Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελέγχουν την τάση οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 640 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο των πιέσεων και τον κλαδικό δείκτη να γράφει απώλειες 4%. Προσπάθειες για άμυνα μέσω της Coca Cola. Σε θετικό έδαφος και η Σαράντης.

Ελέγχουν την τάση οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Καθαρά πτωτική τάση δείχνει η μέχρι στιγμής εξέλιξη της συνεδρίασης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με το σύνολο σχεδόν των Δεικτοβαρών μετοχών να υποχωρούν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Πιο συγκεκριμένα και παρά το γεγονός ότι οι κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες διατηρούν τον θετικό τους βηματισμό και τα μικρά κέρδη, στο Χ.Α. οι εν δυνάμει πωλητές δείχνουν να έχουν τον έλεγχο της τάσης.

Όλα δείχνουν ότι η χθεσινή αισιοδοξία, που προέκυψε από το δημοσίευμα της “Bild” για διαμεσολάβηση της Άγκελα Μέρκελ προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δεν θα έχει συνέχεια και η επιφυλακτικότητα επιστρέφει δριμύτερη στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενώ το έργο σε όσους έχουν αποφασίσει μείωση θέσεων, δυσκολεύει ο χαμηλός τζίρος και αυτό αυξάνει τη νευρικότητα.

Την εικόνα των αεροναυτικών κινήσεων δίνει σημερινό ρεπορτάζ του ειδικευμένου site “Defence review”, σύμφωνα με το οποίο σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν εν πλω οι μονάδες κρούσης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, απέναντι σε συνολικά 30 τουρκικά πλοία, που περιλαμβάνουν το σύνολο των τουρκικών φρεγατών, κορβετών, πλοίων γενικής υποστήριξης καθώς και πυραυλακάτων, εκ των οποίων άλλες σε θέσεις απόκρυψης στα παράλια και άλλες στην ανοιχτή θάλασσα.

Δυσμενείς είναι οι καιρικές συνθήκες νότια της Μεγίστης, που ενδεχομένως αποτελούν και ανασταλτικό παράγοντα για την έξοδο του “Orus Reis” για έρευνες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι τα πράγματα για τους βασικούς δείκτες θα ήταν σαφώς χειρότερα, αν ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,37%) δεν επέμενε από την αρχή της συνεδρίασης σε κίνηση, μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ΕΕΕ και Σαράντης (+0,24%) είναι οι μοναδικοί τίτλοι από όλο τον FTSE25 που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις.

Από την άλλη, οι εν δυνάμει πωλητές έχουν αυξήσει την πίεση στον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον Τραπεζικό δείκτη που υποχωρεί κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αξιοσημείωτες απώλειες καταγράφουν και οι ΑΔΜΗΕ (-1,52%), Αεροπορία Αιγαίου (-1,39%), ΔΕΗ (-2,84%), Viohalco (-2,43%), Motor Oil (-2,78%), Ελ. Πετρέλαια (-1,01%), ΕΥΔΑΠ (-1,63%), Μυτιληναίος (-2,26%) και ΟΤΕ (-1,36%).

Ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έχει καταγράψει μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας στις 636,4 μονάδες (-1,75%), ενώ ο τζίρος, λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις ώρες συναλλαγών, ακουμπάει στα 11 εκατ.

Αν διαφανεί ότι απειλείται και η επόμενη στήριξη στις 630 μονάδες, δεν αποκλείεται να αυξηθεί σημαντικά η πίεση από τα χαρτοφυλάκια που έχουν αποφασίσει να μειώσουν δραστικά θέσεις.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v