Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα ιστορικά χαμηλά για τον τραπεζικό δείκτη

Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στον κλάδο που σήμερα έχασε επιπλέον σχεδόν 4%. Πιέσεις και στον τίτλο της Coca Coca. Αντίθετη κίνηση για Lamda, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και Aegean. Παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ο όγκος συναλλαγών.

ΧΑ: Νέα ιστορικά χαμηλά για τον τραπεζικό δείκτη

Ήταν στραβό το κλίμα στο Χ.Α., δείχνει να επιστρέφει και η επιφυλακτικότητα στις διεθνείς αγορές και αυτό το τελευταίο κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο των λίγων αγοραστών, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα για βασικούς δείκτες και επιμέρους μετοχές, του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Παρά ταύτα, το “κουδούνι” της σημερινής λήξης, βρήκε βασικούς δείκτες και επιμέρους μετοχές, μακριά από τα πρωινά χαμηλά, καθώς τρέχουσα ειδησεογραφία και αποτελέσματα εισηγμένων, ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά λίγων ριψοκίνδυνων αγοραστών.

Στα γνωστά χαμηλά επίπεδα η αξία συναλλαγών, αν και ο τζίρος του πρώτου ημιώρου (οριακά ψηλότερα από τα 8 εκατ.), άφησε υποσχέσεις για κάτι σημαντικά καλύτερο.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, το χθεσινοβραδινό mini sell off στην Wall Street, ακολούθησαν σήμερα το πρωί οι αγορές στην Ασία, ενώ στον ίδιο αρνητικό βηματισμό κινείται και η Ευρώπη, μετά και το σημερινό αρνητικό ξεκίνημα στο NYSE (ο Dow σπάει καθοδικά τις 23000 μονάδες και ο S&P 500 τις 2800 μονάδες), καθώς την επενδυτική ψυχολογία βάρυναν οι χθεσινές προειδοποιήσεις των αξιωματούχων σε ΔΝΤ, Fed και ΕΚΤ.

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν γίνει ακόμα πιο ζοφερές απ’ ότι προέβλεπε τον προηγούμενο μήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω του κορωνοϊού. Το ΔΝΤ, που τον περασμένο μήνα έλεγε πως η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί το χειρότερο πλήγμα από τη δεκαετία του 1930 εξ αιτίας της κρίσεως, αναμένεται να προβεί σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεών του τον επόμενο μήνα, αντανακλώντας το γεγονός πως ο ιός έχει εξαπλωθεί περαιτέρω και πως η οικονομική επίπτωση της πανδημίας έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες”, δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε για τον κίνδυνο παρατεταμένης ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας και απηύθυνε έκκληση στο Κογκρέσο και στον Λευκό Οίκο να προσφέρουν περαιτέρω οικονομική στήριξη.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, τόνισε ότι “η Ευρωζώνη θα χρειαστεί έως και δύο χρόνια, για να ξεπεράσει την κρίση και να επανέλθει στα προ κορωνοϊού επίπεδα”.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεγαλύτερη ανησυχία των κεντρικών τραπεζών, είναι η εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων και η ανάγκη επιστροφής σε lockdown.

