Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι Βρυξέλλες κέρασαν το… ράλι

Κέρδη 10% για τις τράπεζες και άνοδος στις 650 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη μετά το θαρραλέο πακέτο που έβαλε στο τραπέζι η Επιτροπή. Στα 125 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκε η αξία των συναλλαγών. Ποια blue chips επωφελήθηκαν.

Χρηματιστήριο: Οι Βρυξέλλες κέρασαν το… ράλι

Με θετικά πρόσημα και αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται τα κυριότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, παρά τις ανησυχίες των ενεργών Επενδυτών για τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Την κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών, ακολούθησε και σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να πιστώνονται και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ σήμερα σημειώθηκε ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 51 συνεδριάσεων (ο αμέσως υψηλότερος με 137 εκατ., στις 9/3).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο “καρέ” των ανοδικών συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αθροιστικά κέρδη 8,54%, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 34,59%, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει ενισχυθεί κατά 3,1 δισ. ευρώ, ενώ το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ είναι το υψηλότερο των τελευταίων 52 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 6/3 (684,74 μονάδες).

Την ψυχολογία των αγοραστών ενίσχυσε και η είδηση σύμφωνα με την οποία, “ένα εργαλείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο ονομάζεται ‘Next Generation EU’, το οποίο θα προστεθεί στον επταετή προϋπολογισμό της Κομισιόν ύψους 1,1 τρισεκατομμύριου ευρώ, ανακοίνωσε η Ursula von der Leyne. Κατά την επικεφαλής της Κομισιόν, το εργαλείο αυτό σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις που έχουν ανακοινωθεί (ESM, πρόγραμμα Sure κτλ) δημιουργούν μια δύναμη πυρός 2,4 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από τα 750 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν ως ‘επιχορηγήσεις’ και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια προς τα Κράτη - Μέλη. Τα χρήματα θα αντληθούν από την Κομισιόν που έχει υψηλή αξιολόγηση”.

Με βάση τις πληροφορίες του Bloomberg, η Ελλάδα μπορεί να λάβει επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ και περίπου 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Η Ιταλία θα δικαιούται 81,8 δισ. ευρώ με βάση την πρόταση και η Ισπανία 77,3 δισ. ευρώ”. Η είδηση προκάλεσε ράλι στα Ευρωπαϊκά ομόλογα της Περιφέρειας.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, υποχωρεί στο 1,557%.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “η θετική ψυχολογία στα Διεθνή Χρηματιστήρια διατηρείται και δίνει τον τόνο και στην Εγχώρια Αγορά. Όμως τα βραχυπρόθεσμα κέρδη αυξάνονται, έστω και αν η ανοδική κίνηση δεν περιλαμβάνει όλο το χρηματιστηριακό ταμπλώ και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν τους Επενδυτές σε κινήσεις κατοχύρωσης. Σημειώνεται πως η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank θα ανακοινώσουν αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, αύριο μετά το κλείσιμο του Χ.Α., ενώ η Πειραιώς θα ανακοινώσει τα δικά της την 1η Ιουνίου”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η συντηρητική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “όσοι περιμένουν ότι η ανάκαμψη της Παγκόσμιας Οικονομίας θα είναι τύπου ‘V’ και με το που άρθηκαν οι περιορισμοί οι Καταναλωτές θα επιστρέψουν στην κανονικότητα, μάλλον θα διαψευστούν”, ενώ με την ίδια επιφυλακτική άποψη φαίνεται να “συμπλέουν”, όλο και περισσότεροι Αξιωματούχοι.

“Οι Αγορές είναι πολύ αισιόδοξες στην εκτίμησή τους για ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού”, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, μιλώντας σε Επενδυτές που συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη, εκτιμώντας ότι “οι πραγματικές οικονομικές συνέπειες της κρίσης εξακολουθούν να είναι αβέβαιες, παρά τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των μετοχών”.

O CEO της μεγαλύτερης Γερμανικής Τράπεζας θεωρεί ότι το δεύτερο και το τρίτο κύμα των επιπτώσεων, δεν έχουν αποτιμηθεί από τις Αγορές στην παρούσα φάση.

