Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενικευμένη… επίθεση αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Παράλληλη κίνηση για τραπεζικές μετοχές και blue chips, αλλά με την αξία συναλλαγών να παραμένει καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα. Η εγχώρια αγορά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές και να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Γενικευμένη… επίθεση αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Με τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ άνοιξαν τον θετικό τους βηματισμό μετά και την θετική, σημερινή, εκκίνηση της Wall Street.

Το θετικό κλίμα διαμορφώνει η χθεσινή ανακοίνωση των Pfizer και BioNtech ότι “οι αρχικές δοκιμές σε Ανθρώπους, στο ένα από τέσσερα πιθανά εμβόλια που αναπτύσσουν, έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, με τη δημιουργία αντισωμάτων”.

Από την άλλη, τουλάχιστον 52898 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό καταγράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τις προηγούμενες 24 ώρες, ένας αριθμός - ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, αλλά όπως έχουμε επανειλημμένως αναφέρει, οι Αγορές έχουν την, αποδεδειγμένη, ικανότητα να απομονώνουν τις αρνητικές ειδήσεις και να υπερτιμολογούν οποιαδήποτε θετική είδηση – ανακοίνωση.

Την ψυχολογία των αγοραστών, ενισχύουν και τα στοιχεία για την ανεργία, που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που κινείται στον ρυθμό των ομολογιακών εκδόσεων, ασφαλώς και μετά την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα χρήσης 2019, απουσιάζουν οι σημαντικές ειδήσεις και έτσι η Εγχώρια Αγορά θα παραμείνει σε υψηλή εξάρτηση από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Έτσι, με “χορηγούς” τις Διεθνείς Αγορές, η σημερινή συνεδρίαση ήταν καθαρά ανοδική, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές αρκετά κοντά στα υψηλά ημέρας.

Στο ανοδικό τριήμερο, ο Γενικός Δείκτης αθροίζει κέρδη 4,11% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 7,31%.

Χωρίς ουσιαστικές εξελίξεις τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 1,172%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την “γενική επιστράτευση” στο ταμπλώ του FTSE25, όπου όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι τερμάτισαν τη σημερινή συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, συμπεριλαμβανομένης και της μετοχής της ΕΕΕ (+0,09%), που είχε σαν “άλλοθι” την αποκοπή μερίσματος.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα οι μετοχές της Coca Cola HBC ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,62 ανά μετοχή.

Από την άλλη, για μία ακόμα συνεδρίαση το Χ.Α. δεν ξέφυγε από την συναλλακτική απαξίωση των τελευταίων, πολλών, ημερών και αυτό θα το βρει μπροστά του, σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα τιμών, όταν και θα κάνουν ξανά αισθητή την παρουσία τους, οι εν δυνάμει πωλητές.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, μην αφήνοντας περιθώρια αμφιβολιών για τον κλάδο που οδήγησε τη σημερινή ανοδική κίνηση.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 389,73 μονάδες (+5,28%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 384,89 (+3,98%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 381,77 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,13%.

