Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Σε αρνητικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης, χάνοντας τα πρωινά υψηλά. Προβληματίζει την αγορά η έλλειψη... συναλλαγών αλλά και οι νέες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχέρς. Ξεχωρίζουν ανοδικά Coca Cola και Fourlis, πιέσεις για ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Motor Oil.

Αρνητικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Με θετικά πρόσημα και αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, προσπαθώντας να ακολουθήσουν τον θετικό βηματισμό του NYSE (Παρασκευή) και των μεγάλων Ασιατικών Αγορών, σήμερα το πρωί, κόντρα στην τρέχουσα ειδησεογραφία που αναφέρει συνεχή αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο, οι αγορές θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στα αποτελέσματα Β’ τριμήνου των Αμερικανικών Τραπεζών, την Τρίτη (JP Morgan, Citigroup, Wells Fargo), Τετάρτη (Goldman Sachs) και Πέμπτη (Bank of America).

Ερχόμενοι στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, «με ‘κλασική’ ατζέντα, στην οποία τα πιο καυτά θέματα εξαντλούνται στην τελική συμφωνία για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο και τη δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, όπου τα αποτελέσματα παραμένουν πενιχρά, ξεκινά σήμερα, μέσω τηλεδιασκέψεων, ο έβδομος κύκλος μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Ο χρόνος που θα αφιερώσουν για αυτές τις επαφές οι θεσμοί εξαντλείται σε 48 ώρες, υποδεικνύοντας, πιθανότατα, μια αξιολόγηση με συνοπτικές διαδικασίες».

Καθαρά ανοδική δείχνει, τουλάχιστον στο ξεκίνημά της, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που φανερώνει διάθεση να ακολουθήσει τον ανοδικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι ανεξαιρέτως οι δείκτες έχουν υποχωρήσει από τα αρχικά υψηλά, δεν δείχνει διαθέσεις υπέρβασης η συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ πενιχρό παραμένει το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με τους περισσότερους θετικούς πρωταγωνιστές να διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, με ελάχιστες συναλλαγές.

Πιο συγκεκριμένα και λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινείται ψηλότερα των 637 μονάδων, έχοντας ως, μέχρι στιγμής, υψηλό τις 641,6 μονάδες (+1,36%), ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 9,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένη συναλλαγή στον ΟΤΕ.

Να σημειωθεί το +1,39% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, που έχει ήδη υποχωρήσει από το υψηλό του +2,73%, που σημειώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, σε αρνητική μεταβολή έχουν γυρίσει οι Viohalco (-0,22%), ΕΥΔΑΠ (-1,43%), ΟΠΑΠ (-1,21%) και Motor Oil (-1,54%).

Από τις μετοχές που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις ξεχωρίζουν οι ΕΕΕ (+2%) και Fourlis (+3,62%), ο δεύτερος με ελάχιστες συναλλαγές, που δεν ξεπερνούν τα 700 τεμ.

Αυξημένη προσοχή χρειάζεται το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς αν δεν επιστρέψουν, τουλάχιστον, στα πρωινά υψηλά οι τραπεζικές μετοχές, δεν μπορούν να αποκλειστούν οι αρνητικές εκπλήξεις, ακόμα και αν διατηρηθεί το θετικό κλίμα στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v