«Αποστάσεις ασφαλείας» κρατούν οι επενδυτές από το ΧΑ

Συνεδρίαση με μικρό τζίρο, ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις αλλά… μηδενικό αποτέλεσμα. Στους κερδισμένους Ελλάκτωρ, Σαράντης και Viohalko. Πιέσεις για ΕΛΠΕ, Aegean. Εν αναμονή των κινήσεων στους δείκτες MSCI.

«Αποστάσεις ασφαλείας» κρατούν οι επενδυτές από το ΧΑ

Με μικρά κέρδη κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς την ευφορία των προηγούμενων ημερών, δείχνει να την διαδέχεται η επιφυλακτικότητα από τα νέα για αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετές περιοχές του πλανήτη, την ώρα που οι θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο δείχνουν να χάνονται με τρομακτική ταχύτητα.

Σύμφωνα με την άποψη ξένων διαχειριστών, μπορεί οι αποτιμήσεις των μετοχών να ανάκαμψαν δυνατά από τα χαμηλά Μαρτίου, “χειραγωγούμενες” από τις κεντρικές τράπεζες, όμως στις τρέχουσες τιμές οι μετοχές δείχνουν πιο ευάλωτες σε διόρθωση, εάν η πραγματική οικονομία συνεχίσει να καταρρέει.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, μπορεί η τάση να συνεχίσει να εξαρτάται από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, όμως απολύτως βραχυπρόθεσμα το βλέμμα των ενεργών traders εστιάζεται στην σημερινή αναθεώρηση των δεικτών MSCI με ημερομηνία εκτέλεσης 29 Μαϊου 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το χθεσινό κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 600 μονάδων, το σημερινό ξεκίνημα του ΓΔ σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα και πολύ περισσότερο η, προς στιγμήν, υποχώρηση του ΔΤΡ χαμηλότερα των 300 μονάδων, ενεργοποίησε κάποια “αντανακλαστικά επιβίωσης” που έφεραν σχετική ανοδική αντίδραση, όμως είναι κοινό μυστικό ότι τα χαρτοφυλάκια που κινητοποιήθηκαν, κινούνται με εξαιρετικά βραχύ επενδυτικό ορίζοντα και δεν θα έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να προστεθούν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, στην πρώτη υποτροπή του κλίματος.

Άλλωστε, το γεγονός ότι ο ΓΔ δεν μπόρεσε να κρατηθεί μέχρι τέλους υψηλότερα των 600 μονάδων και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απόλυτα οριακά κέρδη, επιβεβαιώνει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο την δυναμική των λίγων αγοραστών, που ενεργοποιήθηκαν στα σημερινά χαμηλά ημέρας.

Από εκεί και πέρα, η αυριανή συνεδρίαση καλείται να απαντήσει στο τι άλλαξε από την χθεσινή επιφυλακτικότητα, στη σημερινή οριακή αισιοδοξία, παρά το αρνητικό ξεκίνημα και μάλιστα όταν στις τάξεις των θετικών πρωταγωνιστών πλασαρίστηκαν και μετοχές που κάτι περιμένουν να ακούσουν, από τις βραδινές ανακοινώσεις MSCI και οι οποίες σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις, έδειχναν να ταλαιπωρούνται από “ριπές” πωλήσεων;

Εκτός και αν η σημερινή αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, είχε στόχο την δημιουργία “μαξιλαριού”, πριν οι πωλητές επιστρέψουν δριμύτεροι (!)

Σε κάθε περίπτωση και με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, σαν το πλέον αισιόδοξο σενάριο δείχνει αυτό της “αναρχοαυτόνομης” πλαγιοανοδικής κίνησης, από δεικτοβαρείς τίτλους που δεν θα “θιγούν” από τις βραδινές ανακοινώσεις MSCI, ανασύροντας λίγο ψηλότερα και τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., πλην ΔΤΡ.

Σε άλλη και λιγότερο αισιόδοξη περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί η “αγελαία” αναζήτηση ισορροπίας δεικτών και επιμέρους μετοχών, σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι την Παρασκευή 15 τρέχοντος, είναι η λήξη των συμβολαίων Μαϊου στην αγορά παραγώγων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Πλάγιας κίνησης συνέχεια στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 2,143%.