Ο εν λόγω δείκτης συνεχίζει να έχει ζητούμενο την ανοδική διαφυγή από την ζώνη 382 – 404, προκειμένου να διεκδικήσει υψηλότερες τιμές.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “πάγο’ στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης να συστήσει νέο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα αγοράζει από τις Τράπεζες τα Ακίνητα, που αποτελούν πρώτες κατοικίες ευάλωτων οικονομικά Νοικοκυριών, έβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η προτεινόμενη λύση ενέχει σημαντικά στοιχεία ηθικού κινδύνου και ζητά να εξεταστούν εναλλακτικές, ώστε η διαχείριση των assets που θα αποκτά ο Κρατικός Φορέας να διενεργείται από Ιδιώτες”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “την εκτίμηση ότι το ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης στα συνολικά κεφάλαια των Τραπεζών, θα αυξηθεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και προειδοποιεί πως το ζήτημα αυτό χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, σε συνδυασμό με την ανακοπή που προκαλεί η πανδημία στην ανάκαμψη της κερδοφορίας των Τραπεζών”.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “η Ελλάδα πρέπει να επισπεύσει τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει και να συναποφασίσει ξεκάθαρους στόχους - πλαίσια, ώστε να μπορέσει να απορροφήσει τα νέα κονδύλια που θα προκύψουν από την απόφαση για το πακέτο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό διεμήνυσαν και επισήμως πλέον, τόσο ο Επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις Π. Τζεντιλόνι όσο και ο Ντέκλαν Κοστέλο”.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και πλαγιοκαθοδική κίνηση που είχε ξεκινήσει από τα 8,925 ευρώ (κλείσιμο 24/6) σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στον τίτλο του ΟΠΑΠ (+6,61%), με την μετοχή να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο. Από την άλλη, ο τίτλος έχει συμπληρώσει 17 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 8,99 ευρώ, δίνει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, με επόμενη αντίσταση στα 9,30 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον τίτλο του ΟΤΕ (+3,91%). Θετική ένδειξη η παραμονή υψηλότερα των 12,22 ευρώ, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 12,86 ευρώ. Επιστροφή των πωλητών, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία την πρώτη στήριξη στα 11,86 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Πλαίσιο (+0,70%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,02 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,019 ανά μετοχή).

Επίσης, οι μετοχές της Intercontinental International Α.Ε.Ε.Α.Π. (-5,15%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,36 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Τέλος από σήμερα, έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της Περσεύς στο Χ.Α.

Από εκεί και πέρα, επιστροφή αγοραστών σε ΟΛΘ (+5,71%, με σχετική αύξηση των συναλλαγών, λόγω επικείμενης αποκοπής μικτού μερίσματος 1,17 ευρώ ανά μετοχή στις 6/7) και Άβακα (+6,73%), συνεχίζουν να έχουν πωλητή οι Τζιρακιάν (-11,87%) και Κρέκα (-20%), βραχύβια αποδείχθηκε η ανοδική αντίδραση στον Πετρόπουλο (-1,27%), ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Δομική Κρήτης (+19,79%), με το “bid” να δείχνει στιβαρό (!)

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Performance Technologies (+8,82%, αλλά το p/e παραμένει μονοψήφιο), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών σε Προοδευτική (-18,62%) και Sato (+19,35%), εμφανίστηκε αγοραστής στην ΑΑΑΠ (+19,30%), ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Epsilon Net (+3,68%), με τον τίτλο να κλείνει σε νέα ιστορικά υψηλά (η δημόσια προσφορά θα εκκινήσει στις 8/7).

Προσπάθεια αντίδρασης μετά από επτά πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες οκτώ, για τον Κυριακούλη (+8,52%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για MIG (+5,31%), Ιντρακάτ (+0,42%) και Κέκροπα (+23,54%), οι δύο τελευταίοι τίτλοι με αυξημένες συναλλαγές, επιστροφή αγοραστών στην Byte (+5,40%), ενώ δείχνει να είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά για την Ιντρακόμ (+5,29%).

Για τον Γενικό Δείκτη, θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 650 μονάδων, θα αφήσει περιθώρια κίνησης προς τις 667 και 682 μονάδες. Ανοδική διαφυγή πάνω από τις 682 μονάδες, δίνει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, δημιουργώντας προϋποθέσεις κίνησης προς τις 688, 700 και 770 μονάδες (ακραία αισιόδοξο σενάριο, με τα τρέχοντα δεδομένα).

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στις 637 - 630, 605 - 600 και 582 μονάδες.

Άφησε πίσω του την ζώνη 1545 – 1550, αλλά και την επόμενη αντίσταση στις 1590 – 1626 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις στις 1626 – 1632 και 1650 μονάδες. Ανοδική διαφυγή πάνω από τις 1650 μονάδες, δίνει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, δημιουργώντας προϋποθέσεις κίνησης προς τις 1668 και 1745 μονάδες, όπου δείχνει να εκτονώνεται και το πλέον αισιόδοξο σενάριο.

