Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό ρεκόρ πενταμήνου στο Χρηματιστήριο

Τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η εγχώρια αγορά με τους πωλητές να πλεονεκτούν τόσο σε τράπεζες όσο και blue chips. Ανεμικές συναλλαγές στα 44 εκατ. ευρώ. Τα δεδομένα καθώς οδεύουμε στο κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου.

Αρνητικό ρεκόρ πενταμήνου στο Χρηματιστήριο

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενθαρρυνόμενες και από το θετικό ξεκίνημα της Wall Street και προσπαθώντας να διαφοροποιηθούν από τις αξιοσημείωτες απώλειες που σημείωσαν το πρωί τα Ασιατικά Χρηματιστήρια, όμως η επιφυλακτικότητα στις τάξεις των ενεργών Επενδυτών είναι διάχυτη, για την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, που παρατηρείται διεθνώς.

Πιο συγκεκριμένα, νέο Παγκόσμιο ρεκόρ, όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας του κορωνοϊού μέσα σε ένα 24ωρο, ανακοίνωσε χθες Κυριακή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγκάζοντας αρκετούς Διαχειριστές να ξαναβάλουν στο τραπέζι σενάρια σύμφωνα με τα οποία, “τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει όσον αφορά το μέτωπο της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην Παγκόσμια Οικονομία, με τις Αγορές να αναγκάζονται σε ένα βίαιο ‘reality check”.

Με πτωτικές διαθέσεις ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και προτελευταία του μήνα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους εν δυνάμει πωλητές να δηλώνουν και σήμερα, παρόντες στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, ενώ η εικόνα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. βελτιώθηκε από σχετικές πρωτοβουλίες που σημειώθηκαν σε μη Τραπεζικά blue chips.

Καθαρά πτωτική η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς, καθώς οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο “πήραν κεφάλι και το διατήρησαν μέχρι τέλους”, μην επιβεβαιώνοντας τους συγκρατημένα αισιόδοξους, που θεωρούσαν σαν πιθανό σενάριο, αυτό της προσπάθειας “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων, λόγω επερχόμενης λήξης χρηματιστηριακού εξαμήνου.

Έτσι, τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, συμπλήρωσαν τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 5,94% και 10,47%, αντίστοιχα, ενώ το “καρέ” των πτωτικών συνεδριάσεων, αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 2,4 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη, αποτελούν αρνητικό ρεκόρ πενταμήνου, καθώς τέσσερα συνεχόμενα “κόκκινα” κλεισίματα για τον ΓΔ, είχαν να σημειωθούν από την περίοδο 27/1 έως και 3/2/2020, όταν ο Δείκτης χρεώθηκε με έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η εμμονή του τζίρου στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, παρά τις βοήθειες από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές και η σταθερά αδύναμη εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Στην περίπτωση του τζίρου, περισσότερο από ευδιάκριτη είναι η απουσία Ξένων χαρτοφυλακίων, καθώς οι Ξένοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το Χ.Α. σαν μια “ρηχή” Περιφερειακή Αγορά χωρίς αυτοδύναμο momentum και με ελάχιστους τίτλους να μονοπωλούν την μεγάλη μερίδα της συναλλακτικής δραστηριότητας, ενώ αυξάνεται η ανησυχία ότι ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού θα πλήξει ακόμα περισσότερο την Ελληνική Οικονομία, που ίσως χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει.

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 1,254%.

Οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2019 αλλά και πρώτου τριμήνου, μπορεί να οδηγήσουν σε κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, με τους Αναλυτές να υποστηρίζουν πως οι ομολογιακές εκδόσεις που ξεκινούν, θα επηρεάσουν τη ρευστότητα της Αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τρίτη, ολοκληρώνεται το α’ εξάμηνο, που θα σημάνει και τη λήξη της διορίας για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2019, με τις Εταιρείες που καθυστέρησαν να ανακοινώσουν αποτελέσματα, συνήθως, να φέρνουν αρνητικές εκπλήξεις στους Αναλυτές.

Επίσης, σήμερα 29 Ιουνίου ξεκίνησε η δημόσια προσφορά του επταετούς ομολόγου, ύψους έως 500 εκατ. ευρώ, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η οποία ολοκληρώνεται την 1η Ιουλίου, στις 16.00. Το εύρος της απόδοσης του ομολόγου κυμαίνεται από 2,5% έως 3%, όπως έκανε γνωστό πρόσφατα ο Εισηγμένος Όμιλος.

