Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς κλείνει το εξάμηνο στο Χρηματιστήριο

Πόσο πιθανό είναι ένα window dressing στο κλείσιμο εξαμήνου στο ΧΑ. Οι κινήσεις για καλλωπισμό των αποτιμήσεων, το διεθνές κλίμα και τα ρίσκα. Πώς εξηγείται η καθίζηση του τζίρου στις τελευταίες συνεδριάσεις. Η ατζέντα της εβδομάδας.

Πώς κλείνει το εξάμηνο στο Χρηματιστήριο

Προτελευταία συνεδρίαση Ιουνίου αύριο, "κλείσιμο" μηνός-3μηνου και 6μηνου την Τρίτη, ορόσημο, που
δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός window dressing. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αφορά και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στις διεθνείς αγορές η αναζωπύρωση των ανησυχιών λόγω κορωνοϊού λειτούργησε περισσότερο σαν αφορμή για διόρθωση τους από τα τελευταία υψηλά παρά σαν λόγος για βαθύτερη πτώση των τιμών. Τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή, την εικόνα προπομπών δεικτών. "Τσιμπημένος" ο δείκτης VIX/CBOE αλλά, ακόμη, χαμηλότερα των 40 μονάδων. Ωστόσο με τον S&P 500 στις 3.029,10 μονάδες, με άμυνα/στήριξη στις 2.990 και αρνητική απόδοση 2,85% σε διάστημα εβδομάδος, 0,50% σε μηνιαίο αλλά με θετική 19,19% σε τρίμηνο, οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις Ιουνίου χρήζουν προσοχής. Για τον πρόσθετο λόγο της κατοχύρωσης κερδοφόρων θέσεων από τα pension funds στο τέλος τριμήνου.

Στις διεθνείς αγορές "συγκρούονται" δύο εκ διαμέτρου αντίθετες παράμετροι: του κινδύνου για ανεξέλεγκτο ράλι εξ' αιτίας των Κεντρικών Τραπεζών και τα πάνω από 10 εκατ. κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως, με αναζωπύρωση της μόλυνσης σε πολλές χώρες.

Στα καθ' ημάς, με το πολιτικό θερμόμετρο να έχει ανέβει- για στρατηγική τριών σημείων από την κυβέρνηση, κάνει λόγο ο Φίλιππος Πανταζής- με την χώρα να έχει στραμμένη την προσοχή της, κυρίως, στο τουριστικό μέτωπο. Θετικό σήμα TUI για τις ροές τουριστών προς την Ελλάδα, ο εύγλωττος τίτλος σχετικού θέματος. Από την πορεία του τουρισμού θα εξαρτηθούν πολλά στη συνέχεια, να δούμε πως.

Η γενικότερη επιφυλακτικότητα που επικρατεί στην επιχειρηματικότητα, πραγματική οικονομία αποτυπώνεται (και) χρηματιστηριακά. Διάψευση όσων εκτιμούσαμε, πως (και) με αφορμή τις αλλαγές σε δείκτες MSCI, σταθμίσεις σε FTSE, rebalancing θα ενεργοποιούνταν εκ νέου traders και επενδυτές. Δύο συνεχόμενες εβδομάδες κράτησε η βελτιωμένη κατάσταση για συναλλαγές/τζίρο αλλά την προηγούμενη εβδομάδα η μείωση της αξίας συναλλαγών ήταν ηχηρή (31,5%) καθώς περιορίστηκε στα 48,2 εκατ. Μέτριες προς λίγες ακόμη και για μία "ρηχή" αγορά, όπως η δική μας, με συνολική αποτίμηση στα 44,9 δισ. ευρώ.