Οι στηρίξεις στις 1530 – 1524, 1504, 1492 και 1430 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ άντλησε €500 εκατ. με την διάθεση 500.000 κοινών ανώνυμων ομολογιών με ονομαστική αξία €1.000 εκάστη. Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από Επενδυτές, οι οποίοι συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά ανήλθε σε €686,7 εκατ. Η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 2,75%, το επιτόκιο των ομολογιών σε 2,75% και η τιμή διάθεσης των ομολογιών σε €1.000 εκάστη. Αδύναμα τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Autohellas λόγω του lockdown, με μεγάλη μείωση στα λειτουργικά κέρδη (-48%) και ζημιές ύψους €1,1 εκατ. Η Διοίκηση ανακοίνωσε ότι τόσο η δραστηριότητα των Μακροενοικιάσεων (operating leasing), όσο και ο κλάδος Εμπορίας Αυτοκίνητου, δείχνουν τουλάχιστον καλή δυναμική πορεία μετά τη λήξη του Lockdown”, αναφέρει η Merit Sec.

“Υποτονικός παραμένει ο όγκος συναλλαγών. Η διαπραγμάτευση εντός της περιοχής των 625 με 670 μονάδων ενδέχεται να είναι το πιθανότερο σενάριο βραχυπρόθεσμα. Ικανοποιητικά ήταν τα νέα από την Μεταποίηση Ιουνίου, καθώς εμφανίστηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων. Αύριο οι Αγορές των ΗΠΑ θα είναι κλειστές”, υπενθυμίζει η Leon Depolas Sec.

“Από ρεκόρ σε ρεκόρ τα νέα κρούσματα στην Αμερικανική Ήπειρο, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να αγνοούν επιδεικτικά το συγκεκριμένο γεγονός, εστιάζοντας στα θετικά και μόνο σημεία. Η αισιοδοξία για την εξεύρεση του εμβολίου και η δημιουργία 4,8 εκατ. νέων θέσεων εργασίας, όπου και αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, ώθησαν σήμερα τις Αγορές σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Πέμπτη εβδομάδα συσσώρευσης για τον Γενικό Δείκτη, με το εύρος διακύμανσης να ορίζεται μεταξύ των 630 και 685 μονάδων. Ο χαμηλός τζίρος των τελευταίων ημερών ενισχύει το σενάριο της συσσώρευσης, με την στήριξη των 630 μονάδων να διατηρείται ανέπαφη, μετά την ανοδική αντίδραση των Ξένων Αγορών.

Απώλεια των 630 μονάδων θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στην γνώριμη ζώνη των 600 - 585 μονάδων, με την τάση να είναι πλέον πτωτική. Η παραμονή της Αγοράς ψηλότερα των 655 μονάδων είναι απαραίτητη, για συντήρηση του ΓΔ σε “ασφαλέστερα” επίπεδα, με το άνω εύρος της συσσώρευσης να αποτελεί, προς το παρόν, το “ταβάνι” της Αγοράς στις 685 μονάδες.

Σταθερά βελτιωμένη η τεχνική εικόνα του Τραπεζικού δείκτη, σε σχέση με αυτής του Γενικού, ο οποίος επίσης εκτελεί συσσώρευση το τελευταίο διάστημα. Η πολυπόθητη κίνηση ψηλότερα των 400 μονάδων του κλαδικού δείκτη, θα δώσει καθαρό σήμα εισόδου στις Τραπεζικές μετοχές, ενώ στον αντίποδα η απώλεια των 330 μονάδων, θα δυσχεράνει την τεχνική εικόνα του ΔΤΡ, με την περιοχή των 300 να αποτελεί την πρώτη στήριξη.

Στους επιμέρους τραπεζικούς τίτλους, η ΠΕΙΡ παραμένει η ελκυστικότερη διαγραμματικά, έχοντας διασπάσει το επίπεδο των 1,40 – 1,45 ευρώ. Ακολουθεί η ΕΤΕ, που πρέπει να επιχειρήσει ξανά να διατηρήσει νούμερα πάνω από τα 1,45 ευρώ, ενώ οι ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ θα πρέπει να κινηθούν άνω των 0,45 και 0,75 ευρώ αντίστοιχα.

