Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλειψη δυνάμεων στο χρηματιστήριο στη σκιά των διεθνών αγορών

Περιορισμένες κινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με χαμηλή αξία συναλλαγών. Αργία σήμερα στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Συντήρηση δυνάμεων στον τραπεζικό κλάδο. Τι δείχνει η εβδομαδιαία τάση. Ποια βαριά χαρτιά υπεραποδίδουν. Τα θεμελιώδη.

Ελλειψη δυνάμεων στο χρηματιστήριο στη σκιά των διεθνών αγορών

Ηπιες κινήσεις, μεικτές τάσεις στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές. Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, συνεκτιμώντας τη σημερινή αργία στη Wall Street.

Σε ρυθμό ανάλογο με αυτόν των ευρωπαϊκών και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με επιφυλακτικές κινήσεις από την πλευρά των traders. Σε στενό εύρος διακύμανσης, με χαμηλό τζίρο και -για την αρχή της συνεδρίασης- εστίαση σε επιμέρους μετοχές περισσότερο παρά σε μία συνολική κλαδική προσέγγιση.

Κλίμα ανάλογο με των διεθνών αγορών, εν μέσω, αφενός, της προσπάθειας σταδιακής επαναφοράς στη νέα οικονομική πραγματικότητα και αφετέρου, στις εύλογες ανησυχίες για το ζήτημα του κορωνοϊού.

Εν μέσω αυτών των αντικρουόμενων παραμέτρων, η στάση βραχυπρόθεσμων αλλά και επενδυτών, με προφανές το ότι η Αθήνα δεν μπορεί να μένει ανεπηρέαστη.

Συντήρηση δυνάμεων στον τραπεζικό κλάδο, με σημαντική τη διακύμανση του ΔΤΡ στην περιοχή των 380 μονάδων και ζητούμενο, για τους long, ένα εβδομαδιαίο «κλείσιμο» όσο το δυνατόν πάνω από το συγκεκριμένο όριο. Ηδη ο κλαδικός δείκτης καταγράφει θετική απόδοση, σχεδόν 6%, σε διάστημα εβδομάδος και αυτό είναι υποστηρικτικό των long, μάλιστα ενόψει των κρίσιμων οροσήμων που ακολουθούν. Συνεδρίαση ΕΚΤ (16 Ιουλίου), Σύνοδος Κορυφής (17-18/7), με ό,τι μπορεί να σημαίνουν και παρά την προεξόφληση των ειδικών πως δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι ουσιαστικό όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης επιχείρησε την ανάλυση του δεύτερου 6μήνου, ο δε Στέφανος Κοτζαμάνης να μας ενημερώσει για το ποιες εισηγμένες μοίρασαν «γενναίο» μέρισμα στους μετόχους.

Προφανώς η μερισματική πολιτική μιας εταιρείας και δη όταν έχει πάγιο χαρακτήρα μάς δίνει πλήρη εικόνα της πραγματικής οικονομικής κατάστασής της. Και χρήσιμο γνώμονα για το πώς να πορευτούμε με βάση και τα θεμελιώδη. Γι' αυτό θα προέτρεπα για «μελέτη» των όσων αναφέρουν -συνδυαστικά- οι φίλτατοι Γιώργος και Στέφανος, καθώς και το δεύτερο 6μηνο θα είναι ταραχώδες.

Στα της ημέρας, όμως, ακόμη χαμηλότερα η αξία συναλλαγών (κυρίως λόγω Νέας Υόρκης), με το κύριο μέρος της να πραγματοποιείται σε Lamda Development, Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Εθνική, Μytilineos, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Πειραιώς, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, TITC κ.α.

Στην επικαιρότητα η Lamda Development και εύλογα, με 3 προσυμφωνημένες πράξεις να έχουν γίνει από νωρίς για συνολικά 4,36 εκατ., με το trading θεαματικά ενισχυμένο. Στα 6,35 (1,75%) η μετοχή της εισηγμένης και σημαντικό για την αγορά η εκκίνηση των εργασιών για το project του Ελληνικού.

Στο 0,704 η Αlpha Βank, στο 0,43 η Eurobank, στα 12,48 ο ΟΤΕ, στα 3,674 η ΔΕΗ, στα 13,25 η Motor Oil κ.α., με την εικόνα της συνεδρίασης να αλλάζει προς το θετικό, λίγο μετά τις 11:20. Με τον ΓΔ να περνά σε θετικό έδαφος, στις 665 μονάδες, καθώς συγκεκριμένα βαριά χαρτιά υπεραποδίδουν. Eurobank, ETE από τις τραπεζικές, Lamda, Motor Oil από τα blue chips και με την Coca Cola/hbc με λίγους πωλητές στα 22,50 ευρώ.

Στο 1,5/1 ο λόγος ανοδικών/πτωτικών, με 41 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά αλλά και 114 χωρίς μεταβολή.
IntraKat, Avax, ΕΥΑΘ, Πλαστικά Θράκης, ΚΕΚΡΟΨ, Παπουτσάνης ενδεικτικά από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v