Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ξένες αγορές «φρέναραν» το Χρηματιστήριο

Εχασε σημαντικό μέρος των αρχικών κερδών η εγχώρια αγορά μετά το πισωγύρισμα της Ευρώπης. Ο τραπεζικός κλάδος και η Motor Oil ηγήθηκαν της ανοδικής προσπάθειας. Πιέσεις για Πειραιώς και Φουρλή. Στα 46 εκατ. ο τζίρος.

Οι ξένες αγορές «φρέναραν» το Χρηματιστήριο

Κοντά στα υψηλά της ημέρας έκλεισαν χθες οι βασικοί δείκτες της Wall Street, ολοκληρώνοντας το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων δεκαετιών.

O Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι οι “οικονομικές συνθήκες στη Χώρα θα βελτιωθούν σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και εργάζεται με το Κογκρέσο για την έγκριση ενός ακόμα πακέτου τόνωσης ως το τέλος Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην κατάθεση του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τόνισε ότι “η Αμερικανική Οικονομία έχει εισέλθει σε μια νέα σημαντική φάση και το έκανε αυτό πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν”.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, πως “το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να καταγραφεί η μεγαλύτερη πτώση στο ΑΕΠ στην ιστορία των ΗΠΑ”.

Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση των Αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, θα μείνει στην ιστορία, με τον S&P 500 να κερδίζει, σχεδόν, 20%, εμφανίζοντας την ισχυρότερη άνοδο από το δ' τρίμηνο του 1998, τον Dow Jones να ενισχύεται 17,8%, εμφανίζοντας τις καλύτερες επιδόσεις από το α' τρίμηνο του 1987, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq, σημείωσε άνοδο 30,6%, εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση από το 1999.

Σε επίπεδο εξαμήνου, ο Dow Jones εμφάνισε απώλειες 9,55%, ο S&P 500 απώλειες 4,03% και ο Nasdaq κέρδη 16,3%.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ολοκλήρωσε το πρώτο χρηματιστηριακό εξάμηνο με απώλειες 30,3%.

Στους νικητές του εξαμήνου αναμφίβολα συγκαταλέγονται ο Χρυσός (σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011) και τα Κρατικά ομόλογα.

Ο Χρυσός έκλεισε το β' τρίμηνο με συνολικά κέρδη 12,8%, ενώ στο εξάμηνο κατέγραψε κέρδη άνω του 18%.

Ένα άλλο asset που έχει ενισχυθεί σημαντικά στο α’ εξάμηνο του 2020, είναι το Βitcoin (εξαμηνιαία κέρδη 27,69%).

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, ο ΓΔ του Χ.Α. προσπάθησε να ακολουθήσει την αρχική αντίδραση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, όταν όμως αυτές γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο, ο έλεγχος της τάσης πέρασε στους λίγους πωλητές, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να χάσει το σύνολο των αρχικών κερδών και να γυρίσει και σε αρνητικό πρόσημο.

Ακολούθησαν επιλεκτικές τοποθετήσεις από πλευράς αγοραστών, με τον Δείκτη να δείχνει διαθέσεις ισορροπίας και το τελικό πρόσημο να παίζεται μέχρι τέλους.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η εμμονή του τζίρου στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών και η προσπάθεια αναζήτησης νέων πρωταγωνιστών από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που έκαναν την θετική έκπληξη στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν και αυτό δεν έχει τιμολογηθεί στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, ενώ αξίζει υπενθύμισης ότι σήμερα ολοκληρώνεται η δημόσια προσφορά για το ομόλογο ύψους έως 500 εκατ. ευρώ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπερκαλύφθηκε κατά σχεδόν 1,5 φορά η έκδοση επταετούς ομολογιακού δανείου, ύψους μέχρι 500 εκατ. ευρώ. Η έκδοση καλύφθηκε εξ' ολοκλήρου από Ιδιώτες Επενδυτές και οδηγήθηκε σε υπερκάλυψη με την προσθήκη των Θεσμικών.

Από την άλλη, άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο, ύψους 250 εκατ., που εκδίδει ο Όμιλος TITC. Τη διαδικασία “τρέχει” η HSBC και το εύρος επιτοκίου καθορίστηκε μεταξύ 2,875% έως 3,125%.

