Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με Coca Cola χώνεψε το profit taking

Οι αγοραστές είχαν την τελευταία λέξη στην σημερινή συνεδρίαση και ο ΓΔ έκλεισε στις 665 μονάδες. «Αντεξαν» και οι τράπεζες τις ρευστοποιήσεις πρόσφατων κερδών. Κέρδη για ΔΕΗ. Σε υψηλά επίπεδα και σήμερα οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Με Coca Cola χώνεψε το profit taking

Επιμένουν σε θετικό βηματισμό οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, παρά το επιφυλακτικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με νέο πεδίο αντιπαράθεσης το Χονγκ Κονγκ.

Πιο συγκεκριμένα, το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο της Κίνας, το Κοινοβούλιο της Χώρας, ενέκρινε την πρόταση για την επιβολή νέου Νόμου Εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ, ανοίγοντας τον δρόμο για την οριστικοποίηση και την εφαρμογή της Νομοθεσίας στην Πόλη.

Συνεδρίαση που περίσσεψαν οι εναλλαγές προσήμων για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. και η οποία χαρακτηρίστηκε από το, δικαιολογημένα, υψηλό volatility στο Τραπεζικό ταμπλώ, την σχετική υποχώρηση του τζίρου, το “rotation” στα μη Τραπεζικά blue chips, αλλά και τις επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αλλά και τοποθετήσεις σε τίτλους που “είχαν μείνει πίσω”.

Από την άλλη, ο τζίρος της πρώτης ώρας, όταν και σημειώθηκαν τα υψηλά ημέρας, “μαρτύρησε” τις κινήσεις των εν δυνάμει πωλητών, που προχώρησαν σε αθρόες μειώσεις θέσεων.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο ημίωρο συνοδεύτηκε με τζίρο 11,5 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΑΠ) και η πρώτη ώρα με αξία συναλλαγών 20,6 εκατ., με αμετάβλητα τα “πακέτα”.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγοραστές πέτυχαν την 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με αθροιστικά κέρδη 9,32% για τον Γενικό Δείκτη, 34,61% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., έχει ενισχυθεί κατά 3,7 δισ. ευρώ.

Σταθεροί στις θέσεις τους οι αγοραστές στην Αγορά ομολόγων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να διολισθαίνει στο 1,496%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, μόνο αδικαιολόγητη δεν ήταν η σημερινή νευρικότητα, αν συνυπολογιστεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 34,59%, σήμερα μετά την λήξη της συνεδρίασης Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα δημοσιεύουν αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, ενώ αύριο αναμένεται ότι έχει απομείνει από το rebalancing, λόγω MSCI.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (-0,13%) κινήθηκε μεταξύ 0,6548 (+7,38%) και 0,5924 ευρώ (-2,85%), της Εθνικής (+0,54%) μεταξύ 1,365 (+5,57%) και 1,251 ευρώ (-3,25%), της Eurobank (0%) μεταξύ 0,438 (+3,06%) και 0,402 ευρώ (-5,41%) και της Πειραιώς (-0,69%) μεταξύ 1,5045 (+4,48%) και 1,3305 ευρώ (-7,60%).

Η ίδια συμπεριφορά και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 374,65 (+4,25%) και 346,77 μονάδων (-3,51%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 354,51 (-1,35%) και με τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 359,43 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,02%.

Για τον εν λόγω δείκτη, οι “buyers” θα ήθελαν κλείσιμο υψηλότερα των 366 – 372 μονάδων. Το ημερήσιο “stop short” στις 263 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, νέα παράταση έλαβε η Εθνική Τράπεζα για την υλοποίηση της δέσμευσης πώλησης/διάθεσης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά τον άγονο δεύτερο διαγωνισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) αποδέχθηκε τα επιχειρήματα της Τράπεζας για την ανατροπή, που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19 στην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να δώσει νέα παράταση ως το τέλος του 2021.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “από χθες το βράδυ, Αξιωματούχοι της Κομισιόν προσπαθούσαν να κατεβάσουν τους τόνους και να διαμηνύσουν ότι η πρόταση της Κομισιόν για το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης είναι ‘απλά η πρόταση’. Δεν έχει περάσει ακόμα από κανένα ‘Σώμα’ και ‘δεν υπάρχει καν η πρώτη γραπτή αντίδραση από τα Κράτη - Μέλη της ΕΕ, που εντέλει είναι αυτά που θα διαμορφώσουν την τελική μορφή”.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, σήμερα το “rotation” “απαίτησε” την ανάδειξη της ΕΕΕ (+5,83%) και την επιστροφή των αγοραστών στην ΔΕΗ (+5,16%), ενώ βοήθειες στους βασικούς δείκτες έδωσαν οι Motor Oil (+2,22%), Μυτιληναίος (+1,31%) και στο “φίνις” ο ΟΤΕ (+1,45%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας (!)

