Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Αντίδραση για το Γενικό Δείκτη που κινείται προς τις 640 μονάδες, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται σε κινήσεις stock picking. Κίνηση υψηλότερα για τις τραπεζικές μετοχές. Ποιες μετοχές προσελκύουν ενδιαφέρον. Μέτριος ο τζίρος.

Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές, προσπάθεια για αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οι ενδείξεις περαιτέρω ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας σε αντιδιαστολή με τις ανησυχίες λόγω κορωνοϊού επηρεάζουν τη στάση traders και επενδυτών διεθνώς.

Οριακή άνοδος για τον DAX στη Φρανκφούρτη, στις 12.252 μονάδες, χαμηλότερα, όμως, κατά 0,23% «δείχνουν» τα futures του S&P500, από τις 3.040 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, στα καθ' ημάς, η προσοχή των βραχυπρόθεσμων εστιάζεται στην αποφυγή της δοκιμασίας χαμηλότερα των 620 μονάδων, καθώς απώλεια της συγκεκριμένης περιοχής θα αύξανε τον κίνδυνο διόρθωσης προς τις 595 μονάδες. Με επιλεκτικές κινήσεις σε τραπεζικές μετοχές και blue chips, η διαμόρφωση της τάσης για τον Γενικό Δείκτη προς τις 640 μονάδες, με τον FTSE25 να επανέρχεται υψηλότερα των 1.540 και τον Δείκτη Τραπεζών να αντιδρά προς τις 365 μονάδες.

Συναλλακτικότητα και τζίρος στα συνήθη, τις τελευταίες ημέρες, μέτρια επίπεδα, μικρότερα των 50 εκατ., με την πλειονότητα των ενεργών παικτών και επενδυτών σε στάση αναμονής. Αλλωστε για 4 συνεχόμενες εβδομάδες η διακύμανση για τον ΓΔ περιορίζεται σε στενό εύρος, με αποτέλεσμα ενεργοί traders να έχουν στραφεί -εκ νέου- σε κινήσεις επιλογής συγκεκριμένων εισηγμένων/μετοχών.

Σε Alpha Bank, ΔΕΗ, Jumbo, Εθνική και Eurobank η πρώτη 5άδα, με βάση την αξία των συναλλαγών και με ΟΤΕ, Mytilineos, ΟΠΑΠ, Lamda Development και Motor Oil. Για Mytilineos και Motor Oil θα «ανέβει» διαγραμματική απεικόνισή τους (στον Εκηβόλο) καθώς η πρόσφατη διαμόρφωση της τιμής των μετοχών χαμηλότερα (αποκοπή μερίσματος) θεωρείται ότι διαμορφώνει εύλογα επίπεδα επανατοποθέτησης.

Στα 7,275 ευρώ η Mytilineos, στα 12,68 ευρώ η Motor Oil, με εμφανή την προσεκτική παρουσία αγοραστών.
Στα 10,86 η μετοχή της TITANC, με τον όμιλο να προχωρά στην έκδοση ομολογιακού (σε διεθνείς αγορές) με το οποίο θα καλύψει (με καλύτερους όρους) υφιστάμενο εταιρικό, με λήξη το 2021.

Δεύτερη μέρα εγγραφών για το εταιρικό ομολογιακό (εσωτερικής αγοράς) της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την τιμή της μετοχής στα 6,07 ευρώ, στα 9,45 της Τέρνα Ενεργειακής.

Στα 5,91 ευρώ η μετοχή της Lamda Development, που ακολουθεί με ανάλογη έκδοση.

Συνεχίζεται η διαδικασία αποκοπής μερίσματος σήμερα για την ΕΥΔΑΠ, με τη μετοχή προσαρμοσμένη από 0,38 χαμηλότερα. Mεθαύριο -μεταξύ άλλων- της Coca Cola/hbc (0,62).

Στα 6,98 ευρώ (-4,98%) η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, στα 15,64 της Jumbo (υπ. μερίσματος 0,235), ενώ από χθες είναι τα ΕΛΠΕ για μέρισμα 0,25/μετοχή.

Λίγο μετά τις 11:15 η διεύρυνση της διόρθωσης για το συμβόλαιο του S&P500 (στο 0,41%) επηρέασε ανάλογα τη διακύμανση του DAX (-0,18%), με τους μέχρι τότε αγοραστές να δίνουν σταδιακά τη σειρά τους σε πωλητές.

Αλλωστε το ελληνικό χρηματιστήριο έχει το... προνόμιο να διορθώνει όταν αντιδρούν ανοδικά τα ξένα και να διορθώνει -και πάλι- όταν «γυρίζουν» πτωτικά τα έξω.

Στα μόλις 4,9 εκατ. ο τζίρος λίγο πριν τη συμπλήρωση ώρας στο χρηματιστήριό μας, ενδεικτικός της προσοχής και σημασίας που δείχνει η επενδυτική κοινότητα στην αναβάθμιση του πλαισίου «εταιρικής διακυβέρνησης» της κεφαλαιαγοράς μας. Καλή και απαραίτητη μεν, ανεπαρκής και λίγη, δε, ως προς την ουσιαστική αναβάθμιση της επενδυτικής φυσιογνωμίας της αγοράς μας.

Από τις 34 μετοχές, με θετικό πρόσημο ξεχωρίζουν MIG, Elvalhalcor, Intralot, Cenergy, Εβροφάρμα κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v