“Η απότομη διόγκωση του Κρατικού χρέους δημιουργεί τον κίνδυνο να επαναξιολογήσουν οι Επενδυτές το Κρατικό ρίσκο και να αναζωπυρώσει πιέσεις στις αδύναμες Χώρες, Το Κρατικό χρέος στην ευρωζώνη αναμένεται να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ, από το 86% που βρίσκεται σήμερα. Στην Ελλάδα, το Δημόσιο χρέος προβλέπεται να αγγίξει το 200% του ΑΕΠ και στην Ιταλία το 160%, ενώ θα ανέλθει στο 130% στην Πορτογαλία και λίγο κάτω από το 120% στη Γαλλία και την Ισπανία”, προειδοποίησε η ΕΚΤ.

Η Οικονομία της Ευρωζώνης, πιθανότατα, θα συρρικνωθεί κατά 8% - 12% φέτος, καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει την επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού”, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Εν τω μεταξύ, μέσα σε περίπου μισή ώρα, στο χθεσινό κλείσιμο των Ευρωπαϊκών Αγορών, ανακοινώθηκαν προσφορές μετοχών αξίας $4 δισ. και περισσότερο.

Το ήμισυ του όγκου από την διάθεση μετοχών αξίας 2,7 δισ. Ελβετικών Φράγκων ($2,8 δισ.) στον Κατασκευαστικό Όμιλο Sika από την Compagnie de Saint-Gobain, που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη προσφορά μετοχών μέχρι στιγμής φέτος.

Σε μία άλλη προσφορά υφιστάμενων μετοχών, η Γερμανική RAG-Stiftung πουλάει το 5% του τρέχοντος κεφαλαίου του Ελβετικού Σιδηροδρομικού Φορέα Stadler Rail, ενώ η εταιρεία παραγωγής τσιπ Infineon Technologies συγκεντρώνει 1 δισ. ευρώ νέου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με Διαχειριστές, “η τεράστια προσφορά σημαίνει ότι οι insiders βλέπουν τις αποτιμήσεις ως πλήρεις, ειδικά στον τομέα της Τεχνολογίας, όπου πλησιάζουμε στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία, κατά τη διάρκεια της ‘φούσκας’ το 2000”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η αυξητική διάθεση του τζίρου, κάτι που φάνηκε από την πρώτη ώρα συναλλαγών με τζίρο 13 εκατ., οι κινήσεις στο ταμπλώ του FTSE25 στην λογική του “ποιοι τίτλοι έχουν μείνει πίσω”, ενώ και σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των ενεργών traders, ασχολήθηκε με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών.

Ξεκινώντας από τον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο, η ανοδική αντίδραση του οποίου απεγκλωβίζει χαρτοφυλάκια και απελευθερώνει ρευστότητα, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ήπιες, ή περισσότερο επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, όμως σχετικά γρήγορα και σήμερα οι αγοραστές πήραν τον έλεγχο της τάσης, κλείνοντας ΔΤΡ και επιμέρους μετοχές, αρκετά κοντά στα υψηλά ημέρας.

Στα πρωινά χαμηλά ο τίτλος της Alpha Bank (+8,51%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,5574 ευρώ (-0,82%), της Εθνικής (+8,66%) μέχρι τα 1,14 ευρώ (-4,20%), της Eurobank (+10,10%) μέχρι τα 0,368 ευρώ (-4,66%) και της Πειραιώς (+17,55%) μέχρι τα 1,2195 ευρώ (-0,45%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 318,29 (-2,37%) και 363,48 μονάδων (+11,49%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 356,93 (+9,48%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 359,37 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 10,23%.

Για τον εν λόγω δείκτη, κλείσιμο υψηλότερα των 366 – 372 μονάδων, θα είναι μία πρώτη “νίκη” των αγοραστών και θα απομακρύνει τα σενάρια για νέα ταλαιπωρία. Το ημερήσιο “stop short” στις 263 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, την εκτίμησή του ότι είναι πρόωρο να προβλεφθεί το ύψος των νέων προβληματικών δανείων που θα δημιουργήσει η κρίση της πανδημίας, διατύπωσε ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas και εκτελεστικό μέλος του Ομίλου Intrum, τονίζοντας ότι “θα έχουμε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), αλλά όχι έναν ‘Αρμαγεδώνα”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η Αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών έδωσε ‘πράσινο φως’ για τις δύο πρώτες τιτλοποιήσεις (‘Cairo I’ και ‘Cairo II’) της Eurobank, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση του σχεδίου ‘Ηρακλής”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την επικράτηση των “buyers”, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Viohalco (-0,41%), Fourlis (-2,47%), ΔΕΗ (-0,64%), ΕΧΑΕ (-0,85%) και Σαράντης (-0,24%)