Από την άλλη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε απαράδεκτη την προειδοποίηση του επιδημιολόγου Δρ. Άνθονι Φάουτσι, εναντίον των κινδύνων που ελλοχεύουν σε περίπτωση που η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας γίνει με υπερβολική βιασύνη.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., το οποίο θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι προσπάθησε να αντιταχθεί στο αρνητικό διεθνές κλίμα, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι λίγοι αγοραστές “δεν έπεσαν αμαχητί” και μάλιστα προς στιγμήν η αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, έφερε τους βασικούς δείκτες και σε θετικό πρόσημο, με μικρά κέρδη, όμως οι εν δυνάμει πωλητές, μάλλον γρήγορα, επανέκτησαν τον έλεγχο της τάσης.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, οι προοπτικές δείχνουν εξαιρετικά αμφίβολες για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς στην παρατεταμένη αδυναμία της εγχώριας αγοράς, θα πρέπει να προστεθεί και η επιστροφή της επιφυλακτικότητας στα διεθνή χρηματιστήρια, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σε αντίθεση με το Χ.Α., συνεχίστηκε η παρουσία αγοραστών στην αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού 10ετους τίτλου, να υποχωρήσει στο 2,03%.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο λήγουν τα συμβόλαια Μαϊου, στην αγορά παραγώγων.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, η σημερινή κίνηση των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών δεν ήταν “μονομπλόκ” προς χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η καταγραφή ιστορικών, ή πολυετών χαμηλών έφερε ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Έτσι η μετοχή της Alpha Bank (-1,89%) κινήθηκε μεταξύ 0,4860 (-8,30%) και 0,5398 ευρώ (+1,85%), της Εθνικής (-3,74%) μεταξύ 0,951 (-4,80%) και 1,015 ευρώ (+1,60%), της Eurobank (-5,67%) μεταξύ 0,282 (-6%) και 0,3016 ευρώ (+0,53%) και της Πειραιώς (-4,31%) μεταξύ 1,092 (-0,82%) και 1,051 ευρώ (-4,54%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 263,25 (-5,55%) και 280,88 μονάδων (+0,77%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 269,56 (-3,29%) και τερμάτισε την συνεδρίαση στις 268,03 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,84%.

Το σημερινό κλείσιμο του τραπεζικού δείκτη σηματοδοτεί νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, ο ΔΤΡ καταγράφει εννέα πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες δέκα, με αθροιστικές απώλειες 25,23%

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο “οχυρό” των “buyers” βρίσκεται στις 250 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο κι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “το ενδεχόμενο διευρυμένης συμφωνίας με το private equity fund Bain Capital συζητά η Εθνική Τράπεζα, επιδιώκοντας να ολοκληρώσει, με μια κίνηση, όλες τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων που είχε δρομολογήσει προ πανδημίας και τελούν σε εκκρεμότητα. Παρά την αναθεωρημένη επί τα χείρω προσφορά της Bain, εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο, η Bain μαζί με τα καταγγελμένα, ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια μικρών, πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων οφειλόμενου κεφαλαίου 1,5 δισ. ευρώ, να αγοράσει από την Εθνική και δύο μικρότερα χαρτοφυλάκια με μη εξυπηρετούμενα δάνεια”.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, καθώς οι λίγοι ενεργοί επενδυτές κινήθηκαν ανάλογα με την ειδησεογραφία και τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο (μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), ήταν αυτός του ΑΔΜΗΕ (+4%), στον απόηχο των αποτελεσμάτων 2019 και της ικανοποιητικής μερισματικής απόδοσης, με συνολικό μέρισμα 0,118 ευρώ εκ των οποίων 0,029 ευρώ υπόλοιπο χρήσης 2019 και 0,089 ευρώ προμέρισμα 2020.

Το 2019 η εισηγμένη πέτυχε μείωση χρηματοοικονομικών εξόδων, λόγω επαναδιαπραγμάτευσης δανείων. Το επιτόκιο από 6,25%, πήγε στο 3% και το 2020 έχει συμφωνηθεί περαιτέρω μείωση.

Θετική ένδειξη για την μετοχή το κλείσιμο υψηλότερα των 2,05 ευρώ (gap), όμως παραμένει σαν πρώτος στόχος η ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 2,12 – 2,17 ευρώ, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 2,31 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 2,20 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Οι πρώτες στηρίξεις στα 1,90, 1,85 και 1,812 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (-1,88%), καθώς τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου προβλημάτισαν τους αναλυτές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “με δυσοίωνες προβλέψεις για το τέλος της ‘καταιγίδας’ στις αγορές του αργού και των πετρελαιοειδών προϊόντων΄, αλλά με αισιόδοξες εκτιμήσεις για την αντοχή των ΕΛΠΕ, έκλεισε το conference call με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Μιλώντας στους αναλυτές, επιφυλάχθηκε να απαντήσει για τη μερισματική πολιτική και σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η επίπτωση στα αποθέματα. Ο Ανδρέας Σιάμισιης σημείωσε ότι δεν βλέπει γρήγορη ανάκαμψη, αντίθετα θα είναι μία αργή διαδικασία”.

