Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδικές διαθέσεις, εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας

Μικρή υποχώρηση για τον ΓΔ στο ξεκίνημα. Το ΧΑ χθες έκανε την έκπληξη και «γύρισε το παιχνίδι». Το ερώτημα είναι πόσο ψηλότερα μπορούν να πάνε οι αποτιμήσεις, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Πόσο βαραίνουν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

Χρηματιστήριο: Ανοδικές διαθέσεις, εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας

Με μικρή άνοδο ολοκλήρωσαν τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές οι κύριοι δείκτες στη Wall Street παρά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και τα σταθερά μεγάλα νούμερα κρουσμάτων της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα κλιμακώθηκε την Τετάρτη, μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου να δώσει στην Κίνα διορία τριών ημερών για να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον.

Ο Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας και πάνω από το όριο των 27.000 μονάδων. Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη, μόλις 7 έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, ενώ οι υπόλοιπες έγραψαν κέρδη.

Από την άλλη, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν χθες Τετάρτη 63.967 νέες μολύνσεις του κορωνοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 (τοπική ώρα, 03:30 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας).

«Οι ερευνητές σημειώνουν ικανοποιητική πρόοδο στην ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19, με λίγες δοκιμές που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά η πρώτη χρήση αυτών των εμβολίων δεν μπορεί να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Μεικτά τα πρόσημα και ήπιες οι μεταβολές σήμερα το πρωί στην Ασία, ήπια ανοδικό ξεκίνημα δείχνουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που χθες έκανε τη θετική έκπληξη και αγνοώντας την επιφυλακτική εικόνα στην Ευρώπη και το διστακτικό ξεκίνημα, «γύρισε το παιχνίδι» και ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας, ζητούμενο παραμένει η συνέχεια και η συνέπεια, αλλά και η διεύρυνση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

Παραμένει το ερώτημα, πόσο ψηλότερα μπορούν να κινηθούν οι αποτιμήσεις, με τον τζίρο να παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Από εκεί και πέρα και με βάση την ειδησεογραφία, δεν αποκλείεται το ενδιαφέρον να εστιαστεί σε επιμέρους τίτλους.

Έτσι η αγορά θα κληθεί να τιμολογήσει τις τελευταίες ειδήσεις-εξελίξεις σε ΔΕΗ και Alpha Bank.

Πιο συγκεκριμένα, «πράσινο φως» άναψε το ΔΣ της ΔΕΗ για το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 90 ημερών από το οποίο θα αντλήσει ποσό 300-350 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της συναλλαγής, η προσφορά προήλθε από τη διεθνή PIMCO, ενώ ο διοργανωτής της συναλλαγής ήταν η Deutsche Bank.

Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 6,8%, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν δίνει πρόσθετες εγγυήσεις.

Η διαχείριση των οφειλών παραμένει στη ΔΕΗ, με συνεργασία υπεργολάβου, ενώ το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου είναι ότι το ποσό που αντλείται δεν εγγράφεται στον δανεισμό της εταιρείας και δεν προσαυξάνει το χρέος.

Από την άλλη, τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της Cepal Holdings (Cepal) απέκτησε η Αlpha Βank, σε συνέχεια των ενεργειών υλοποίησης του Project Galaxy, του στρατηγικού σχεδίου της Τράπεζας για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Cepal Holdings S.A. που κατείχε μέχρι πρότινος η Centerbridge, καθιστώντας την Τράπεζα μοναδικό μέτοχο της εταιρείας.

Στο πλαίσιο του Project Galaxy, η Τράπεζα θα διαθέσει εντός των προσεχών μηνών προς πώληση σε διεθνείς επενδυτές έως το 100% των μετοχών της Cepal, καθώς και ποσοστό από τα mezzanine και junior notes της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους έως 10,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα σχήματα προχωρούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, καθώς υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές. Πρόκειται για τις εταιρείες Pimco, Elliot-Credito Fondiario, Cerved. Οι υποψήφιοι θα κληθούν, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Προσοχή και λελογισμένες κινήσεις συστήνουν οι περισσότεροι των αναλυτών, επισημαίνοντας ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει και αναμένεται να συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο για αρκετές ακόμα συνεδριάσεις, ενώ η μεταβλητότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό για Εγχώρια Αγορά και ψυχολογία των ενεργών traders.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v