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “τα ισχυρά περιθώρια που διαθέτει η Μυτιληναίος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, φανερώνει η κίνηση της Εισηγμένης για την πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου των 300 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι υποχρεώσεις του έληγαν το 2022. Ο τίτλος εκδόθηκε στις 27/6/2017 και η προπληρωμή θα πραγματοποιηθεί στις 29/6/2020.

Στο πλαίσιο της προπληρωμής, θα καταβληθεί α) το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολογιών, ήτοι €1.000 ανά ομολογία και β) οι μέχρι την 29/6/2020 δεδουλευμένοι τόκοι, ανά ομολογία. Συνεπώς, για κάθε ομολογία ονομαστικής αξίας €1.000, ο Ομολογιούχος θα λάβει συνολικό μικτό ποσό €1.015,9305555556, που αναλύεται σε €1.000 ονομαστική αξία, πλέον μικτού ποσού τόκων, ύψους €15,9305555556”.

Ο τίτλος της Μυτιληναίος (+2,97%) συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ πήρε και σχετική απόσταση ασφαλείας από τα 7,00 ευρώ. Θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 7,14 – 7,20, που, τεχνικά, ανοίγει τον δρόμο προς τις επόμενες αντιστάσεις των 7,39, 7,53 και 7,80 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, δεν πρέπει να χαθεί η στήριξη στα 6,50 – 6,45 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και για την μετοχή του Ελλάκτωρα (+9,41%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στην λογική ανεύρεσης των τίτλων που υποαποδίδουν στην τελευταία ανοδική αντίδραση, αλλά και με προσδοκίες ότι η Κυβέρνηση θα επιταχύνει τα νέα έργα. Θετικό ότι η μετοχή άφησε πίσω της την αντίσταση στα 0,86 ευρώ, ενώ σημαντική θα είναι η “μάχη” στην ζώνη 0,9080 – 0,9340 ευρώ. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να χαμηλότερα των 0,833 – 0,79 ευρώ.

Σήμερα ο τίτλος έδωσε ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, που αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 0,79 ευρώ. Με τα τρέχοντα δεδομένα, τα πλέον αισιόδοξο σενάριο εξαντλείται στην περιοχή των 1,15 ευρώ.

Μετά από πολλές εβδομάδες, ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+10%) ξέφυγε από το “δρομολόγιο” 7,80 – 8,20 ευρώ, πετυχαίνοντας ανοδική διαφυγή, ενώ έκλεισε και το “gap” στα 8,60 ευρώ, δημιουργώντας προϋποθέσεις κίνησης προς τα 9,00 ευρώ. Στα 7,825 το ημερήσιο “stop long”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιστροφή αγοραστών σε Κορδέλλου (+4,69%) και Αλουμύλ (+4,23%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Τεχν. Ολυμπιακή (+2,45%), έδειξαν να έχουν πωλητές οι ΚΛΜ (-2,55%) και Δρομέας (-7,77%), οκτώ οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, παρά την πρόσφατη αποκοπή μερίσματος, για την Profile (+2,99%), ενώ “δίπλωσαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Autohellas (+7,24%), Reds (+3,61%), Intralot (+8,72%), Quest (+1,81%), Πλ. Θράκης (+3,57% και λόγω δημοσιευθέντων αποτελεσμάτων), Έλαστρον (+2,07%), Άβαξ (+2,76%), Ιντρακάτ (+2,97%), Ιντρακόμ (+2,70%) και Ικτίνος (+3,17%).

Θέλει κλείσιμο πάνω από τα 1,064 για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο η Cenergy (-0,20%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την ΕΛΧΑ (+1,53%), ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών σε Χαϊδεμένο (-8,73%) και Λύκο (+3,35%), ενώ μία μέρα κράτησε η κινητικότητα λόγω αποτελεσμάτων στα Πλ. Κρήτης (0%), που επέστρεψαν στην συναλλακτική απαξίωση (!)