Παρουσίας αγοραστών συνέχεια στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων (στο 1,166% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, το ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο μειώθηκε στο 0,13%, από 0,25% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μπορεί η τελική εικόνα στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ να δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στους λίγους αγοραστές, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έλειψε η μεταβλητότητα και οι εναλλαγές προσήμων και για τους τέσσερις τίτλους των συστημικών Τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (+3,17%) κινήθηκε μεταξύ 0,683 (+3,17%) και 0,655 ευρώ (-1,06%), της Εθνικής (+2,48%) μεταξύ 1,287 (+3,12%) και 1,234 ευρώ (-1,12%), της Eurobank (+2,18%) μεταξύ 0,4236 (+3,82%) και 0,399 ευρώ (-2,21%) και της Πειραιώς (-3,76%) μεταξύ 1,5885 (+1,18%) και 1,491 ευρώ (-5,03%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 373,28 (+2,52%) και 358,04 μονάδων (-1,67%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 366,4 (+0,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 370,17 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,66%.

Για τον εν λόγω δείκτη, παραμένει πρώτο ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 382 μονάδων.

Μένοντας στον κλάδο, αναλυτικές εξηγήσεις, γιατί το σχέδιο “Ηρακλής” είναι καλύτερη επιλογή από την δημιουργία μιας λεγόμενης “Εθνικής bad bank” που θα αναλάμβανε όλα τα “κόκκινα” δάνεια, έδωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μικροχρηματοδοτήσεις.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “την ευελιξία να μη σχηματίζουν προβλέψεις επί μια επταετία, για δάνεια με Κρατική εγγύηση, που έχουν χορηγήσει στις πληγείσες από την πανδημία Covid-19 Επιχειρήσεις, εφόσον εμφανίσουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, παρείχαν στις Τράπεζες οι Εποπτικές Αρχές”.

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΕΕ (-0,45%), Ελ. Πετρέλαια (-0,34%), ΕΥΔΑΠ (-1,72%), Jumbo (-0,31%), Fourlis (-5,65%), ΟΛΠ (-3%), ΟΠΑΠ (-0,59%), Σαράντης (-1,59%) και αμετάβλητη η μετοχή της TITC.

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Lamda Development (+0,67%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, καθώς οι ενεργοί Επενδυτές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την εκκίνηση των έργων στο Ελληνικό αλλά και λόγω της επικείμενης ομολογιακής έκδοσης, ύψους 320 εκατ. ευρώ, που ετοιμάζει η Εισηγμένη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του έργου στο Ελληνικό.

Στα 6,31 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, στα 5,82 ευρώ η πρώτη στήριξη. Ο τίτλος υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 6,28 ευρώ (+5,19%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας.

Παρά τις χαμηλές συναλλαγές, ο σημερινός πωλητής έριξε τον τίτλο του ΟΛΠ (-3%) χαμηλότερα από τα 17,00 ευρώ, ενώ είχε συμπληρώσει 7 κλεισίματα πάνω από το εν λόγω όριο. Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, η μετοχή βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 16,74 ευρώ (-3,35%).

Ο τίτλος θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 18,66 ευρώ, για να διεκδικήσει σαφώς υψηλότερες αποτιμήσεις.

Αντίθετα, θα είναι ανησυχητική ένδειξη το κλείσιμο χαμηλότερα των 16,60 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

“Κατηφορίζοντας” στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Μοτοδυναμικής (-5,60%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσης 2019, €0,02 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0190 ανά μετοχή).

Επίσης, από σήμερα τα μερίδια του Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου (Δ.Α.Κ.) “ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap ΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΟΣ ΟΣΕΚΑ” ήταν διαπραγματεύσιμα στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με επανεπένδυση σε νέα μερίδια του Δ.Α.Κ. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μεριδίου: € 15,0300.

Επίσης, κατόπιν αιτήματος της Επ. Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών των Βιοτέρ και Dionic.

