλείμματος στα $44 δισ.

Ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Απρίλιο. Ο δείκτης υπηρεσιών ISM διολίσθησε στις 41,8 μονάδες τον Απρίλιο, από τις 52,5 τον Μάρτιο. Είναι η πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2009 που η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώνεται. Πρόκειται επίσης για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Μάρτιο του 2009, όταν ο δείκτης είχε βουτήξει στις 40 μονάδες.

Η μέτρηση του Απριλίου ήταν υψηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν βουτιά του δείκτη στις 40 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, η ποιότητα του ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού τομέα, η δημιουργία μιας “bad bank”, η πιθανή τροποποίηση του ελληνικού νόμου για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC) και οι πιθανότητες dilution ήταν στην πρώτη γραμμή της τηλεδιάσκεψη της JP Morgan, την περασμένη εβδομάδα, με επενδυτές και τον Σπ. Παντελιά, επικεφαλής της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον οίκο, “με τo βασικό σενάριο για την οικονομία να αφορά πλέον σε σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ και την αβεβαιότητα να παραμένει πιθανότατα για το άμεσο μέλλον, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ενός νέου κύματος μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs)”.

Νέες, χαμηλότερες τιμές - στόχους για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο θέτει η Wood σε ανάλυσή της για τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ υποβαθμίζει και τη σύσταση για την Alpha Bank σε “hold” από “buy”.

Ειδικότερα, διατηρεί σύσταση αγοράς για τη Eurobank, με στόχο τα 0,70 ευρώ (από 1,20 ευρώ), αλλά και για την Εθνική, με στόχο τα 2,1 ευρώ (από 3,5 ευρώ). Ο στόχος για την Alpha Βank διαμορφώνεται στα 1,00 ευρώ (από 2,35) ενώ για την Πειραιώς στα 1,90 ευρώ, (από 3,2 ευρώ - διατηρεί “hold”).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 615,17 μονάδες (+2,19%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 609,84 (+1,24%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 610,39 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,33%.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 35,3 εκατ., από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απέσπασαν το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΑΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, TITC, Fourlis και στο χαμηλό οι Πειραιώς ΕΕΕ, ΟΤΕ και Viohalco.

Χειρότερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Επιστροφή των αγοραστών και στην αγορά παραγώγων, όμως οι συναλλαγές υποχώρησαν έτι περαιτέρω τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.647 συμβόλαια).

Στα 3.296 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.200 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 885, 690 για τον Μάιο και 195 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.482,5) κινήθηκε μεταξύ 1.480 και 1.495 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (48.017 Viohalco), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.545), Alpha Bank (2.326), Πειραιώς (417), ΔΕΗ (369), Ελλάκτωρα (525), Εθνική (3.153), ΟΤΕ (143), Μυτιληναίο (182), ΑΔΜΗΕ (323), Lamda Development (112), ΓΕΚ (168), MIG (716).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 36.659, MIG 42.169, Alpha Bank 23.636, Εθνική 16.620.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

                 Position Holder                          Name of Issuer              NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.343.661 τεμ., (από 39.343.661 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 18.623.645 τεμ. (18.936.620), ΔΕΗ 5.940.694 τεμ. (5.942.694), Eurobank 59.619.618 τεμ. (55.695.330), ΟΠΑΠ 1.307.593 τεμ. (1.307.899), Εθνική 9.680.738 (9.680.738), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v