Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίδραση με κλείσιμο μακριά από το υψηλό ημέρας

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο. Πρωταγωνιστές στην άνοδο οι ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ. Ρευστοποιήσεις σε Coca Cola, Lamda, Aegean. Στα 93,6 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

ΧΑ: Αντίδραση με κλείσιμο μακριά από το υψηλό ημέρας

Με θετικό βηματισμό κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, έστω και αν έχουν υποχωρήσει σχετικά από τα αρχικά υψηλά, παρά τις σοβαρές κοινωνικές αναταραχές στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Σημειώνεται η αργία στις Αγορές των Γερμανίας, Αυστρίας, Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας και Ελβετίας.

Την “βόρεια” κίνηση των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων επέλεξε να ακολουθήσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, προσπαθώντας να αντιδράσει στις πιέσεις της προηγούμενης Παρασκευής, με τον Γενικό του Δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Όμως το κλείσιμο δεικτών και επιμέρους μετοχών, αρκετά μακριά από τα πρωινά υψηλά, σε συνδυασμό με την αδύναμη εικόνα σε πολύ μεγάλο κομμάτι του ταμπλώ, μάλλον δεν αύξησε τις τάξεις των συγκρατημένα αισιόδοξων.

Στα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης του μήνα και της Καλοκαιρινής περιόδου, η αδύναμη αντίδραση των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών που υποχώρησαν εντυπωσιακά από τα πρωινά υψηλά, το συνεχιζόμενο “rotation” στον μη Τραπεζικό 25αρη, η αναμενόμενη, μετά το rebalancing της Παρασκευής, υποχώρηση του τζίρου, και η απόλυτα αδιάφορη εικόνα στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ακόμα και για μετοχές Εταιρειών που απέσπασαν ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τους Αναλυτές, για τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν πρόσφατα.

Αυτό το τελευταίο, ήλθε να επιβεβαιώσει τις χρόνιες παθογένειες της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, αλλά και να διαψεύσει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο τις εκτιμήσεις του γράφοντος την στήλη, που θεώρησε ότι, έστω και με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, το Χ.Α. είχε αποκτήσει στοιχειώδη αντανακλαστικά (!)

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “οι εκροές του MSCI τελείωσαν και τώρα πάμε για τις επόμενες εκροές του FTSE. Αν και η βασική σύνθεση του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν θα αλλάξει, η μείωση των σταθμίσεων (capping factor) στις μετοχές έως 10%, δημιουργεί μια κινητικότητα σε όλο το εύρος των Εταιρειών που συμμετέχουν στη σύνθεση του βασικού δείκτη, τον οποίο παρακολουθούν Διαχειριστές Αμοιβαίων και Επενδυτικών Εταιρειών. Οι προφανείς μειώσεις (εκροές) αφορούν την ΕΕΕ και τον ΟΤΕ, που έχουν συντελεστή βαρύτητας 23% και 16% αντίστοιχα. Ωστόσο, μετά την προσαρμογή θα χρειαστεί να ‘κουρευτούν’ και όσες μετοχές του δείκτη βρεθούν εκ νέου άνω του 10%. Σε αυτή την περίπτωση προκύπτει ότι οι μετοχές των Jumbo και ΟΠΑΠ υπερβαίνουν τη στάθμιση του 10% και θα χρειαστεί μείωση των σταθμισμένων κεφαλαιοποιήσεων 1,5 και 1,8% αντίστοιχα. Οι κερδισμένοι των νέων σταθμίσεων είναι οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25 με τα μεγαλύτερα οφέλη για τις Motor Οil (1,75%), Eurobank (1,68%), Μυτιληναίος (1,64%) και Alpha Bank (1,52%). Οι αλλαγές θα λάβουν χώρα με το κλείσιμο της 19ης Ιουνίου, ενώ η ημερομηνία στην οποία θα μπουν οι ‘φραγμοί’ στις μετοχές του δείκτη είναι η Παρασκευή 12 Ιουνίου”.

