Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα προαπαιτούμενα για το θετικό σενάριο

Τρεις συνεχόμενες εβδομάδες έκλεισαν με θετικό πρόσημο για το ελληνικό χρηματιστήριο, που τώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Ο ρόλος των τραπεζών.

Χρηματιστήριο: Τα προαπαιτούμενα για το θετικό σενάριο

Με θετικό πρόσημο και η τελευταία εβδομάδα, ζητούμενη πλέον η πειστική υπέρβαση των 682 μονάδων για να περάσει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε υψηλότερο επίπεδο.

Διεθνείς αγορές και εξελίξεις στο εσωτερικό επηρεάζουν την στάση traders και επενδυτών, διαμορφώνοντας τάση σε βραχυ-μεσοπρόθεμο χρόνο, πλέον. Τρεις συνεχόμενες εβδομάδες με θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, που ωστόσο παραμένει -ακόμη- σε συσσώρευση, αλλά με τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί σε «ανοδική διόρθωση» αποτέλεσμα τοποθετήσεων από την πλευρά κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών.

Εάν στο επόμενο διάστημα γίνει η διαφορά, στο ελληνικό χρηματιστήριο, αυτή θα προέλθει με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, που παραμένει σε σημαντική απόκλιση/discount σε σχέση με την αγορά, με τα blue chips για το πρώτο 6μηνο.

Στις 390,91 μονάδες ο ΔΤΡ με απώλειες 55,84% (από αρχή έτους) αλλά σε φορά ανοδικής διόρθωσης, σε διαστήματα 3μηνου (25,21%), μηνός (43,68%) και εβδομάδος (11,11%) δημιουργώντας -προς ώρας- την εξαίρεση του κανόνα, που θέλει τον Μάϊο να κατοχυρώνονται θέσεις (πωλήσεις) και τους traders να πηγαίνουν διακοπές. Είπαμε, το 2020 είναι πρωτόγνωρη χρονιά με την κατάσταση να αποτυπώνεται στην παράδοξη εικόνα των αγορών διεθνώς.

Συνεπώς το πιθανότατο είναι, πως η αγορά θα είναι ενεργή τις επόμενες εβδομάδες. Και κρίνοντας από την επανεργοποίηση μερίδας επενδυτών (όπως αυτή καταδεικνύεται από την σημαντική αύξηση συναλλαγών/τζίρου) η συνέχεια προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα. Με το ενδεχόμενο της συντήρησης του βελτιωμένου κλίματος να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες από αυτό της επιδείνωσης του.

Για να θεωρηθεί πειστικό το θετικό σενάριο θα πρέπει, άμεσα, να επιβεβαιωθούν οι 660 μονάδες (κύρια και stop για τις long θέσεις οι 630 μον.) με τον Γενικό Δείκτη προς τις 682 μονάδες, όπου και θα κριθεί το στοίχημα της υπέρβασης (ή όχι) των 709 μονάδων.

Κλειδί οι τράπεζες, με τον ΔΤΡ στις 390,91 και σημεία αναφοράς, προς τα άνω, οι 399 και οι 413 μονάδες. Υπέρβαση της τελευταίας τιμής μπορεί να οδηγήσει σε "λύση" προς τις 426 και 475 μονάδες. Πρακτικά το περιθώριο περαιτέρω ανοδικής διόρθωσης για τις μετοχές του κλάδου κυμαίνεται από 5% έως 20% plus, εάν υποθέσουμε πως δεν θα προκύψουν δραματικές ανατροπές εκτός.

Στα 0,71 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank (αποτίμηση στο 1,10 δισ), στα 0,4239 της Eurobank (1,57 δισ.), στα 1,389 της Εθνικής (1,27 δισ.) και στα 1,718 ευρώ, με αποτίμηση 750,2 εκατ. η Πειραιώς. Στα, σχεδόν 4,7 δισ. συνολικά, σε σχέση με τα 10 δισ plus, στο τέλος του 2019.

