Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση με κυρίαρχο το profit taking

Πτωτικά, όπως και οι μεγάλες διεθνείς αγορές, κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ αναμένεται το rebalancing στο τέλος της συνεδρίασης. Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών, μετά τα κέρδη των τελευταίων ημερών.

ΧΑ: Συνεδρίαση με κυρίαρχο το profit taking

Διορθώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χαμηλότερα «δείχνουν» τα futures στη Wall Street. Στην περιοχή των 650 μονάδων δοκιμάζεται το χρηματιστήριο, με τους long να θέλουν ένα «κλείσιμο» όχι χαμηλότερα αυτής της τιμής, προκειμένου να διατηρήσουν το πλεονέκτημα ενόψει της πρώτης συνεδρίασης του Ιουνίου τη Δευτέρα.

Αγόραζε στη φήμη, στην προσδοκία και πούλα στην είδηση, λέει ένας από τους χρηματιστηριακούς κανόνες, με τους traders να βρίσκουν ως αφορμή για τη ρευστοποίηση θέσεών τους την αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας. Μάλιστα αναμένουν με εύλογο ενδιαφέρον τις δηλώσεις Τραμπ, που θα αποτελέσουν το έναυσμα για κινήσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ηδη στη Νέα Υόρκη τα συμβόλαια του S&P500 παραπέμπουν σε ξεκίνημα από 0,65% χαμηλότερα και από τις 3.018 μονάδες. Στα 32,84$ διορθώνει το πετρέλαιο WTI, προς τις 30 μονάδες ανεβαίνει (2,97%) ο δείκτης VIX.

Τελευταία συνεδρίαση εβδομάδος και μηνός Μαΐου, εκ προοιμίου γνωστό πως θα επιφύλασσε συγκινήσεις.
Στα καθ' ημάς το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στον τραπεζικό κλάδο και λόγω αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου και λόγω αναδιάρθρωσης δεικτών MSCI, με συνακόλουθη αυξημένη συναλλακτικότητα στη διάρκεια της δημοπρασίας, στο τέλος της συνεδρίασης.

Απολύτως φυσιολογική η κατοχύρωση μεγαλύτερου μέρους (κυρίως) βραχυπρόθεσμων θέσεων, με επίκεντρο τις τραπεζικές, που σε διάστημα εβδομάδας απέφεραν διψήφιες αποδόσεις. Παράλληλα συναλλαγές πραγματοποιούνται σε μετοχές εταιρειών που για τον έναν ή τον άλλο λόγο είναι στην επικαιρότητα.

Με καθοδικό χάσμα, από τις 662,71 μονάδες (ΓΔ) η αρχή της συνεδρίασης, με τη διόρθωση να εκτείνεται έως τις 652,73, σημείο όπου ενεργοποιήθηκαν αρκετές εντολές αγοράς και σε τραπεζικές και σε μετοχές-σηματωρούς. Με την αξία των συναλλαγών σε επίπεδα χαμηλότερα απ' ό,τι στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, που πρακτικά σημαίνει ότι η κορύφωση της ανοδικής αντίδρασης έγινε με μεγαλύτερη ζήτηση απ' ό,τι η μέχρι τώρα διόρθωση που συντελείται με αισθητά μικρότερη προσφορά. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών (εκροές-εισροές) αναμένεται να γίνει μετά τις 17:10.

Σε Eurobank, ETE, Alpha Bank ο μεγαλύτερος τζίρος, με ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Πειραιώς, Motor Oil, Autohellas να ακολουθούν.

Εως τις 336,19 μονάδες η διόρθωση του τραπεζικού κλάδου, με ζητούμενη την επιβεβαίωση των 335-340 σε κλείσιμο. Με πωλητές αλλά με την όποια προσφορά να απορροφάται απρόσκοπτα σε χαμηλότερες τιμές και στο πλαίσιο μίας φυσιολογικής και αναμενόμενης διόρθωσης για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Ανοδική εξαίρεση στον κανόνα: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή από τη μεγάλη κατηγορία.
Στα 17,5 εκατ. η αξία των συναλλαγών στις 11:45.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v