Για τον τίτλο, τα 6,20 ευρώ αποδείχθηκαν “δυσκολοκατάβλητο οχυρό” των “sellers” και όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 5,95 ευρώ, δημιουργούνται οι τεχνικές προϋποθέσεις δοκιμασίας της επόμενης στήριξης στα 5,40 ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel Online, “τα έργα στο Ελληνικό είναι έτοιμα να ξεκινήσουν. Ήδη από την επόμενη εβδομάδα, οι ανάδοχοι θα μπορούσαν να εγκατασταθούν”.

“Αν όλα πάνε καλά, το project θα αρχίσει μέσα σε λίγες εβδομάδες, περίπου στις αρχές Ιουνίου”, δήλωσε στο Spiegel ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Περίπου άμεση ήταν η αντίδραση της μετοχής της ΛΑΜΔΑ (+2,99%), καθώς από το χαμηλό ημέρας των 5,61 ευρώ (-1,23%), βρέθηκε μέχρι το υψηλό των 6,01 ευρώ (+5,81%). Για να βελτιωθεί η τεχνική εικόνα θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 6,38 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις κίνησης προς τα 6,90 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 5,86 ευρώ, θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 5,50 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δύο οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Autohellas (-1,50%), τέσσερις για την Τεχν. Ολυμπιακή (-0,37%), μεγάλη εντολή πώλησης στα 0,12 ευρώ πίεσε ακόμα χαμηλότερα την Intralot (-1,49%), ανέβηκαν ψηλότερα αλλά βρήκαν προσφορά οι αγοραστές στην Mediterra (-3,26%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Μουζάκης (+2,42%, έστω και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών).

Θέλει να κρατήσει επαφή με τα πρόσφατα υψηλά η Paperpack (0%), αύξησαν συναλλαγές τα Πλ. Κρήτης (0%), έχει πωλητή και σε αυτά τα επίπεδα η Frigoglass (-4,31%), ενώ κάποιοι διστακτικοί αγοραστές εμφανίστηκαν σε ΕΚΤΕΡ (-1,16%), Άβακα (-0,95%) και Cenergy (+2,25%).

Για τον γενικό δείκτη, σαν τελευταίο “οχυρό” των αγοραστών δείχνουν οι 582 μονάδες, πριν την κίνηση προς τις 539 μονάδες (game over). Με τα τρέχοντα δεδομένα, το πλέον αισιόδοξο σενάριο δείχνει να εξαντλείται στις 652, με ενδιάμεση αντίσταση στις 612 (ημερήσιο “stop short”) και 628 μονάδες.