Σύμφωνα με την Beta Sec., “Μια απάντηση που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την αδυναμία των Τραπεζικών μετοχών, έχει να κάνει με την αναμενόμενη υστέρηση του Τουρισμού και τη βαρύτητα που έχει στην Οικονομία, αλλά και τον Τραπεζικό φόβο που, σε κάθε αναταραχή, διακατέχει τους Επενδυτές της Λεωφόρου Αθηνών. Από ότι φαίνεται η Αγορά είναι περισσότερο διατεθειμένη να υιοθετήσει συντηρητική στάση και να περιμένει τα απτά δεδομένα από τα οικονομικά αποτελέσματα των Εταιρειών, όταν αυτά δημοσιευθούν, παρά να εκτιμήσει κάτι πιο αισιόδοξο για την κατάσταση που επικρατεί”.

Εν τω μεταξύ, δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου άνω των 18 δισ. ευρώ των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, έχουν υπαχθεί στα μέτρα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου (moratoria) και αποτελούν, πλέον, τη μεγάλη προτεραιότητα, προκειμένου να περιορισθεί ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Με βάση τις παρουσιάσεις, που διενήργησαν, μετά τα αποτελέσματα Α’ τριμήνου, οι συστημικές Τράπεζες, ως τα τέλη Μαΐου είχαν υπαχθεί σε moratoria δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου 16,3 δισ. ευρώ. Ένα μήνα μετά το ύψος τους έχει ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να δίνει “αβαντάζ” στους εν δυνάμει πωλητές.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 363,18 (+0,27%) και 352,09 μονάδων (-2,80%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 355,01 (-1,99%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 355,76 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,78%.

Μόνο ενθαρρυντικό για τον εν λόγω δείκτη, είναι ότι άντεξε η επόμενη στήριξη στις 352 μονάδες. Αν αυτή παραβιαστεί, τελευταίο “οχυρό” των αγοραστών οι 336 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα είναι πολύ καλύτερη της αρχικής, αλλά και της εικόνα των Τραπεζών, με θετική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Viohalco (+0,42%), Lamda Development (+0,17%), Jumbo (+0,19%), TITC (+0,56%), Fourlis (+1,90%), Ελλάκτωρ (+2,53%), Μυτιληναίος (+0,28%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,32%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές των Ελ. Πετρελαίων (-1,82%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης 2019, €0,25 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,2375 ανά μετοχή).

Με μια νέα έκδοση 7ετούς ομολόγου 250 εκατ. ευρώ, η Διοίκηση του Ομίλου TITC (+0,56%) σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την εξαγορά των τίτλων που έχει εκδώσει και λήγουν τον Ιούνιο του 2021. Η πρόταση προς τους Κατόχους αφορά στην εξαγορά του συνόλου, ή μέρους των υφιστάμενων ομολογιών τους έναντι μετρητών. Η πρόταση εξαγοράς προβλέπει την καταβολή τοις μετρητοίς από τον Προσφέροντα στους Κατόχους υφιστάμενων ομολογιών ποσού €1.016, ανά €1.000 ονομαστικής αξίας υφιστάμενων ομολογιών πλέον δεδουλευμένων τόκων, μέχρι και την προηγούμενη της ημερομηνίας καταβολής, η οποία αναμένεται να είναι η, ή περί την 9η Ιουλίου 2020 (εκτός εάν υπάρξει παράταση, τροποποίηση ή ακύρωση από τον Προσφέροντα).

Οι νέες ομολογίες θα φέρουν την ανεπιφύλακτη και ανέκκλητη εγγύηση της Titan Cement International S.A. και για όσο διάστημα παραμένει Εγγυητής, σύμφωνα με τους όρους της εγγύησης, της Titan Cement Company S.A.

Προσπάθεια αντίδρασης, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Μυτιληναίος (+0,28%), με τον τίτλο να υποχωρεί σχετικά από το υψηλό ημέρας των 7,40 ευρώ (+2,78%). Σε περίπτωση που επιμένουν οι αγοραστές, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 7,64 – 7,82 και 8,19 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Επιστροφή των πωλητών, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία τις στηρίξεις στα 7,15 – 7,08 και 6,79 ευρώ.

