Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα ορόσημα που θα κρίνουν την τάση

Τα δεδομένα για την πρώτη συνεδρίαση μετά το rebalancing και οι ειδήσεις που θα καθορίσουν το κλίμα στις τάξεις των επενδυτών. Ποιες είναι οι αντιστάσεις και οι στηρίξεις του Γενικού Δείκτη, ποιες μετοχές είναι στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Τα ορόσημα που θα κρίνουν την τάση

Από την αρχή στα βαθιά. Πρώτη συνεδρίαση στο χρηματιστήριο για τον Ιούνιο η αυριανή της Δευτέρας, μήνα που προϊδεάζει για έντονες συγκινήσεις και στο ταμπλό.

Αυτή την εβδομάδα περιμένουμε να γίνουν γνωστά τα μεγέθη του ΑΕΠ, για το πρώτο τρίμηνο. Δεδομένου ότι περιλαμβάνονται οι πρώτες εβδομάδες της καραντίνας, το δείγμα γραφής θα είναι χρήσιμο σε traders και επενδυτές. Εβδομάδα μεστή οικονομικών αποτελεσμάτων, με σημαντικότερα για την Πειραιώς (Δευτέρα), ΔΕΗ (Τρίτη) και Motor Oil (Τετάρτη), ενώ η Πέμπτη θεωρείται από αρκετούς ξένους παράγοντες καθοριστική για την συνέχεια στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ούτως ή άλλως είμαστε σε περίοδο επιβεβαίωσης των χρηματιστηριακών «κανόνων» με το buy the rumor-sell the news να επαληθεύεται την Παρασκευή, μετά από μία άκρως ενδιαφέρουσα συνεδρίαση λόγω rebalancing για μετοχές των δεικτών MSCI. Το πιθανότερο είναι πως «ουρά» πωλήσεων- αγορών θα υπάρξει και κατά την Δευτέρα.

Μένει να φανεί, στη συνέχεια του Ιουνίου εάν θα επαληθευθεί ένας άλλος «κανόνας» που θέλει τους παίκτες να… sell in May and Go Away. Εντελώς διαφορετική, πρωτόγνωρη η τρέχουσα συγκυρία, η κατάσταση (και) στις αγορές, που ουδεμία σχέση έχει και δεν θα μπορούσε να γίνει με την σύγχρονη προϊστορία των αγορών, ούτε με αφορμή την κατάρρευση της Lehman, ούτε με την 11η Σεπτεμβρίου. Για αυτό ο Ιούνιος 2020, πιθανόν να είναι μήνας επιστροφής των αγορών, που μέχρι τώρα «μετρούν» 3 συνεχόμενους μήνες με πτώση και 2 σερί, με ανάκτηση των απωλειών του Μαρτίου.

Στις 12 Μαρτίου καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος λόγω του κορωνοϊού στην χώρα μας, με τον Μάνο Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή), να μας θυμίζει πως στο ΧΑ ο ΓΔ ήταν σε διαπραγμάτευση λίγο πάνω από τις 600 μονάδες. Για να ακολουθήσει η ακραία διόρθωση στις διεθνείς αγορές, στην δική μας με τον ΓΔ μέσα σε μόλις 5 συνεδριάσεις να πιάνει πυθμένα στις 469 μονάδες. Χαμηλά για τον FTSE25 στις 1.135,79 και για τον ΔΤΡ στις 263,25 μονάδες, που ήταν και νέο ιστορικό χαμηλό για τον κλαδικό δείκτη.

Ακολούθησε σημαντική αντίδραση, στο πλαίσιο ανοδικής διόρθωσης και στην λογική προεξόφλησης της σταδιακής επαναφοράς. Πλέον οι συγκεκριμένοι δείκτες είναι στις 652,58 ο ΓΔ, στις 1.571,46 ο FTSE25 και στις 330,88 μονάδες ο ΔΤΡ. Σημεία αναφοράς, για τις πρώτες πέντε συνεδριάσεις του Ιουνίου τα υψηλά Πέμπτης-χαμηλά Παρασκευής, και παράμετροι διαμόρφωσης της τάσης η πορεία μετοχών που λόγω MSCI κατέγραψαν αυξημένη μεταβλητότητα.

Το απόγευμα της Δευτέρας κλείνει ο κύκλος της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των τραπεζών με την Πειραιώς. Στην ίδια συνεδρίαση χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος (6,2 λεπτά/μετοχή) για τη μετοχή της Jumbo και 3 λεπτά για την ElvalHalcor. Πιθανότατα αύριο να αποκρυσταλλωθούν οι εκροές-εισροές σε μετοχές των Eurobank, Alpha Bank, Εθνικής και ΤΙΤΑΝ αλλά και των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, Motor Oil, Jumbo. Κινητικότητα και για τις μετοχές του MSCI Small Cap, καθώς η ένταξη των «βαριών» τραπεζικών προκαλεί ντόμινο στην στάθμιση μετοχών του δείκτη.

Tην Τρίτη είναι η σειρά της ΔΕΗ, με εύλογο το ενδιαφέρον τόσο βραχυπρόθεσμων όσο επενδυτικού ορίζοντα χαρτοφυλακίων. Στα 3,38 ευρώ η μετοχή, με 3,68% την Παρασκευή της διόρθωσης με 1,87% για τον ΓΔ (και 2,41% του FTSE25) με έντονο «άρωμα» προεξόφλησης που- μέχρι το κλείσιμο της 29/5- αποφέρει 9,46% σε διάστημα εβδομάδος και 27,55% σε μηνιαίο. Ακολουθεί η Motor Oil, στα 15 ευρώ, με 1,69% στις 29/5 και 5,71% σε εβδομάδα και 11,86% σε μήνα. Θεαματική η επαναφορά για τη μετοχή, από τα χαμηλά Μαρτίου στα 8,60 ευρώ.

