Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις profit taking στο Χρηματιστήριο

Σε αρνητικό έδαφος περνά ο Γενικός Δείκτης, καθώς καταγράφονται κινήσεις «κλειδώματος» βραχυπρόθεσμων κερδών στα όρια των 660 μονάδων. Κέρδη για Εθνική, Alpha Bank, υπεραποδίδουν Coca Cola, Aegean, ΔΕΗ. Πιέσεις για Jumbo, ΕΥΔΑΠ.

Κινήσεις profit taking στο Χρηματιστήριο

Συντηρείται η ανοδική κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υψηλότερα στις... 666 μονάδες το ΧΑ.
Απόρροια των χθεσινών ανακοινώσεων της Κομισιόν και του γενικότερα θετικού κλίματος στη Wall Street,
traders και επενδυτές επιδιώκουν να «κλείσουν» με όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές για τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Μαΐου και ο S&P500 στις 3.036,13 μονάδες «μετρά» άνοδο 6,03% σε διάστημα μηνός, ο δε DAX στις 11.775 νωρίτερα, απόδοση 9,08% στο ίδιο διάστημα.

Αναμφίβολα το γεγονός της εβδομάδας, η απόφαση της Κομισιόν, που σύμφωνα με το Bloomberg σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής στη μέχρι τώρα διαχείριση των κρίσεων και σε όσα μας αφορούν, η Citigroup εκτιμά πως τρίτη πιο ωφελημένη από τις εξελίξεις είναι η χώρα μας. Θα είναι η χώρα μας, πιο σωστά, καθώς η απόφαση θα αποτελέσει αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης, η δε εκταμίευση κεφαλαίων θέλει τον χρόνο της.

Ωστόσο ένα επιπλέον, έστω έμμεσο, όφελος για τη χώρα μας, την οικονομία, είναι το γεγονός πως η Ελλάδα αντιμετωπίζεται -ως επί της ουσίας- επενδύσιμη αγορά (παρότι είναι η μόνη που τυπικά δεν έχει τη βαθμίδα). Εμμεσο όφελος, που αποτυπώνεται καλύτερα στην αγορά κρατικού χρέους (στο 1,570%, με την απόδοση να υποχωρεί το 10ετές ελληνικό, έναντι 1,520% του αντίστοιχου ιταλικού) και στην πράξη, στο φθηνότερο κόστος δανεισμού χώρας και επιχειρήσεων. Ενθαρρυντική εξέλιξη, που τις επόμενες ημέρες θα επιβεβαιωθεί με την αυξημένη ζήτηση που θα έχει η νέα έκδοση κρατικού ομολόγου.

Ολα αυτά και άλλα παρεμφερή αφορούν και το χρηματιστήριο, κατ' αρχάς τον τραπεζικό κλάδο, κατ' επέκταση όμως και το επιχειρείν, τις εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους.

Με αυτά, το ανοδικό «άνοιγμα» της συνεδρίασης, με τον ΓΔ από τις 660,47 μονάδες να αντιδρά έως τις 666, όπου και παρέμενε από τις 11:05 μέχρι νωρίτερα. Θετικό το κλίμα στη χρηματιστηριακή/επενδυτική κοινότητα, σε σημείο που από τα θέματα σχολιασμού ήταν και the number of the beast... ένδειξη της διάθεσης των επαγγελματιών της αγοράς.

Συνέχεια στην αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, με τον αρμόδιο υφ. Γ. Ζαββό να δηλώνει πως «... μεσοπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης είναι να καθαρίσει πλήρως τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια...». Στα NPLs το πρόβλημα του συστήματος, εν γένει της χρηματοδότησης της οικονομίας και κύριο θέμα στην παρουσίαση των τραπεζών, στις 12 Ιουνίου (Goldman Sachs) και 15 Ιουνίου (Wood & Co).

Στο 0,6302 (3,31%) η μετοχή της Alpha Bank, με τον μεγαλύτερο τζίρο, και την Εθνική (1,35 με 4,41%), τη Eurobank (0,425) και την Πειραιώς (1,455 με 1,04%) να συμπληρώνουν την πρώτη 4άδα. Μετά από καιρό, στις πρώτες 4 θέσεις οι συστημικές τραπεζικές, σημείο και αυτό των ημερών.

Ακολουθούν Jumbo (16,50 με απώλειες 3,73%), με την αγορά να αποτιμά τις χθεσινές αναφορές του Απ. Βακάκη, Mytilineos (7,36 με 1,24%), ΟΠΑΠ με πωλητές στα 8,745 ευρώ.

Αυτά μέχρι τις 11:30 καθώς με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις, συνέπεια της τάσης που διαμορφωνόταν χαμηλότερα σε Φρανκφούρτη και στα futures στη Wall Street.

Στις 1.600 μονάδες ο FTSE25, υποχωρώντας από το αρχικό «υψηλό» των 1.613,04 μονάδων, με περιορισμένης έκτασης πωλήσεις πέραν της Jumbo και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Στις 56/28 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με κινητικότητα και στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Ενδιαφέρον το πακέτο για 221.000 μετοχές στο 1,74 ευρώ για τη μετοχή της Παπουτσάνης, τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εταιρείες (χθες η Frigoglass, σήμερα η Βιοσώλ/Unibios).

Από τις μετοχές επικαιρότητας, η Aegean με αγοραστές στα 4,775 (3,80%), η Autohellas ομοίως στα 3,985 (3,51%).

Στα 23 εκατ. η αξία συναλλαγών, στις 11:45.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v