Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Παράλληλη άνοδος για τράπεζες και blue chips

Στη ζώνη των 660 μονάδων διατηρείται το χρηματιστήριο καθώς οι αγοραστές πλεονεκτούν στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ, τα blue chips με τη μεγαλύτερη άνοδο. Σε υψηλά επίπεδα κινείται η αξία συναλλαγών.

Συντηρείται η ανοδική τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που λειτουργούν σήμερα, αλλά με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους στα αρχικά υψηλά ημέρας. Στο χρηματιστήριο της Λεωφόρου Αθηνών, οι αγοραστές διατηρούν το πλεονέκτημα που έχουν από τον Μάιο, προχωρώντας, ωστόσο, και αυτοί με τη σειρά τους σε λογικής έκτασης «κλείδωμα» θέσεων, την ώρα που τα συμβόλαια στη Νέα Υόρκη δείχνουν ανοδική αντίδραση από τις 3.045 μονάδες.

Στην περιοχή των 655 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με θετική έκπληξη νωρίτερα τη διπλή αναβάθμιση της χώρας από τη Morgan Stanley, με τον ξένο οίκο να θεωρεί ως την πλέον υπερπουλημένη αγορά της περιοχής μεταξύ των Αναπτυσσόμενων.

Σε ικανοποιητικά επίπεδα η αξία συναλλαγών, ανάλογος ο τζίρος, δεδομένης της αργίας στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, που προσώρας παραπέμπει σε φυσιολογική ροή εντολών, χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές και δίχως σημαντική πίεση ή ώθηση από πωλητές/εκροές ή αγοραστές/εισροές.

Στον τραπεζικό κλάδο το κύριο μέρος της προσοχής (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 335 μονάδες. Σε ανοδική διόρθωση μεν ο τραπεζικός κλάδος -σε συνέχεια- της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου, αλλά σε απόσταση από τις 380-385 μονάδες, αντίσταση που θα πρέπει να υπερβεί ο ΔΤΡ για να αλλάξει φορά σε long από short και σε μηνιαία μέτρηση.

Στις 1.590 ο δείκτης εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τη μέχρι τώρα εξέλιξη της συνεδρίασης να παραπέμπει περισσότερο σε συντήρηση δυνάμεων, συσσώρευση προκειμένου να αφομοιωθούν τα 400 εκατ. της Παρασκευής και διαμόρφωσης νέων ισορροπιών για τη συνέχεια.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Alpha Bank στο 0,5704 ευρώ, της Εθνικής στο 1,2130, της Eurobank στο 0,3810 και στο 1,4105 της Πειραιώς, με την τελευταία να «γυρίζει» νωρίτερα σε αρνητικό πρόσημο, απόρροια πωλήσεων από λίγο υψηλότερες τιμές.

Χωρίς θεαματικές διακυμάνσεις για την πλειονότητα των blue chips, με ισορροπημένη τη σχέση πωλητών-αγοραστών. Ενδεικτικά στη μετοχή του ΤΙΤΑΝα οι πωλητές έχουν προβάδισμα, στα 11,18 ευρώ, όπως σε ΟΤΕ 12,63 ευρώ, ΕΛΠΕ 6,34, σε αντίθεση με Mytilineos, όπου οι αγοραστές φθάνουν μέχρι τα 7,415 ευρώ, Motor Oil, στα 15,23, ΔΕΗ στα 3,43, ΑΔΜΗΕ στα 2,415 ευρώ.

Στις 14:20 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 50 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v