Μόνο λίγες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Motor Oil (-2,09%), έστω και αν μεσολάβησε η αποκοπή υπόλοιπου μερίσματος ύψους 0,80 ευρώ (24/6) που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας. Σε περίπτωση αντίδρασης, οι πρώτες αντιστάσεις στα 13,72 και 14,84 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Αν επιμείνουν οι “sellers”, οι επόμενες στηρίξεις στα 12,46 και 11,48 ευρώ.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Καρέλιας (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €9,40 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €8,93 ανά μετοχή).

Να σημειωθεί ότι στον τίτλο της Newsphone (0%), βγήκαν κάποιοι αγοραστές 0,4720 ευρώ, που σημαίνει ότι κάποια χαρτοφυλάκια προσπαθούν να “μπλοκάρουν” την δημόσια πρόταση, όμως η ζήτηση ικανοποιήθηκε γρήγορα.

Ανέβασε συναλλαγές η Ελγέκα (+0,97% και λόγω των αποτελεσμάτων που δημοσίευσε), διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα υψηλά η Epsilon Net (+7,63%), ενώ εμφανίστηκε πωλητές σε Τζιρακιάν (-3,63%), Space (-3,70%) και Centric (-5,44%).

Όλο και χαμηλότερα οι ΕΚΤΕΡ (-5,85% και χαμηλά 3,5 μηνών) και Mediterra (-8,18%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Ιντερτέκ (-4,21%) και Ίλυδα (-3,78%), τέσσερις για Σπύρου (-4,17%), ΑΒΕ (-2%) και Autohellas (-2,70%) και πέντε για την Μινέρβα (-26,28%).

Για τον Γενικό Δείκτη, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 630 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1524 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η απώλεια του θετικού momentum, επανέφερε την πορεία του ΓΔ σε πλαγιοκαθοδική τροχιά, με τα όρια στήριξης να υποχωρούν με σχετική ευκολία, προϊδεάζοντας, βραχυπρόθεσμα, για κίνηση κάτω από τις 640 μονάδες. Ξεκίνησε σήμερα η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ την Τρίτη 30/6 ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του 2019 αλλά και το 1ο χρηματιστηριακό εξάμηνο του έτους, και είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν προσπάθειες “καλλωπισμού” στις αποτιμήσεις, επιλεγμένων Δεικτοβαρών τίτλων”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ελλείψει αγοραστών ο ΓΔΧΑ υποχώρησε για 4η συνεχόμενη ημέρα, παρόλο που η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε συρρικνωμένη. Στο εξωτερικό συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων Παγκοσμίως, με τις τελευταίες μετρήσεις να δείχνουν ότι περάσαμε τα 10 εκατ. καταγεγραμμένα κρούσματα και τα 0,5 εκατ. θανάτους. Οι ΗΠΑ εμφανίζουν μεγαλύτερη επιδείνωση, σε σύγκριση με την Ευρώπη. Κατ' επέκταση, αυξημένες διακυμάνσεις αναμένεται να παρουσιάσει η διάθεση ανάληψης ρίσκου, όσο οι ανησυχίες επανέρχονται στο προσκήνιο και αυτό θα αποτυπωθεί στο ταμπλώ. Συνολικά επιβάλλεται η διατήρηση αμυντικής επενδυτικής στάσης, ενώ ενδυνάμωση των θέσεων μας θα επαναξιολογηθεί σε σημαντική αδυναμία της Αγοράς. Κρίσιμη ζώνη για την μεσοπρόθεσμη τάση του ΓΔ αποτελεί η περιοχή των 600 - 580 μονάδων. Ολοκληρώνονται αύριο οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων για το 2019, από τις Εισηγμένες του Χ.Α.”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Σκωτσέζικο ντους τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με την Αγορά να κλείνει στο κάτω εύρος”, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Γερμανία κάνει προσπάθεια να μοιράσει το πακέτο των 750 δισ. με δίκαιο τρόπο, μιας και αρκετές Χώρες έχουν σημαντικές αντιδράσεις. Ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια οι διαπραγματεύσεις να χωριστούν σε 4 Ομάδες.

Από την άλλη η αύξηση των κρουσμάτων Παγκοσμίως, προκαλεί ανησυχία για το αύριο, με τον φόβο για ένα νέο lockdown να υφίσταται.

