Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές δίνουν τώρα σήμα long

Τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, με το θετικό πρόσημο για τον μήνα να παίζεται μέχρι τέλους. Εγκλωβισμένος στα εσωτερικά μέτωπα ο Γενικός Δείκτης, αναπόφευκτο το stock picking. Οι τίτλοι που «βλέπουν» υψηλότερα επίπεδα.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές δίνουν τώρα σήμα long

Αποκλιμάκωση της έντασης στο «ελληνο-τουρκικό» μέτωπο, όξυνση της κατάστασης σε αυτό του κορωνοϊού, σε χώρες της Ευρώπης.

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου με αρνητικό πρόσημο μεν για τον Γενικό Δείκτη αλλά με 1,19% θα μπορούσε να «γυρίσει» έστω και οριακά θετικό με το «κλείσιμο» της Παρασκευής. Αποφέροντας ένα δεύτερο στη σειρά βήμα ανοδικής διόρθωσης, με τους long να αποκτούν ελαφρό προβάδισμα ενόψει του Αυγούστου.

Στις 634,32 ο ΓΔ, στις 1.531,06 ο FTSE25 και στις 331,88 μονάδες ο ΔΤΡ.

Με αρνητική φορά οι διεθνείς αγορές, με αναζωπύρωση των ανησυχιών λόγω Covid-19 στην Ευρώπη, με ενδεικτική τη σημαντική διόρθωση (και) για τον DAX την Παρασκευή. Με 2,02% στις 12.838 μονάδες και σημαντική στήριξη στην περιοχή των 12.800 μονάδων. Ωστόσο για τις διεθνείς αγορές η τάση «υπαγορεύεται» από τη Wall Street, με την «αγορά των αγορών» εν μέσω συνεχιζόμενης επέλασης της πανδημίας στις ΗΠΑ αλλά και μίας FeD αποφασισμένης να... τυπώνει χρήμα και να το ρίχνει στην αγορά. Σε παρέμβαση Πάουελ προσβλέπουν οι long, προκειμένου η short τάση να ξαναγυρίσει σε ανοδική. Με τον S&P500 στις 3.215,63 με διόρθωση 0,62% την Παρασκευή αλλά με τα futures λίγο υψηλότερα.

Θα πείτε, και δικαιολογημένα, πως το ΧΑ δεν «υπακούει» στον ρυθμό της Νέας Υόρκης, συνακόλουθα της Φρανκφούρτης ή του Μιλάνου, παραμένοντας εγκλωβισμένο μεταξύ 620-670 μονάδων, αδυνατώντας, καν, να διαμορφωθεί τάση. Είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. 

Χωρίς ουσιαστική ισχύ πυρός οι εγχώριοι θεσμικοί (στα 7,2 δισ. το συνολικό ενεργητικό έναντι 45 δισ. συνολικής αποτίμησης των εισηγμένων), αφήνοντας ελεύθερο πεδίο σε λιγοστά funds με συντονισμένα προγράμματα εντολών να χειραγωγούν ε-πί της ουσίας- το «ρηχό» χρηματιστήριό μας. Αναπόφευκτο, συνεπώς, το stock picking, μη διακρίνοντας λόγους και αφορμές για ουσιώδη αλλαγή τακτικής για το επόμενο διάστημα.

Στην ανάρτησή μας, στον Εκηβόλο, γίνεται αναφορά σε ορισμένα τεχνικά σημεία που χρήζουν προσοχής.

Οπως και στα επιμέρους, σημειώνοντας πως από ένα ενδεικτικό -και μόνον- καλάθι μετοχών, long τάση διαμορφώνεται για ΔΕΗ, Jumbo, Mytilineos, Motor Oil, OTE ενώ, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να «γυρίσει» για Εθνική και Eurobank. Ανάλογο σήμα για ElvalHalcor, ΟΛΘ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis, Intracom, μετά την αντίδραση της Παρασκευής.

Παραμένει ενδιαφέρουσα η κινητικότητα που καταγράφεται εδώ και καιρό στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής.

Για ΟΠΑΠ, προσοχή σε αυτό το διάστημα διαμόρφωσης μέσης τιμής για όσους επιλέγουν μετοχές αντί για μέρισμα. Το μείον 5,42% στα 8,02 ευρώ δημιούργησε τάση, με ζητούμενη τη μη απώλεια των 7,94-7,90 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v