Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το τραπεζικό sell off και οι «άμυνες»

Πτωτικό ξεκίνημα με τον ΓΔ να υποχωρεί κάτω από τις 590 μονάδες και τις τράπεζες να «δοκιμάζουν» τα ιστορικά χαμηλά τους μετά και τον ΜSCI. Η επιδείνωση του κλίματος διεθνώς, τα περιθώρια αντίδρασης και η κινητικότητα στα mid caps.

ΧΑ: Το τραπεζικό sell off και οι «άμυνες»

Νέα ισχυρή διόρθωση στη Wall Street, αυτή τη φορά μετά την προειδοποίηση του επικεφαλής της FeD για παρατεταμένη ύφεση.

Νωρίτερα, στις ευρωπαϊκές αγορές, πλήρης ήταν η επικράτηση των πωλητών, με τον DAX να χάνει 2,56% στις 10.542 μονάδες. Αυτά, την ώρα που στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα πρόεδρος της Ε.Ε. προτείνει σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης υγιών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (άσχετο το ότι μέχρι τώρα περισσότερο από το ήμισυ των χρηματοδοτήσεων/κρατική στήριξη αφορά επιχειρήσεις της πατρίδας της) και η καγκελάριος θεωρεί καλή για την Ευρώπη την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Επιπλέον, με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, διαψεύδονταν και οι τελευταίες ελπίδες όσων, αφελώς, περίμεναν κάτι διαφορετικό όσον αφορά στον χαρακτηρισμό της χρήσης των δανείων από τον ESM. Ο Γερμανός επικεφαλής του είναι σαφής.

Και εύλογα κατανοητή η θέληση της Αθήνας να τηρήσει τις... αποστάσεις από τα δάνεια του Μηχανισμού. Συνακόλουθα να εξετάζει το ενδεχόμενο μίας νέας εξόδου στις αγορές, με ακόμη μία έκδοση κρατικού ομολόγου.

Χρήσιμα, θεωρώ, τα ανωτέρω, για να έχουμε πιο σαφή εικόνα για το τι διαδραματίζεται στην Ευρώπη, που ακόμη και τώρα αδυνατεί να συμφωνήσει σε μία κοινή πολιτική στο ζωτικής σημασίας ζήτημα του τουρισμού. Κλάδος-οξυγόνο κυρίως για τις χώρες του Νότου και καθοριστικός για τη χώρα μας.

Στα της αγοράς, η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI ήταν η... σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο, καθώς για πρώτη φορά από λειτουργίας των ελληνικών δεικτών της MS, ο βασικός Greece Standard μένει χωρίς τραπεζική παρουσία και με μόλις 4 μετοχές. Αναπόφευκτο το μίνι sell off κυρίως στις 3 από τις 4 του κλάδου, δηλαδή σε Εθνική (-12,37%), Eurobank (-10,15%), Alpha Bank (-10,44%), με την Πειραιώς στο μείον 1,43%. Με νέα διόρθωση, 9,67%, ο ΔΤΡ στις 278,72, οριακά κοντά στο ιστορικό χαμηλό των 266,18 ευρώ. Με συνολική αποτίμηση στα 3,2 δισ. οι 4 συστημικοί όμιλοι έχουν χρηματιστηριακή αξία κατά 2,3 δισ. λιγότερη του ΟΤΕ, που με 5,5 δισ. είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος του ΧΑ.

Και μια περί ΟΤΕ ο λόγος, η χθεσινή υπεραντίδραση, με 3,72% στα 11,70 ευρώ, ήταν μία, κατά μείζονα λόγο, κίνηση προεξόφλησης των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2020. 

ΟΤΕ και Motor Oil ήταν οι 2 κύριοι «αντισταθμιστές» στη διόρθωση των τραπεζών, με αποτέλεσμα οι απώλειες για τον FTSE25 να περιοριστούν στο 1,11% και στις 1.418,51 μονάδες. Συγκριτικά, την ώρα που για τον ΔΤΡ δοκιμάζονται τα ιστορικά χαμηλά, οι ΓΔ και FTSE25 διαμορφώνονται σχεδόν 25% πάνω από τους αντίστοιχους πυθμένες. 

ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Sarantis συμπλήρωσαν με τους ΟΤΕ, ΜΟΗ την ομάδα μετοχών με θετικό πρόσημο. Και με Jumbo, Fourlis, ΟΠΑΠ να «κλείνουν» σταθεροί. Οπως και ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola είχαν απώλειες μικρότερες της αγοράς.

Πλαστικά Θράκης, Μουζάκης, Επίλεκτος, Qual, ΣΙΔΜΑ, Trastor από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, με long/εβδομαδιαία τάση.

Σε μία περίοδο επενδυτικής αβεβαιότητας, θα πρέπει να αναδεικνύονται οι συγκριτικά πιο ασφαλείς και αποδοτικές επιλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Στέφανος Κοτζαμάνης «μετρά» ποια αμοιβαία κεφάλαια προστάτευσαν τα χρήματα των μεριδιούχων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v