Ξεκινώντας και σήμερα την περιήγηση από το τραπεζικό ταμπλό και τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αυτές άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς η νευρικότητα ήταν περισσότερο από έκδηλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (-1,37%) κινήθηκε μεταξύ 0,578 (-3,67%) και 0,6134 ευρώ (+2,23%), της Εθνικής (+0,26%) μεταξύ 1,081 (-4,93%) και 1,172 ευρώ (+3,08%), της Eurobank (+0,72%) μεταξύ 0,3243 (-2,17%) και 0,348 ευρώ (+4,98%) και της Πειραιώς (-0,27%) μεταξύ 1,09 (-2,68%) και 1,15 ευρώ (+2,68%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο τραπεζικός δείκτης κινούμενος μεταξύ 299,3 (-3,17%) και 318,46 μονάδων (+3,03%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 312,04 (+0,95%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 308,65 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,17%.

Υπενθυμίζεται ότι για τον εν λόγω δείκτη, το ημερήσιο “stop long” ενεργοποιείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 303 μονάδων.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “αντίδραση πολλαπλών ταχυτήτων και αποχρώσεων, προκαλεί στις διοικήσεις του τραπεζικού συστήματος η πρόταση για ίδρυση ‘Bad Bank’ που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία αναμένεται, όταν ολοκληρωθεί, να κατατεθεί στην κυβέρνηση και στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), στο καθ’ ύλην αρμόδιο εποπτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα δείχνει απόλυτη ισορροπία μεταξύ αγοραστών - πωλητών, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (-1,22%), Αεροπορία Αιγαίου (-1,51%), ΔΕΗ (-0,71%), Ελ. Πετρέλαια (-2,21%), ΕΥΔΑΠ (-1,21%), Jumbo (-0,07%0, TITC (-1,19%), Μυτιληναίος (-0,44%), ΟΛΠ (-1,92%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,24%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΠΑΠ.

Προσπάθεια αντίδρασης στην τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 0,9755 ευρώ (κλείσιμο 14/4) από τον Ελλάκτωρα (+6,18%), στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία ο κ. Γιώργος Πουλόπουλος αναλαμβάνει τη θέση του οικονομικού διευθυντή του ομίλου, διαδεχόμενος τον κ. Μάνο Χρηστέα, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεργασία του με τον όμιλο και με τους αναλυτές να μιλάνε για “αλλαγή ταχύτητας στην εισηγμένη”.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 0,785 ευρώ, ενώ θα είναι θετική ένδειξη η μετοχή να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 0,866 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο η μετοχή του ΟΤΕ (+0,89%). Συνεχίζει να έχει σαν πρώτη ισχυρή αντίσταση τη ζώνη 12,41 – 12,49, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 11,60 – 11,75 ευρώ. Επιστροφή της μετοχής χαμηλότερα των 11,38 – 11,18 ευρώ, θα επιδεινώσει σημαντικά την τεχνική εικόνα.

Αν και μόλις χθες ο Σαράντης (+3,66%) απέκοψε μέρισμα €0,16701 ευρώ ανά μετοχή, σήμερα κινήθηκε εκ νέου ανοδικά, χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 2,5 μηνών και πλέον. Στα 8,92 – 9,10 η επόμενη αντίσταση, στα 7,61 ευρώ το ημερήσιο “stop long”. Να σημειωθεί ότι ο τίτλος υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 8,73 ευρώ (+6,46%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πολλά “χαρτιά” άλλαξαν χέρια μεταξύ 0,83 και 0,86 ευρώ στην Cenergy (-1,54%), όλο και χαμηλότερα Ιντερτέκ (-2,21%) και MLS (-5,16%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Πετρόπουλο (-3,23%) και Αλουμύλ (-0,83%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Mediterra (+7,51%), όμως σήμερα κατέβασε όγκους, ενώ το “bid” δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικό.

