Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δύο κλειδιά της τάσης στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική η εκκίνηση για τον ΓΔ. Οι δύο παράγοντες που αναμένεται να καθορίσουν το πρόσημο της εβδομάδας. Οι μετοχές με long τάση και πώς περιπλέκουν το «παιχνίδι» τα μερίσματα και η επανενεργοποίηση επενδυτών και traders.

Τα δύο κλειδιά της τάσης στο Χρηματιστήριο

Εβδομάδα με ζητούμενη για τους long τη συνέχιση του ανοδικού σερί, αυτή που ξεκινά, με μεικτές ενδείξεις για τις αγορές.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη από τις 668,34 μονάδες, για τον FTSE25 από τις 1.617,92 και για τον Δείκτη Τραπεζών από τις 390,91 μονάδες.

Εμφανής η σταδιακή επανενεργοποίηση traders και επενδυτών, τάση που αποτυπώνεται και στη σταδιακή ενίσχυση της συναλλακτικότητας και του τζίρου. Για δύο σερί εβδομάδες, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώνεται πάνω από τα 70 εκατ. Χωρίς να σημαίνει πως ο τζίρος είναι αρκετός για να υποστηριχθεί το εγχείρημα της επαναφοράς υψηλότερα των 700 μονάδων, ωστόσο είναι μία πρώτη ένδειξη προς την κατεύθυνση αυτή. Επί της ουσίας είναι μία αύξηση, κατά 40%, των χαμηλών τζίρων που πραγματοποιούνταν μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Μένει να φανεί εάν και λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών, του rebalancing κ.λπ. συντηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα ή και ενισχυθεί, σταδιακά, πάνω από τα 80 εκατ.

Βραχυπρόθεσμα, για την εβδομάδα, η στάση των επενδυτών εξαρτάται από την κατάσταση στις διεθνείς αγορές και τις εξελίξεις στο εσωτερικό, στα επιμέρους των εισηγμένων.

Για τον S&P500, στις 3.097,74, οι 3.064 είναι η κοντινότερη στήριξη (χαμηλότερα οι 2.965) και οι 3.115 η πλησιέστερη αντίσταση. Υπέρβασή της ενισχύει το ενδεχόμενο επαναφοράς προς τις 3.210 μονάδες.
Νωρίτερα τα futures «έδιναν» τον δείκτη, από 0,57% και τις 3.077 μονάδες.

Στα καθ' ημάς, κυρίως δύο είναι οι παράμετροι που μπορεί να επηρεάσουν τη στάση των ενεργών παικτών.

Το γεγονός πως από σήμερα ο κύριος διεθνής δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου γίνεται πιο τραπεζοβαρής (γι' αυτό και από νωρίς έχουμε αναρτήσει σχετικό σχόλιο στον ΕΚΗ) και το ότι η εβδομάδα χαρακτηρίζεται από έντονη δραστηριότητα των εισηγμένων. Κυρίως δε σε ό,τι αφορά στις γενικές συνελεύσεις, στη λήψη και έγκριση αποφάσεων αλλά και στη διανομή μερισμάτων προς μετόχους, επενδυτές.

Οσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί στάσης & τάσης, καθοριστικό είναι το μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων. Σε αυτό εστιάζει ο οίκος Moody's, που αποτιμά ως πιστωτικά θετική τη μεγάλη αύξηση των NPEs, που εκχωρήθηκαν σε servicers.

Ενδεικτικά, από σήμερα είναι σε διαπραγμάτευση η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,17 ευρώ/μτχ. Μεθαύριο Τετάρτη, είναι η σειρά για τη Motor Oil (0,80) και τη Mytilineos (0,36).

Στο 5,7% η μερισματική απόδοση για τη ΜΟΗ, στο 4,5% για τη Mytilineos, συνεκτιμώντας την αύξηση της βαρύτητας, αμφοτέρων, στη στάθμιση επί του δείκτη. Επίσης την ίδια μέρα, στη γ.σ. των ΕΛΠΕ αναμένεται να εγκριθεί απόφαση για διανομή μερίσματος (0,25) και μία μέρα αργότερα από τον ΟΤΕ (0,55 ευρώ/μτχ.).

Οι περιπτώσεις που αναφέρονται είναι ενδεικτικές και μόνον, καθώς σε διανομή μερίσματος προχωρούν αρκετές εισηγμένες, παρά την πανδημία και τις δυσοίωνες προβλέψεις για το 2020.

Ενδεικτική, και μόνον, η αναφορά μας σε μετοχές με long τάση. Συγκεκριμένα για: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Mytilineos, Motor Oil, Aegean, Viohalco, Sarantis, αλλά και ΚΡΙ ΚΡΙ, Quest, Entersoft, Intrakat.

Στα των ευρωπαϊκών αγορών, η προσοχή στρέφεται στη Φρανκφούρτη και λόγω της αιφνιδιαστικής εκτόξευσης του δείκτη R, στο μέτωπο της πανδημίας, και λόγω των εμποδίων στο πρόγραμμα διάσωσης της Lufthansa. Μπορεί η εταιρεία/μετοχή να έχει τεθεί εκτός δείκτη DAX (σημείο των καιρών), πλην όμως οι εξελίξεις στον μεγαλύτερο όμιλο αερομεταφορών της Ευρώπης και ενός εκ των σημείων αναφοράς του Βερολίνου επιτείνουν τον προβληματισμό στο γερμανικό χρηματιστήριο.

Γι' αυτό η διακύμανση του DAX, και σήμερα, έχει τη σημασία της. Στις 12.330 μονάδες ο δείκτης, στις 12.150 η στήριξη και στις 12.483 η αντίσταση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v