Τετάρτη είναι η δημοπρασία εντόκων 6μηνης διάρκειας, σε μία συγκυρία ευνοϊκή για το «ελληνικό χρέος», με ενδεικτικό το 1,5% του 10ετούς κρατικού ομολόγου και με την Αθήνα να προετοιμάζεται για ακόμη μία έκδοση ύψους 2 με 2,5 δισ.

Και φτάνουμε Πέμπτη, οπότε θα φανεί εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε άμεση διεύρυνση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων ή στην ανακοίνωση ενός χρονοδιαγράμματος. Πάντως οι αγορές, μετά την πρόταση της Κομισιόν και την ανακοίνωση των στοιχείων (για τον πληθωρισμό) για την ευρωπαϊκή οικονομία προεξοφλούν δράση για συγκεκριμένη ενίσχυση του ΡΕΡΡ κατά 250 ή 500 δισ.

Συνεδρίαση Δ.Σ της ΕΚΤ σημαντικότατη και σημειολογικά καθώς όπως επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου (Fast Finance) οι ευρωθεσμοί (πλην ΕΚΤ) πρώτα ανακοινώνουν, μετά συζητούν, στη συνέχεια διαφωνούν, για να συμβιβαστούν καταλήγοντας στο τέλος και στην πράξη σε εντελώς διαφορετικά απ΄ αυτά, που αρχικά είχαν εξαγγείλει. Ευρωπαϊκή «πεπατημένη» που μακάρι, αυτή την φορά, να διαψευστεί. Π

ροσώρας όμως ο φορέας που πράττει είναι η ΕΚΤ, με ενδιαφέρον το αν την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ θα απαντήσει στις Μέρκελ/Λάϊεν. Ας ελπίσουμε η οι πρώτες ενθουσιώδεις αντιδράσεις - αφού λεφτά υπάρχουν, πολλά και για όλους- να μην καταλήξουν σε απογοητευτικό αποτέλεσμα. Για το πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το πακέτο της Κομισιόν, μας ενημερώνει ο Φίλιππος Πανταζής. Ωστόσο είμαι σίγουρος, πως η προσοχή των κυβερνώντων είναι στραμμένη στην Πέμπτη και την Φρανκφούρτη και για τα των Βρυξελλών όταν αυτά θα συγκεκριμενοποιηθούν και αρχίσουν να εκταμιεύονται.

Τεχνικά, για τον ΓΔ, η πλησιέστερη/σημαντική αντίσταση είναι στην περιοχή των 677 μονάδων (όπου οριοθετείται από το καθοδικό χάσμα της 9/3). Περιοχή, που μπορεί να δοκιμασθεί και να επιχειρηθεί η (ανοδική) διάσπαση της ωστόσο θα απαιτηθεί ενεργότατη συμμετοχή των επενδυτών, θυμίζοντας πως η απώλεια της είχε γίνει με αυξημένες συναλλαγές (αξίας άνω των 100 εκατ., για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις).

Προσπάθεια, που θα εξαρτηθεί, αφενός, από το κλίμα στις διεθνείς αγορές, αφετέρου, από τη στάση των επενδυτικών δυνάμεων που ενεργοποιήθηκαν -κυρίως- την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας το μέσο όρο τζίρου στα 146 εκατ., δηλαδή σχεδόν δύο φορές πάνω από το μέσο όρο των αμέσως προηγούμενων. Πάντως τεχνικοί δείκτες (30 και 50 ημερών) «δείχνουν» πως μεταξύ 650 έως 620 μονάδες έχουν διαμορφωθεί ανθεκτικές ζώνες στήριξης, γεγονός που διατηρεί το προβάδισμα που έχουν οι long έναντι των short.

Mε θετικό πρόσημο 8% για ΓΔ και 25άρη η τελευταία εβδομάδα, με τον ΔΤΡ να υπεραποδίδει διορθώνοντας ωστόσο την Παρασκευή αλλά με το σύνολο της προσφοράς/εκροών να απορροφάται σχετικά εύκολα.

Εντυπωσιακή η συναλλακτική δραστηριότητα για τη μετοχή της ΤΙΤΑΝ, με το 5% του μ.κ να αλλάζει χέρια στη μεγαλύτερη αναδιανομή εκροών-εισροών από τις 16 Μαϊου 2010 (!). Παράλληλα κινήσεις αναδιάρθρωσης έγιναν και σε άλλες μετοχές-σηματωρούς κάτι που φάνηκε στην πίεση σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, Aegean. Μένει να δούμε, εάν αύριο θα υπάρξει αντιστροφή συναλλαγών δηλαδή ενεργοποίηση εισροών σε αυτές τις μετοχές με τους παράγοντες της αγοράς να περιμένουν ακόμη μία συνεδρίαση μεταβλητότητας/τζίρου.

Παραπέμποντας στον κανόνα, που θέλει ευρείας έκτασης αναδιαρθρώσεις να ακολουθεί ένα διάστημα συσσώρευσης, στην διάρκεια της οποίας «χωνεύονται» οι αυξημένες συναλλαγές και αποκαθίστανται οι νέες ισορροπίες μεταξύ πωλητών-αγοραστών.

Την Πέμπτη είναι οι προγραμματισμένες γενικές συνελεύσεις των Mytilineos, Attica Bank (για τις οποίες θα υπάρξει πρόνοια εκ του μακρόθεν παρακολούθησής τους από τους μετόχους/επενδυτές).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v