Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συσσώρευση και... stock picking στο Χρηματιστήριο

Οι μέτριες συναλλαγές και η απουσία κατεύθυνσης «ταλαιπωρούν» την εγχώρια αγορά. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στις τραπεζικές μετοχές, στα δεικτοβαρή blue chips και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ανοδικά το ξεκίνημα.

Συσσώρευση και... stock picking στο Χρηματιστήριο

Μεικτή εικόνα, νωρίτερα, στις ασιατικές αγορές, με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού να επισκιάζει τα θετικά οικονομικά στοιχεία, που ανακοινώνονται σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη.

Στα καθ' ημάς, οι ξένες αγορές «φρέναραν» το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 641,43 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών στις 370,17 και τον FTSE25 στις 1.549,36 μονάδες.

Συντηρείται, πρακτικά, η συσσώρευση για ακόμη μία συνεδρίαση, στην πέμπτη -πλέον- συνεχόμενη εβδομάδα, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει σε μέτρια μεγέθη. Και πάλι χαμηλότερα των 50 εκατ. ευρώ, με την πρώτη 5άδα σε τίτλους των Εθνικής, Alpha Bank, OTE, Eurobank και ΟΠΑΠ.

Χωρίς πολλές επιλογές, οι ενεργοί επενδυτές περιορίστηκαν, για ακόμη μία φορά, σε επιλεκτικές κινήσεις με γνώμονα τις επιμέρους εξελίξεις και νεότερα για συγκεκριμένες εισηγμένες.

Ο τραπεζικός κλάδος-κλειδί μπορεί να μην εμφανίζεται αδύναμος για μία πειστική επαναφορά υψηλότερα των 400 μονάδων, ωστόσο χρήσιμη είναι -στην παρούσα φάση- η μη διόρθωσή του χαμηλότερα των 360 μονάδων σε «κλείσιμο». Προσοχή όμως, χθεσινό χαμηλό για τον ΔΤΡ στις 358,04 με σημείο αναφοράς στις 355 μονάδες.

Στο 1,279 ευρώ η ΕΤΕ, στο 0,683 η Alpha Bank, στο 0,4169 η Eurobank και στο 1,511 ευρώ η Πειραιώς, η μόνη από τις συστημικές με επίμονο πωλητή και μάλιστα σημαντικές απώλειες 3,76%, με συγκριτικά αυξημένο τζίρο.

Στο πλαίσιο του stock picking στη μετοχή του ΟΤΕ, για ακόμη μία συνεδρίαση, επιχειρήθηκε να μη χαθούν τα 12 ευρώ, με την προσπάθεια να αποδίδει, στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και trading και επενδυτικές θέσεις παράλληλα με την έκδοση για το εταιρικό ομόλογο και την προεξόφληση της υπερκάλυψης των 500 εκατ., σε Motor Oil και Mytilineos συνέχεια στην ανάκτηση χαμένου εδάφους μετά τη διόρθωση λόγω ανακοπής δικαιώματος, στη Lamda Development λόγω Ελληνικού. Σήμερα η προσοχή είναι στραμμένη και στην Coca Cola, με την τιμή στα 22,30 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, ικανοποιητικό το κλίμα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και χαμηλότερα, με 52 μετοχές με θετικό πρόσημο και ορισμένους τίτλους της κατηγορίας να υπεραποδίδουν.

Στο 0,192 η μετοχή της Δομικής Κρήτης, στα 3,40 της Performance, στα 4,57 της Space, στο 1,632 της Τεχνικής Ολυμπιακής, στο 0,339 της Fieratex, στο 0,232 της Centric, στο 0,1466 της Intralot, στο 0,236 της Σπύρου, στο 1,28 της Entersoft, στα 2,72 ευρώ της EpsilonNet.

Σε αυτές τις κατηγορίες, καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σχετική κινητικότητα σε μετοχές του ευρύτερου «κλάδου πληροφορικής» και μάλιστα με ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Κάτι η αναπόφευκτη στροφή μέρους της οικονομίας προς τεχνολογικές μορφές, λίγο η ένταξη εισηγμένων στην Κύρια Αγορά, κάτι οι λογικές αποτιμήσεις, έχουν δημιουργήσει μία εστία επενδυτικών κινήσεων. Μπροστά στη γενικότερη... ανομβρία που ταλαιπωρεί τη «ρηχή» αγορά μας, κάτι είναι κι αυτό. Σε αυτή τη φάση, μάλιστα, η επικείμενη αναβάθμιση της EpsilonNet στην Κύρια Αγορά, στα βήματα της Entersoft, συνιστά μία εξέλιξη για τον κλάδο -τη χρηματιστηριακή του εκπροσώπηση- με συγκριτικό ενδιαφέρον.

Σε κρίσιμο -τεχνικά- σημείο οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX στις 12.260 μονάδες, με τα futures του S&P500 από τις 3.107 μονάδες (0,14%). Εν μέσω δραματικής αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ και ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων κατά της Κίνας.

Στα της Ευρώπης, η Μέρκελ βάζει φρένο στις αποφάσεις για το «μεταναστευτικό», με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να αναλύει γιατί το Βερολίνο διαχωρίζει τα του Ταμείου Ανάκαμψης από το ζήτημα που «καίει» άμεσα (κυρίως) τη χώρα μας. Και για να μην ξεχνιόμαστε, από χθες υπό Γερμανική Προεδρία η ΕΕ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για εμάς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v