Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπαθεί για αντίδραση το Χρηματιστήριο

Επανέρχεται στις 630 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, σε μια επιχείρηση αυτονόμησης από το αρνητικό κλίμα στις αγορές. «Γύρισμα» στις τράπεζες, σε θετικό έδαφος Πειραιώς και Εθνική. Βοήθειες από ΔΕΗ, ΟΤΕ, Lamda, Jumbo.

Προσπαθεί για αντίδραση το Χρηματιστήριο

Παρά το γεγονός ότι οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές επιμένουν στον αρνητικό τους βηματισμό, με τον γερμανικό δείκτη DAX να πλησιάζει σε απώλειες το 1,5%, στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου γίνονται προσπάθειες να συμμαζευτεί η πρωινή χασούρα, με απώτερο σκοπό να μην απειληθούν οι 620 μονάδες και αν επαναληφθεί η χθεσινή έκπληξη, ο Γενικός Δείκτης να εξασφαλίσει και κλείσιμο υψηλότερα των 630 μονάδων, μεταθέτοντας το πρόβλημα για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά, έχουν περιοριστεί σημαντικότατα οι απώλειες στον Τραπεζικό κλάδο, με την μετοχή της Πειραιώς (+1,42%) και της Εθνικής (+0,29%) να έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο, ενώ έχουν αναληφθεί και κάποιες πρωτοβουλίες στον μη Τραπεζικό 25άρη.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ενώ ο Τραπεζικός δείκτης έφθασε να σημειώνει απώλειες έως και 2,94%, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι απώλειες έχουν περιοριστεί στο 0,30%.

Από το ταμπλό των μη Τραπεζικών blue chips, βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. δίνουν οι ΑΔΜΗΕ (+0,44%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,82%), ΔΕΗ (+1,67%), ΟΤΕ (+0,49%), ΟΠΑΠ (+0,18%), Lamda Development (+1,01%), Motor Oil (+0,98%), Jumbo (+3,59%) και Fourlis (+0,25%).

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε, μέχρι στιγμής, χαμηλό ημέρας στις 619,53 μονάδες (-1,77%) και με την προσπάθεια αντίδρασης βρίσκεται οριακά χαμηλότερα των 630 μονάδων, ενώ ο χαμηλός τζίρος μόλις και μετά βίας πλησιάζει τα 16 εκατ., από τα οποία το 0,4 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 630 μονάδων και του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών υψηλότερα των 336 μονάδων.

Σε αντίθετη περίπτωση, στην οποία το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών βρει τους παραπάνω δείκτες αισθητά χαμηλότερα από τα εν λόγω επίπεδα, δεν αποκλείεται οι εν δυνάμει πωλητές να αναλάβουν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

«Σιγή ασυρμάτου» από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές να είναι υπερδιπλάσιες των ανοδικών, ενώ δεκάδες τίτλοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στο ταμπλό, με ελάχιστες ή μηδενικές συναλλαγές (!).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v