Έκπληξη η προσφορά ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών για την ΕΚΤΕΡ (+3,51%), με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση οριακά χαμηλότερα των 9 εκατ. ευρώ και την καθαρή θέση, στις 31/6/2019, στα 19,5 εκατ. (ελάχιστος ο καθαρός Τραπεζικός δανεισμός, ενώ η Εισηγμένη δεν έχει, ακόμα, ανακοινώσει αποτελέσματα για την παρελθούσα χρήση).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 652 μονάδων, βάζοντας σαν επόμενο στόχο τις 682 μονάδες. Το πλέον αισιόδοξο σενάριο, με τα τρέχοντα δεδομένα, εξαντλείται στην περιοχή των 710 μονάδων.

Επιστροφή του Δείκτη χαμηλότερα των 609 μονάδων, θα επαναφέρει τα σενάρια δοκιμασίας των 595 μονάδων (ημερήσιο “stop long”).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης άφησε πίσω του τιςς 1521 και 1548 μονάδες και ελπίζει σε κίνηση προς τις 1606 μονάδες.

Οι στηρίξεις στις 1470 – 1464, 1427, 14701 και 1396 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Ευφορία στη Wall Street, εν μέσω αισιοδοξίας για ταχεία επάνοδο της Αμερικανικής Οικονομίας στην κανονικότητα. Την ίδια ώρα, η Κριστίν Λαγκάρντ προαναγγέλλει του κινδύνους από τυχόν υποβαθμίσεις Ευρωπαϊκών Χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Το ανοδικό momentum του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι πιθανό να συνεχιστεί, στο βαθμό που υπάρξει διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και για άλλους τίτλους, ενώ είναι πιθανές οι ρευστοποιήσεις Τραπεζικών μετοχών, μετά το ράλι που έχει προηγηθεί”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Δεν διαφοροποιούμε την στρατηγική μας, σχετικά με τις αμυντικές μετοχικές επιλογές μας. Η συνέχεια της ανοδικής εκτόνωσης του Τραπεζικού δείκτη από τα ιστορικά χαμηλά, στηρίζει μια επαναφορά της Αγοράς στα κρίσιμα επίπεδα των 680 μονάδων”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Leon Depolas Sec.

“Η μακροπρόθεσμη τάση του δείκτη S&P 500 έχει γυρίσει σε ανοδική. Εκτιμούμε ότι το Χ.Α. θα ακολουθήσει την τάση των Ξένων Αγορών. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε πως το κόστος για την Οικονομία από το lockdown, είναι άνω των €10 - €12 δισ. δηλαδή 5,2% με 6,2% του ΑΕΠ 2019. Η ΑΔΜΗΕ Συμ. πέτυχε την περαιτέρω συμπίεση των περιθωρίων δανεισμού της, προχωρώντας σε αναχρηματοδότηση δύο κοινοπρακτικών δανείων, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση €1,5 εκατ. για το 2020. Ειδικότερα, στις 21 Μαΐου 2020, ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε από κοινού με τις Πιστώτριες Τράπεζες σε αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου κοινοπρακτικού δανείου ύψους €203,5 εκατ. Το νέο επιτόκιο διαμορφώνεται σε 2,4%, μειωμένο κατά 60 μονάδες βάσης και έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020. Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ προέβη νωρίτερα φέτος σε αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου των Ιδρυμάτων Bank of China (Luxembourg) S.A. και Industrial and Commercial Bank of China Limited, ύψους €154,8 εκατ., συμπιέζοντας το κόστος δανεισμού κατά 30 μονάδες βάσης σε 2,1%. Οι νέοι όροι χρηματοδότησης ισχύουν από 4 Μαρτίου 2020”, σημειώνει η Merit Sec.

