Πλεονέκτημα των πωλητών στο Χρηματιστήριο

Οι ειδήσεις από τον MSCI και το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές οδηγούν τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα. Πίεση για τις τραπεζικές μετοχές, που πλέον δεν εκπροσωπούνται στον MSCI Standard. Ποιοι τίτλοι αντιστέκονται.

Πλεονέκτημα των πωλητών στο Χρηματιστήριο

Διορθώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, απόρροια των ανησυχιών για δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Δευτερευόντως, οι όποιες εύλογες επιφυλάξεις προκύπτουν από το θέμα της έμμεσης εποπτείας όσων χωρών προσφύγουν στον δανεισμό του ESM.

Μεγαλύτερες του 2% οι απώλειες για τον DAX, που διορθώνει χαμηλότερα και των 10.600 μονάδων. Με σημαντικές απώλειες για το σύνολο των βαριών χαρτιών, όπως των Deutsche Bank, Continental, RWE, Heidelbergcement, E.ON, Deutsche Telekom, που έμμεσα ενδιαφέρει και τον ΟΤΕ.

Με πτωτικό κενό, από τις 594,23 μονάδες, ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει έως 10 μονάδες, επιβεβαιώνοντας την τεχνική προσέγγιση που προεξοφλούσε κίνηση προς τις 575 μονάδες.

Αρνητικός πρωταγωνιστής, για ακόμη μία -πολλοστή- συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος με ένα ιδιόμορφο sell off, καθώς η σημαντική διόρθωση και των 4 συστημικών μετοχών πραγματοποιείται με συναλλαγές λίγων εκατομμυρίων ευρώ. Είναι, ωστόσο, ελάχιστη η ζήτηση/απορρόφηση της προσφοράς, ει μη μόνον σε τιμές έως και 6,32% χαμηλότερα. Στο 5,62% οι απώλειες για τον κλαδικό δείκτη, στις 291 με χαμηλό νωρίτερα στις 286 μονάδες. Θυμίζοντας πως μόλις 20 μονάδες πιο κάτω είναι το all time low για τον Δείκτη Τραπεζών.

Σε Εθνική, Alpha Bank ο μεγαλύτερος τζίρος, σε τιμές των 1,07 και 0,554 ευρώ αντίστοιχα. Με πωλήσεις η Eurobank στο 0,3165 και στο 1,09 η Πειραιώς. Ορατός ο κίνδυνος νέων χαμηλών για τον κλάδο ή για επιμέρους μετοχές του, με ενδεικτική την αποτίμηση των ομίλων στα επίπεδα των 3 δισ. συνολικά.

Ομως πέραν του τραπεζικού κλάδου, πωλήσεις/πιέσεις ρίχνουν την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, με χρηματιστηριακό παράγοντα να τη συνδέει έμμεσα με τις τεράστιες απώλειες που καταγράφει το χαρτοφυλάκιο του νορβηγικού κρατικού fund. Τις αποδίδει σε... αντανακλαστικές πωλήσεις λίγων ξένων, καθώς ακολουθούν τη διόρθωση των ευρωαγορών και μειώνουν θέσεις. Αναλογικά επηρεάζεται και το χρηματιστήριό μας, από τη στιγμή που η απουσία ουσιαστικού επενδυτικού ενδιαφέροντος καθιστά εύκολη την πίεση της αγοράς ακόμη και με περιορισμένες συναλλαγές.

Με πωλήσεις τα περισσότερα χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με την Coca Cola έως 2,30% χαμηλότερα, στα 20,80 ευρώ. Με πωλητές, Mytilineos στα 6,62 ευρώ, TITC στα 11,08 ευρώ, ΔΕΗ στα 2,478 ευρώ κ.α.

Εξαίρεση αποτελούν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ στα 11,31 και 7,905 αντίστοιχα και Motor Oil στα 12,89, ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 0,879 ευρώ. Μάλιστα οι 2 τελευταίες ενισχύουν την τακτική του stock picking, καθώς αντιδρούν λόγω εξελίξεων που αφορούν στην παραμονή της πρώτης στον βασικό δείκτη MSCI και της δεύτερης λόγω της υπογραφής της σύμβασης για τη Μαρίνα Αλίμου.

Στις 22/51 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με την υπόθεση της MLS να επηρεάζει, σε κάποιο βαθμό, την εικόνα στη μεσαία κατηγορία. Στα 9,8 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 11:30, συγκριτικά αυξημένη σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v