Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πονοκέφαλος για το ΧΑ η απουσία... επενδυτών

Σε μια κρίσιμη συγκυρία, η κάθετη μείωση των συναλλαγών δεν βοηθά στη διαμόρφωση καθαρής τάσης. Η προσοχή στις ευρωαγορές αλλά και στον τραπεζικό κλάδο, μετά και τις αποφάσεις του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Πονοκέφαλος για το ΧΑ η απουσία... επενδυτών

Επιμένει ανοδικά η Wall, στο «πράσινο» οι ασιατικές αγορές και στα καθ' ημάς, η σημερινή συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά τις εξελίξεις που πυροδότησε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, κρίνοντας «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που ξεκίνησε το 2015. Απόφαση που κατά γενική ομολογία αποτελεί ακόμη μία γερμανική «τρικλοποδιά» και σύμφωνα με το IfO περιορίζει την ΕΚΤ. Υπό το βάρος των ραγδαίων εξελίξεων, μένει να φανεί σήμερα η στάση των funds, ειδικότερα το πώς θα κινηθούν στον τραπεζικό κλάδο.

Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX άνοιξε από τις 10.708 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ από τις 17.349 μονάδες. Στο 1,858% το ιταλικό 10ετές, στο 2,166% το αντίστοιχο ελληνικό.

Σε αυτό το όλο και βαρύτερο (και) επενδυτικά περιβάλλον για το ΧΑ, αναδείχθηκαν -για ακόμη μία συνεδρίαση- οι παθογένειές του. Αποτυπώθηκαν στην περαιτέρω μείωση του ήδη περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος, με την αξία συναλλαγών σε απελπιστικά επίπεδα. Ενδεικτικά της αποχής της πλειονότητας των κάθε λογής funds, της ελλιπούς λειτουργίας των εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων.

Στις 610,39 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.481,68 ο FTSE25 και στις 323,09 ο Δείκτης Τραπεζών. Μεγαλύτερο ποσοστό αντίδρασης, με 3,33%, για τον τραπεζικό δείκτη, έναντι 1,33% της αγοράς.

Το όποιο ισχνό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο, κυρίως με συναλλαγές ενδοσυνεδριακές/βραχύβιες, κάτι που έχει ανεβάσει τη μεταβλητότητα και των 4 μετοχών του κλάδου, κρύβοντας ευκαιρίες αλλά και (περισσότερες) παγίδες.

Ο κλάδος από νωρίς θα βρεθεί στο επίκεντρο των traders, με σχεδόν βέβαιο πως θα επηρεαστεί από τη διακύμανση των αντίστοιχων κλάδων σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο, Μαδρίτη κ.λπ.

Σε γενικές γραμμές, ικανοποιητική η εικόνα για συγκεκριμένα blue chips, Motor Oil, Mytilineos, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis κ.ά., με τις αντοχές τους να δοκιμάζονται κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα στη σημερινή συνεδρίαση.

Σημαντική η συνεδρίαση και για Aegean, Autohellas, καθώς χθες έδειξαν εμφανείς αδυναμίες.

Οσον αφορά στην ευρύτερη αγορά, η σχέση ανοδικών/πτωτικών ήταν στις 66/38 μετοχές, με αρκετές και από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να ξεχωρίζουν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v