Από εκεί και πέρα, εμφάνιση πωλητή σε Κρέκα (-20%), Προοδευτική (-19,66%), Μινέρβα (-7,91%), ΑΝΕΚ (-9,09%), Βογιατζόγλου (-3,16%) και Βιοκαρπέτ (-4,38%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με αυξημένες συναλλαγές, για την Τεχν. Ολυμπιακή (+4,62%, αλλά και υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 1,704 ευρώ, +9,23%), ενώ εντυπωσιακά πράγματα έγιναν στον Τζιρακιάν, καθώς ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,50 ευρώ (-19,35%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας των 1,895 ευρώ (+1,88%).

Απόλυτα δικαιολογημένη η σημερινή κινητικότητα στην Performance Technologies (+18,88%), καθώς η εταιρεία δημοσίευσε για την παρελθούσα χρήση καθαρά κέρδη 1,872 εκατ. ευρώ και διαπραγματεύεται με το πλέον χαμηλότερο, μονοψήφιο, p/e στο Χ.Α.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Πλ. Θράκης (+2,27%) και Epsilon Net (+2,26%), ενώ στην περίπτωση της δεύτερης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 885η/1.7.2020 συνεδρίασή του ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Εταιρείας, για τη δημόσια προσφορά νέων κοινών, άυλων, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών με καταβολή μετρητών και κατάργηση του δικαιώματος των παλαιών Μετόχων και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών του συνόλου των μετοχών.

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Q&R (-0,98%), “δίπλωσαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Intralot (+2,66%) και Ιντρακάτ (+3,02%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Trastor (+2,33%), ενώ η στήλη εντόπισε εγκαίρως τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που δημοσίευσε η Δομική Κρήτης (+20%).

Για τον ΓΔ παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 682 μονάδων και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 1650 μονάδων, προκειμένου οι δύο δείκτες να δώσουν ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Ο καθυστερημένος συγχρονισμός της κίνησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με τις Διεθνείς Αγορές επέτρεψε την βραχύβια ανοδική αντίδραση του ΓΔ. Στο βαθμό που υπάρξει κάποιος θετικός καταλύτης, είναι πιθανή η συναλλακτική αναβάθμιση και η περαιτέρω ανοδική κίνηση προς τις 650 μονάδες. Εναλλακτικά, το σενάριο της πλαγιοκαθοδικής κίνησης θα οδηγήσει τον ΓΔ κάτω από τις 630 μονάδες”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση δεν έχουμε για τον ΓΔ. Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών δεν δείχνει συγκεκριμένη κατεύθυνση στο Χ.Α., ενώ συνεχίζονται οι αποκοπές μερισμάτων Δεικτοβαρών μετοχών. Στο εξωτερικό, αξίζει να σημειώσουμε την άνοδο του Χρυσού, ο οποίος προσέγγισε και πάλι τα ιστορικά υψηλά των $1800/ουγκιά μετά από 8 χρόνια. Σήμερα οι ανακοινώσεις των δεικτών μεταποίησης PMI της Markit (Ιούνιος) για Ελλάδα, Ευρωζώνη και ΗΠΑ. Κλειστές σήμερα οι Αγορές των Καναδά, Ρωσίας, Χονγκ-Κονγκ”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Ο ΓΔ συνάντησε ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 685 μονάδων. Η συσσώρευση μεταξύ 635 - 685 μονάδων παραμένει το πιθανότερο σενάριο, καθώς στην περιοχή των 625 - 640 μονάδων υπάρχουν σημαντικές βραχυχρόνιες στηρίξεις. Σε περίπτωση πτωτικής διάσπασης και των 625 μονάδων θα δημιουργηθεί νέο πτωτικό κύμα, αλλά δε φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό σε αυτή τη φάση και με τον τζίρο σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Και ο ΔΤΡ συνάντησε σημαντική αντίσταση στην περιοχή των 400 μονάδων. Στην παρούσα χρονική στιγμή δοκιμάζει την πρώτη στήριξη στην περιοχή των 360 μονάδων. Το ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ όσο ο ΔΤΡ διατηρείται πάνω από την περιοχή των 335 - 330 μονάδων, όπου και εντοπίζεται η πιο σημαντική στήριξη”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η γ.σ. της Εθνικής Τράπεζας παρείχε εξουσιοδότηση στο Διοικητικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή/και για έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων ή/και για έκδοση ομολογιακών δανείων με κερδοφόρες ομολογίες ή/και για έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών και για τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού για την αποπληρωμή των κατόχων τίτλων πρόσθετου μετοχικού κεφαλαίου (Additional Tier 1 capital) ευθύς ως ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα. Επίσης, η γ.σ. ενέκρινε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών”, υπενθυμίζει ο Πέτρος Τσούρτης.

Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε στη γ.σ. ότι εξαιτίας της πανδημίας θα επαναπροσδιοριστεί το πλάνο με τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η υλοποίησή του θα καθυστερήσει ένα έτος, ενώ ανέφερε ότι η τιτλοποίηση ΜΕΑ ύψους €6,0 δισ. δρομολογείται με στόχο να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση του πλήρους μετοχικού ελέγχου της Cepal, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ενοποίησης των διευθύνσεων διαχείρισης ΜΕΑ της Alpha με την υφιστάμενη δραστηριότητα της Cepal. Στο πλαίσιο του Project “Galaxy”, η Alpha Bank θα διαθέσει στη συνέχεια προς πώληση σε Διεθνείς Επενδυτές, έως το 100% των μετοχών της Cepal.

Η γ.σ. του ΟΛΘ ενέκρινε την διανομή μικτού μερίσματος ύψους €1,17/μετοχή. Η Διοίκηση ανακοίνωσε ότι η διακίνηση των containers μειώθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση και του συμβατικού φορτίου κατά 31% το β’ τρίμηνο του 2020, ενώ εκτιμά πως το δεύτερο εξάμηνο θα είναι καλύτερο και συνολικά δεν θα επηρεαστεί σημαντικά η κερδοφορία της Εταιρείας για το έτος. Συνολικά στο α’ εξάμηνο, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε κατά 1% και του συμβατικού φορτίου κατά 19% σε ετήσια βάση.

Για τον Γενικό Δείκτη, πρώτο σημείο στήριξης οι 620 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 652 (ΚΜΟ 20).

Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια προσφορά των ομολογιών της ΓΕΚΤΕΡΝΑ λήγει σήμερα.

“Η αποκοπή του μικτού μερίσματος ύψους €0,62/μετοχή, της Coca Cola HBC θα γίνει αύριο”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη (το σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών στη Φρανκφούρτη, Xetra, αντιμετώπισε τεχνικά ζητήματα, επηρεάζοντας όλο το trading στην πλατφόρμα, δήλωσε Εκπρόσωπος του Deutsche Boerse), μικτές οι διαθέσεις και στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Ευρώ, κέρδη για το Πετρέλαιο.

Επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Χρυσό και Ασήμι, πάνω από τα $9200 κινείται το Bitcoin.

Απέρριψε ο επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ για το “Brexit”, Μισέλ Μπαρνιέ, τις τελευταίες προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τις συναλλαγές των Χρηματοοικονομικών Εταιρειών με την ΕΕ, μετά το “Brexit”, κατηγορώντας τη Βρετανία ότι προσπαθεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα οφέλη της Ενιαίας Αγοράς.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να προετοιμασθεί για το ενδεχόμενο ενός “Brexit” χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ένωση.

Κατά 13,9% αυξήθηκε ο τζίρος στο Γερμανικό Λιανεμπόριο τον Μάιο, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για πολύ μικρότερη άνοδο κατά 3,9%.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, για πρώτη φορά από το 2012. Όπως μετέδωσε το Reuters, υποχώρησαν κατά 0,1% από τον περσινό Ιούνιο.

Ανοδικά κινήθηκε η Μεταποίηση στην ευρωζώνη τον Ιούνιο. Σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) ενισχύθηκε στις 47,4 μονάδες, έναντι πρώτης εκτίμησης για 46,9.

Σταδιακή ανάκαμψη της Γερμανικής Οικονομίας αναμένει το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο Ιfo, εκτιμώντας ότι η Οικονομία θα επιστρέψει στο επίπεδο της περσινής χρονιάς, στα τέλη του 2021. Το Ινστιτούτο εκτιμά πως το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 11,9% το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, ενώ θα αναπτυχθεί κατά 6,9% το τρίτο τρίμηνο και κατά 3,8% τους τελευταίους τρεις μήνες της χρονιάς. Το Ifo αναμένει ότι η Γερμανική Οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,7% το 2020 συνολικά και θα αναπτυχθεί κατά 6,4% το 2021.

