Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ανοδικό momentum το Χρηματιστήριο

Κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Αφήνει υποσχέσεις το θετικό κλίμα διεθνώς αλλά και το ανοδικό σερί. Τα... απόνερα του MSCI και το σενάριο... αναστροφής της τάσης για τις επίμαχες μετοχές. Τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες.

Με ανοδικό momentum το Χρηματιστήριο

Καλό μήνα, κατ' αρχάς. Μήνας που ξεκινά για τις αγορές διεθνώς με κεκτημένη ανοδική αντίδραση των δύο προηγούμενων και -για πολλούς- καθοριστικός για την εικόνα των αγορών στο πρώτο 6μηνο του 2020.

Στη Wall Street η προσοχή traders και επενδυτών, και λόγω του κλίματος που διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα, με τον VIX/CBOE να υποχωρεί -εκ νέου- χαμηλότερα των 30 μονάδων.

Στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον είναι και στο δ.σ. της ΕΚΤ και το ενδεχόμενο, την Πέμπτη, να ανακοινωθούν νέες δράσεις από τη Φρανκφούρτη. H τάση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένει ανοδική παρά την διόρθωση της Παρασκευής, που απλά ήρθε να επιβεβαιώσει τον κανόνα να «... πουλάς στην είδηση...». Και την προηγούμενη εβδομάδα εξελίχθηκε ένα ανοδικό ράλι προεξόφλησης λόγω Κομισιόν και της πρότασης που ανακοινώθηκε για την (υπο)στήριξη των οικονομιών κρατών-μελών.

Με ανοδικό momentum και στο ΧΑ, με (κυρίως) τους traders να «τρέχουν» ένα ανοδικό σερί, με αποτέλεσμα αποδόσεις 7%-8% για ΓΔ και FTSE25 και 20% για τον ΔΤΡ. Με τον τραπεζικό κλάδο να διορθώνει ανοδικά έως και 30%, ακολουθώντας την τάση που διαμορφώθηκε πανευρωπαϊκά για τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους. Στις 57,49 μονάδες ο EuroStoxx Banks, με εβδομαδιαία άνοδο 9,59% παρά το μείον 3,51% της Παρασκευής.

Για το χρηματιστήριο, η εβδομάδα, ο μήνας, ξεκινούν με σημαντικά ορόσημα, με την ανακοίνωση του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου να διαμορφώνει στάση και τάση.

Ωστόσο η συνεδρίαση παρουσιάζει ενδιαφέρον από τις πρώτες κιόλας εντολές που θα περαστούν στο σύστημα συναλλαγών (πριν την έναρξή της) και βεβαίως στα πρώτα 5'-15', οπότε και θα φανεί κατά πόσον θα υπάρξει συνέχεια/ουρά συναλλαγών από τη δημοπρασία της Παρασκευής. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτή του ΤΙΤΑΝα, γι' αυτό και από νωρίς έχουμε αναρτήσει σχετικό σχόλιο στον Εκηβόλο.

Στα 400 εκατ. ο τζίρος την τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου, με αναλυτές να εκτιμούν πως εκτονώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς λόγω αναγκαστικών εκροών. Συνεπώς, δεν αποκλείουν, αν όχι σήμερα, από αύριο όμως, αναστροφή της τάσης για μετοχές που υπερ-πουλήθηκαν την Παρασκευή.

Στις 652,58 μονάδες ο ΓΔ, με στήριξη στις 642 (και 628) και αντίσταση στις 668 μονάδες. Πειστική υπέρβαση των 668 θα ενίσχυε τη συνέχιση της αντίδρασης προς τις 705 μονάδες. Υπέρβαση που απαιτεί όμως αυξημένους τζίρους.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, στις 330,88, με στήριξη στις 327 (και κύρια στις 304) και αντίσταση στις 380-385 μονάδες.

Στην περιοχή των 1.571,46 ο FTSE25, με τεχνικά σημεία αναφοράς στις 1.565 και τις 1.610 μονάδες. Η στήριξη των 1.565 άντεξε σε σφυροκόπημα πωλήσεων την Παρασκευή και γι' αυτό θεωρείται σημαντικό σημείο αναφοράς.

Από ενδεικτικό χαρτοφυλάκιο μετοχών, τάση long έχει διαμορφωθεί για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Alpha Bank, Eurobank, Mytilineos, Motor Oil, Viohalco, αλλά και ΚΡΙ ΚΡΙ, Quest, ElvalHalcor, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, Entersoft.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v