“Το σταδιακό άνοιγμα των Οικονομιών Παγκοσμίως συνεχίζουν να αποτιμούν οι Αγορές, όπου συνδυαστικά με την καλή υγειονομική εικόνα και τις προσδοκίες για την εξεύρεση του εμβολίου, καταγράφουν συνεχώς νέα ψηλά”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Η διαφοροποίηση της Αμερικανικής Αγοράς από τις Ευρωπαϊκές, άλλα και ο διαχωρισμός των Ευρωπαϊκών σε Βορρά και Νότου είναι εμφανής, όμως η συνολική εικόνα είναι ενθαρρυντική. Το σημερινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Commission “Next Generation EU” ύψους 750 δισ., “γκάζωσε” τις Ευρωπαϊκές Αγορές, με την Ελλάδα να λαμβάνει πέριξ των 22,5 δις. σε επιχορηγήσεις και 9,5 δισ. σε δάνεια, βάσει δημοσιευμάτων του Bloomberg.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά τις πρόσφατες πιέσεις στους Τραπεζικούς τίτλους, κατάφερε να παραμείνει ψηλότερα των 590 μονάδων, όπου και ήταν το ζητούμενο. Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πλέον ανοδική, με την Αγορά να ξεπερνά την μεσοπρόθεσμη αντίσταση των 640 - 650 μονάδων. Με την κατοχύρωση αυτής της ζώνης τιμών, ο ΓΔ στρέφει τα φώτα προς το 50% της πτώσης και τις 698 μονάδες, ενώ χαμηλότερα οι 640 και οι 515 μονάδες αποτελούν τις κυριότερες τασικές στηρίξεις της Αγοράς.

Προετοιμασμένος φαίνεται ο Τραπεζικός κλάδος για τις εκροές της Παρασκευής, με τους όγκους των τελευταίων ημερών και την κίνηση των Τραπεζικών μετοχών, να προμηνύουν ότι η προσφορά θα απορροφηθεί με ευκολία, ενδεχομένως και σε ψηλότερες τιμές.

Τεχνικά, η στήριξη των 266 μονάδων “έσωσε την παρτίδα”, ενώ η πειστική κατοχύρωση των 300 μονάδων επανέφερε το βραχυπρόθεσμο σήμα αγοράς στον Τραπεζικό δείκτη.

Παρά την αισιοδοξία, ο ΔΤΡ το μόνο που κατάφερε είναι να εισέλθει ξανά στο trading range των 300 - 380 μονάδων και τίποτα παραπάνω. Μεσοπρόθεσμη αλλαγή της εικόνας θα έχουμε μόνο με την κατοχύρωση των 380 μονάδων του ΔΤΡ, κάτι που θα φανεί με την υπέρβαση των 100 μονάδων του Stoxx 600 Banks (Ευρωπαϊκός δείκτης Τραπεζών) που ακολουθεί αντίστοιχη πορεία.

Οι Διεθνείς Αγορές παραμένουν στην θέση του οδηγού, με την Ελληνική Αγορά να ακολουθεί με υστέρηση το momentum αυτών.

“Στην δημοπρασία της Παρασκευής ολοκληρώνονται οι εκροές των Ελληνικών τίτλων στους δείκτες της Morgan Stanley, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα αναμένουμε την συμπεριφορά της Αγοράς την επόμενη ημέρα”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street.

Πλάγια κίνηση από το Ευρώ, επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο.

Δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των $1700 ο Χρυσός, ήπια υποχώρηση για το Ασήμι, πάνω από τα $9000 επιστρέφει το Bitcoin.

Πακέτο τόνωσης ύψους $1,1 δισ. ενέκρινε η Ιαπωνική Κυβέρνηση, με στόχο τη στήριξη της Οικονομίας.

Με τα νέα μέτρα, η Ιαπωνία θα έχει δαπανήσει συνολικά 234 τρισ. γεν, ή $2,1 τρισ., που είναι περίπου 40% του ΑΕΠ.

“Τα κέρδη των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών Εταιρειών αναμένεται να μειωθούν στο μισό, το δεύτερο τρίμηνο, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί θα οδηγήσουν σε σφοδρή ύφεση”, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv που επικαλείται το Reuters. Ειδικότερα, οι Εταιρείες που είναι Εισηγμένες στον Πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 αναμένεται να ανακοινώσουν πτώση στα κέρδη 50,8% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Η επίδοση αυτή θα είναι η χειρότερη, από τότε που η Refinitiv ξεκίνησε να συλλέγει στοιχεία, το 2012.