Από την άλλη οι Τράπεζες “τρέχουν” να μειώσουν “κόκκινα” δάνεια, έχοντας παράλληλα, λόγω κορωνοϊού αυξήσει τις εργασίες τους σε νέα δάνεια, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Είναι δεδομένο ότι στα επόμενα τρίμηνα θα έχουν να παρουσιάσουν αυξημένα έσοδα.

Ο Τουρισμός, στην παρούσα, κινείται στο χειρότερο σενάριο, με τις αφίξεις να είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τον σχεδιασμό.

Η Lamda είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις εργασίες στο Ελληνικό, ενώ προχωράει στην έκδοση ομολογιακού ύψους 320 εκατομμυρίων. Παράλληλα και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ εκδίδει ομολογιακό ύψους 500 εκατομμυρίων. Η ΔΕΗ δείχνει ότι αλλάζει σελίδα, με την εικόνα της Εταιρείας να καλυτερεύει μέρα με την μέρα. Ο ΟΤΕ από την άλλη, ήδη βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά του, με προοπτικές για μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Η πολυετής κρίση και ο Νόμος ευνοεί για ακόμα μία φορά τους Μεγαλομετόχους Εταιρείας (NEWSPHONE) να κάνουν δημόσια πρόταση σε πολύ χαμηλή αποτίμηση, με σκοπό την έξοδο της Εταιρείας από το Χρηματιστήριο, ενάντια στα συμφέροντα των Μικρομετόχων. Μπορεί οι Μεγαλομέτοχοι να βγαίνουν ωφελημένοι, από την άλλη όμως η Αγορά χρόνο με τον χρόνο χάνει την αξιοπιστία της και τους Επενδυτές της.

Στα επιμέρους, πολυδαίδαλος ο Όμιλος Viohalco, έχοντας απομείνει με λίγους πιστούς Επενδυτές. Η ΕΛΧΑ έχει επενδύσει περίπου 400 εκατ. ευρώ με σκοπό τον διπλασιασμό της παραγωγής της. Πρόσφατα ξεκίνησε η λειτουργία του καινούργιου έλαστρου αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό θα σημάνει και την είσοδό της στους μεγάλους Παίκτες Παγκοσμίως, τα επόμενα χρόνια. Στην παρούσα φάση το free float είναι πολύ μικρό, με τον Όμιλο σίγουρα να θελήσει να το μεγαλώσει σε δεύτερο χρόνο, αλλά σε αποτιμήσεις που πιστεύει ότι αξίζει.

Θυμίζουμε το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της είναι στο εξωτερικό, με το μόνο πιθανό αγκάθι την Αγορά των ΗΠΑ και τους δασμούς που θέλει να επιβάλει ο Τραμπ.

Η συμμετοχή της Χώρας στο “QE” και η πτώση των επιτοκίων επηρεάζουν σημαντικά τις αποτιμήσεις των Εταιρειών.

Αν αναλογιστεί κάποιος ότι το 2015 - 2016 η Χώρα δεν είχε πρόσβαση στις Αγορές, ενώ το 2017 που άρχισαν οι εταιρικές εκδόσεις στις μεγάλες Εταιρείες τα επιτόκια ήταν 4,5% - 5,50% μπορούμε να καταλάβουμε την διαφορά με το σήμερα.

Το Ελληνικό 10ετες πλέον είναι κοντά στο 1,5%, ενώ οι εκδόσεις των μεγάλων Εταιρειών φαίνεται να έχουν κερδίσει 2-3 μονάδες τα τελευταία χρόνια, έχοντας την πολυτέλεια να αποπληρώνουν τα παλαιά ομόλογά τους και να εκδίδουν καινούργια με χαμηλότερο επιτόκιο.

Τα μηδενικά επιτόκια στο Ταμιευτήριο δίνουν την ευκαιρία στις Εταιρείες να εκδώσουν ομόλογα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με Ελληνικό δίκαιο και με αρκετά χαμηλά επιτόκια.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρήκε σημαντική ευκαιρία για μεγάλη έκδοση έως 500 εκατομμύρια με σκοπό να πέσει κάτω από το 3%, μιας και το προηγούμενο διάστημα ο ΟΠΑΠ, ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ (sunlight) αποπλήρωσαν έκτακτα τα ομόλογά τους και πολλοί Επενδυτές έχουν βρεθεί με μεγάλη ρευστότητα που ψάχνει διέξοδο. Να σημειωθεί ότι ένα χαρτοφυλάκιο ομολογιακό θα πρέπει να έχει σημαντική διασπορά και να μην επιλέγει να τοποθετεί πάνω από το 10% - 15% σε ομόλογα μιας Εταιρείας.