Και σήμερα δήλωσαν παρουσία οι αγοραστές στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα, μικρή, υποχώρηση των αποδόσεων (στο 1,482% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αξίζει υπενθύμισης ότι 17 και 18 Ιουνίου είναι προγραμματισμένo το ετήσιο συνέδριο της ΕΧΑΕ στη Ν. Υόρκη και όλα δείχνουν ότι οι συναντήσεις θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της εποχής. Έτσι, το συνέδριο αναμένεται να γίνει ψηφιακά, λύση την οποία φαίνεται η ΕΧΑΕ να προκρίνει και για το συνέδριο του Λονδίνου (15 - 16 Σεπτεμβρίου).

Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Εθνικής, δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η Alpha Bank, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Eurobank και Πειραιώς, ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι εξέθεσαν τους πρωινούς αγοραστές.

Υπ΄ όψιν ότι ο τίτλος της Alpha Bank (+0,18%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,594 ευρώ (+7,03%), της Εθνικής (+2,07%) μέχρι τα 1,2945 ευρώ (+7,07%), της Eurobank (+1,58%) μέχρι τα 0,4118 ευρώ (+8,37%) και της Πειραιώς (+1,77%) μέχρι τα 1,485 ευρώ (+4,95%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 351,19 (+6,14%) και 330,11 μονάδων (-0,23%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 334,78 (+1,18%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 335,20 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,31%.

Για τον ΔΤΡ παραμένει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 372 – 374 μονάδων. Οι στηρίξεις στις 327, 304, 286 και 263 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Μοιρασμένη δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (+3,42%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+7,56%), ΔΕΗ (+5,33%), Ελλάκτωρ (+3,23%), ΕΥΔΑΠ (+2,38%), ΕΧΑΕ (+2,73%), Motor Oil (+4,20%), Jumbo (+0,55%), Μυτιληναίος (+5,34%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Viohalco.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Jumbo (+0,55%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,062 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0589 ανά μετοχή).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της TITC (-0,88%), σε μία εικόνα απόλυτα αναμενόμενη λόγω του μεγάλου ανεκτέλεστου που έμεινε “κρεμασμένο” προς πώληση την Παρασκευή και το οποίο ξεπερνούσε το 1 εκατ. τεμάχια, δείχνοντας ότι η σημερινή συνεδρίαση θα έχει “ουρά” αναγκαστικών πωλήσεων.

Μάλιστα κανείς δεν κατάλαβε το ανοδικό ξεκίνημα της μετοχής, που βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 11,50 ευρώ (+1,77%), όμως από εκεί και πέρα οι εν δυνάμει πωλητές ανέλαβαν τον απόλυτο έλεγχο της τάσης, που έστειλαν τον τίτλο μέχρι τα 10,94 ευρώ (-3,19%).

Αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση, θεωρητικά ισχυροποιημένη δείχνει η στήριξη στα πρόσφατα χαμηλά των 10,20 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short”στα 12,88 ευρώ.

Επιστροφή των αγοραστών στην Μυτιληναίος (+5,34%), με τον τίτλο να κινείται σήμερα χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Την πρόθεσή της να ξεκινήσει την εφαρμογή του προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών (μέχρι 26/3/2022), γνωστοποίησε η Μυτιληναίος, μέσω των Eurobank Equities, Piraeus Sec. και Euroxx Sec.

Η Εισηγμένη υπενθυμίζει ότι σκοπός του προγράμματος είναι η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου ή/και η διάθεση των ιδίων μετοχών, που θα αποκτηθούν, στο Προσωπικό ή/και σε Μέλη της Διοίκησης της Εταιρείας ή/και Συνδεδεμένης Εταιρείας, ενώ προβλέπεται η απόκτηση ανώτατου αριθμού μετοχών 14.289.116 (μέχρι 10% του μετοχικού κεφαλαίου), με κατώτατη τιμή αγοράς €0,97 ανά μετοχή και ανώτατη τιμή αγοράς €20 ανά μετοχή. Το τελικό ποσό που θα διατεθεί για το πρόγραμμα και ο αριθμός των μετοχών που εν τέλει θα αγορασθούν, θα εξαρτηθεί από τις εκάστοτε συνθήκες της Εταιρείας και της Αγοράς.

