Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το σκωτσέζικο ντους και η συνέχεια

Τα σενάρια για τις επόμενες συνεδριάσεις στο ΧΑ, που «έχασε» τα ενθαρρυντικά νέα από Βρυξέλλες λόγω της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας. Οι εγκλωβισμένες τράπεζες, τα blue chips με premium και οι κινήσεις του «γρήγορου χρήματος».

Χρηματιστήριο: Το σκωτσέζικο ντους και η συνέχεια

Μεταξύ σφύρας και άκμονος (και ) οι αγορές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να εισέρχεται- συν τοις άλλοις- στον ρυθμό ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Τρομάζει την Ευρώπη το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ισπανία (η TUI ακύρωσε, ήδη σήμερα, όλες τις πτήσεις από Βρετανία για την χώρα της Ιβηρικής), στα καθ' ημάς "καυτά μέτωπα" η Σαμπάχ βλέπει μικρή παύση στην ένταση της Ανατ. Μεσογείου και ο Γιώργος Α. Σαββάκης ακτινογραφεί τα νέα δεδομένα στις διεθνείς αγορές (με τις ευρωπαϊκές μετοχές και ομόλογα να δείχνουν και πάλι ακριβά) συνθέτουν μέρος της εικόνας των ημερών.

Σε αυτή την συγκυρία ο Στέφανος Κοτζαμάνης επιχειρεί να αναλύσει τα δεδομένα στο ΧΑ, την επιστροφή του στο...2015, να συγκρίνει αποδόσεις και να εξηγήσει την υποαπόδοση της αγοράς μας έναντι τόσο των ευρωπαϊκών όσο των κύριων διεθνών, κυρίως της Wall Street.

Στις 634,32 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες 1,12% στην εβδομάδα και 30,80% από την αρχή του έτους, με την συνολική αποτίμηση των εισηγμένων κατά τι λιγότερη των 45 δισ. ευρώ.

Εβδομάδα με...σκωτσέζικο ντους η τελευταία, καθώς τα ενθαρρυντικά νέα από Βρυξέλλες διαδέχθηκε η παρόξυνση της επιθετικότητας της Τουρκίας, συνακόλουθα η υπερθέρμανση του γεωπολιτικού παράγοντα, η επιβάρυνση του επενδυτικού κινδύνου, με συνέπεια για τον ΓΔ να διαγραφεί διακύμανση από τις 663 προς τις 634 , με τις συναλλαγές να αυξάνονται στα 66,7 εκατ. (κατά 49,5% αυξημένη η αξία σε μ.ο σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα).

Με τον τραπεζικό κλάδο σταθερά εγκλωβισμένο στο κανάλι, που έχει ως άνω όριο την ευρύτερη ζώνη των 400-418 και ως κάτω την περιοχή των 321-300 μονάδων.

Ενδεικτικό το διάγραμμα για τον ΔΤΡ (σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη) με τον κλάδο να διορθώνει 1,33% σε εβδομαδιαίο και 62,51% (!) από την αρχή του έτους.

Με απώλειες και η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με τον FTSE25 στις 1.531,06 μονάδες. Απώλειες 1,21% και 33,37% στα αντίστοιχα διαστήματα.

Απόκλιση, που οφείλεται στην διαφοροποίηση επί μέρους blue chips σε σχέση με την αγορά, την διαμόρφωση ενός premium έναντι του μέσου όρου. Συγκριτικό πλεονέκτημα για συγκεκριμένες εισηγμένες/μετοχές (θα αναφερθούν στην συνέχεια του κειμένου).

Αναμφίβολα η...ανάκρουση πρύμνης του τουρκικού στόλου είναι εξέλιξη που αρέσει στην αγορά, που διευκολύνει τους long traders. Ωστόσο η επιβάρυνση της κατάστασης στην Ισπανία είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επηρεάσει τις αγορές, κατ' αρχήν αύριο Δευτέρα.

Να δούμε την αποτίμηση των δεδομένων σε Φρανκφούρτη, Μαδρίτη να συνεκτιμήσουμε την εικόνα μετοχών, ομολόγων και την στάση του ευρω-συστήματος.