Επιστροφή αγοραστών σε Autohellas (+1,73%), Άβακα (+2,42%), Κορδέλλου (+5,56%) και Μουζάκη (+10,17%), ψηλότερα η Lavipharm (+18,33%, αλλά με καθίζηση των συναλλαγών), διατηρεί επαφή με τα σχετικά πρόσφατα υψηλά η Paperpack (+5,97%), ενώ επιστροφή πωλητών σημειώθηκε σε Intralot (-2,86%) και Ιντρακάτ (-1,44%).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Ο γενικός δείκτης προσέγγισε απειλητικά τις 595 μονάδες (ημερήσιο “stop long”), ενώ ο δείκτης έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” τις 1565 μονάδες και επόμενη στήριξη τις 1413 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής, με τους όγκους συναλλαγών να παραπέμπουν σε επιφυλακτικότητα και τις αλλαγές στους δείκτες MSCI, να είναι στο επίκεντρο”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Το βράδυ αναμένονται οι ανακοινώσεις σε σχέση με τους δείκτες MSCI, που θα αποσαφηνίσουν τη νέα σύνθεση των δεικτών ελληνικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα του MSCI Standard Greece, που περιλαμβάνει 8 τίτλους. Η διάσπαση των 600 μονάδων οδηγεί στην αναμέτρηση με τα επόμενα όρια στήριξης για το ΓΔ στις 580 μονάδες και ενδεχομένως χαμηλότερα, ιδιαίτερα αν συντελεστεί μεγάλη μείωση στις μετοχές ελληνικού ενδιαφέροντος του δείκτη MSCI”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 580 μονάδες και αντίστασης οι 606 (ΚΜΟ 20). Η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI θα ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει νέα έκδοση 10ετους ομολόγου ύψους €2,5 δισ., στο τέλος Μαΐου - αρχές Ιουνίου. Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι το δίκτυο των περίπου 3750 καταστημάτων επαναλειτούργησε χθες, ενώ οι πλανόδιοι πωλητές της Ελληνικά Λαχεία διανέμουν ξανά τα προϊόντα της εταιρείας (ΣΚΡΑΤΣ και Λαχεία). Η έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων θα πραγματοποιείται στις 10.00 για τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται σε Αττική (πλην νήσων) και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η λειτουργία των καταστημάτων θα ξεκινάει στις 09.00. Τα καταστήματα θα λειτουργούν αποκλειστικά με εξυπηρέτηση ορθίων, χωρίς τραπεζοκαθίσματα για τους πελάτες. Σημειώνεται ότι η λειτουργία των καταστημάτων ‘PLAY’ και η ιπποδρομιακή δραστηριότητα στο Markopoulo Park στην Ελλάδα, καθώς και η λειτουργία του δικτύου καταστημάτων ΟΠΑΠ στην Κύπρο, είναι σε αναστολή μέχρι νεωτέρας. Σε άλλα νέα, ο διευθύνων σύμβουλος προέβη στις 8/5/2020 σε αγορά 7.500 OPAP ADRs που το καθένα αντιπροσωπεύει 0,5 μιας μετοχής, συνολικής αξίας $32.769. Ο ΟΛΠ ανακοίνωσε ότι το έργο της νότιας επέκτασης του επιβατικού λιμένα είναι μία υποχρεωτική επένδυση ύψους €103 εκατ. Το έργο έχει λάβει όλες τις άδειες και εγκρίσεις από το σύνολο των αρμοδίων προς τούτο υπηρεσιών και φορέων της Ελληνικής Πολιτείας, συμπεριλαμβανομένης της Περιφέρειας Αττικής, από την οποία συγχρηματοδοτείται η σημαντική αυτή δημόσια υποδομή, αλλά και από τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εργασίες συνεχίζονται ομαλά με στόχο πριν το πέρας της θερινής περιόδου να έχει ολοκληρωθεί τμήμα του έργου, ικανό για την ασφάλειά του έναντι της χειμερινής περιόδου. Το έργο έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης σε 32 μήνες. Η θυγατρική της Ελλάκτωρ, AKTOR Constructions International Limited πούλησε το ποσοστό της (5%) στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ προς $7,5 εκατ. σε μετρητά και θα δικαιούται επιπλέον ποσά, στην περίπτωση που μελλοντικά η Eldorado Gold (Greece) BV πραγματοποιήσει συναλλαγή με τρίτα μέρη με όρους αγοράς (arms – length), η οποία θα προσδώσει στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αποτιμώμενη αξία (χωρίς να συνυπολογίζεται το ανεξόφλητο χρέος) η οποία θα υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο χρηματικό όριο”, σημειώνει η Merit Sec.

