Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικός βηματισμός, με τραπεζικές πιέσεις

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώνονται στο χρηματιστήριο, με ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τζίρου. Κυριαρχούν οι τραπεζικές πιέσεις. Κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 640 μονάδων δεν θα είναι θετική ένδειξη για τη συνέχεια.

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικός βηματισμός, με τραπεζικές πιέσεις

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, επιβεβαιώνοντας τα futures, με τους ενεργούς επενδυτές να εστιάζουν στην αυξανόμενη ένταση που υπάρχει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται.

Κόντρα στις αρχικές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, που προέβλεπαν ήπια ανοδικό ξεκίνημα, δείχνει να κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αφενός, λόγω κινήσεων κατοχύρωσης κερδών και αφετέρου, για να επιβεβαιώσει όλους αυτούς που επιμένουν ότι «η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να δηλώνει παρούσα».

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ο τζίρος, ενώ και σήμερα δεν δείχνει διαθέσεις μεταβολής η εικόνα απονεύρωσης του ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα και λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έχοντας καταγράψει ως, μέχρι στιγμής, χαμηλό ημέρας στις 642,05 μονάδες (-0,88%), ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας πλησιάζει τα 4,5 εκατ.

Ασφαλώς και το -2,05% του τραπεζικού δείκτη δείχνει τον κλάδο στον οποίο σημειώνεται το πιο επιθετικό “profit taking”, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξιοσημείωτες πιέσεις δέχονται οι ΑΔΜΗΕ (-1,30%), Αεροπορία Αιγαίου (-1,01%), Viohalco (-2,02%), Motor Oil (-2,23%), ΔΕΗ (-1,67%), Ελ. Πετρέλαια (-1,69%), Μυτιληναίος (-1,87%) και Jumbo (-1,12%).

Με θετικό πρόσημο διασώζονται ΕΕΕ (+2,17%), Ελλάκτωρ (+0,56%), ΕΥΔΑΠ (+0,15%), Σαράντης (+0,60%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,19%).

Προσοχή θα χρειαστεί το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς θα είναι αρνητική ένδειξη αν επιβεβαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι «κάθε κορυφή που δημιουργείται είναι σε χαμηλότερα επίπεδα».

Αν και η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 630 μονάδων, κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 640 μονάδων δεν θα είναι θετική ένδειξη για τη συνέχεια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v