Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρείται η αντίδραση χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 610 μονάδες συνεχίζει ο Γενικός Δείκτης παρά την εξασθένηση της θετικής τάσης διεθνώς, με... πενιχρές πάντως συναλλαγές. Υπεραντιδρά ο τραπεζικός κλάδος, ξεχωρίζουν ανοδικά και οι Σαράντης, Aegean, ΑΔΜΗΕ.

Συντηρείται η αντίδραση χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο

Εξασθενεί η ανοδική διόρθωση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρόλο που τα futures στη Wall Street εξακολουθούν να παραπέμπουν σε ένα καθαρό ανοδικό «άνοιγμα» από υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Ενδεικτικό το ότι νωρίτερα και ενώ τα συμβόλαια του S&P500 «έδειχναν» από 1,04% και τις 2.854 μονάδες, ο DAX είχε περιορισθεί στις 10.596 (1,21%), ο ΜΙΒ στις 17.137 (0,66%).

Χρηματιστηριακές πηγές απέδιδαν το «πάγωμα» της αντίδρασης και στην απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να κρίνει εν μέρει αντισυνταγματικό το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που ξεκίνησε το 2015, επί Μάριο Ντράγκι. Παρότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει το τρέχον πρόγραμμα αγοράς που ενεργοποιήθηκε λόγω πανδημίας, δεν παύει να αποτελεί ακόμη μία «τρικλοποδιά» των Γερμανών. Εξελίξεις που εξηγούν και την εσπευσμένη, έκτακτη τηλεδιάσκεψη στη Φρανκφούρτη για σήμερα το απόγευμα.

Υπό το πρίσμα αυτής της απρόσμενης απόφασης, που επί της ουσίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και του «ξεφορτώματος» από την Bundesbank του χαρτοφυλακίου της, είναι λογική η ανάσχεση της αρχικά θερμότερης στάσης των long traders.

Στη... σκιά της Ευρώπης και με έναν ακόμη ξένο οίκο να χαμηλώνει την τιμή-στόχο για τις συστημικές τράπεζες, η διολίσθηση δεικτών/μετοχών που σημειώνεται εδώ και ώρα θεωρείται απολύτως φυσιολογική. Επιβράδυνση και στη ροή εντολών, με συνέπεια τον περιορισμό των ούτως ή άλλως μέτριων συναλλαγών. Ενδεικτικά τα πενιχρά μεγέθη, πριν λίγο (*).

Να συνεκτιμηθούν οι εξελίξεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με όσα αναλυτικά αναφέρει ο Γιώργος Α. Σαββάκης στο σχετικό θέμα για την τηλεδιάσκεψη JP Morgan με επενδυτές και την ΤτΕ.

Παρ' όλα αυτά στο «ρηχό» χρηματιστήριό μας είναι εμφανής η διάθεση των λίγων ενεργών παικτών να συντηρήσουν την τάση και την αγορά πάνω από τις 605-600 μονάδες. Οντως για τον ΓΔ, με υψηλό ημέρας στις 615,17, η τρέχουσα τάση παραμένει λίγες μονάδες χαμηλότερα. Αυτό καθώς για τον ΔΤΡ συντηρείται ένα 3,66% στις 324 μονάδες παρά την έκθεση της Wood. Ανάλογη προσπάθεια και στα blue chips, με τον FTSE25 στις 1.485 (1,45%).

Σε ΟΤΕ, Motor Oil, Alpha Bank, ETE, Eurobank και Autohellas, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos η συγκριτικά ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.

Με λίγους πωλητές ο ΟΤΕ στα 12,09 ευρώ αλλά με αγοραστές οι άλλες 8, καθώς με περισσότερους πωλητές υποχωρεί και η Autohellas στα 3,93 ευρώ.

Στα 13,46 (3,29%) η Motor Oil, στο 0,6288 (2,75%) η Αlpha Βank, στο 1,17 (3,54%) η Εθνική, στα 8,14 (0,68%) ο ΟΠΑΠ, στο 0,3529 (4,10%) η Eurobank, στα 6,645 (2,07%) η Mytilineos, στα 14,16 (1,65%) η Jumbo.

Στο 2,1/1 με 67 μετοχές σε θετικό έδαφος, η σχέση ανοδικών/πτωτικών. Μεγαλύτερο ποσοστό για ΑΝΕΚ, Sarantis, Σπύρου, Byte, ΚΛΜ, ΑΔΜΗΕ κ.α.

(*) στις 15:00, η αξία των συναλλαγών ήταν στα 19 εκατ., πολύ χαμηλότερα του μέσου ημερήσιου όρου των 53 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v