Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση με «βαρίδια» στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος περνάει ο Γενικός Δείκτης, καθώς ο τραπεζικός δείκτης ανακάμπτει με αγορές στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Διορθώνει η Coca Cola, επιβαρύνοντας την τάση. Σε εξισορροπητικό ρόλο ο ΟΤΕ, αγοραστές στη Motor Oil.

Συνεδρίαση με «βαρίδια» στο Χρηματιστήριο

Συνεχίζεται η διόρθωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Νέος γύρος πωλήσεων/πιέσεων, με τον DAX κατά 1,55% χαμηλότερα και τα futures του S&P500 να παραπέμπουν σε πτωτικό «άνοιγμα» με 0,23% από τις 2.805 μονάδες.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ, οι short διατηρούν το σαφές πλεονέκτημα που έχουν και με περισσή ευκολία οδηγούν τον τραπεζικό κλάδο σε νέα χαμηλά και τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης χαμηλότερα και των 1.400 μονάδων.

Με πτωτικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση, καθώς από νωρίς είχαν περαστεί εντολές πώλησης τόσο σε τραπεζικές όσο σε συγκεκριμένα blue chips. Με συνέπεια, ο μεν ΔΤΡ να διορθώσει έως τις 263,25, ο δε FTSE25 έως τις 1.396,31 μονάδες.

Με μάλλον περιορισμένης έκτασης συναλλαγές, λιγότερες από το αντίστοιχο χθεσινό διάστημα, ωστόσο αρκετές για να συντηρήσουν την πτωτική τάση σε βασικούς δείκτες. Μία συνεδρίαση πριν τη λήξη της απλής σειράς μηνός Μαίου στα Παράγωγα και σε αναμονή για την ολική επαναφορά των ανοιχτών πωλήσεων/short selling από τη Δευτέρα.

Πτωτικό μείγμα, στο οποίο έχει προστεθεί η διόρθωση της μετοχής της Coca Cola, καθώς το μείον 3,58% στα 20,48 ευρώ προφανώς και διαμορφώνει τάση. Χρηματιστηριακός παράγων συνέδεε τη διόρθωση της «βαριάς» μετοχής με τη μείωση του συντελεστή στάθμισής της στο όριο του 10%, από τη συνεδρίαση της 22ας Ιουνίου. Πολύ πιθανό από τη στιγμή που η βαρύτητά της, σήμερα, είναι στο περίπου 22% και του ΟΤΕ στο 13%, συνεπώς θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η μείωση θέσεων, κυρίως στην πρώτη μετοχή.

Αλλωστε, στην πρώτη ώρα συνεδρίασης στη μετοχή της Coca Cola είχε πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, χωρίς προσυμφωνημένες πράξεις και με τις Eurobank, OTE, Alpha Bank και Εθνική να ακολουθούν.

Στο μείον 3,58% η Coca Cola, στο 2,99% υψηλότερα στα 12,05 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με το επενδυτικό ενδιαφέρον ισχυρό και σήμερα. Νωρίτερα η ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών του Οργανισμού λειτούργησε, σε σημαντικό βαθμό, εξισορροπητικά για τους traders.

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με κυρίως ξένους αγοραστές στη μετοχή της Motor Oil, που με 2,33% αντιδρά προς τα 13,20 ευρώ. Με αγοραστές και στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Στα 2,075 με 3,75%, αναδεικνύεται σε μία από τις μετοχές της εβδομάδας.

Με πωλητές σε Mytilineos (6,485), Sarantis(8,50), ΟΠΑΠ (7,80), ΕΛΠΕ (5,75), EYΔΑΠ (6,58).

Με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 11,3 εκατ., η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών ήταν στις 23/41.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v