Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Υποχωρεί προς τις 640 μονάδες προς το τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης. Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Παραμένει χαμηλός ο τζίρος. Ανοδος για Coca Cola, επαναφορά των αγοραστών και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil.

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Πιέσεις καταγράφονται προς το τέλος της συνεδρίασης για το Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να μπαίνουν στο στόχαστρο των πωλητών. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Στον τοίχο των ανησυχιών αναρριχώνται οι traders, στην περιοχή των 650-655 μονάδων το Χρηματιστήριο
Αθηνών.

Σε θετικό έδαφος συνεχίζουν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με βραχυπρόθεσμους και επενδυτές να επιχειρούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις ανησυχίες για τον κορωνοϊό και την επιτακτική ανάγκη των οικονομιών να προχωρήσουν.

Στις 12.320 μονάδες, με 1,05%, ο DAX, από τις 3.078, κατά 0,20% υψηλότερα τα futures του S&P500.
Και με τον δείκτη VIX/CBOE σταθερά χαμηλότερα των 40, στις 31,51 μονάδες, δηλαδή σε επίπεδα όπου οι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν διάθεση για ανάληψη/έκθεση σε ρίσκο, παρά τα ουσιαστικά προβλήματα που υφίστανται.

Σε αυτό το περιβάλλον, και στο ελληνικό χρηματιστήριο υπερισχύουν μεν οι αγοραστές αλλά με απογοητευτικά χαμηλό τζίρο.

Σταθερά σε θετικό έδαφος η αγορά αλλά με εμφανή την έλλειψη κατεύθυνσης, χωρίς διάθεση για ενεργότερη συμμετοχή «ισχυρών χεριών», ικανών να «τρέξουν» το χρηματιστήριο υψηλότερα.

Με συναλλαγές σε αυτά τα επίπεδα (*), το ΧΑ απλά δεν μπορεί να πάει ούτε πάνω από τις 690-710 αλλά ούτε και προς τις 630 μονάδες, εκτός εάν... στις διεθνείς αγορές σημειωθούν δραματικές ανατροπές.

Στην περιοχή των 650 μονάδων ο ΓΔ, όπως προαναφέρθηκε, με τον FTSE25 στις 1.575 και τον Δείκτη Τραπεζών στο εύρος των 375-380 μονάδων.

Ζητούμενο για τον κλάδο-κλειδί ένα «κλείσιμο» έστω οριακά στις 380 μονάδες, προκειμένου να συντηρηθεί η long τάση, που από τη Δευτέρα επισημαίναμε.

Ομως θα χρειαστούν βοήθειες και από τα blue chips, σε μία συγκυρία που θεσμικά χαρτοφυλάκια (και ιδιωτικά προφανώς) αντλούν ρευστότητα προκειμένου να συμμετάσχουν στις εγγραφές για το εταιρικό ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μεταξύ 2,5% -3% καθορίστηκε το εύρος απόδοσης για το 7ετούς διάρκειας ομόλογο, θυμίζοντας ότι ο όμιλος έχει προχωρήσει μέχρι τώρα σε τρεις εξαιρετικά επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις, απόδειξη της μεγάλης εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στις προοπτικές του.

Στα 6,16 ευρώ η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με μικρή υπερίσχυση των πωλητών, στα 9,41 με αγοραστές της Τέρνα Ενεργειακής.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil ενθαρρυντική η επάνοδος αγοραστών, με ισχυρότερη τάση για τη μετοχή του Οργανισμού, στα 12,06 ευρώ. Στα 7,50 ευρώ η Mytilineos, στα 3,61 της ΔΕΗ, στα 10,88 με ακόμη μία αρνητική εμφάνιση η TITC, στα 5,95 ευρώ η Lamda Development.

Στήριξη στον δείκτη, από ΟΤΕ αλλά και Coca Cola/hbc που ευνοείται (και) από το «γύρισμα» της CC/HBC στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στα 23,02% με 2,31% και 5.430 μετοχές να έχουν αλλάξει χέρια.
Στις 38/48 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με AΝEΚ, Intralot, Ιλυδα, Μαθιός, Mevaco κ.α. να ξεχωρίζουν από τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

(*) στα μόλις 12,6 εκατ. (!) η αξία συναλλαγών, στις 14:30 -peanuts.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v