Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβάδισμα έχουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Πιέσεις εκδηλώνονται στην εγχώρια αγορά, που ακολουθεί τα βήματα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ υποχωρούν Coca Cola και ΔΕΗ. Θετικό πρόσημο για Μυτιληναίο, Lamda Development.

Προβάδισμα έχουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Με οριακές μεταβολές κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, προσπαθώντας να διαφοροποιηθούν από τις αξιοσημείωτες απώλειες των ασιατικών χρηματιστηρίων, όμως η επιφυλακτικότητα στις τάξεις των ενεργών επενδυτών είναι διάχυτη για την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, που παρατηρείται διεθνώς.

Πιο συγκεκριμένα, νέο παγκόσμιο ρεκόρ, όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας του κορωνοϊού μέσα σε ένα 24ωρο, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγκάζοντας αρκετούς Διαχειριστές να ξαναβάλουν στο τραπέζι σενάρια σύμφωνα με τα οποία, «τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει όσον αφορά το μέτωπο της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία, με τις αγορές να αναγκάζονται σε ένα βίαιο "reality check"».

Με πτωτικές διαθέσεις ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και προτελευταία του μήνα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους εν δυνάμει πωλητές να δηλώνουν και σήμερα παρόντες στο δεικτοβαρές τραπεζικό ταμπλό, ενώ λείπουν οι σημαντικές πρωτοβουλίες στα μη τραπεζικά blue chips, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντίβαρο στις τραπεζικές πιέσεις.

Η αρχική εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό ασφαλώς και δεν επιβεβαιώνει τους συγκρατημένα αισιόδοξους, που θεωρούσαν ως πιθανότερο σενάριο αυτό της προσπάθειας «καλλωπισμού» των αποτιμήσεων, λόγω επερχόμενης λήξης χρηματιστηριακού εξαμήνου, όμως ακόμα είναι σχετικά νωρίς για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης τείνει να συμπληρώσει την πρώτη ώρα συναλλαγών, χωρίς να έχει έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο και έχοντας σημειώσει, μέχρι στιγμής, χαμηλό ημέρας, στις 633,41 μονάδες (-1,33%), το -2,35% του τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το πού στρέφουν τα «πυρά τους» οι εν δυνάμει πωλητές, ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 7 εκατ.

Από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται οι ΕΥΔΑΠ (+0,27%), Μυτιληναίος (+0,51%), Jumbo (+0,57%), Lamda Development (+0,49%), Σαράντης (+2,14%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,11%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές των Ελ. Πετρελαίων (-3,96%) είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης 2019, €0,25 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,2375 ανά μετοχή) και οι μετοχές της Καρέλιας (+0,77%) είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €9,40 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €8,93 ανά μετοχή).

Να σημειωθεί ότι στον τίτλο της Newsphone (0%), από την αρχή της συνεδρίασης, έχει εμφανιστεί εντολή αγοράς στο 0,4720 ευρώ, που σημαίνει ότι κάποια χαρτοφυλάκια προσπαθούν να μπλοκάρουν τη δημόσια πρόταση.  

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v