Εξήγηση για την κάθετη μείωση του τζίρου θα μπορούσε να δοθεί στο ότι η αγορά είναι αντιμέτωπη με άντληση ρευστότητας έως 500+320 εκατ. λόγω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda Development. Από αύριο μέχρι Τετάρτη οι εγγραφές για το εταιρικό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με ζωηρότατο ενδιαφέρον, ήδη, από τις τελευταίες ημέρες μικροεπενδυτών, καταθετών. Στα 1,264% το ελληνικό 10ετές, έκδοση εντόκου 6μηνης διάρκειας την Τετάρτη (προηγούμενη με 0,25%) με χρηματιστηριακούς παράγοντες να εκτιμούν, πως η έκδοση μπορεί να γίνει με πολύ καλούς όρους. Θα ακολουθήσει η Lamda Development για 320 εκατ. και πιθανότατα ο ΤΙΤΑΝας για 300 εκατ. (αναχρηματοδότηση διεθνούς εταιρικού λήξεως 2021) αυτά μέσα στον Ιούλιο. Συνεπώς δύσκολα θα δούμε αύξηση και σταθεροποίηση τζίρου πάνω από τα 80 εκατ. δηλαδή ένα μέσο όρο ικανό να συντηρήσει μία πειστική υπέρβαση των αντιστάσεων της αγοράς. Εκτός και εάν...

Στα υπόψη, πως αργότερα, στις 24 Ιουλίου αναμένεται η αξιολόγηση του outlook της οικονομίας από τον οίκο Fitch. Σε κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο προσβλέπουν στον βαθμό του αμερικανικού οίκου, όπως και στις όποιες εξελίξεις στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα τα δούμε αυτά συν τω χρόνω τις επόμενες εβδομάδες.

Για τους traders το ερώτημα είναι πως θα "κλείσει" ο μήνας, εάν θα ευοδωθούν οι προσπάθειες όσων θέλουν να βελτιώσουν τις θέσεις τους, με τον Μάνο Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) να "μετρά" μόλις 29 μετοχές με θετικό πρόσημο, από την αρχή του έτους έναντι 125 με αρνητικό. Παράλληλα, μεθαύριο Τρίτη, ολοκληρώνεται η περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 2019 (τέλος Ιουνίου ! ) με 65 εισηγμένες ( !! ) να έχουν αφήσει την Δευτέρα και Τρίτη ως καταληκτικές για την δημοσιοποίηση τους. Ατυχέστατη, εκτιμώ, ενέργεια από την πλευρά των αρμοδίων, ουδόλως συμβάλλει στην ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Αλλά τάχουμε πει αυτά, κατ' επανάληψη, η ζημιά-δυστυχώς- έγινε.

Εβδομάδα γενικών συνελεύσεων, αποκοπής δικαιώματος (για μέρισμα) που πρακτικά θα αποστερήσει "μονάδες" από τον Γενικό Δείκτη. Για αυτό προέχει η επιβεβαίωση των στηρίξεων, επουδενί χαμηλότερα των 630 μονάδων και ζητούμενη για τους long μία προσπάθεια επαναφοράς προς τις 680 μονάδες. Ρυθμιστής ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ στις 362,22 (ενδοσυνεδριακά υψηλή τιμή στις 384,12 μονάδες την Παρασκευή).
Στα 0,402 ευρώ η μετοχή της Eurobank, στα 1,285 της Εθνικής (με την προσοχή στην γ.σ της Τρίτης), στα 0,65 της Alpha Bank και στα 1,553 της Πειραιώς.

Στο μικροσκόπιο των ξένων ο κλάδος, με τα NPLs μείζον πρόβλημα, και τον οίκο Moody's να εξετάζει τα δεδομένα των 4 συστημικών τραπεζών αλλά και των Attica Bank, Παγκρήτιας. Παράγοντες του κλάδου ευελπιστούν, πως η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι ελεγχόμενη, με περισσότερα από 18 δισ. δάνεια σε αναστολή. Κρίσιμες παράμετροι ο τουρισμός και ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των κρουσμάτων.

Πλούσια και αυτή η εβδομάδα, ξεκινώντας με την έκδοση του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η αποκοπή μερισμάτων συνεχίζεται με, αύριο Δευτέρα την Καρέλιας (€9,40) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (€0,25). Την Τρίτη είναι η ΕΥΔΑΠ (€0,38), την Τετάρτη η Jumbo θα κόψει το υπόλοιπο μερίσματος ύψους €0,062, ενώ την Πέμπτη 2/7 η μετοχή της Coca Cola, του Πλαισίου και της Intercontinental AEEΑΠ θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα €0,62, €0,02 και €0,36 ευρώ. Και τέλος την Παρασκευή 3/7 είναι η σειρά των Πλαστικών Κρήτης (€0,365).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v