Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Προσπάθεια επιστροφής στις 600 μονάδες

Κινήσεις για ανάσυρση των τραπεζικών μετοχών από τα ιστορικά χαμηλά, με μέτριες συναλλαγές και το βλέμμα στα παράγωγα. Η εγχώρια αγορά εκμεταλλεύεται την ανοδική κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

XA: Προσπάθεια επιστροφής στις 600 μονάδες

Aνοδική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την τελευταία σημαντική διόρθωση. Με το βλέμμα στην προσπάθεια για άνοιγμα των οικονομιών, τις εξελίξεις στο θέμα Sanofi και βεβαίως στη Wall Street.

Σε ανάλογο ρυθμό και το ΧΑ, με τους traders να επιχειρούν να ανασύρουν τον τραπεζικό κλάδο από τα νέα -χθεσινά- ιστορικά χαμηλά του, συνεκτιμώντας τη λήξη της απλής σειράς Συμβολαίων μηνός Μαΐου στα Παράγωγα, την επαναφορά του short selling αλλά και του διαστήματος που ακολουθεί μέχρι το rebalancing, σε δύο Παρασκευές από τη σημερινή.

Ωστόσο πρόκειται για αντίδραση μέτριου κόστους, αφαιρούμενου δε του πακέτου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα (στη μετοχή της Eurobank), είναι χαμηλού και σε κάθε περίπτωση χαμηλότερου των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων αλλά και του μέσου όρου εβδομάδας.

Από τις 268,92 μονάδες, με μικρό ανοδικό χάσμα, το «άνοιγμα» του Δείκτη Τραπεζών με κίνηση προς τις 270 μονάδες, επίπεδο όπου συντηρείται μέχρι τώρα. Ενδεικτική η διαγραμματική απεικόνιση του κλαδικού δείκτη, με τον Ηλία Ζαχαράκη/fast finance, να εκτιμά πως «κλείσιμο» πάνω από τις 280 δίνει long σήμα, σε ωριαίο. Ας το έχουμε στα υπόψη μας για τη συνέχεια, ειδικότερα για το διάστημα 14:15-14:30, συνεκτιμώντας ότι διαμορφώνεται premium 1,68% για την τρέχουσα σειρά Μαΐου και 1,70% για την επόμενη. Ο αριθμός των ΣΜΕ στα 350 και 288 αντίστοιχα, μάλλον ικανοποιητικός σε σχέση με τον μέτριο τζίρο. 

Κινητικότητα από νωρίς, με επίκεντρο στις τράπεζες, με τη συναλλαγή για ένα σημαντικό πακέτο στη Eurobank να δίνει τον τόνο. Για 2 εκατ. μετοχές στην τιμή του 0,2923 πιθανόν να αφορούν τον βασικό μέτοχο, ενώ ακολούθησαν μικρότερα πακέτα σε μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής για 1 εκατ. στην καθεμία έναντι 0,538 και 1 ευρώ αντίστοιχα. Προσυμφωνημένες πράξεις που στάθηκαν αφορμή να ενεργοποιηθούν και άλλες συναλλαγές στις 3 μετοχές, με τη Eurobank στο 0,2965 ευρώ, την Alpha Bank στο 0,5512 και στο 1,011 ευρώ για την Εθνική. Στο 1,0905 η μετοχή της Πειραιώς, που στη χθεσινή συνεδρίαση είχε τις μικρότερες απώλειες από τον κλάδο.

Στην περιοχή των 1.425 ο FTSE25, καθώς πέραν των τραπεζικών αγορές γίνονται στην πλειονότητα των blue chips. Κατ' αρχάς στον ΟΤΕ, που συνεχίζει υψηλότερα στα 12,05 ευρώ, σε ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Coca Cola, Lamda Development, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis, ενώ εξαίρεση αποτελεί η ΤΙΤΑΝ, με λίγες πωλήσεις στα 10,82 και η Jumbo οριακά στα 14,67 ευρώ.

Ικανοποιητική η εικόνα σε ευρύτερο μέρος της αγοράς, με 64 μετοχές να ενισχύονται με αγορές έναντι μόλις 10 που υποχωρούν. Μεγαλύτερη απόδοση για τίτλους των Fieratex, Μουζάκη, Centric, Quest, Alumil, Avax, Attica Bank κ.α. από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία. Ωστόσο να συνεκτιμηθούν το ότι η αντίδραση επιχειρείται με χαμηλό τζίρο, η λήξη της σειράς στο ΧΠΑ, όπως επίσης η επικείμενη ανακοίνωση σημαντικών οικονομικών στοιχείων για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Προσώρας, μετά από μιάμιση ώρα συνεδρίασης, η αξία των συναλλαγών είναι στα 9,2 εκατ. Στη δε Φρανκφούρτη, ο DAX στις 10.490 (1,53%) και τα futures του S&P500 στις 2.854 (0,32%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v