Επίσης με θετική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Viohalco (+0,41%), Ελ. Πετρέλαια (+0,95%), ΟΛΠ (+0,66%), ΟΠΑΠ (+0,80%), Σαράντης (+0,24%) και Fourlis (+0,25%).

Τα μέτρα για τον κλάδο, που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι θετικά, αλλά τα μεγέθη είναι πολύ μικρά σε σχέση με άλλες Χώρες της ΕΕ. Αφορούν όλο τον κλάδο, Εταιρείες Αεροδρομίων, Επίγειας Εξυπηρέτησης και φυσικά Αεροπορικές, Μικρές και Μεγάλες, με τον ίδιο οριζόντιο τρόπο, χωρίς ειδικά πλεονεκτήματα για καμία. Εμείς θα αιτηθούμε για συνολικό ποσό 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόνο για το 11% του κύκλου εργασιών μας”, σχολίασε η Αεροπορία Αιγαίου (-0,87% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), μετά την ανακοίνωση του Κυβερνητικού πακέτου.

Η επιστροφή υψηλότερα των 7,00 ευρώ, έφερε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην ΕΥΔΑΠ (-1,93%), με τον τίτλο να κινείται σήμερα μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 7,78 ευρώ για να διεκδικήσει σημαντικά υψηλότερες αποτιμήσεις. Στα 6,49 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος της Jumbo (-2,57%), καθώς επικράτησαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ενώ προχώρησαν σε πωλήσεις και όσοι είχαν ποντάρει στις τελευταίες ανακοινώσεις της Εισηγμένης και πιο συγκεκριμένα στην διανομή μερίσματος και για την χρήση 2020, κάτι που επιβεβαίωσε και η Διοίκηση της Εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, η Διοίκηση έχει την πρόθεση να προτείνει, για το 2020, τη χρηματική διανομή ποσού που ισούται με το 50% των διανεμηθέντων κερδών της χρήσης 2019 (συνολικά 0,47 ευρώ ανά μετοχή).

Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 14,26 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Όπως προαναφέρθηκε, επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε στον τίτλο της ΔΕΗ (+5,16%), που συμπλήρωσε τέσσερα κλεισίματα υψηλότερα από το όριο των 3,00 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 3,24 - 3,32 ευρώ και στα 2,41 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Κατηφορίζοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, επιστροφή αγοραστών σε ΚΛΜ (+3,49%) και Μοτοδυναμική (+0,46%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Αλουμύλ (+8,65%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Τρ. Αττικής (+2,61%) και Βιοκαρπέτ (+7,48%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Paperpack (+8,33%λόγω υψηλής μερισματικής απόδοσης), ΟΛΘ (+1,43% και εδώ υψηλό το μέρισμα), Autohellas (+4,42%), Άβαξ (+2,46%), Έλαστρον (+1,35%), Πλαίσιο (+1,37%), Πλ. Θράκης (+1,15%) και Ικτίνος (+3,08%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για τον Κέκροπα (+1,04%), σημαντικός πωλητής στην περιοχή των 0,13 ευρώ για την Frigoglass (+1,56%), κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών στην Intralot (-5,25%), ενώ πωλητής εμφανίστηκε και σε Τζιρακιάν (-0,42%), Mermeren (-5,30%), Lavipharm (-6,67%), Space (-1,19%) και Κρέκα (-2,63%).

Ανέβηκαν λίγο ψηλότερα οι αγοραστές στα Πλ. Κρήτης (+3,25%), ενώ είναι ευδιάκριτη η αποχώρηση χαρτοφυλακίου από την ΕΚΤΕΡ (0%).

Για τον Γενικό Δείκτη παραμένουν επόμενος στόχος οι 682 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι 1615 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η τάση για ανάληψη ρίσκου οδήγησε σε περαιτέρω άνοδο τις Ελληνικές μετοχές λόγω και της πρότασης της Κομισιόν, αλλά οι Επενδυτές παρακολουθούν επίσης τη νέα ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας”, επισημαίνει η Eurobank Eq.

“Το θετικό momentum θα συνεχιστεί, οδηγούμενο από την άνοδο των Διεθνών Αγορών, με υψηλούς όγκους συναλλαγών. Τα αποτελέσματα των Τραπεζών, για το πρώτο τρίμηνο του 2020, θα είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Euroxx Sec.