Η μετοχή συμπλήρωσε εννέα συνεδριάσεις με κλεισίματα υψηλότερα των 7,00 ευρώ και έχει σαν στόχο την κίνηση προς τα 7,86 ευρώ, τουλάχιστον όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 7,39 – 7,20 ευρώ. Η αμέσως επόμενη στήριξη στα 6,45 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της ΕΛΧΑ (+0,76%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,03 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0285 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Κέκροπα (+2,38%), MIG (+1,97%), Byte (+0,88%) και Autohellas (+0,52%), όλο και χαμηλότερα η Forthnet (-9,09%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Ικτίνο (-3,61%), ενώ “δίπλωσαν” τις πτωτικές συνεδριάσεις Πλαίσιο (-2,70%), Λύκος (-2,31%), Πλ. Θράκης (-2,45%) και Τρ. Αττικής (-3,50%).

Στις 21/5 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Κρι Κρι (+3%) που δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Παπουτσάνη (+1,43%), προσπάθεια αντίδρασης στο -13,08% της Παρασκευής από την Frigoglass (+4,42%), αύξησε συναλλαγές η ΑΝΕΚ (-15,60%), ενώ εξαιρετικά δυσκίνητοι συνεχίζουν να δείχνουν οι αγοραστές στα Πλ. Κρήτης (-0,39%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, παραμένει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 668 - 682 μονάδων και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, υψηλότερα των 1613 μονάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Παρά το θετικό τελείωμα του Μαΐου και το κλείσιμο της Αγοράς για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε θετικό έδαφος, οι Τράπεζες δεν κατάφεραν να δώσουν θετικό σήμα στη μηνιαία πορεία τους. Αντίδραση σήμερα, μετά και τις απώλειες του Τραπεζικού κλάδου την Παρασκευή, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI”, αναφέρει η Beta Sec.

