Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλειδώνουν βραχυπρόθεσμες θέσεις στο ΧΑ

Υποχωρεί προς τις 600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης παρά την πρωινή άνοδο, με το ΧΑ να ακολουθεί τις διεθνείς αγορές «νοτιότερα». Επανέρχονται οι πωλητές στις τράπεζες, πιέσεις σε blue chips. Σημαντικές απώλειες για Aegean.

Κλειδώνουν βραχυπρόθεσμες θέσεις στο ΧΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, για να ακολουθήσει μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, με συνέπεια την οπισθοχώρηση των traders. Ενδεικτική η κίνηση για τον DAX από τις 11.202 προς τις 11.046, απ' όπου άρχισε να αντιδρά εκ νέου. Ανάλογη εικόνα και για τα futures στη Wall Street, με την αυξημένη μεταβλητότητα να κυριαρχεί διεθνώς.

Στο ΧΑ, η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρό ανοδικό χάσμα, όπως άλλωστε είχε προεξοφληθεί, με τους traders να συνεχίζουν έως τις 616,73 μονάδες, για να ακολουθήσει η διολίσθηση προς την περιοχή των 610 μονάδων.

Το «γύρισμα» των ευρωπαϊκών αγορών, με τους πωλητές να επικεντρώνονται κυρίως στις μετοχές ομίλων της αυτοκινητοβιομηχανίας, είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή σκηνικού με την ενεργοποίηση ρευστοποιήσεων σε μετοχές σηματωρούς. Με τον Γενικό Δείκτη έως 0,72% χαμηλότερα στις 605 μονάδες και αρκετούς να σπεύδουν σε άμεση μείωση θέσεών τους. Στις 287 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών από την αρχική αντίδραση έως οριακά την περιοχή των 300 μονάδων και τον FTSE25 προς τις 1.452 λόγω πωλήσεων/πίεσης σε μετοχές όπως ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ κ.α.

Συγκριτικά αυξημένη η αξία των συναλλαγών, με τη συνδρομή προσυμφωνημένων πράξεων σε τραπεζικές μετοχές και δύο σημαντικά πακέτα στη Eurobank -στα 0,3263 και 0,3272 ευρώ.

Από την εικόνα της συνεδρίασης, στην πρώτη ώρα επιβεβαιώνεται η παθογένεια του ΧΑ, να υποαποδίδει έναντι των ξένων χρηματιστηρίων στις ανοδικές αντιδράσεις και να αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτο στις διορθώσεις. Ούτως ή άλλως, στα τρέχοντα επίπεδα των 610 μονάδων υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τον τελευταίο κύκλο επαναφοράς που εξελίχθηκε από Νέα Υόρκη και διεθνείς αγορές.

Στα 13 εκατ. η αξία συναλλαγών στις 11:30, με την αγορά να έχει αποκτήσει μία σχετική ταχύτητα και τους τζίρους να έχουν ενισχυθεί κάπως.

Καταλυτική για τη στάση, κυρίως, των traders η κατ' αρχάς αποτίμηση των χθεσινών δηλώσεων Βασιλάκη, με αρκετούς βραχυπρόθεσμους να παίρνουν μεγάλο μέρος της τελευταίας, εβδομαδιαίας, αντίδρασης πάνω από τα 5 ευρώ.

Εως τα 4,645 ευρώ η μετοχή, με τη «μεγάλη συζήτηση» για το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης να είναι από τα κύρια θέματα μεταξύ χρηματιστών, αναλυτών. Αναμφίβολα η Aegean είναι μία από τις μετοχές-σηματωρούς, όχι μόνον του κλάδου αλλά του ευρύτερου τουριστικού πακέτου.

Προφανώς οι εξελίξεις με επίκεντρο τον κλάδο δημιουργούν κλίμα και τάση σε ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς, της επενδυτικής κοινότητας.

Σταδιακά, μετά τις 11:15 οι πωλητές διεύρυναν τις κινήσεις τους σε μετοχές του δείκτη, με συνέπεια να διορθώσει ο ΟΠΑΠ στα 7,94 ευρώ, ο ΟΤΕ στα 12,28, η Coca Cola στα 21,25 ευρώ, ενώ αντιθέτως με αγοραστές παρέμειναν σε θετικό έδαφος τίτλοι των Motor Oil στα 13,28, Πειραιώς στα 1,1055, Τέρνα Ενεργειακή τα 8,75 ευρώ.

Πέριξ των 605 μονάδων έγιναν περιορισμένης έκτασης αγορές, στη λογική του stock picking, με αποτέλεσμα να επανέλθουν Mytilineos, OTE, ΟΛΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

Στις 36/41 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v