Τραπεζικό «γύρισμα» στο ΧΑ

Ανοδική αντίδραση χαμηλού κόστους πάνω από τις 600 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Αγορές και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά και σε ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Motor Oil. Ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 7% η Ελλάκτωρ.

Τραπεζικό «γύρισμα» στο ΧΑ

Σε θετικό έδαφος τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και λόγω Νέας Υόρκης.

Ανοδική αντίδραση χαμηλού κόστους στο ΧΑ, εν μέσω διεργασιών σε διάφορα μέτωπα. Από την προοπτική δημιουργίας μίας bad bank, τις σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ σε πληττόμενους κλάδους, μέχρι τα «ψιλά γράμματα» των δανείων με εγγύηση Δημοσίου.

Σταδιακή αλλαγή σκηνικού και κατεύθυνσης μετά τις 13:30 και αφού η αγορά είχε διορθώσει έως τις 591,31 μονάδες και με ορατό τον κίνδυνο διεύρυνσης των απωλειών. Χαμηλό σημείο, απ' όπου ενεργοποιήθηκαν αγορές τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στα blue chips, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να επανέρχεται λίγο πανω από το όριο των 600 μονάδων.

Ούτως ή άλλως σε ένα «ρηχό» χρηματιστήριο αρκούν περιορισμένης έκτασης συναλλαγές για να πάρει φορά είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Στα περίπου 11 εκατ. η αξία των συναλλαγών έως τις 13:30, επιπλέον 8 με 9 εκατ. πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια της αντίδρασης, με τον ΔΤΡ προς τις 315 μονάδες (2,14%) και τον FTSE25 στις 1.448 (1,25%).

Σταδιακές οι κινήσεις και στις 4 συστημικές τραπεζικές, αγορές σε συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς.
Και αναλυτικότερα, στον τραπεζικό κλάδο, στην Alpha Bank στο 0,6084 ευρώ, στην Εθνική στο 1,155, στη Eurobank στο 0,344 και στο 1,131 ευρώ στη μετοχή της Πειραιώς.

Νωρίτερα η Αναστασία Παπαϊωάννου ανέλυσε το τι γίνεται με το ζήτημα της λεγόμενης «κακής τράπεζας», ο Σταμάτης Ζησίμου περισσότερα για τις εγγυήσεις του Δημοσίου, θέμα που ενδιαφέρει άμεσα το επιχειρείν και την πραγματική οικονομία.

Την ίδια ώρα, επιβεβαιωνόταν η πρόθεση της κυβέρνησης να προτείνει την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στην ΤτΕ, εξέλιξη αναμενόμενη μεν, ωστόσο καλοδεχούμενη από την αγορά.

Εμφανής και η μικρή, έστω, βελτίωση του κλίματος στο χρηματιστήριο, την ώρα που η διόρθωση του ΓΔ ενίσχυε τις ανησυχίες αναλυτών για τον ενδεχόμενο κίνδυνο περαιτέρω υποχώρησης. Οπως φαίνεται στο διάγραμμα του ΓΔ, ενδεχόμενη απώλεια των 595 και 591 μονάδων σε «κλείσιμο» θα άνοιγε τον δρόμο για επικράτηση των πωλητών προς τις 575 μονάδες.

Από τις 4 τραπεζικές, μεγαλύτερη αντίδραση για τη μετοχή της Eurobank, με το περιθώριο κίνησης σύμφωνα με το διάγραμμα της μετοχής.

Στα blue chips, με απώλειες η μετοχή των ΕΛΠΕ στα 5,80 ευρώ. Πρώτη στη σχετική κατάταξη με βάση την αξία των συναλλαγών, καθώς νωρίτερα πέρασε ένα μεγάλο πακέτο στα 5,80 ευρώ. Στα 11,37 ευρώ πραγματοποιήθηκε προσυμφωνημένη συναλλαγή στον τίτλο του ΟΤΕ. Στα 11,39 η μετοχή με αυξημένες συναλλαγές, εν αναμονή της ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών πρώτου τριμήνου.

Με αγοραστές σε ΟΠΑΠ, στα 7,945 ευρώ, Mytilineos στα 6,885, στη Motor Oil στα 12,61, στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα που με 7,79% στο 0,872 καταγράφει την ισχυρότερη αντίδραση από τις μετοχές του δείκτη, στα 2,53 η ΔΕΗ, στα 5,79 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στις 15:35 η αξία των συναλλαγών πλησίαζε τα 20 εκατ., η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών ήταν στις 51/53.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v