Για το τρίτο τρίμηνο, οι Αναλυτές προβλέπουν πτώση 37,3%, έναντι πρόβλεψης για διολίσθηση κατά 29,1% στο τέλος Απριλίου.

Ενισχύονται οι μετοχές της Renault, καθώς η Γαλλική Κυβέρνηση ανακοίνωσε Κρατικό δάνειο 5 δισ. ευρώ, που θα διασφαλίσει ότι η Αυτοκινητοβιομηχανία θα ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού.

“Τo Παγκόσμιο ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα ως το 2022 και το επίπεδο του Δημόσιου χρέους θα καταγράψει απότομη άνοδο”, σύμφωνα με έκθεση της Economist Intelligence Unit.

Οι Οικονομολόγοι της ΕIU προειδοποιούν ότι κάποιες Ανεπτυγμένες Χώρες μπορεί να βρεθούν στα πρόθυρα νέας κρίσης χρέους, ιδίως οι Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Οι Οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και Standard and Poor’s (S&P) ανακοίνωσαν ότι υποβαθμίζουν το αξιόχρεο του Δημοσίου της Αργεντινής, λίγα εικοσιτετράωρα αφού το Μπουένος Άιρες ανακοίνωσε πως αναστέλλει την εξυπηρέτηση των δανειακών του υποχρεώσεων.

Η S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο της Αργεντινής από “CC”, σε “D” (“Default”, κατάσταση χρεοκοπίας), ενώ η Fitch το υποβάθμισε από το “C”, στο επίπεδο “RD” (“Restricted Default”, περιορισμένη, ή επιλεκτική χρεοκοπία).

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η Bank of America Securities αναμένει ότι οι δραστηριότητες των Τραπεζών θα διατηρηθούν σχετικά καλά στο πρώτο τρίμηνο, αλλά οι προβλέψεις είναι πιθανό να κάνουν άλμα εν αναμονή της μελλοντικής επιδείνωσης, που δυνητικά μπορεί να αντισταθμιστεί από τα κέρδη συναλλαγών σε ορισμένες Τράπεζες.

Στο 1ο τρίμηνο, η BofA περιμένει ότι στα κεφάλαια θα σημειωθούν κάποιες “ρωγμές”, αντανακλώντας την εξάρθρωση της Αγοράς που προκαλείται από την πανδημία. Το υπόλοιπο του έτους όμως, πιθανότατα, θα είναι μια διαφορετική ιστορία, καθώς τα έσοδα θα βρεθούν υπό πίεση και τα defaults των Δανειοληπτών θα μπορούσαν να εμφανιστούν.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 632,23 (-0,51%) και 660,11 μονάδων (+3,88%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 657,33 (+3,44%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 660,36 (+3,92%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 660,30 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,91%.

Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 124,6 εκατ., από τα οποία τα 11,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ και με το θετικό ο ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, TITC και ΟΛΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 92 ανοδικές μετοχές, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

--ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή ενίσχυση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (99.321 συμβόλαια).

Στα 3.334 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.489 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.522, 2.304 για τον Ιούνιο και 218 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.586) κινήθηκε μεταξύ 1.510 και 1.590 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.500 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (30.164), Alpha Bank (37.923), Πειραιώς (5.557), ΔΕΗ (1.387), Ελλάκτωρα (1.922), Εθνική (12.667), TITC (177), Μυτιληναίο (1.145), ΓΕΚ (312), ΑΔΜΗΕ (365), ΕΧΑΕ (438), ΟΠΑΠ (1.119), ΟΤΕ (338), Viohalco (292), Jumbo (155), Lamda Development (157), MIG (4.201), Τρ. Αττικής (151), ΕΕΕ (111), Ιντρακόμ (259), Intralot (177).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 55.016, MIG 42.109, Alpha Bank 56.278, Εθνική 24.493, Πειραιώς 10.039.

Έκλεισαν μικρές “long” θέσεις σε Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                  Name of Issuer                 NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,77%

2020-05-14

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,70%

 

2020-05-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 62.302.826 τεμ., (από 62.302.826 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.069.753 τεμ. (20.069.753), ΔΕΗ 5.812.574 τεμ. (5.812.574), Eurobank 88.797.573 τεμ. (87.958.774), ΟΠΑΠ 1.282.394 τεμ. (1.282.394), Εθνική 15.886.116 (15.886.116), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v