“Η ευφορία όλων Διεθνών Αγορών στον απόηχο των αναγγελιών της Κομισιόν (πακέτο Next Generation EU) είναι πιθανό να έχει συνέχεια, ωθώντας ψηλότερα τον ΓΔ, με το ισχυρό το ενδεχόμενο ενδοσυνεδριακών διορθώσεων, για την κατοχύρωση κερδών”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“ΓΔ και ο όγκος συναλλαγών ακολουθούν ανοδική πορεία. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, αυξάνοντας το πακέτο των χορηγήσεων. Παράλληλα και ο S&P 500 βρέθηκε σε υψηλά 12 εβδομάδων. Εκτός απροόπτου, εφικτή η άμεση προσέγγιση της περιοχής των 680 - 700 μονάδων”, αναφέρει η Leon Depolas Sec.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 650 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 670 μονάδες. Η μακροπρόθεσμη τάση του δείκτη S&P 500 έχει γυρίσει σε ανοδική. Πολύ καλό νέο το πακέτο ανάκαμψης της Κομισιόν για τις Επιχειρήσεις και τις Τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank ανακοίνωσαν σήμερα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Οι Επενδυτές θα εστιάσουν στην πορεία των εσόδων λόγω του lockdown και κυρίως στο guidance για το cost of risk της χρονιάς. Καλά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου για τα Πλ. Θράκης, λόγω της αύξησης της κερδοφορίας, παρά την πτώση του κύκλου εργασιών και της μείωσης του καθαρού δανεισμού κατά €1,5 εκατ. σε τριμηνιαία βάση”, σημειώνει η Merit Sec.

“Η ανακοίνωση των χθεσινών μέτρων τόνωσης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί συνέχεια της ‘πεπατημένης’ μεθόδου ανακοινώσεων μέτρων, από διάφορους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Οι πρώτες αντιδράσεις πάντα είναι ενθουσιώδεις, αφού για όλους & για όλα ‘λεφτά υπάρχουν’. Μετά αρχίζουν οι δεύτερες σκέψεις από τους Θεσμούς, τα Κράτη, τους Πολίτες και κυρίως Αυτούς που πρέπει να δώσουν τα λεφτά”, υπενθυμίζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρόμοιες μεγαλόστομες ανακοινώσεις για μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά σχέδια, τελικά κατέληξαν άδοξα, όπως το περίφημο πακέτο Γιούνκερ, ή το Ταμείο Πράσινης ανάπτυξης της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και οι απορροφητικότητες απογοητευτικές.

Γιατί όμως συνέβη αυτό;

Γιατί οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί (πλην ΕΚΤ) πρώτα ανακοινώνουν, μετά συζητούν, μετά διαφωνούν και στο τέλος συμβιβάζονται, έχοντας αλλάξει τελείως τις αρχικές ανακοινώσεις, προσθέτοντας στο ενδιάμεσο πολλά “Αν”, “Εφόσον” & “Όταν”.

Έτσι και τώρα ανακοινώθηκαν μέτρα 760 δισ., τα μοίρασαν κιόλας ανά Χώρα για να χαρούν οι Νότιοι Παρίες, με την Ελλάδα να “πετά στα σύννεφα” αφού της αναλογούν 32 δισ. Όμως ξέχασαν τα βασικά:

Να αποφασίσουν ομόφωνα οι Συμμετέχοντες για το εν λόγω πακέτο, ενώ γνωρίζουμε ότι Χώρες όπως η Δανία η Σουηδία, η Ολλανδία και η Αυστρία δεν συμφωνούν.

Να προσδιορίσουν επακριβώς πως θα εξευρεθούν τα κεφάλαια, την στιγμή μάλιστα που η Μ. Βρετανία, Χώρα με μεγάλη συμμετοχή στον προϋπολογισμό της Commission μας αποχαιρετά.

Να προσδιορίσουν τους ακριβείς όρους εκταμίευσης, τόσο των ενισχύσεων, όσο και των δανείων, που από την αρχική δήλωση “άνευ όρων”, άρχισε σιγά αλλά σταθερά να μεταλλάσσεται στο “θα υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις”.