Ειδικότερα ο DAX, δείκτης-οδηγός για την Ευρώπη, έρχεται από σημαντική διόρθωση της Παρασκευής (στις 12.838,06 με 2,02%) με σημαντική στήριξη στις 12.800 μονάδες. Γραμμή άμυνας, που εάν τρωθεί ενισχύει το short scenario με stop για long θέσεις στις 12.535 μονάδες.

Στο διάγραμμα του δείκτη "φαίνεται" και το "χάσμα" του Φεβρουαρίου, στις 13.500 μον. με ενδιάμεση αντίσταση στις 13.120 μονάδες. Προσοχή και σε ΙΒΕΧ (7.294 με 1,22%) και ισπανικό 10ετές (0,346%). 

Για το ΧΑ η τάση στις ευρωπαϊκές αγορές προφανώς θα επηρεάσει την στάση, κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών. Προτεραιότητα η διασφάλιση των στηρίξεων, με άμυνες για τον ΓΔ στις 622 έως 615 και εάν αυτές κρατήσουν τότε θα φανεί εάν στη συνέχεια θα μπορούσαμε να περιμένουμε ένα "κλείσιμο" μήνα όσο κοντύτερα προς τις 667 μονάδες. Τελευταία συνεδρίαση για τον Ιούλιο την Παρασκευή 31/7 με τον Μάνο Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) να εκτιμά, πως "...στην μετριοπαθή τάση της αγοράς θα συμβάλλει και η εποχική συρρίκνωση του τζίρου...".

Αύριο Δευτέρα η ΕΧΑΕ ανοίγει την αυλαία της ανακοίνωσης μεγεθών εξαμήνου, επίσης αύριο για τις μετοχές των ΟΛΠ και ΕΛΤΟΝ η διαπραγμάτευση θα γίνει χωρίς το μέρισμα 0,538 και 0,04 ευρώ αντίστοιχα.
Στα 17,24 η μετοχή του ΟΛΠ, στα 1,285 της ΕΛΤΟΝ.

Για τους μετόχους του ΟΠΑΠ η Τετάρτη (29/7) είναι η τελευταία συνεδρίαση στην οποία θα υπολογιστεί η μέση σταθμισμένη τιμή των 5 τελευταίων ημερών για την έκδοση μετοχών που μπορούν να επιλέξουν αντί μερίσματος. Στα 8,02 ευρώ η μετοχή με απώλειες 5,42% την Παρασκευή (μέρισμα 0,30/μτχ την Τρίτη 21/7).

Την Πέμπτη ανακοινώνει μεγέθη εξαμήνου η ΤΙΤΑΝ με την προσοχή των επενδυτών στο πως ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο, παραδοσιακά το ισχυρότερο για τον όμιλο. Τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, επενδυτές πραγματοποιείται το μεσημέρι της Πέμπτης.

Παρασκευή ανακοινώνει αποτελέσματα η Ανδρομέδα ΑΕΕΑΧ.

Τρίτη και Παρασκευή είναι οι γενικές συνελεύσεις των Eurobank και Alpha Bank, ενώ Τετάρτη μεσολαβεί η έκδοση εντόκων (6μηνης διάρκειας) από τον ΟΔΔΗΧ για 625 εκατ. ευρώ. Η ετυμηγορία του οίκου Fitch, προχθές, διευκολύνει την διαμόρφωση μίας χαμηλής απόδοσης.

Οσον αφορά στην διαφοροποίηση των "βαριών χαρτιών" του δείκτη, με 5 συνεδριάσεις να υπολείπονται για το τέλος του Ιουλίου η εικόνα διαμορφώνεται στα επί μέρους. Για τις μετοχές/εισηγμένες με συγκριτικά καλύτερη τάση έναντι της αγοράς και άλλων του δείκτη.

Μόλις 1 από τις 25 με θετικό πρόσημο (Τέρνα Ενεργειακή με 43,64%), μετρημένες με απώλειες μονοψήφιες (Jumbo, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ) και συγκριτικά λιγότερες της αγοράς (ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΛΠ) και πέραν αυτών...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v