Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς τάση και... τζίρο το Χρηματιστήριο

Οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, που δείχνει να κρατά τις κρίσιμες 630 μονάδες. Αρνητικό γύρισμα για τις τραπεζικές μετοχές και την Coca Cola, ρευστοποιήσεις σε ΟΤΕ και Lamda. Αντιδρούν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Χωρίς τάση και... τζίρο το Χρηματιστήριο

Μεικτές τάσεις διαμορφώνονται στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πτωτικά έχει «γυρίσει»εδώ και ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παρά την αρχική προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, στη συνέχεια ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις, με συνέπεια τη διόρθωση της αγοράς σε αρνητικό έδαφος.

Τα όποια κέρδη καταγράφηκαν στη διάρκεια της πρώτης μιάμισης ώρας, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, με χρηματιστηριακούς παράγοντες να αποδίδουν το «γύρισμα» των τραπεζικών σε πωλήσεις από την πλευρά 2-3 εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων. Φαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως παρά την αποκλιμάκωση της έντασης στο «ελληνο-τουρκικό» μέτωπο, δεν είναι λίγοι οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί, τουλάχιστον μέχρι τις 2 Αυγούστου, οπότε και είναι σε ισχύ η Navtex της Τουρκίας.

Ούτως ή άλλως, η αδυναμία των ενεργών παικτών να διαμορφώσουν τάση ικανή να οδηγήσει στην υπέρβαση των 660 μονάδων καθιστά «θνησιγενή» την όποια αντίδραση, με τις συνέπειες λίγο ως πολύ γνωστές. Οι όποιες αναλαμπές εξαντλούνται σε βραχύ χρόνο, στο πρώτο συν 5% βγαίνουν πωλήσεις κυρίως από την πλευρά ελληνικών χαρτοφυλακίων.

Εγκλωβισμένο σε εύρος διακύμανσης μεταξύ 620 έως 660 μονάδων, το ΧΑ παραμένει... ουραγός σε σχέση με τα κύρια ευρωπαϊκά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε αυτή τη φάση των αγορών.

Από τα λιγοστά ενθαρρυντικά της τελευταίας ώρας το ότι για τον ΓΔ διατηρούνται οι 630 μονάδες, παρά το γεγονός πως το αρχικό 4% για τον ΔΤΡ έγινε οριακά θετικό, με τον κλαδικό δείκτη στις 332 μονάδες.

Για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αρνητικά συνέβαλε και το αρνητικό πρόσημο για τη μετοχή της Coca Cola, στα 22,29 ευρώ, αλλά και οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή του ΟΤΕ, που διορθώνει προς τα 12,50 ευρώ.

Χωρίς ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τον τραπεζικό κλάδο αδύναμο να διατηρήσει έστω μία μικρή αναλαμπή, η εικόνα της αγοράς διαμορφώνεται φυσιολογικά. Απογοητευτική, για ακόμη μία συνεδρίαση.

Σημαντικές απώλειες για τη μετοχή της Lamda Development, μετά τις τελευταίες μετοχικές αλλαγές και με ό,τι αυτές ενδέχεται να προοιωνίζονται για τη συνέχεια. Στο προηγούμενο σχόλιο είχαμε αναφερθεί σε... ζητούμενο discount, με την απόκλιση να διαμορφώνεται έως τα 5,82 ευρώ.

Στα 7,7650 με σημαντική αντίδραση η μετοχή της Mytilineos, στα 10,56 με απώλειες.

Στα 8,0850 η μετοχή του ΟΠΑΠ βγάζει αντίδραση, στο πλαίσιο διαμόρφωσης μέσης τιμής, στα 10,90 η μετοχή της ΤΙΤΑΝ, στα 3,980 της ΔΕΗ, από τις λίγες πειστικές επιλογές αυτής της περιόδου.

Μετά βίας στα 17,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, που πρακτικά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει σε οριακά -έστω- θετικό πρόσημο η αγορά.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v