“Η πανδημία, σε σχέση με τα υγειονομικά δεδομένα, δεν παρουσιάζει ουσιαστικές μεταβολές, καθώς δεν διαφαίνεται ότι σύντομα θα υπάρξει κάποιο φάρμακο, ή εμβόλιο με δυνατότητα αποτελεσματικής και μαζικής χρήσης του. Έτσι, οι κυβερνήσεις του πλανήτη εφαρμόζουν με ιδιαίτερη προσοχή τα μέτρα εκείνα, που δρομολογούν τη σταδιακή επάνοδο των καθημερινών λειτουργιών, άρα και της οικονομίας, στη ‘νέα κανονικότητα”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με το χαρακτηρισμό της ως 90% οικονομίας από τον “Economist”, καθώς διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό που συνολικά επιφέρει “κούρεμα” της προηγούμενης οικονομίας που γνωρίζαμε: με περισσότερη τεχνολογία στη ζωή μας, λιγότερες μετακινήσεις στον πλανήτη, αλλά και σε κάθε χώρα, περισσότερη εγχώρια παραγωγή, αναδιάταξη στην αγορά εργασίας, μονιμοποίηση του αυξημένου ποσοστού όσων θα ζουν με επιδόματα και άλλα πολλά.

Ήδη στις ΗΠΑ η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 14,7%, με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν να αποδέχεται ότι ουσιαστικά φτάνει το 25% ! Με τους δείκτες της Wall Street ωστόσο, να συνεχίζουν σε μια πτήση που αγνοεί τόσο τα δυσμενή μακροοικονομικά δεδομένα, αυτά που συντελούνται και αυτά που αναμένονται, όσο και την αναπόφευκτη σοβαρή διάβρωση των εταιρικών μεγεθών. Και με τον Soros να παίρνει τη σκυτάλη από το Buffett, διατυπώνοντας την απαισιοδοξία του σε σχέση με την επιστροφή στην κανονικότητα και επισημαίνοντας ότι “ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση της ζωής μας, που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του πολιτισμού μας” καθώς, μεταξύ άλλων, η διαμάχη των ΗΠΑ με την Κίνα εντείνεται.

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη η Κομισιόν περιορίζεται στην αναγγελία των όρων με τους οποίους τα κράτη μπορούν να δανειστούν τα φθηνά κεφάλαια του ESM (ως το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας, στα 3,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα), χωρίς ωστόσο να υπάρχει αναγγελία υποβολής αίτησης για την ώρα από τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Παράλληλα, ουδεμία ανακοίνωση υπάρχει για τον τρόπο μορφοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, ούτε ασφαλώς για το ενδεχόμενο έκδοσης ειδικού ομολόγου. Υπάρχει όμως η γερμανική αντίδραση με τη μορφή της αντίθεσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αν και είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία προεξάρχει της εθνικής!

Με αυτά τα δεδομένα, η διατήρηση του ΓΔ του ελληνικού χρηματιστηρίου στην περιοχή των 600 μονάδων, είναι ίσως το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσε να συμβεί. Εξέλιξη που σε μεγάλο βαθμό είναι το αποτέλεσμα της συναλλακτικής ανομβρίας των τελευταίων ημερών και της παρεπόμενης αποχής των πωλητών. Η στάση αναμονής αποτέλεσε άλλωστε και την επιλογή της Moody’s, που απέφυγε να εκδώσει την Παρασκευή την έκθεσή της για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, το οποίο διαφορετικά θα περιείχε απαισιόδοξες πτυχές.

Επί του παρόντος, η Morgan Stanley θα ξεκαθαρίσει τη σύνθεση των δεικτών επιφέροντας το ανάλογο rebalancing στη συνέχεια. Όμως, είναι ο τραπεζικός κλάδος για τον οποίο χρειάζεται να υπάρξουν εξελίξεις στο εγγύς μέλλον, με τη μορφή της υλοποίησης του σχεδίου μιας “bad bank” για την εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων που σύντομα θα δουν τα “κόκκινα” δάνεια πάλι να αυξάνονται, έστω και αν ο μηχανισμός των εγγυήσεων των νέων δανείων “κρύψει” μερικώς το πρόβλημα.

“Επιλογή που συνιστά μονόδρομο, ενόσω η δρομολόγηση των τιτλοποιήσεων είναι αδύνατη εν μέσω πανδημίας, καθώς η στρατηγική “flight to quality” για όλα τα funds, μειώνει τις τοποθετήσεις στις αναδυόμενες αγορές, όπως την ελληνική”, επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες ασιατικές αγορές.

Οριακά κέρδη στην Ευρώπη, μικτά πρόσημα στην Wall Street.

Μικρά κέρδη γι το ευρώ, σημαντικά μεγαλύτερα για το πετρέλαιο.

Ανοδικά κινούνται χρυσός και ασήμι, προς τα $9000 δείχνει να επιστρέφει το Bitcoin.