“Σήμερα το απόγευμα η Πειραιώς ανακοινώνει τα μεγέθη του 1ου τριμήνου, ΔΕΗ και Motor Oil θα ανακοινώσουν τα του 1ου τριμήνου την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη 4/6 αναμένεται η ανακοίνωση για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου. Η συσσώρευση με στόχο το χώνεμα των συναλλακτικών δεδομένων της προηγούμενης εβδομάδος, ιδιαίτερα στον Τραπεζικό κλάδο, αναμένεται να χαρακτηρίσει τις συνεδριάσεις τις επόμενες ημέρες με ισχυρό το ενδεχόμενο πλαγιοκαθοδικής κίνησης για τον ΓΔ”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η εβδομάδα που ξεκίνησε περιλαμβάνει τα εταιρικά αποτελέσματα των Πειραιώς, ΔΕΗ και ΜΟΗ. Στο εξωτερικό αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν υπήρξε κάποια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας, μετά την ομιλία Τραμπ. Στο πλαίσιο αυτό δεν μεταβάλλουμε την εκτίμησή μας για την βραχυπρόθεσμη πορεία. Δεδομένου όμως ότι οι διεθνείς μετοχικοί δείκτες έχουν ήδη καταγράψει μια σημαντική ανοδική αντίδραση, παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Πιθανό εύρος διακύμανσης για τις επόμενες συνεδριάσεις, αποτελεί η ζώνη των 630 με 690 μονάδων ΓΔ”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Leon Depolas Sec.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 620 μονάδες (ΚΜΟ 20) και πρώτο σημείο αντίστασης οι 670 μονάδες. Ο καταλύτης αυτήν την εβδομάδα είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Η Τρ. Πειραιώς ανακοίνωσε αποτελέσματα Α’ τριμήνου σήμερα, η ΔΕΗ αύριο και η Motor Oil την Τετάρτη. Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου για την Eurobank, με αύξηση της κερδοφορίας, αλλά και θετικό σχηματισμό οργανικών ΜΕΑ στην Ελλάδα. Ωστόσο, το guidance της Διοίκησης για το 2020 παραμένει θετικό και υψηλότερο από τις προβλέψεις μας. Τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε €56,8 εκατ. λόγω των διεθνών δραστηριοτήτων (€42 εκατ.). Στα θετικά σημεία περιλαμβάνονται η μικρή μείωση των εσόδων από τόκους (-2,1% q-o-q), η μείωση του λειτουργικού κόστους (-7,2% q-o-q), η αύξηση των χορηγήσεων κατά €514 εκατ. και η αύξηση των καταθέσεων κατά €460 εκατ. σε τριμηνιαία βάση. Οι προβλέψεις ήταν μειωμένες κατά 3,8% τόσο λόγω του υψηλού δείκτη κάλυψης (55,6%), αλλά και της επικείμενης πώλησης και τιτλοποίησης ΜΕΑ (Project ‘Cairo’), με το κόστος πιστωτικού κινδύνου στο 1,26%. Στα αρνητικά στοιχεία περιλαμβάνονται ο θετικός σχηματισμός οργανικών ΜΕΑ στην Ελλάδα κατά €6 εκατ. και η αύξηση των ΜΕΔ κατά €300 εκατ. Η Διοίκηση εκτιμά πως τα κύρια κέρδη προ προβλέψεων (Core PPI) θα ανέλθουν στα €840 εκατ. το 2020, από €830 εκατ. το 2019 και το κόστος πιστωτικού κινδύνου θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,40% - 1,60%, από 1,70% το 2019. Οι εκκρεμότητες, όσον αφορά την τιτλοποίηση των ΜΕΑ (Project ‘Cairo’) και την πώληση της FPS έχουν ολοκληρωθεί και η συμφωνία θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων στο τέλος Ιουνίου, με αρχές Ιουλίου. Πρόκειται για υπερήμερες οφειλές διάρκειας έως 60 ημερών, ενώ η Εταιρεία προσδοκά σε χρηματοδότηση €150 - €200 εκατ. Αδύναμα τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Ελλάκτωρ, με μείωση τόσο στον κύκλο εργασιών (-€134 εκατ.) όσο και στα λειτουργικά κέρδη (-€12 εκατ.), ενώ οι ζημίες μετά φόρων ανήλθαν σε -€8,8 εκατ. Επιπλέον, οι λειτουργικές ταμειακές εκροές ανήλθαν σε €39 εκατ., χαμηλότερες κατά €16 εκατ. σε ετήσια βάση και ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €60 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, στα €1,09 δισ.”, σημειώνει η Merit Sec.

“Η συνεδρίαση της Παρασκευής έδωσε 390 εκατομμύρια τζίρο, ολοκληρώνοντας τις εκροές λόγω MSCI που ταλαιπωρούσαν την Αγορά το τελευταίο διάστημα”, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η προσφορά στον Τραπεζικό κλάδο απορροφήθηκε εύκολα, με την TITC να κάνει ιστορικό όγκο συναλλαγών, με τους πωλητές να μην ικανοποιούνται στο σύνολό τους. Μαζί με τους τίτλους που ουσιαστικά σήκωσαν τζίρο λόγω της εξόδου, είδαμε και αύξηση όγκου σε άλλους τίτλους λόγω αναδιάρθρωσης Θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Το Ευρωπαϊκό πακέτο των 22,5 δισ. επιδοτήσεων + τον δανεισμό που θα ξεκινήσουν το 2021, έδωσε ουσιαστικά την ανάσα στην Αγορά, με την Χώρα μας να είναι ιδιαίτερα ωφελημένη λόγω του νέου μαθηματικού τύπου υπολογισμού.

Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται με σχέδιο για την επόμενη μέρα, μιας και το πώς θα χειριστούμε τα χρήματα έχει ιδιαίτερη σημασία για το πόσο γρήγορα θα επανακάμψουμε στο μέλλον.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κίνηση μας βρίσκει σε ιδανική στιγμή, μιας και ναι μεν ο λόγος είναι η κρίση υγείας, παρόλα αυτά το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε το εργαλείο να μπορέσουμε να κερδίσουμε πίσω την χαμένη 10ετια. Από την άλλη η Αεροπορία Αιγαίου απέφυγε την εν μέρει Κρατικοποίηση, όπως έγινε με άλλες Ευρωπαϊκές Αεροπορικές, μιας και θα εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα δανεισμού των 115 εκατομμυρίων.

Η εβδομάδα έχει σημαντικά νέα τόσο σε σχέση με αποτελέσματα των Εισηγμένων, αλλά και την ανακοίνωση της ΕΚΤ την Πέμπτη και το πρόγραμμα της επαναγοράς των ομολόγων.

Αν αναλογιστούμε ότι η αγορά τα κατάφερε τα τελευταία χρόνια χωρίς ιδιαίτερα “μαξιλάρια” και παρά μόνο εγγυήσεις από την Ευρώπη, με το Χρηματιστήριο να βρίσκεται στις 650 μονάδες, πολύ κοντά στα χαμηλά του, μπορούμε να εικάσουμε ότι τα επόμενα χρόνια, παρ’ όλες τις δυσκολίες του 2020, έχουμε όλα τα εχέγγυα για σημαντική ανάπτυξη αρκεί και να διαχειριστούμε σωστά τα κεφάλαια.

“Το ποσό που ουσιαστικά έχουμε εν δυνάμει στα χέρια μας ισούται με το 20% του ΑΕΠ και μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλάσια έσοδα στο μέλλον”, εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικρά κέρδη στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Ευρώ, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο.

Θέλει να κινηθεί προς τα $1750 ο Χρυσός, αξιοσημείωτα κέρδη για το Ασήμι, πάνω από τα $9500 το Bitcoin.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι οι εμπορικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο Κόσμο, θα εμφανίζουν ισχυρή πτώση κατά 868 δισ. ευρώ, ή άνω του 10%. Η νέα πρόβλεψη, βασίζεται στην εκτίμηση της Κομισιόν ότι το Παγκόσμιο Εμπόριο θα καταγράψει κάμψη 10% - 16% φέτος”, σημειώνει το Bloomberg.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προέβλεψε στις αρχές Απριλίου, ότι το Παγκόσμιο Εμπόριο Αγαθών θα υποχωρήσει φέτος ως και κατά 32%.

Στις 39,4 μονάδες ανήλθε ο τομέας της Μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με τον ΡΜΙ της IHS Markit. Η προκαταρκτική εκτίμηση έκανε λόγο για 39,5 μονάδες.

“H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανόν να προτείνει τη σύσταση ‘κακών Τραπεζών’, αν τα ‘κόκκινα’ δάνεια της Ευρώπης αυξηθούν πολύ”, αναφέρει ο Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε ότι “η Κεντρική Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της, για να στηρίξει την Οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας”, σημειώνοντας ότι “τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι κατάλληλο εργαλείο για την Αμερικανική Οικονομία, ενώ ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και να οδηγήσει σε μια πιο αδύναμη και παρατεταμένη ανάκαμψη”.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα για την εξάπλωση της πανδημίας, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ διακόπτουν τις σχέσεις τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

“Η πολυαναμενόμενη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Κίνας για το θέμα του Χονγκ Κονγκ, περιελάμβανε ένα μπαράζ κριτικής, αλλά δεν έδωσε χώρο για μια πλήρη κλιμάκωση στις σχέσεις των δυο Πλευρών”, σχολιάζει το Bloomberg.

H μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ανέκαμψε από τα χαμηλά 11 ετών τον Μάιο. Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο ISM, ο δείκτης Μεταποίησης ενισχύθηκε στις 43,1 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 41,5 τον Απρίλιο, επίπεδο που ήταν το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2009.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν άνοδο του δείκτη στις 43 μονάδες.

Η Goldman Sachs υπέκυψε ουσιαστικά στην πίεση που προκαλεί το συνεχιζόμενο ράλι στη Wall Street και εγκατέλειψε τις απαισιόδοξες προβλέψεις για βουτιά των μετοχών. Στρατηγικοί Αναλυτές της, αναθεώρησαν την πρόβλεψη ότι ο δείκτης S&P 500 θα βουτήξει στις 2400 μονάδες και τώρα βλέπουν ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι περιορίζονται σε υποχώρηση μόλις στις 2740 μονάδες. Οι Αναλυτές της Goldman Sachs διατήρησαν τον στόχο για το τέλος του έτους στις 3000 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε σημαντική αναβάθμιση της Ελληνικής Αγοράς μετοχών προχώρησε η Morgan Stanley και συστήνει “overweight”, από “underweight” προγενέστερα.

Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι “η Ελλάδα είναι η πιο υπερπουλημένη Αγορά της Περιοχής των ΕΜΕΑ (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) και οι αποτιμήσεις του συνόλου της Αγοράς οδηγούνται, κυρίως από τις αποτιμήσεις του Τραπεζικού κλάδου”.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιδεινώθηκε έντονα τον Μάιο και υποχώρησε στις 88,5 μονάδες, έναντι 99,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, επιδείνωση των προσδοκιών καταγράφηκε σε όλους τους τομείς, πλην των Κατασκευών.

Προχωρά ο εταιρικός μετασχηματισμός της Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό ο κλάδος Τραπεζικής δραστηριότητας της Alpha Βank θα μεταβιβαστεί σε μια νέα Εταιρεία, η οποία θα κατέχει Τραπεζική άδεια και θα είναι 100% Θυγατρική της Διασπώμενης. Η 30η Ιουνίου ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 661,89 μονάδες (+1,43%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 656,32 (+0,57%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 658,35 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,88%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 92,4 εκατ., από τα οποία τα 11 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΤΕΝΕΡΓ, ΚΑΡΕΛ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΦΡΛΚ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό οι Lamda Development, Fourlis.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Με μικρή άνοδο, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν περαιτέρω μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (44.389 συμβόλαια).

Στα 3.302 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.495 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 712, 659 για τον Ιούνιο και 53 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.578) κινήθηκε μεταξύ 1.565 και 1.591 μονάδων.

Τουλάχιστον ευδιάκριτη η αύξηση για τον αξιοσημείωτο δανεισμό τίτλων (62.278 Jumbo, 14.000 TITC, 57.942 ΑΔΜΗΕ, 12.000 Αεροπορία Αιγαίου, 6.257 ΕΧΑΕ, 26.849 Μυτιληναίος, 9.180 Πειραιώς, 1.200.000 Εθνική, 2.181.071 Alpha Bank, 5.802.525 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (17.183), Alpha Bank (12.545), Πειραιώς (2.412), ΔΕΗ (1.507), Ελλάκτωρα (799), Εθνική (6.639), TITC (354), Μυτιληναίο (791), ΓΕΚ (587), ΑΔΜΗΕ (173), ΕΧΑΕ (106), ΟΠΑΠ (229), Lamda Development (272), MIG (153), Motor Oil (200).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 49.707, MIG 44.891, Alpha Bank 76.420, Εθνική 23.791.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                               Name of Issuer                  NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,77%

2020-05-14

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,70%

 

2020-05-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 61.372.820 τεμ., (από 62.517.581 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.214.287 τεμ. (20.131.753), ΔΕΗ 5.764.742 τεμ. (5.829.243), Eurobank 93.379.246 τεμ. (87.704.665), ΟΠΑΠ 1.282.394 τεμ. (1.282.394), Εθνική 12.880.192 (15.883.340), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v