Το καλύτερο όμως και ποιο ενδιαφέρον (αν και κανείς δεν το συζητά) είναι ότι στις ανακοινώσεις για πρώτη φορά γίνεται λόγος για ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ύψους 35 δισεκατομμυρίων ετησίως και βλέπουμε…

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν εις τας Ευρώπας, η Αμερικανική Οικονομία στενάζει από τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που βγαίνουν. Οι 2,12 εκατομμύρια νέοι άνεργοι, η πτώση των παραγγελιών Διαρκών Αγαθών κατά -17%, η πτώση του Αμερικανικού ΑΕΠ 1ου τριμήνου κατά -5%, δεν επηρεάζουν τις αγελαίες Αγορές, που προσεγγίζουν ξανά τα ιστορικά υψηλά τους. Οι επικείμενες εκλογές βοηθούν, προς το παρόν, την ανοδική κίνηση, αν και ο Nasdaq έχει αρχίσει να παρουσιάζει αρνητικές τεχνικές αποκλίσεις.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η διαμάχη ΗΠΑ & Κίνας καλά κρατεί, πότε για τον Covid-19, πότε για την HUAWEI, πότε για το Hong-Kong & πότε για την Σινική Θάλασσα. Όμως για πρώτη φορά η Κίνα δημιουργεί νέα σοβαρά προβλήματα με την Ινδία, την Αυστραλία, ακόμα και το φιλικό της Βιετνάμ για διάφορα θέματα, με αποτέλεσμα το Κινεζικό Νόμισμα να πλησιάζει ιστορικά υψηλά σε σχέση με το USD.

Η Ελληνική Αγορά, επικεντρωμένη στις ανακοινώσεις των Ευρωπαϊκών Θεσμών, μετρά τα δισεκατομμύρια που αναμένει, επαναφέροντας την αισιοδοξία γρηγορότερα από το αναμενόμενο στους Συμμετέχοντες και κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο.

Η ομολογιακή Αγορά υποβοηθούμενη και αυτή, συνέχισε την αποκλιμάκωση της με το 10ετες κρατικό ομόλογο να κινείται πέριξ του 1,50 %. Η ανακοίνωση του ΜΥΤΙΛ για επαναγορά του εισηγμένου ομολόγου, βοήθησε και τους υπόλοιπους εταιρικούς τίτλους σε άνοδο των τιμών.

Το πόσο θα βοηθήσουν τα ανακοινωθέντα μέτρα & οι πακτωλοί εκατομμυρίων που ακούμε, θα φανεί τους επόμενους μήνες και κυρίως μετά τον Σεπτέμβριο. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το πόσο γρήγορα θα επανέλθει ο τουριστικός τομέας, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για πτώση 70% του Παγκόσμιου Τουριστικού Προϊόντος.

Επιπλέον σημαντικό στοιχείο για την επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, αποτελεί η ταχύτητα που θα διοχετεύσει ο Τραπεζικός κλάδος την απαιτούμενη ρευστότητα στις Επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους & κλάδου..

Έτσι παρά την επιφυλακτική μας τάση των προηγουμένων εβδομάδων, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου φαίνεται να αλλάζει. Αναμένουμε το έγκυρο εβδομαδιαίο και μηνιαίο κλείσιμο πάνω από τις 680 μονάδες ΓΔ και 1650 FTSE25, για να πειστούμε ότι δεν οδεύουμε σε “Bull trap” χαμηλού κόστους.

Συμπερασματικά, η διαδικασία επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και τα ανακοινωθέντα μέτρα, αν και δημιουργούν προσδοκίες για την Ελληνική Αγορά, συνεχίζουν να μας κρατούν επιφυλακτικούς μέχρι και αύριο, ημέρα ολοκλήρωσης των εκροών των μετοχών που εξήλθαν από τους δείκτες MSCI.

Τεχνική επιβεβαίωση αλλαγής της τάσης θα μας δώσει την ευκαιρία να επανατοποθετηθούμε σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις επιμέρους μετοχών, που για ένα 3μηνο αποτελούσαν σημαντικές αντιστάσεις.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα που προϋπήρχαν στην Ελληνική Οικονομία, με τα πρόσθετα προβλήματα που δημιούργησε το lockdown του covid-19, θα χρειαστούν χρόνο για να ιαθούν, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο.

“Το αυξημένο volatility των Αγορών θα συνεχίσει να είναι εδώ, ιδίως αν οι Εμπλεκόμενοι καταλάβουν ότι από τις ανακοινώσεις μέχρι την υλοποίηση ενισχυτικών μέτρων υπάρχει σημαντική χρονική υστέρηση, ακόμα και αν αυτά υλοποιηθούν όπως ανακοινώνονται“, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικρά κέρδη στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Ευρώ, ελεγχόμενες απώλειες στο Πετρέλαιο.

Προσπαθεί να επιστρέψει υψηλότερα από τα $1720 ο Χρυσός, καλύτερη η εικόνα στο Ασήμι, τα $9500 επαναπροσεγγίζει το Bitcoin.

“Κατά 8% και περισσότερο θα συρρικνωθεί η Γαλλική Οικονομία φέτος, λόγω πανδημίας κορωνοϊού”, σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ.

Σχολιάζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 750 δισ. ευρώ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία εντός Μπλοκ θα επιτευχθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ανέκαμψε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Μάιο. Η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα στις 19 Χώρες του Ευρώ βελτιώθηκε, φτάνοντας στις 67,5 μονάδες τον Μάιο, από το ιστορικό χαμηλό των 64,9 του Απριλίου. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν άνοδο στις 70,3 μονάδες.

Κατέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκε κατά 0,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με την πρόβλεψη του Reuters.

“Τα Ευρωπαϊκά προγράμματα δημοσιονομικής τόνωσης, θα είναι καθοριστικής σημασίας για το πόσο ελκυστικές είναι οι Οικονομίες στους Ξένους Επενδυτές, μετά την πανδημία του κορωνοϊού”, σύμφωνα με έκθεση της ΕΥ.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας ανήλθε στα 2,1 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Ήταν η δέκατη διαδοχική εβδομάδα, κατά την οποία οι νέες αιτήσεις για επίδομα υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο. Ο συνολικός αριθμός των Εργαζομένων που έχουν υποβάλει αίτηση πλησιάζει τα 41 εκατομμύρια τις τελευταίες 10 εβδομάδες, σχεδόν το 25% του Εργατικού Δυναμικού.

Η Αμερικανική Οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 4,8% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη μέτρηση του ΑΕΠ. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από το 2008, όταν η Οικονομία είχε συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο κατά 8,4%. Αναλυτές προβλέπουν ότι το δεύτερο τρίμηνο η Οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί ως και 40%, επίπεδο που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των ΗΠΑ.

“Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αποφάσισαν να μη δημοσιεύσουν ενημερωμένες οικονομικές προβλέψεις αυτό το Καλοκαίρι, επιλέγοντας να μην προχωρήσουν σε εκτιμήσεις που θα παρουσιάζουν σχεδόν σίγουρα την πρόβλεψη της Κυβέρνησης για σοβαρή οικονομική ύφεση, λόγω κορωνοϊού”, σύμφωνα με πηγές της Washington Post.

Ειδικοί σημειώνουν πως δεν γνωρίζουν να υπήρξε άλλη φορά που ο Λευκός Οίκος επέλεξε να μην προχωρήσει σε ενδιάμεση αναθεώρηση, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970 και μετά.

“Συρρίκνωση κατά 70%, την μεγαλύτερη από τα χρόνια του 1950, θα καταγράψει για το τρέχον έτος ο Τουρισμός Παγκοσμίως, ενώ θα κινδυνεύσουν άμεσα 110 εκατομμύρια θέσεις εργασίας”, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) Ζουράμπ Πολολικασβίλι.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, Ιδιαίτερα θετική είναι η Citigroup για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτηρίζοντάς το μεγαλύτερο από τις προσδοκίες της Αγοράς. Η Ελλάδα, η Κροατία και η Βουλγαρία είναι οι πλέον ωφελημένοι σε όρους ΑΕΠ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 668,39 (+1,23%) και 656,15 μονάδων (-0,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 661,71 (+0,21%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 665,04 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,72%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 95,4 εκατ., από τα οποία τα 10,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το θετικό οι ΕΥΔΑΠ και ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΤΕ και Σαράντης και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, Lamda Development και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (79.647 συμβόλαια).

Στα 3.237 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.334 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.333, 1.280 για τον Ιούνιο και 53 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.605,75) κινήθηκε μεταξύ 1.578 και 1.610,5 μονάδων.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.954 Jumbo, 11.438 Πειραιώς, 30.000 Εθνική, 170.713 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (28.289), Alpha Bank (24.532), Πειραιώς (6.109), ΔΕΗ (2.359), Ελλάκτωρα (1.602), Εθνική (12.306), TITC (173), Μυτιληναίο (399), ΓΕΚ (253), ΑΔΜΗΕ (433), ΕΧΑΕ (223), ΟΠΑΠ (501), ΟΤΕ (158), Viohalco (102), Jumbo (142), MIG (1.411), Τρ. Αττικής (120), ΕΕΕ (249).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 44.677, MIG 44.291, Alpha Bank 58.587, Εθνική 20.772.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                NSP                Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,77%

2020-05-14

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,70%

 

2020-05-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 62.657.916 τεμ., (από 62.302.826 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.069.753 τεμ. (20.069.753), ΔΕΗ 5.812.574 τεμ. (5.812.574), Eurobank 88.767.903 τεμ. (88.797.573), ΟΠΑΠ 1.282.394 τεμ. (1.282.394), Εθνική 15.883.340 (15.886.116), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v