Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εύθραυστες ισορροπίες στο Χρηματιστήριο

Σε αναμέτρηση των long με τους short εξελίσσεται η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 665-670 μονάδων. Κέρδη για τα blue chips, πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Ξεχωρίζουν ΔΕΗ, MOH, ΓΕΚ Τέρνα.

Εύθραυστες ισορροπίες στο Χρηματιστήριο

Με πωλήσεις το ξεκίνημα της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έως τις 665 μονάδες η διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ωστόσο, από τις πρώτες κιόλας εντολές έγινε φανερό πως σήμερα θα αναμετρηθούν δύο πλευρές, των short που λόγω έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι -και εύλογα- επιφυλακτικοί και των long, οι οποίοι συναρτούν τη στάση τους με την πορεία της Wall Street.

Αρέσει, δεν αρέσει, είναι η «αγορά των αγορών» που υπαγορεύει τον ρυθμό, την τάση διεθνώς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για αυτή την εβδομάδα.

Λόγω της θετικής εικόνας των futures στη Wall Street, μειώθηκαν αισθητά οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες για τον DAX. Στις 12.302 μονάδες, νωρίτερα, με απώλειες 0,28%, την ώρα που τα futures του S&P500 «έδειχναν» από 0,79% υψηλότερα και τις 3.085 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο δείκτης VIX/CBOE χαμηλότερα στις 34,59 μονάδες.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, η στάση traders και επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική, παρά την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει, στο πρώτο διάστημα της συνεδρίασης, ο τραπεζικός κλάδος.

Οι χαμηλές τιμές, που καταγράφηκαν στην αρχή, λογικά θα πρέπει να είναι τα σημεία αναφοράς των traders για σήμερα. Οι 665 μονάδες, για τον ΓΔ, όπως αναφέρθηκε στην αρχή, οι 383 για τον ΔΤΡ και οι 1.608 για τον FTSE25. Και σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα να επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες περιοχές, μπορεί να λογιστούν για στηρίξεις.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά μεγέθη, μακράν από τον μέσο όρο των τελευταίων δύο εβδομάδων, στοιχείο που αποδίδεται στην επιφυλακτικότητα των επενδυτών.

Σε μετοχές του δείκτη, που επηρεάζονται και από την αλλαγή στη βαρύτητα στάθμισης, το κύριο μέρος του τζίρου. Με ένα πακέτο για 55 χιλ. στα 16,20 ευρώ η μετοχή της Jumbo είναι στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης. Με τις Alpha Bank, ETE, Eurobank και ΤΙΤC να έπονται. Και τις Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΔΕΗ, Mytilineos, Motor Oil να συμπληρώνουν τη 10άδα.

Με μεγαλύτερη στάθμιση Motor Oil, Mytilineos, ΔΕΗ, είναι από τις μετοχές που ευνοούνται από τις αλλαγές και σύμφωνα με τη σύνθεση των συναλλαγών, σημειώνεται εισροή κεφαλαίων και στις τρεις.

Στα 14,20 η Motor Oil, στα 8 η Mytilineos, στα 3,68 ευρώ η ΔΕΗ, με αγοραστές και στις τρεις. Οπως επίσης σε τίτλους των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Coca Cola/HBC, Aegean, Fourlis, EXAE, Lamda Development, ΕΛΠΕ.

Στον τραπεζικό κλάδο, η Αlpha Βank στο 0,7014 ευρώ, η Εθνική στο 1,367, η Eurobank στο 0,4175 και στο 1,6725 ευρώ η Πειραιώς.

Ικανοποιητική η εικόνα για την ευρύτερη αγορά, με 37 μετοχές στο συν, με 30 στο μείον και με 114 χωρίς μεταβολή. Newsphone, Intrakat, Quest, ΕΥΑΘ, Cenergy, μεταξύ των μετοχών με ανοδική τάση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v