Η συνεχιζόμενη παραμονή χαμηλότερα των 600 μονάδων, σπαταλά χρόνο και επιδεινώνει σημαντικά την τεχνική εικόνα.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, απόλυτα αρνητική ένδειξη η παραμονή χαμηλότερα των 1426 μονάδων, που δείχνουν να μετατρέπονται σε πρώτη αντίσταση. Οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις στις 1464, 1545 – 1548 και 1565 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Για την δραματική επιδείνωση της τεχνικής εικόνας, αρκεί η διαφυγή χαμηλότερα των 1401 μονάδων.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, σε σχέση με τον αριθμό ελληνικών τίτλων που συμμετέχουν και τη μείωση των συντελεστών στάθμισης, ιδιαίτερα εκείνου που αφορά τη γεωγραφική περιοχή από 1,53%, σε 1,02%, προκαλεί εύλογο προβληματισμό, καθώς πιθανολογούνται νέες αποεπενδύσεις από επενδυτές εξωτερικού, πέραν εκείνων που θα συντελεστούν λόγω του rebalancing στο τέλος του μήνα. Η έλλειψη θετικών καταλυτών στην παρούσα φάση, σε συνδυασμό με την καθοδική πορεία των διεθνών αγορών, προδιαγράφει την κίνηση του ΓΔ και στο Χ.Α., με την παραβίαση του ορίου των 580 μονάδων να είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 580 μονάδες και αντίστασης οι 606 (ΚΜΟ 20). Αδύναμα τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της TITC με αύξηση των ζημιών, μείωση των λειτουργικών κερδών, αρνητική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών και αύξηση του καθαρού δανεισμού. Η αύξηση των ζημιών οφείλεται στο κόστος €9 εκατ. από την αποτίμηση συμβάσεων hedging σταθερού επιτοκίου σε δολάρια. Αδύναμα τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των ΕΛΠΕ, λόγω των ζημιών από τα αποθέματα ύψους €540 εκατ. με αποτελέσματα την αρνητική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών και την αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά €162 εκατ. σε τριμηνιαία βάση στα €1,9 δισ. Πολύ καλά αποτελέσματα τα 2019 για τον ΑΔΜΗΕ, με αύξηση σε όλες τις γραμμές και αύξηση του καθαρού ταμείου στα €8,5 εκατ. Το ΔΣ θα προτείνει στην γ.σ. των μετόχων την διανομή υπόλοιπου μικτού μερίσματος €0,029/μετοχή για την χρήση 2019 και μικτού προμερίσματος €0,089/μετοχή για την χρήση 2020, συνολικά την καταβολή €0,118/μετοχή”, σημειώνει η Merit Sec.

“Η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς συνεχίζει να παραμένει αδύναμη και εύθραυστη”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η αφαίρεση από τον δείκτη MSCI των τριών τραπεζικών μετοχών αλλά και της TITC, με εφαρμογή μέχρι τέλος μήνα, αλλά και η μείωση της βαρύτητας του ελληνικού χρηματιστήριου, μόνο ως αρνητικό στοιχείο μπορεί να εκληφθεί.

Σε συνδυασμό και με την ειλημμένη απόφαση του Κρατικού Νορβηγικού Ταμείου Γενεών, να προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις τίτλων, προς ενίσχυση της νορβηγικής οικονομίας, μας προετοιμάζει για μια δύσκολη χρηματιστηριακή συνέχεια, με δεδομένες τις σημαντικές θέσεις που κατέχει σε πλήθος ελληνικών εισηγμένων εταιρειών.

Επιπλέον η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α., αλλά και των τραπεζικών μετοχών, αυξάνουν τις πιθανότητες για συνέχιση της πτωτικής κίνησης, ακόμα και αν προσπαθήσουν με ψευδό-αντιδράσεις χαμηλού κόστους, να πείσουν για το αντίθετο.

Στα μακροοικονομικά, τα ανακοινωθέντα στοιχεία Μαρτίου, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, δείχνουν ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, πριν αρχίζουν να καλυτερεύουν. Τα ίδια ισχύουν και για την αμερικανική οικονομία, που καταγράφει πρωτόγνωρα αρνητικά μακροοικονομικά δεδομένα δεκαετιών, με προεξάρχουσα την ανεργία.

Η κεντρικές τράπεζες κάνουν ότι μπορούν σε παροχή ρευστότητας, προειδοποιώντας για τα χειρότερα, με ποιο πρόσφατο δείγμα την χθεσινή απαισιόδοξη εμφάνιση του αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη. Η ασυνεννοησία, οι καθυστερήσεις και τα πισωγυρίσματα της πολιτικής ηγεσίας της Ε.Ε. καλά κρατούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, με κύριους υπαίτιους τους Γερμανούς και τους “συν αυτώ” συνήθεις ύποπτους.

