Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πιο χαμηλά με τζίρο 21,6 εκατ. ευρώ

Ηπια πτώση για τους βασικούς δείκτες σε μια διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδρίαση. Οι μεγαλύτερες πιέσεις σε Jumbo, ΟΠΑΠ και Lamda Development. Ανοδική κίνηση για Motor Oil, Τράπεζα Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή.

Χρηματιστήριο: Πιο χαμηλά με τζίρο 21,6 εκατ. ευρώ

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να παραμένει εγκλωβισμένο στα χαμηλά.

Μετά από μία άνευρη εβδομάδα, με την αρχή της να "χρωματίζεται" από την ένταση στο "ελληνο-τουρκικό" μέτωπο, η ολοκλήρωση της γίνεται με οριακά θετική απόδοση. Ετσι συμπληρώνονται οι δύο πρώτες του Αυγούστου, με 3,51% η προηγούμενη και οριακά, με 0,28% η τρέχουσα.

Ωστόσο και η σημερινή ήταν περισσότερο διαδικαστικού, παρά ουσιαστικού, χαρακτήρα με το τελικό "κλείσιμο" να μην προοιωνίζεται ουσιαστική αλλαγή τάσης για τη συνέχεια του Αυγούστου. Στις 634,37 μον. διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης, μετά από διακύμανση σε εύρος, μόλις, 6 μονάδων. Volatility μίας αγοράς που δεν διευκολύνει καν τις short term κινήσεις των traders, ει μη μόνον σε λιγοστές επί μέρους εισηγμένες/μετοχές.

Αναπόφευκτο το stock picking, για ακόμη μία συνεδρίαση θυμίζοντας πως για τον ΓΔ το σχετικό διάγραμμα είναι- περίπου- επίπεδο από τα μέσα Απριλίου.

Μεταξύ 584 έως 686 μονάδων η διακύμανση σε μία περίοδο που στην Wall Street καταγράφηκαν αλλεπάλληλα "νέα ιστορικά υψηλά" και σε κύριες ευρωπαϊκές αγορές επαναπροσεγγίσθηκαν πολυετείς κορυφές.

Ετσι και σήμερα, ουδεμία διαφοροποίηση, με λιγοστές συναλλαγές στις τραπεζικές και στα blue chips, με την καθαρή αξία να περιορίζεται σε λιγότερα των 20 εκατ. ευρώ. Τρίτη χαμηλότερη για φέτος.

Με τον τραπεζικό κλάδο πλαγιοκαθοδικά, από την τελευταία "τοπική κορυφή" των 393,57 μον. (στις 22 Ιουνίου) να επιχειρείται- αυτή την εβδομάδα- να μην διορθώσει ακόμη χαμηλότερα θέτοντας σε δοκιμασία τα ελάχιστα επίπεδα των 263,65 μονάδων. Ετσι, μετά την ισχυρή διόρθωση της Δευτέρας ανακτήθηκε, σταδιακά, ένα μικρό μέρος των απωλειών για να "κλείσει" στις 317 μονάδες. Με θετικό πρόσημο, 1,70%, σε διάστημα εβδομάδος, σημειώνοντας πως είναι η δεύτερη σερί χωρίς παρ' όλα αυτά να δημιουργείται ευρύτερη τάση.

Και αν ορισμένοι επιχειρούν να αποδώσουν την διόρθωση του κλάδου στην γενικότερη εικόνα του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αρκεί μόνο η παράθεση του μείον 64,19% με το μείον 18,04% του EuroStoxx Banks (με νέες απώλειες, 1,07%, στις 62,55 μον.), από την αρχή του έτους.

Για τον κλάδο, εάν κάτι θα μπορούσε να έχει νόημα θα ήταν η σύγκριση των 4 συστημικών. Με την Εθνική να "μετρά" απώλειες 62% (από αρχή έτους), την Alpha Bank 73,44%, την Eurobank 55,43% και μείον 60,89% για την Πειραιώς.

Το αποθαρρυντικό είναι, πως στις 11 συνεδριάσεις που μένουν για τον Αύγουστο δεν διαφαίνεται προοπτική υπέρβασης των 380-400 μονάδων, με το καλό σενάριο.

Πέραν των τραπεζικών, περιορισμένο ήταν το ενδιαφέρον και για τις μετοχές του δείκτη. Συγκριτικά πάντα, από τη μετριότητα ξέφυγαν οι: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, Sarantis, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, ΕΛΠΕ.

Μεικτές τάσεις για τις βαριές του δείκτη, με αποτέλεσμα ο FTSE25 στις 1.524,12 με οριακά θετική απόδοση- 0,29%- σε εβδομαδιαίο.

Μετοχή της εβδομάδος, και λόγω της βαρύτητας της στην στάθμιση των δεικτών, ο ΟΤΕ. Αντιδρώντας, σήμερα έως τα 13,71% κατέγραψε απόδοση 4,38% στην εβδομάδα, 8,73% στο μήνα, 13,94% στο 3μηνο με απώλειες 4,84% από την 2/1. Με τον ΟΤΕ, αυτή την εβδομάδα, με την Coca Cola την προηγούμενη οι long μένουν εντός παιδιάς μέχρι νεοτέρας.

Με πωλητές στις περισσότερες μετοχές του δείκτη και αγοραστές σε λιγότερες: Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil, Fourlis και ΟΛΠ.

Κάπως κινήθηκε και ένα μέρος της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας, με τον ευρύτερο κλάδο πληροφορικής-τεχνολογίας να δίνει μία συνολικότερη αντίδραση, με Intralot, Ιλυδα, Performance, Byte, Space κ.α Επί μέρους ξεχώρισαν, Τεχνική Ολυμπιακή, ΚΛΜ, Προοδευτική, Κέκροψ, MIG, BriQ, ElvalHalcor, AsCo, Ευρωπαϊκή Πίστη.

Στα 2,31 εκατ. ο τζίρος με προσυμφωνημένες πράξεις: 2 πακέτα για 70 χιλ, και 71,7 χιλ. μετοχές του ΟΤΕ στα 13,47 και 13,34 και 1 για 48,7 χιλ. στα 8,50 ευρώ της Sarantis.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v