Για παράδειγμα, μια Εταιρεία που έχει δανεισμό 1 δισ. ευρώ και πριν λίγα χρόνια είχε κόστος από τόκους 45 εκατομμύρια, αν σήμερα έχει καταφέρει να κατεβάσει το κόστος στα μισά, έχει όφελος 22,5 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο αυτό σαν δεδομένο αλλάζει από μόνο του μία αποτίμηση, που μαζί με την πρόσβαση σε νέο χρήμα δίνει δυνατότητα για μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια ή δεν υπήρχε πρόσβαση, ή η πρόσβαση ήταν ασύμφορη για νέες επενδύσεις. Το τελευταίο διάστημα δίνετε η δυνατότητα οι μεγάλες, προς το παρόν, Εταιρείες να μπορούν να έχουν πρόσβαση, αλλά και να ανταγωνιστούν με καλύτερους όρους άλλες Ευρωπαϊκές Εταιρείες.

Το πιο σημαντικό επόμενο βήμα, είναι ο Τραπεζικός κλάδος να μπορέσει και πάλι να δανείζει σε μεγαλύτερο εύρος από σήμερα, κάτι που αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος της ανάπτυξης.

Αυτό είναι και το πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, μιας και την τελευταία 10ετια είναι σαν να μην υπάρχουν Τράπεζες. Λείπει μία ακόμα ΑΜΚ για τον κλάδο, αφού καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό με τα “κόκκινα” δάνεια για να μπορέσει να λειτουργήσει για αυτό που είναι και φτιαγμένος.

Η πανδημία έδωσε την ευκαιρία στον κλάδο να δανείσει μεγάλα ποσά με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, παρόλα αυτά η Οικονομία “διψάει για φτηνό χρήμα” και νέες επενδύσεις. Αύριο, πιθανότατα, προχωράει και η TITC σε έκδοση νέου ομολόγου, θέλοντας να αποπληρώσει αυτό που λήγει το 2012 με κουπόνι 3,5%.

“Γενικότερα, παραμένουμε με αυξημένα μετρητά, περιμένοντας νέα τεχνικά δεδομένα που θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε και πάλι θέσεις” τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Προσπάθεια για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη, διάθεση ανοδικής αντίδρασης και στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Ευρώ, θετικός βηματισμός στο Πετρέλαιο.

Πλάγια κίνηση από Χρυσό και Ασήμι, προς τα $9100 υποχωρεί το Bitcoin.

Το Παγκόσμιο Εμπόριο υπέστη μια άνευ προηγουμένου πτώση τον Απρίλιο. Ο όγκος των Παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών υποχώρησε 12,1%, σε σχέση με τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Ολλανδική Υπηρεσία Ανάλυσης της Οικονομικής πολιτικής, η μεγαλύτερη μηνιαία συρρίκνωση από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 2000. Όλες οι Περιοχές κατέγραψαν πτώση, αλλά η Ευρωζώνη ήταν αυτή που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, με τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών να διολισθαίνει 20,1%. Σε σχέση με τον Απρίλιο της περασμένης χρονιάς η πτώση άγγιξε το 28,5%. Στις ΗΠΑ, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών διολίσθησε κατά 16,8% τον Απρίλιο, ενώ το Εμπόριο στην Ασία κινήθηκε 6% χαμηλότερα.

Ευρωπαίοι και Βρετανοί αρχίζουν σήμερα νέο γύρο εντατικών συνομιλιών, τις πρώτες δια ζώσης από τον Μάρτιο, με στόχο να καταγράψουν τελικά την πρόοδο που απαιτείται, για την διαμόρφωση της μετά το “Brexit” σχέσης τους και την αποφυγή ενός καταστροφικού “no deal” στο τέλος της χρονιάς. Οι συνομιλίες ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες και θα συνεχίζονται κάθε εβδομάδα εναλλακτικά, στην Βελγική Πρωτεύουσα και το Λονδίνο ,μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

Ρεκόρ Κρατικού χρέους σκοπεύει να πουλήσει η Βρετανία, ύψους 275 δισ. Βρετανικών Λιρών ($340 δισ.) στο διάστημα μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου, για να καλύψει τις τεράστιες δαπάνες της λόγω πανδημίας κορωνοϊού. Το σχέδιο για άντληση τουλάχιστον 275 δισ. Βρετανικών Λιρών τους πρώτους 5 μήνες του οικονομικού έτους 2020 - 2021, είναι υπερδιπλάσιο από τα 136,8 δισ. ολόκληρου του οικονομικού έτους 2019 - 2020.

Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Έστερς από τον Οίκο Standard & Poor's, “στην εποχή της πανδημίας ο δανεισμός έχει προσλάβει ιλιγγιώδεις διαστάσεις. Μέχρι στιγμής Εθνικές Κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες, έχουν επιστρατεύσει τουλάχιστον $15 τρισ. στη μάχη κατά του κορωνοϊού και των συνεπειών του. Αυτό σημαίνει ότι το Παγκόσμιο σπιράλ χρέους αυξάνεται με φρενήρεις ρυθμούς”. Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που εκπροσωπεί τον Τραπεζικό κλάδο, το Παγκόσμιο χρέος ανέρχεται σήμερα, αν συμπεριλάβουμε το Ιδιωτικό χρέος και τα χρέη των Τραπεζών, στο ασύλληπτο ποσό των $250 τρισ.

Ανέκτησαν κάποια από τη χαμένη αισιοδοξία τους Επιχειρήσεις και Καταναλωτές στην Ευρωζώνη, τον Ιούνιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος, που μετράει την εμπιστοσύνη Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών, αυξήθηκε στις 75,7 μονάδες, από 67,5 τον Μάιο.

“Ένα σημαντικό μέρος του πακέτου μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη στήριξη της ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού θα πρέπει να περιλαμβάνει επιχορηγήσεις, αντί για δάνεια”, δήλωσε στο Der Spiegel η επικεφαλής Οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Gita Gopinath.

Άνοδο κατέγραψαν οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Μάιο στις ΗΠΑ. Με βάση τα στοιχεία της Αμερικάνικης Ένωσης Μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων σημείωσε άνοδο 44,3% σε σχέση με τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2001 που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο κατά 15%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, η UniCredit διατηρεί την απαισιόδοξη προσέγγισή της για την ύφεση στην Ελλάδα, αφού διαβλέπει ότι η πτώση του εγχώριου ΑΕΠ θα κινηθεί στο 16% φέτος, από 18,6% που έβλεπε πριν, κυρίως λόγω της ισχυρής μείωσης στα έσοδα από τον Τουρισμό, ενώ ψαλιδίζει περισσότερο την ανάκαμψη που προβλέπει για το 2021 στο 11,8%, από 15,5% προγενέστερα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 633,41 (-1,33%) και 642,07 μονάδες (+0,02%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 637,4 (-0,71%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 635,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,95%.

Ο τζίρος στα 43,4 εκατ., από τα οποία τα 9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 66% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η Jumbo και με το θετικό οι ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ και ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Fourlis και στο χαμηλό οι ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Jumbo και Σαράντης.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά κακή η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές, έναντι 70 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Με ελεγχόμενες πιέσεις ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μικρή αύξηση του όγκου σημειώθηκε στο συμβόλαιο του δείκτη και υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.244 συμβόλαια).

Στα 4.683 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.726 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.039, 972 για τον Ιούλιο και 67 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.533) κινήθηκε μεταξύ 1.517 και 1.555 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.611), Alpha Bank (5.137), Πειραιώς (2.907), ΔΕΗ (1.794), Ελλάκτωρα (1.227), Εθνική (6.454), MIG (161), Ελ. Πετρέλαια (125), Μυτιληναίο (201), TITC (101).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 47.191, MIG 40.155, Alpha Bank 82.242, Εθνική 21.729, ΔΕΗ 11.108, Πειραιώς 10.175, Ελλάκτωρα 10.188.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Position Holder Name of Issuer NSP Date

           Position Holder                            Name of Issuer                  NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 48.854.393 τεμ., (από 48.854.393 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.828.287 τεμ. (20.967.484), ΔΕΗ 5.886.987 τεμ. (5.890.054), Eurobank 49.615.588 τεμ. (49.615.588), ΟΠΑΠ 1.319.393 τεμ. (1.319.393), Εθνική 9.807.674 (9.807.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v