Η ελληνική οικονομία παρά το ισχυρό πλήγμα, προσπαθεί με γρήγορο ρυθμό να ανατάξει όσες περισσότερες λειτουργίες της μπορεί, με σημαντικότερη την στόχευση στον τουρισμό και τους παρεμφερείς κλάδους (μεταφορές – εστίαση). Όμως προς το παρόν είναι πολύ νωρίς να αποτιμηθεί η ταχύτητα & συνεπώς και ο βαθμός επιτυχίας του εγχειρήματος. Το πλήθος και η δυσκολία των πρωτοκόλλων λειτουργίας, αλλά και η έλλειψη ενός συγκροτημένου πανευρωπαϊκού σχεδίου, δεν μας καθησυχάζει για τον βαθμό επιτυχίας .

Παρά ταύτα, οι ενέργειες της ΕΚΤ κρατούν την ελληνική ομολογιακή αγορά σε κατάσταση ηρεμίας και σε σχέση με μια βδομάδα το επιτόκιο του 10ετους ομολόγου κινείται ελαφρώς πτωτικά πέριξ του 2,10%. Τα εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν να πιέζονται, εμφανίζοντας τιμές χαμηλότερες του 100, αποτυπώνοντας την ανησυχία που επικρατεί στην αγορά εταιρικού χρέους.

Η νέα περίπτωση προβληματικού ισολογισμού (ΜΛΣ), που για τους θιασώτες της θεμελιώδους ανάλυσης υποψιάζονταν την προβληματική εικόνα της πάνω από ένα έτος, αποτελεί “καρφί” στην νέα αγορά των εταιρικών ομολόγων, αλλά και στην αξιοπιστία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Συμπερασματικά, παρά την διαδικασία επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, δεν αλλάζουμε την μεσοπρόθεσμη αρνητική εκτίμησή μας. Τα προβλήματα παραμένουν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, αν η ρευστότητα δεν οδηγηθεί τάχιστα στις επιχειρήσεις και τα πρωτόκολλα επανέναρξης είναι δύσκολα και κοστοβόρα.

Όμως σε κάθε κρίση σημαντικές ευκαιρίες δημιουργούνται και ως τέτοιες αντιλαμβανόμαστε μετοχές που στα αποτελέσματα τους το 2019, αλλά και το Α’ τρίμηνο του 2020 παρουσιάζουν υψηλή ρευστότητα, καλά θεμελιώδη στοιχεία & υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

“Με δεδομένη την δυσκολία, πλήρους & άμεσης επανεκκίνησης της οικονομίας (κυρίως του τουριστικού τομέα), την αδυναμία ανίχνευσης της επίδρασης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των εταιρειών, την ταχύτητα επανόδου τους στην κανονικότητα, αλλά & τις πιθανότητες αύξησης των κρουσμάτων του covid-19, από την χαλάρωση των μέτρων, συνεχίζουμε να διατηρούμε επιφυλακτική στάση για το άμεσο μέλλον και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του μήνα, όποτε και ολοκληρώνονται οι εκροές των μετοχών που εξήλθαν από τους δείκτες MSCI”, τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες ασιατικές αγορές.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, προσπαθούν να αντιδράσουν από τα αρχικά χαμηλά οι δείκτες στην Wall Street.

Πλάγια κίνηση από το ευρώ, κέρδη για το πετρέλαιο.

“Οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η πανδημία του κορωνοϊού, θα καταφέρουν άλλο ένα πλήγμα στη ζήτηση του πετρελαίου τον Μάιο, παρά την αντίδραση των πετρελαιοπαραγωγών που υλοποιούν τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής στην ιστορία”, αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Κέρδη για χρυσό (με, τεχνικά, ζητούμενο το κλείσιμο πάνω από τα $1737) και ασήμι, προς τα $9700 επιστρέφει το Bitcoin.

Κατά 0,8% ενισχύθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία τον Απρίλιο, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Η Lloyd’s, εκτιμά ότι ο ασφαλιστικός τομέας θα υποστεί απώλειες $203 δισ. από την πανδημία κορωνοϊού φέτος. “Οι προβλεπόμενες απώλειες περιλαμβάνουν $107 δισ. για τη διαχείριση αξιώσεων, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν επενδυτικά χαρτοφυλάκια ασφαλιστών. Το κόστος των απαιτήσεων ισούται με κάποιους από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες των τελευταίων ετών και θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω, εάν ο ιός δεν συγκρατηθεί”, σημειώνει η Lloyd’s.