Εάν για τον τραπεζικό κλάδο επιβεβαιωθεί το ανοδικό περιθώριο θα ακολουθήσει η μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Στις 1.617,92 μονάδες ο FTSE25, με σημείο καμπής τις 1.650 μονάδες, και ενδεχόμενη υπέρβαση τους να αποτελεί σήμα stop για τις short θέσεις. Στήριξη στις 1.575 και αντίσταση στις 1.650 για τον 25άρη, με πολύ πιθανό αυτή την εβδομάδα να υπάρξει ξεκάθαρη κίνηση (είτε προς την στήριξη, είτε προς την αντίσταση). Θέτοντας έτσι τέρμα στην συσσώρευση 3 εβδομάδων για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Πιο τραπεζοβαρής ο FTSE25 από αύριο, στο νέο όριο του 10% στις σταθμίσεις οι Coca Cola και ΟΤΕ, με την τεχνική εικόνα της πρώτης να "βλέπει" υψηλότερα, άσχετα εάν ενδεχομένως αύριο, δεχτεί πίεση. Στα 23,15 με "βλέψεις" για 24,50 και πάνω από τα 25 ευρώ. Στα 12,16 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ και ενδεχόμενη επιβεβαίωση των 12 ως στήριξη επανεργοποιεί το κανάλι προς τα 12,95-13,20 ευρώ.

Εβδομάδα πλήρης γενικών συνελεύσεων, ανακοινώσεων κ.λ.π, με τον Μάνο Χατζηδάκη (υπ. ανάλυσης ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής) να αναφέρεται σε "φορτωμένη" εβδομάδα, με αυξημένο ενδιαφέρον λόγω των αποφάσεων που αφορούν τις αποκοπές μερισμάτων.

Στις κυριότερες από αυτές ξεχωρίζουν (σε παρένθεση η έγκριση του μερίσματος): 24 Ιουνίου Ελληνικά Πετρέλαια (€0,25), Καρέλιας (€9,40), ΟΤΕ (€0,55) 25 Ιουνίου Jumbo (€0,235), Πλαίσιο (€0.02), 26 Ιουνίου Flexopack (€0,063) Quest Συμμετοχών (€0,15). Από όσες εταιρίες ήδη έχουν πάρει τις σχετικές αποφάσεις χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 17 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την Δευτέρα 22 Ιουνίου ενώ η Motor oil και η Μυτιληναίος θα διαπραγματεύονται χωρίς τα μερίσματα των 0,80 και 0,36 ευρώ ανά μετοχή από την Πέμπτη 24 Ιουνίου. Τέλος επισημαίνεται ότι η 26η Ιουνίου είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου της Μυτιληναίος στο ΧΑ (αποπληρωμή 29/7).

Στα υπόψη επίσης: πως στον κλάδο της διύλισης οι μονάδες, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη διεθνή αγορά πετρελαίου, έχουν να διαχειριστούν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, συνέπεια της μεταβλητότητας που έχει προκαλέσει η πρωτοφανής μείωση των τιμών. Το ότι τα διυλιστήρια της χώρας δεν δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, που δέχεται την ισχυρότερη πίεση, περιορίζει σημαντικά τις επιπτώσεις από τη διπλή κρίση χαμηλών τιμών και μείωσης της ζήτησης. Σε ότι αφορά στη Motor Oil από 03 Ιουλίου ξεκινάει και το νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών (ανώτατος αριθμός μετοχών 5.000.000, ανώτατη τιμή αγοράς τα 18 ανά μετοχή, κατώτατη τιμή αγοράς τα 8 ευρώ με ισχύ έως 27 Μαϊου 2022. Σύμφωνα με τον Λουκά Παπαιωάννου οι εναλλαγές προσήμων οφείλονται κυρίως στην αλλαγή ψυχολογίας των επενδυτών, από την επανεκτίμηση των αρνητικών επιδράσεων της covid-19, τόσο στην ελληνική όσο και στην διεθνή οικονομία.

Παραμένουμε επιφυλακτικοί, μέχρι να δούμε τους πακτωλούς χρήματος, που υπόσχονται όλοι, να φθάσουν στην πραγματική οικονομία. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα που τεχνηέντως κατευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στις αγορές τίτλων (μετοχών & ομολόγων). Χρειάζεται χρόνος για να επιβεβαιωθεί ότι η «λύση κοπής χρήματος» θα είναι το «απόλυτο σωσίβιο» της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα της Αμερικάνικής αγοράς, που λόγω και των επερχόμενων εκλογών εκτελεί το απόλυτο Zombie Rally.

Το αυξημένο volatility των αγορών θα συνεχίσει να είναι εδώ, δίνοντας μας την ευκαιρία να επαναξιολογήσουμε τα δεδομένα, ψάχνοντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις σε επιμέρους προεπιλεγμένες ποιοτικές μετοχές, αυξημένης ρευστότητας, υψηλής κερδοφορίας & ποιοτικού διαχρονικού management.

Τέλος στα 46,6 δισ. διαμορφώνεται η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων (ο χαμηλότερος λόγος/ΑΕΠ), η δε μέση ημερήσια αξία συναλλαγών είναι στα 70,3 εκατ. για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα σε επίπεδα 70 εκατ. plus.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v