Στο 6,2% διαμορφώθηκε η ανεργία στη Γερμανία τον Ιούνιο. Πρόκειται για άνοδο 0,1 ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με έναν μήνα πριν.

“Η συζήτηση για τη δημιουργία μίας ‘κακής Τράπεζας’ στην οποία θα μεταβιβάζονταν τα ‘κόκκινα’ δάνεια των Τραπεζών της Ευρωζώνης είναι πρόωρη, καθώς πρέπει να προηγηθεί η ολοκλήρωση της Τραπεζικής ένωσης με το ενιαίο πλαίσιο εγγύησης καταθέσεων”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, σε συνέντευξη που έδωσε στην Ιταλική εφημερίδα “La Stampa”.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι “υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες και ερωτηματικά, όσον αφορά την ανάκαμψη της Οικονομίας της Ευρωζώνης. Το πιο ανησυχητικό πράγμα είναι, ότι φαίνεται να προβάλλει μία ανάκαμψη δύο ταχυτήτων”.

H Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ αναγνώρισε επίσημα τις Κινεζικές Εταιρείες Huawei και ZTE ως απειλές για την Εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή απαγορεύει στις Αμερικανικές Εταιρείες να χρησιμοποιήσουν πόρους από Κυβερνητικό Ταμείο $8,3 δισ., για να αγοράσουν εξοπλισμό από τις δύο Εταιρείες.

Η NPC International, υπέβαλε αίτηση κήρυξης χρεοκοπίας, καθώς τα σχετιζόμενα με την πανδημία του κορωνοϊού shutdown, προστέθηκαν σε ήδη υπάρχοντα προβλήματα. “Η NPC διαχειρίζεται περισσότερα από 1225 καταστήματα Pizza Hut και άνω των 385 καταστημάτων Wendy’s στις ΗΠΑ”, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι Αμερικανικές Επιχειρήσεις συνέχισαν και τον Ιούνιο να επαναφέρουν Εργαζομένους στις θέσεις τους. Οι θέσεις στον Ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,36 εκατομμύρια τον περασμένο μήνα, με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου ADP, λίγο χαμηλότερα από τις προβλέψεις για άνοδο κατά 2,5 εκατομμύρια.

Ανάκαμψη κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Ιούνιο. Το Ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 52,6 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 43,1 τον Μάιο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2019.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο του δείκτη στις 49,5 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 646,26 (+1,15%) και 634,77 μονάδων (-0,65%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 641,24 (+0,37%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 641,43 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,40%.

Ο τζίρος στα 45,1 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ), ενώ ΕΤΕ, ΕΛΦΑ, ΟΤΕ και ΕΥΡΩΒ, απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ και με το θετικό οι ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Alpha Bank και στο χαμηλό οι Lamda Development, Fourlis και Σαράντης.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτων κερδών στην Αγορά Παραγώγων, ενώ ευδιάκριτη αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (45.494 συμβόλαια).

Στα 4.791 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.790 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.643, 1.498 για τον Ιούλιο και 145 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.546) κινήθηκε μεταξύ 1.519 και 1.549 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.570), Alpha Bank (15.864), Πειραιώς (3.824), ΔΕΗ (945), Ελλάκτωρα (384), Εθνική (14.195), MIG (1.200), ΓΕΚ (465), Intralot (109), Lamda Development (260), TITC (112).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 45.949, MIG 39.518, Alpha Bank 79.329, Εθνική 23.776, ΔΕΗ 11.123.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                     Name of Issuer              NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 48.854.393 τεμ., (από 48.854.393 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.809.027 τεμ. (20.828.287), ΔΕΗ 5.886.987 τεμ. (5.886.987), Eurobank 49.682.200 τεμ. (49.615.588), ΟΠΑΠ 1.319.393 τεμ. (1.319.393), Εθνική 9.807.674 (9.807.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v