Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αλμα στις 670 μονάδες για τον ΓΔ

Ισχυρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν άνοδο άνω του 3,5%. Κίνηση υψηλότερα για το σύνολο σχεδόν των μετοχών του FT 25. Ξεχωρίζουν Viohalco, Lamda, Μυτιληναίος. Ηπιες πιέσεις σε ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.

Χρηματιστήριο: Αλμα στις 670 μονάδες για τον ΓΔ

Στους αγοραστές ο πρώτος λόγος, με το «γύρισμα» των futures στη Wall Street να ισχυροποιεί την ανοδική αντίδραση των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη.

Στις 11.970 μονάδες ο DAX, με το σύνολο των μετοχών του δείκτη σε σημαντικά υψηλότερες τιμές. Σαν να επιχειρείται να καλυφθεί η χθεσινή αργία στη Φρανκφούρτη.

Με το γερμανικό χρηματιστήριο σχεδόν 3,40% υψηλότερα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι long είχαν εξαρχής εύκολο έργο.

Εντολές αγοράς από την προσυνεδρίαση για μετοχές του τραπεζικού κλάδου και blue chips, απόρροια της θετικής στάσης των επενδυτικών οίκων, της διαμορφωμένης φοράς και των οικονομικών αποτελεσμάτων & επιχειρηματικών συμφωνιών των ισχυρών ομίλων.

Εως τις 670 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης με 1,77%, στις 1.615 με 2,15% ο FTSE25 και στις 347 με 3,52% ο Δείκτης Τραπεζών καθώς συνεχίζεται η επαναφορά για δείκτες και μετοχές.

Αντίδραση μάλλον μέτριων συναλλαγών και ανάλογου τζίρου, σε σύγκριση με τα 90 plus εκατ. της χθεσινής συνεδρίασης.

Πλην όμως εκτελούνται στοχευμένες εντολές αγοράς, με τους πωλητές να έχουν μειώσει αισθητά την προσφορά τους σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Κάτι που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς παραπέμπει σε υπερίσχυση των εισροών έναντι των εκροών, μόλις μία συνεδρίαση μετά το rebalancing στην τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου. Αν και πρώιμο να ειπωθεί πως πρόκειται για αλλαγή στάσης των funds, συνακόλουθα της τάσης για την αγορά, είναι εμφανής η ενεργότερη συμμετοχή επενδυτών όπως και η επανάκαμψη αδρανών.

Κατά γενική εκτίμηση, η θετικότερη στάση των επενδυτικών οίκων (Morgan Stanley, BofA κ.α.) απέναντι στην προοπτική της οικονομίας αλλά και των τραπεζικών ομίλων αλλάζει τους συσχετισμούς υπέρ των αγοραστών.

Προφανώς σε αυτό συμβάλλει τόσο η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων όσο και οι εγχώριες εξελίξεις.

Νωρίτερα ανακοίνωσε τα μεγέθη πρώτου τριμήνου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης είναι η σειρά της ΔΕΗ και αύριο ακολουθεί η Motor Oil. Η Mytilineos προχώρησε σε ένα σημαντικό deal, η BofA βλέπει... μισογεμάτο το ποτήρι για τον τραπεζικό κλάδο, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Συνεπώς η ενεργοποίηση traders και επενδυτών σε μετοχές όλου του φάσματος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έρχεται φυσιολογικά. Ειδικότερα δε για την Alpha Bank στο 0,588 ευρώ (5,76%), για την Εθνική στο 1,275 (3,32%), για τη Eurobank στο 0,3975 (2,95%) και για την Πειραιώς, που αντιδρά 2,05%, στο 1,4695 ευρώ.

Ζωηρό το ενδιαφέρον για την πλειονότητα των blue chips, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 6,49 ευρώ (1,61%), τη ΔΕΗ στα 3,562 (0,15%), τη Motor Oil στα 15,92 (1,86%).

Ωστόσο για τον δείκτη καθοριστική είναι η ισχυρή αντίδραση για τη μετοχή της Coca Cola, καθώς ενισχύεται 4,57% στα 23,80 ευρώ, με τη συνδρομή και της ανόδου της CC/HBC στο Λονδίνο.

Στα 12,69 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 8,60 του ΟΠΑΠ, ισχυρή αντίδραση για Lamda Development στα 6,40 ευρώ, Viohalco στα 2,51, ΤΙΤC στα 11,46, ΕΛΠΕ στα 6,49 ευρώ.

Ενδεικτικό το ότι με τη συμπλήρωση της πρώτης μιάμισης ώρας και στις 25 μετοχές υπερίσχυαν οι αγοραστές.

Στα 20,4 εκατ. η αξία των συναλλαγών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v