“Οι ιδιαίτερα χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, διατηρούν την συνέχιση της συσσώρευσης σαν το επικρατέστερο σενάριο για την ώρα. Η Ελληνική Αγορά παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία των Ξένων Αγορών, ενώ για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για νέα ανοδική κίνηση θα πρέπει να δούμε αυξητική τάση στον τζίρο (άνω των 60 εκατ.) συνοδευόμενη με μία κίνηση άνω των 685 - 690 μονάδων του Γενικού Δείκτη”, εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investment ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, θετικά πρόσημα αλλά και υποχώρηση από τα αρχικά υψηλά, για τους δείκτες στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Ευρώ, ήπια ανοδικά το Πετρέλαιο.

Προσπαθούν να αντιδράσουν στις χθεσινές απώλειες Χρυσός και Ασήμι, προς τα $9000 υποχωρεί το Bitcoin.

Στο 7,4% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Μάιο, ενισχυμένο κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με ένα μήνα πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 Κρατών - Μελών, το ποσοστό ανεργίας ήταν 6,6%, επίσης κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα, σε μηνιαία βάση.

“Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελλοντική τους σχέση διακόπηκαν μια μέρα πιο νωρίς την Πέμπτη, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο Πλευρών”. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, “οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο Λονδίνο, όπως είχαν προγραμματιστεί, την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δήλωση της Βρετανικής Κυβέρνησης”.

“Διχασμένη παραμένει η Ευρώπη αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έτσι, οι προοπτικές για συμφωνία στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής 17 - 18 Ιουλίου δείχνουν αβέβαιες”, σύμφωνα με Αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg.

Οι Αξιωματούχοι της Fed συζήτησαν πώς θα λάβουν και άλλα μέτρα για να ενισχύσουν την Αμερικανική Οικονομία, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου. Οι κεντρικοί τραπεζίτες τόνισαν ότι “η δημοσιονομική βοήθεια που πρόσφερε το Κογκρέσο σε Νοικοκυριά, Επιχειρήσεις και Πολιτειακές και Τοπικές Κυβερνήσεις, μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής”.

Ανέφεραν μάλιστα την ανάγκη για εξαιρετικά υποστηρικτική νομισματική πολιτική, για κάποιο καιρό.

Η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από ότι αναμενόταν τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκαν 4,8 εκατ. θέσεις εργασίας, το μεγαλύτερο νούμερο από το 1939, που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων από την Αμερικανική Κυβέρνηση. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 11,1%, από 13,3% τον Μάιο.

Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ανακτηθούν 3 εκατ. από τις θέσεις εργασίας, που χάθηκαν εν μέσω πανδημίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με πέντε Αεροπορικές Εταιρείες, για τη χορήγηση Κρατικών δανείων. Το Υπουργείο ανέφερε ότι υπέγραψε προσύμφωνο με την American Airlines, τη Frontier, τη Hawaian, τη SkyWest και τη Spirit στο πλαίσιο προγράμματος έκτακτης βοήθειας $25 δισ. που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο τον Μάρτιο.

“Η πανδημία έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου πλήγμα στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, σε όλους τους τομείς της Οικονομίας, από το Λιανικό Εμπόριο, το Real Estate και την Ενέργεια, μέχρι την Τεχνολογία και τα Χρηματοοικονομικά. Σε όρους Δολαρίου, οι συμφωνίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις έχουν σημειώσει πτώση πάνω από 70% στις ΗΠΑ και περίπου 55% Παγκοσμίως, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά”, με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.

Τα $199 δισ. σε deal που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο, αποτελούν αρνητικό ρεκόρ από το 1998, τουλάχιστον. Πρόκειται για εξέλιξη που καταδεικνύει ότι τα Εταιρικά Στελέχη αποφάσισαν να μείνουν στο περιθώριο, λόγω της αλλαγής του οικονομικού οutlook. Το μόνο θετικό σημάδι είναι ότι υπήρξε μια αναθέρμανση τον Ιούνιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “ένεση ρευστότητας πάνω από 2,6 δισ. ευρώ, περιμένει μέσα στον Ιούλιο το Υπουργείο Οικονομικών, με την έλευση των πρώτων κεφαλαίων με ‘σφραγίδα’ Ε.Ε.”

