Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθολική άνοδος στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 600 μονάδες συντηρείται ο Γενικός Δείκτης, με το σύνολο των blue chips να κινείται ανοδικά. Στις τράπεζες το ενδιαφέρον. Ξεχωρίζουν με υψηλά κέρδη Eurobank και Aegean. Περιορισμένος ο τζίρος.

Καθολική άνοδος στο Χρηματιστήριο

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στο «ξεκλείδωμα» των οικονομιών. Ισχυροποιείται η ανοδική αντίδραση, σύμφωνα με τα στοιχεία των futures στη Wall Street.

Το στοίχημα της «επανεκκίνησης» παίζεται στις αγορές, με τους traders να καλύπτουν με τη μέχρι τώρα αντίδραση το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας. Ενα στοίχημα, με ξεκάθαρα χαρακτηριστικά προεξόφλησης, γι' αυτό και αυξημένης μεταβλητότητας και ανάλογου επενδυτικού ρίσκου.

Στον ρυθμό των ξένων αγορών, στο ΧΑ, κυρίως, βραχυπρόθεσμοι είναι αυτοί που έχουν ενεργοποιηθεί από την «προ-συνεδρίαση» και σταδιακά κινούνται λίγο πάνω από το όριο των 600 μονάδων.

Μία συνεδρίαση πριν την επαναφορά των «ανοιχτών πωλήσεων» (όπως και τυπικά επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), οι long έχουν την ευχέρεια να επικεντρωθούν κυρίως στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε συγκεκριμένα blue chips, τα δε εγχώρια επενδυτικά σχήματα σε συγκεκριμένες μετοχές των χαμηλότερων κατηγοριών.

Επαναφορά του ΓΔ υψηλότερα των 600 μον., στα πρώτα 10' της συνεδρίασης, και συντήρησή τους έως νωρίτερα, με τοπική κορυφή στις 606,63 μονάδες.

Σύμφωνα με τη διαγραμματική απεικόνιση του ΓΔ (σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη), το σημείο long τάσης για τις intraday συναλλαγές είναι οι 605 και για τις ημερήσιες οι 613 μονάδες. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το καλύτερο δυνατό ππάντα βραχυπρόθεσμα- για τους αγοραστές των τελευταίων ημερών θα ήταν ένα «κλείσιμο» πάνω από τις 613, σήμερα, το πολύ αύριο.

Στις 280 μον. ο ΔΤΡ, κυμαίνεται στο εύρος των 275-285 και ζητούμενη, για το ανοδικό σενάριο, η υπέρβαση των 300, το αργότερο αύριο Τρίτη.

Προβληματικός ο χαμηλός τζίρος, στα συνήθη μεγέθη των τελευταίων 3-4 εβδομάδων, ενδεικτικός της αναμονής/αποχής των ξένων (στην πλειονότητά τους) και μίας μετακύλησης/κυκλικότητας συγκεκριμένης ρευστότητας από μία ομάδα μετοχών σε μία άλλη.

Συγκριτικά ικανοποιητική η αξία συναλλαγών σε τίτλους των Εθνικής, ΟΤΕ, Eurobank, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, Mytilineos, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και TITANC να συμπληρώνουν τη 10άδα. Επονται Lamda Development, Autohellas, Motor Oil, Jumbo, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean.

Για Eurobank και Aegean, το μεγαλύτερο ποσοστό αντίδρασης, στα 0,30 και 4,995 ευρώ αντίστοιχα. Ωστόσο σε αμφότερες οι υψηλές τιμές, μέχρι τώρα, στα 0,3038 και 5,15 καταγράφηκαν στα πρώτα 30' της συνεδρίασης. Το ίδιο παρατηρήθηκε για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Για παράδειγμα στην Εθνική, η υψηλή τιμή ήταν στο 1,0275 (στα πρώτα 15') ενώ πριν λίγο στο 0,9964 ευρώ.

Ή στη Mytilineos στα 6,76, με υψηλή στα 6,79 ευρώ, στην Coca Cola στα 21 έναντι 21,16 ευρώ στην αρχή.

Ωστόσο, το σημαντικό είναι πως οι περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις -λίγο πριν τις 11.00- απορροφήθηκαν, η τάση, λίγο ως πολύ, διατηρήθηκε και μένει να φανεί μετά τις 16:30-17:00 προς τα πού θα κλίνει.

Με θετικό πρόσημο 71 έναντι 22 με αρνητικό.

Στα 15,2 εκατ. η αξία των συναλλαγών λίγο πριν τις 14:00.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v