Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αναζητείται καταλύτης αντίδρασης

Η άμυνα έχει αναδειχτεί σε πρωταρχικό στόχο καθώς οι βασικοί δείκτες βρίσκονται κοντά σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. «Κλειδί» οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας. Τα βλέμματα και στο εταιρικό ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα. Πτωτικό ξεκίνημα.

Χρηματιστήριο: Αναζητείται καταλύτης αντίδρασης

Σε καμπή οι διεθνείς αγορές, σε θέση άμυνας οι long στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Επανέρχεται η ανησυχία στις αγορές και λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας, με την Credit Suisse να προτρέπει τους πλούσιους πελάτες της να μαζέψουν μετρητά και στη Wall Street ο S&P500 να χρειάζεται μία θετική αφορμή, προκειμένου να αποφευχθεί η διόρθωσή του χαμηλότερα του ορίου των 3.000 μονάδων.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίστηκε για ακόμη μία, τέταρτη κατά σειρά, εβδομάδα η συσσώρευση στο στενό εύρος των 630-690 μονάδων, μόνο που για τον ΓΔ το «κλείσιμο» της Παρασκευής ήταν προς το χαμηλό σημείο του καναλιού, στις 641,95 μονάδες.

Διορθωτική η τελευταία εβδομάδα, κατά 4,24% για τον ΓΔ, περίπου όσο και για τον FTSE25 με 4,53% και τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει τις μεγαλύτερες. Με 6,95% ο ΔΤΡ στις 362,22 μονάδες.

Υπό άλλες, κανονικές, συνθήκες, θα δίναμε περισσότερες πιθανότητες σε ένα window dressing λόγω τέλους μηνός, τριμήνου και πρώτου εξαμήνου, αλλά όπως σημειώνουμε στον Εκηβόλο είναι αρκετές οι παράμετροι, που μας υποχρεώνουν να είμαστε επιφυλακτικοί. Δίνοντας περισσότερη σημασία στην άμυνά μας, στην επιβεβαίωση των στηρίξεων, καθώς τόσο ο ΓΔ όσο ο ΔΤΡ είναι σε κρίσιμα σημεία, απώλεια των οποίων θα ενίσχυε το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης.

Το μείον για τους long είναι η απουσία αφορμών ικανών να οδηγήσουν σε άμεση επαναφορά των αγοραστών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εκτός εάν έρθουν τα κάτω πάνω στη Νέα Υόρκη. Στη σκιά του σκανδάλου Wirecard η Φρανκφούρτη, με το Βερολίνο να έχει να διαχειριστεί πολλά προβλήματα διάσωσης πέραν αυτού της Lufthansa.

Εβδομάδα εγγραφών για το εταιρικό ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εβδομάδα αποκοπής μερίσματος και με μία έκδοση εντόκου 6μηνης διάρκειας, την Τετάρτη. Για έκδοση εντόκου πρόκειται, αλλά έχει τη σημασία της και για το ποσό που θα αντληθεί και για το επιτόκιο.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με την Εθνική στο προσκήνιο. Στο 1,285 η μετοχή, με short εβδομαδιαία τάση και η αγορά αναμένει τις όποιες ανακοινώσεις στη Γενική Συνέλευση.

Σημαντική εβδομάδα για Ελληνικά Πετρέλαια (6,06 ευρώ), Coca Cola (22,81), αλλά και για ΔΕΗ (3,46%), ΟΤΕ (12,06), Jumbo (15,80), με πολύ πιθανό stock picking κινήσεις από την πλευρά των traders.

Από ένα ενδεικτικό καλάθι μετοχών, long τάση διαμορφώνεται για ΟΤΕ, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Alpha Bank, Lamda Development, ΟΠΑΠ, Sarantis, ενώ από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία για Quest, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Epsilon Net, με την τελευταία στο επίκεντρο (της κατηγορίας της) ενόψει της αναβάθμισης/ένταξής της στην Κύρια Αγορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v