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της TITC στα 14,8, από 19,1 ευρώ δίνει η Eurobank σε έκθεσή της. Η πτώση της μετοχής λίγο πάνω από τα 10 ευρώ καθιστά τη μετοχή ελκυστική, με τη Χρηματιστηριακή να βλέπει καλό σημείο εισόδου στον τίτλο, αλλάζοντας τη σύσταση σε "buy" από "hold".

Τιμή - στόχο στα 17,1 ευρώ για τον τίτλο της Motor Oil θέτει η Eurobank Equities, θέτοντας σύσταση "buy".

Όπως αναφέρει, παρά τα πιεσμένα περιθώρια Διύλισης, που αναμένεται να διατηρηθούν στο προσεχές διάστημα, η Εισηγμένη έχει υπεραποδόσει της Αγοράς λόγω του Διυλιστηρίου της, που της δίνει την ευελιξία να διαχειρίζεται διάφορους τύπους Πετρελαίου.

Η ΑΧΕ εκτιμά ότι η Motor Oil θα συνεχίσει να καταγράφει επιδόσεις καλύτερες της Αγοράς, διατηρώντας spread $2,7 το βαρέλι, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ολοκληρώθηκε η διάθεση εγγυημένων ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας ύψους €250 εκατ. λήξεως 2027, με ετήσιο επιτόκιο 2,75% οι οποίες θα εκδοθούν από την TITAN GLOBAL FINANCE PLC, Θυγατρική της Titan Cement International SA και οι οποίες θα φέρουν την εγγύηση της Εταιρείας και της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, για όσο διάστημα η τελευταία παραμένει Εγγυήτρια των Ομολογιών.

Το ύψος των εντολών που υποβλήθηκαν ήταν πάνω από δύο φορές η ονομαστική αξία της έκδοσης. Η έκδοση των ομολογιών αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 9 Ιουλίου 2020 και στις 7 Ιουλίου 2020 ο Εκδότης θα υποβάλει αίτηση στο Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας, προκειμένου οι ομολογίες να εισαχθούν στην επίσημη λίστα και προς διαπραγμάτευση στο Global Exchange Market, Αγορά που εποπτεύεται από το Euronext Dublin.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση των ομολογιών, θα χρησιμοποιηθούν από τον Εκδότη για την εξαγορά πριν από τη λήξη τους του συνόλου, ή μέρους του τρέχοντος υπολοίπου των εγγυημένων ομολογιών του ύψους €300 εκατ. με ετήσιο επιτόκιο 3,5%, λήξεως τον Ιούνιο του 2021.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 662,95 μονάδες (+3,36%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 659,87 (+2,87%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 662 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,21%.

Ο πενιχρός τζίρος στα 46 εκατ., από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΦΡΛΚ και TITC, ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές, έναντι 28 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ νέα αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.634 συμβόλαια).

Στα 4.864 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.791 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.055, 1.990 για τον Ιούλιο και 65 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.597,75) κινήθηκε μεταξύ 1.551 και 1.600,5 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.673), Alpha Bank (11.185), Πειραιώς (3.431), ΔΕΗ (937), Ελλάκτωρα (602), Εθνική (9.812), MIG (857), ΓΕΚ (490), ΑΔΜΗΕ (139), Lamda Development (250), Μυτιληναίος (177), ΟΤΕ (142), Τέρνα Ενεργειακή (285), Viohalco (102).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 45.545, MIG 39.479, Alpha Bank 76.685, Εθνική 26.849, ΔΕΗ 10.700., Πειραιώς 11.439

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                      Name of Issuer             NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 48.854.393 τεμ., (από 48.854.393 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.809.027 τεμ. (20.809.027), ΔΕΗ 5.848.256 τεμ. (5.886.987), Eurobank 49.692.200 τεμ. (49.682.200), ΟΠΑΠ 1.319.393 τεμ. (1.319.393), Εθνική 9.807.674 (9.807.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v