Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευάλωτη η long τάση στο Χρηματιστήριο

Κλειδώνουν θέσεις κοντά στα υψηλά εβδομάδας οι επενδυτές. Μικρές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με ισχυρή αντίσταση στις... 666 μονάδες. Πτώση για Coca Cola, ΟΠΑΠ, σταθεροποιητικά οι τράπεζες, σε ρόλο ισορροπιστή η Motor Oil.

Ευάλωτη η long τάση στο Χρηματιστήριο

Χωρίς κατεύθυνση και με χαμηλότερους ρυθμούς/τζίρους τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σε ανάλογη... ραστώνη και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον χαμηλότερο τζίρο σε διάστημα μηνός, αφαιρούμενου δε των προσυμφωνημένων συναλλαγών για τη μετοχή της Lamda Development, ο «καθαρός» δεν είχε περάσει καν το όριο των 10 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς η όποια εικόνα διαμορφώνεται σήμερα, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ενδεικτική της στάσης/τάσης traders και επενδυτών. Γι' αυτό περιοριζόμαστε στο αποτέλεσμα εβδομάδας, που για τον Γενικό Δείκτη στις 660 μονάδες είναι θετικό με σχεδόν 3%, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 380 να καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή -με 5,13%- τόσο έναντι της αγοράς όσο και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Οριακά στις 1.600 μονάδες ο FTSE25, με 3,30% καθώς αυτή την εβδομάδα υπεραπέδωσαν συγκεκριμένες μετοχές-σηματωροί της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο η, μέχρι νωρίτερα, διαμόρφωση των βασικών δεικτών συντηρεί το μικρό προβάδισμα που έχουν οι αγοραστές, πλην όμως θα απαιτηθεί η επιβεβαίωση -τουλάχιστον στη συνεδρίαση της Δευτέρας- για να διαφανεί εάν το ΧΑ μπορεί να υπερβεί τις 670, με στόχο προς τις 690, ή θα δοκιμασθεί χαμηλότερα, πέριξ των 660 μονάδων.

Προς το παρόν, το... 666 αποδεικνύεται ισχυρή αντίσταση για τον ΓΔ, όπως οι 390 για τον ΔΤΡ.

Πρακτικά έχουμε μεν long τάση, παραμένει όμως εξαιρετικά ευάλωτη σε ένα ενδεχόμενο «γύρισμα» λ.χ. της Wall Street τη Δευτέρα. Εν μέρει αυτό δικαιολογεί και όσους λίγους κλειδώνουν μέρος των θέσεών τους κοντά στα τοπικά υψηλά εβδομάδας.

Στο 0,695 ευρώ ο τίτλος της Alpha Bank, στο 0,4254 της Eurobank, στο 1,35 της Εθνικής και στο 1,559 ευρώ της Πειραιώς. Με αξία συναλλαγών αρκετά χαμηλότερη του μέσου όρου εβδομάδας.

Η Lamda Development παρέμενε (*) στην κορυφή της σχετικής κατάταξης με βάση την αξία συναλλαγών, στα 6,31 ευρώ (1,12%) αλλά χωρίς άλλα πακέτα, πέραν των τριών που πραγματοποιήθηκαν στα πρώτα 30' της συνεδρίασης, συνολικής αξίας 4,36 εκατ.

Υπερισχύουν ελαφρώς οι πωλητές σε πολλές μετοχές του δείκτη, με τη Motor Oil (κυρίως) να λειτουργεί εξισορροπιστικά. Στα 13,22 με 2,08%, με ΕΧΑΕ, Jumbo, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ επίσης με θετικό πρόσημο. Με πωλήσεις αλλά χωρίς μεγάλες απώλειες η μετοχή του ΟΤΕ στα 12,48, των ΕΛΠΕ στα 6,03 και λίγο μεγαλύτερες για ΟΠΑΠ στα 8,85, Coca Cola στα 21,99, ΔΕΗ στα 3,656 ευρώ.

Στο 1/1, με 49 μετοχές στο συν η ευρύτερη εικόνα για το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Με ΚΡΕΚΑ, Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, Προοδευτική, Avax, Lykos, Ελαστρον, Εβροφάρμα, ΚΛΜ κ.α από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

(*) στα μόλις 13,4 εκατ. η αξία των συναλλαγών στις 14:25, με τα 4,36 εκατ. σε πακέτα για τη μετοχή της Lamda Development.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v