“Το γερμανικό ΑΕΠ πιθανόν μειώθηκε κατά περίπου 20% - 25% για αρκετές εβδομάδες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού”, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, προσθέτοντας ότι “η δραστηριότητα πιθανόν έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδό της τον Απρίλιο, εάν τελικά αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων”.

“Η PNC Financial, ο μεγαλύτερος μέτοχος της BlackRock, πρόκειται να πουλήσει το μερίδιο ύψους $17 δισ. που κατέχει στην εταιρεία asset management”, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η PNC κατέχει ποσοστό 22% στην εταιρεία, το οποίο αγόρασε το 1995 και εκπροσωπεί περίπου 35 εκατ. κοινές και μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές.

Το ρεκόρ των $37 δισ. (382 δισ. κορώνες) σκοπεύει να αντλήσει από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της η Νορβηγία, σε μία κίνηση που θα αναγκάσει το μεγαλύτερο ταμείο πλούτου του κόσμου να ξεκινήσει μία ιστορική πώληση περιουσιακών στοιχείων, για την απόκτηση μετρητών. Η άνευ προηγουμένου κίνηση, που περιλαμβάνεται στα έγγραφα που έχει δει το Bloomberg, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ της Νορβηγίας, το 2016.

Η εξέλιξη αποκαλύπτει την κλίμακα της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε από τις κρίσεις της Covid-19 και την κατάρρευση των αγορών πετρελαίου, με τη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα αργού της Δυτικής Ευρώπης να αντιμετωπίζει τώρα τη χειρότερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2008 κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε μηνιαία πτώση 0,8% τον Απρίλιο, ενώ σε σχέση με τον Απρίλιο της προηγούμενης χρονιάς ενισχύθηκε 0,3%.

Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι προέβλεπαν μηνιαία πτώση 0,8% και ετήσια άνοδο 0,4%.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το εμπόριο, που συνήφθη νωρίτερα φέτος ανάμεσα στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας, αξιώνοντας το Πεκίνο να τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ουάσιγκτον.

Από την άλλη, με μήνυμά του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στη Fed να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων και να οδηγήσει το κόστος δανεισμού κάτω από το μηδέν.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, “το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, παρά την αύξηση που θα σημειώσει λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς το κόστος εξυπηρέτησής του είναι χαμηλότερο σε σχέση με πολλές άλλες χώρες”, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

H Moody’s υποβάθμισε σε σταθερό από θετικό το outlook της αξιολόγησης των καταθέσεων της Alpha Bank, Τρ. Αττικής, Πειραιώς, Εθνικής και Παγκρήτιας. Παράλληλα, επιβεβαιώσει τις αξιολογήσεις και των πέντε ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τη Moody’s η υποβάθμιση του outlook αντανακλά τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει η πανδημία στην οικονομία και στα σχέδια των τραπεζών αυτών, να βελτιώσουν την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους και την κερδοφορία τους.

Επιπρόσθετα, ο οίκος αναμένει ήπια επιδείνωση της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών, η οποία ωστόσο θα παραμείνει πάνω από τα πιο χαλαρά όρια των ρυθμιστικών αρχών.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 591,31 (-0,84%) και 604,47 μονάδων (+1,36%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 599,19 (+0,48%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 596,65 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,05%.

Ο τζίρος στα 39,4 εκατ., από τα οποία τα 9,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΛΠΕ), ενώ ΟΤΕ και ΕΛΠΕ απέσπασαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΟΤΕ και ΣΑΡ και με το θετικό οι ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η TITC.

Κακή η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, όμως 11 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης ανόδου στην αγορά παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν έτι περαιτέρω τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.771 συμβόλαια).

Στα 3.119 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.286 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.069, 1.193 για τον Μάιο, 791 για τον Ιούνιο και 85 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.442) κινήθηκε μεταξύ 1.415 και 1.452 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.194), Alpha Bank (2.117), Πειραιώς (629), ΔΕΗ (254), Ελλάκτωρα (908), Εθνική (2.135), MIG (384), Μυτιληναίο (476), ΟΤΕ (129), ΓΕΚ (140).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 38.420, MIG 41.720, Alpha Bank 25.289, Εθνική 16.793.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                Name of Issuer                  NSP           Data

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.095.121 τεμ., (από 39.189.775 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 18.438.056 τεμ. (18.438.056), ΔΕΗ 5.969.211 τεμ. (5.969.211), Eurobank 62.820.222 τεμ. (60.140.222), ΟΠΑΠ 1.307.593 τεμ. (1.307.593), Εθνική 9.680.738 (9.680.738), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v