Το Αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ανήλθαν στα 2,98 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 9 Μαΐου. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν ότι οι νέες αιτήσεις θα διαμορφωθούν στα 2,5 εκατομμύρια.

Αν και ο αριθμός των αιτήσεων κινήθηκε χαμηλότερα για έκτη διαδοχική εβδομάδα, συνολικά έχουν υποβληθεί 36,5 εκατ. αιτήσεις τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business, ότι “προς το παρόν, δεν επιθυμεί να μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Είναι πολύ απογοητευμένος από τη στάση που τήρησε το Πεκίνο απέναντι στην πανδημία του νέου κορωνοϊού”.

Όταν ρωτήθηκε για τα ενδεχόμενα μέτρα αντιποίνων που θα μπορούσε να επιβάλει στο Πεκίνο, απάντησε: “Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θα μπορούσαμε να διακόψουμε κάθε σχέση”.

Μία άποψη που ήταν απίθανη πριν από μερικές εβδομάδες φέρνουν στο προσκήνιο σήμερα μεγάλα ονόματα της Wall Street: “Οι μετοχές είναι εξαιρετικά υπερτιμημένες”.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, “οι ‘θρυλικοί’ επενδυτές Stan Druckenmiller και David Tepper προστέθηκαν στη λίστα όσων εκφράζουν μία τέτοια άποψη, μετά την ιστορική ανάκαμψη της αγοράς, λέγοντας ότι το risk-reward της κατοχής μετοχών, είναι το χειρότερο που έχουν δει εδώ και χρόνια. Ο Druckenmiller χαρακτήρισε την ανάκαμψη τύπου ‘V’, σύμφωνα με την οποία η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα καθώς η πανδημία κορωνοϊού χαλαρώνει, μία ‘φαντασία’. O Tepper δήλωσε ότι μετά το 1999, οι μετοχές είναι υπερτιμημένες και μάλιστα κατά το περισσότερο που έχει δει ποτέ”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 584,87 (-1,01%) και 592,74 μονάδων (+0,32%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 587,47 (-0,57%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 588,12 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,46%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 44,5 εκατ., από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΕΕ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΕΕ απέσπασαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ και ΜΠΕΛΑ και με το θετικό οι ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ και ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΛΠ και Motor Oil και στο χαμηλό οι ΕΕΕ και Ελλάκτωρ.

Κακή η τελική εικόνα με 34 ανοδικές μετοχές, έναντι 73 πτωτικών, ενώ 23 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην αγορά παραγώγων, ενώ συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων που διατήρησαν σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.125 συμβόλαια).

Στα 1.919 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.686  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.764, 1.591 για τον Μάιο, 1.173 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.401,5) κινήθηκε μεταξύ 1.398 και 1.417,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.500 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (14.639), Alpha Bank (3.102), Πειραιώς (427), ΔΕΗ (188), Ελλάκτωρα (363), Εθνική (4.095), MIG (319), Μυτιληναίο (266), ΟΤΕ (145), ΕΕΕ (211), Cenergy (155), ΕΧΑΕ (218), ΑΔΜΗΕ (243), ΓΕΚ (137), ΟΠΑΠ (109), Lamda Development (135), Viohalco (113).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 36.444, MIG 40.350, Alpha Bank 24.925, Εθνική 17.049.

Έκλεισε “long” θέση στην Alpha Bank.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                Name of Issuer                     NSP      Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,70%

 

2020-05-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.117.395 τεμ., (από 56.130.121 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 18.117.382 τεμ. (18.447.656), ΔΕΗ 5.959.211 τεμ. (5.969.211), Eurobank 62.820.222 τεμ. (62.820.222), ΟΠΑΠ 1.307.593 τεμ. (1.307.593), Εθνική 9.680.738 (9.680.738), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v