Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το ανοδικό σερί και τα επόμενα στοιχήματα

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Οι μεγάλες αποδόσεις των τελευταίων ημερών, με επίκεντρο τις τράπεζες, και οι πρώτες κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών. Η αύξηση του όγκου συναλλαγών και τα blue chips με... ενδιαφέρον.

ΧΑ: Το ανοδικό σερί και τα επόμενα στοιχήματα

Δεύτερη ισχυρή ανοδική συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, με τον S&P 500 να επανέρχεται υψηλότερα των 3.030 μονάδων. Τρομερή αγορά η Wall Street, δίνει τον ρυθμό διεθνώς. Ωστόσο στην Ευρώπη, αυτό που μέτρησε, χθες, ήταν η προεξόφληση των ανακοινώσεων της Κομισιόν και σε δεύτερο χρόνο η αναμενόμενη απάντηση της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη.

Συνέχιση της ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στις 11.657,69 μον. (1,33%) και στο ΧΑ... πάρτι με χορηγία Βρυξελλών. Αδιαμφισβήτητα και μόνο το άκουσμα των 32 δισ. που θα μπορεί να λάβει η χώρα μας, όταν και όπως (θα τα δούμε τους επόμενους μήνες), είναι σημαντικό μέγεθος, που με την κατάλληλη διεργασία θα μπορούσε να αμβλύνει τις βαριές επιπτώσεις λόγω πανδημίας.

Ας κρατήσουμε, όμως, την προειδοποίηση Μέρκελ πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές και η απόδοση του Next Generation EU σε βάθος χρόνου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει μεσοπρόθεσμα. Κάθε πράγμα στην ώρα του, καθώς με τη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας παρακολουθούμε την αγορά μέρα με τη μέρα, συνεδρίαση με τη συνεδρίαση.

Και μετά την Τετάρτη, στο ελληνικό χρηματιστήριο είμαστε στις 660,30 για τον ΓΔ, στις 1.588,41 για τον FTSE25 και στις 359,37 μονάδες για τον ΔΤΡ.

Θα επιμείνουμε, και σήμερα, στον κλάδο-κλειδί καθώς είναι αυτός που διαμορφώνει τάση, κάτι που επιβεβαιώνεται τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, οπότε είναι σε εξέλιξη η αντίδραση από τα ιστορικά χαμηλά. Μία αντίδραση, ανοδική διόρθωση, που αποδίδει σχεδόν 35% σε διάστημα εβδομάδας, μπορεί και απελευθερώνει ρευστότητα και επανενεργοποιεί επενδυτικά και βραχυπρόθεσμα κεφάλαια μέσα σε χρόνο d.t.

Από τα 50 εκατ. μέσο ημερήσιο τζίρο των τελευταίων εβδομάδων, στα 124,6 εκατ. χθες. Βεβαίως λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, των εκροών-εισροών σε μετοχές των δεικτών, ακόμη και της επαναφοράς των ανοιχτών πωλήσεων. Ομως μιλάμε για 75 εκατ. πάνω από μία αξία συναλλαγών που για συνεχόμενες εβδομάδες φανέρωνε την επενδυτική αδιαφορία, τη στάση αναμονής, αποχής των funds και δευτερευόντως των εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων.

Δεδομένου ότι στη χθεσινή συνεδρίαση έγιναν και συναλλαγές μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, θα πρέπει να περιμένουμε και σήμερα συνέχισή τους. Πιθανόν και αύριο, με τη συνεδρίαση της Δευτέρας να θεωρείται από ανθρώπους της αγοράς προοίμιο ενός νέου κύκλου για το χρηματιστήριο. Θα τα δούμε, μέρα με τη μέρα.

Ορατό το... 7άρι για τον Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου, αλλά η πορεία θα εξαρτηθεί από τη σχέση πωλητών-αγοραστών, από το κλίμα εκτός και τα περιθώρια κίνησης του τραπεζικού κλάδου.

Στις 359,37 μονάδες ο ΔΤΡ, πλην όμως ακόμη δεν έχει καλυφθεί το 23% της ανοδικής διόρθωσης από το χαμηλό των 423 μονάδων, γεγονός που αφήνει -από την τεχνική πλευρά- περιθώριο συνέχισης της τάσης.

Τριήμερο ανακοίνωσης μεγεθών πρώτου τριμήνου για τις συστημικές του κλάδου και με αναμενόμενη αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα μέχρι και τη Δευτέρα, κυρίως όμως αύριο, τελευταία συνεδρίαση εβδομάδας και μηνός.

Ένα καλό «κλείσιμο» Μαΐου, δεύτερος στη σειρά μήνας με θετικό πρόσημο στην πορεία απομάκρυνσης από τα χαμηλά Μαρτίου.

Στις Εθνική και Alpha Bank, κατ' αρχάς, η προσοχή σήμερα αλλά και σε μετοχές που εμπλέκονται με τις αλλαγές στους δείκτες (ΤΙΤΑΝ αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil) όπως και σε εισηγμένες επικαιρότητας, λ.χ. Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Aegean, Autohellas, Avax κ.α.

Συνεκτιμώντας, κατ' αρχάς στο βραχυπρόθεσμο, αυτό που μας θυμίζει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου από νωρίς. Τα ψιλά γράμματα του «Σχεδίου Μάρσαλ» της Κομισιόν και την προειδοποίηση στελεχών της Επιτροπής, πως ακόμη είμαστε στην αρχή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v