Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο τέλος επικράτησαν οι αγοραστές

Κοντά στα υψηλά ημέρας οδήγησαν την εγχώρια αγορά οι δημοπρασίες. Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΕΛΠΕ και Εθνική Τράπεζα στους κερδισμένους της συνεδρίασης. Πίεση για ΟΤΕ, Aegean και Lamda Development.

Χρηματιστήριο: Στο τέλος επικράτησαν οι αγοραστές

Απόλυτα βραχύβιο αποδείχθηκε το χθεσινό συναλλακτικό τίναγμα, όπως και αναμενόταν και το οποίο οφειλόταν στις κάποιες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω MSCI και σήμερα η Εγχώρια Αγορά επέστρεψε στην γνωστή συναλλακτική απαξίωση.

Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι με αυτούς τους τζίρους και το ίδιο χρήμα να ανακυκλώνεται, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο και οι όποιες κινήσεις καλυτέρευσης των αποτιμήσεων, γίνονται υπό την ανοχή και το άγρυπνο βλέμμα των εν δυνάμει πωλητών, μέχρι οι τελευταίοι να ξανακάνουν αισθητή την παρουσία τους στο ταμπλώ.

Από την άλλη, συνεχίζεται η αποχή των Ξένων χαρτοφυλακίων, με ορισμένους Αναλυτές να θεωρούν ορόσημο τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του ΑΕΠ και άλλους, περισσότερο απαισιόδοξους, να εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η συναλλακτική νηνεμία και οι επιλεκτικές κινήσεις, ανάλογα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες και τις εκτιμήσεις των Διοικήσεών τους που τα ακολουθούν.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛΣΤΑΤ ενημέρωσε πως “το Δελτίο Τύπου ‘τριμηνιαίοι Εθνικοί λογαριασμοί 2o τρίμηνο 2020 (προσωρινά στοιχεία)’, που ήταν προγραμματισμένο για τις 4 Σεπτεμβρίου 2020, θα δημοσιευτεί στις 3 Σεπτεμβρίου 2020”.

Γρήγορες και απόλυτα βραχύβιες ανοδικές αντιδράσεις, αναμένονται στο ταμπλώ του Χ.Α. και από τίτλους που έχουν πιεστεί υπερβολικά και δίνουν αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα. Στην περίπτωση των τελευταίων και για όσους ακολουθήσουν, απαιτούνται εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στα γεωπολιτικά και στο μέτωπο της πανδημίας, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία. Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης θα δημοσιεύσει αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο η Eurobank και η Fourlis, ενώ αύριο και μεταξύ άλλων, δημοσιεύουν οι Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Σαφώς πιο επιφυλακτική και με ελάχιστο ενδιαφέρον, η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, καθώς το ανακυκλούμενο χρήμα στο Εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, ασφαλώς και δεν φτάνει για όλους.

Από την άλλη, εντολή σε Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale έδωσε ο ΟΔΔΗΧ, για το εκ νέου άνοιγμα του 10ετους τίτλου που εξέδωσε στις 18 Ιουνίου, με επιτόκιο 1,5%. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, αυτό αναμένεται να γίνει στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες της Αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έξοδος στις Αγορές, αναμένεται να γίνει ακόμα και αύριο.

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, σταθεροποιητικά δείχνουν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, να διαμορφώνεται στο 1,137%.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι, παρά τον λιγοστό τζίρο, οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας, αποτέλεσμα των σημαντικών βοηθειών από τις τελικές δημοπρασίες, καθώς οι τελευταίες έκλεισαν στην υψηλότερη ημερήσια τιμή οκτώ μετοχές του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Ξεκινώντας και τη σημερινή “περιήγηση” από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (+4,04%) και Εθνική (+1,62%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι τίτλοι της Eurobank (+0,70%) και της Πειραιώς (+2,32%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 333,32 μονάδες (+2,45%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 330,09 (+1,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 332 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,04%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει σαν πρώτο, τεχνικά, μέλημα, το κλείσιμο υψηλότερα των 353 μονάδων. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 319 (ημερήσιο “stop long”) – 316 μονάδων, επαναφέρει τον έλεγχο της τάσης στα χέρια των “sellers”. Η πρώτη αντίσταση στις 341 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών). Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 353 μονάδων, μπορεί να δώσει “καύσιμα” κίνησης προς τις 364 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, ο Σουηδικός Όμιλος Intrum, που είναι Στρατηγικός Συνέταιρος της Τράπεζας Πειραιώς στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, αποτελεί τον προτιμητέο Επενδυτή για την πρώτη τιτλοποίηση “κόκκινων” δανείων της Τράπεζας, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις σχετικές πληροφορίες του “Euro2day.gr”. Η Πειραιώς έτρεξε εντός Αυγούστου, με μια σύντομη διαγωνιστική διαδικασία, την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων (project “Phoenix”) μικτής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, μπορεί και σήμερα στα υψηλά ημέρας να μην υπήρχε “κόκκινος” τίτλος, όμως το κουδούνι της λήξης βρήκε με αρνητική μεταβολή τους Αεροπορία Αιγαίου (-0,97%), ΕΕΕ (-0,58%), ΟΤΕ (-0,36%), Lamda Development (-0,88%) και αμετάβλητες τις μετοχές των TITC και Fourli.

Επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 6,63 ευρώ (κλείσιμο 21/8) ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (+2,86%), κινούμενος σε υψηλά δύο και πλέον, μηνών και έχοντας αφήσει πίσω του τα 7,00 ευρώ, που διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Επόμενη αντίσταση στην ζώνη 7,51 – 7,54 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 6,63 ευρώ.

Συνεχίζει να ταλαιπωρείται πέριξ των 2,20 ευρώ, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+0,45%). Παραμένει σαν πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο υψηλότερα των 2,31 – 2,37 ευρώ, προκειμένου οι αγοραστές να βάλουν σαν επόμενο στόχο τα 2,63 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 2,17 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), θα ανοίξει “ολισθηρό μονοπάτι” προς τα 2,03, 1,97 και 1,902 ευρώ (gap).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 6500000 νέες (ΚΟ) μετοχές της AVE, που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων Τρίτων προς την Εταιρεία και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών Μετόχων. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο των εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 136.014.137 (ΚΟ) μετοχές με νέα ονομαστική αξία €0,04 (από €0,30) ανά μετοχή.

Επίσης από σήμερα, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 889/31.08.2020 απόφαση του Δ.Σ. της Επ. Κεφαλαιαγοράς οι μετοχές της Περσεύς αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από εκεί και πέρα, μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων αύξησε συναλλαγές η Ελλάδος (+1,84%), αυξημένες συναλλαγές από την παρουσία Εγχώριου πωλητή στον Βογιατζόγλου (-10%), προς υψηλά 3μηνου η Προοδευτική (+18,27%), αντίδραση στο χθεσινό -10% για τον Νάκα (+5,88%) και στο χθεσινό -17,65% για την Ελγέκα (+3,57%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για Σπύρου (+2,63%) και Intralot (+6,57%) και δύο για Q&R (+3,86%) και Quest (+0,75%).

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 24/8 για την AS Company (+2%), σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά η Κρι Κρι (+1,01%), θέλει πειστικότερο “bid” η ΕΥΑΘ (-0,49%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές για την ΚΛΜ (+2,19%) και τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για τον Ικτίνο (-1,62%).

Εννοείται ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν θα μπορούσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Έτσι, για τον ΓΔ παραμένει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 646 – 660 μονάδων και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 1540 – 1569 μονάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το ενδιαφέρον στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα, η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είναι πλούσια σε ανακοινώσεις και τηλεδιασκέψεις. Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα οδηγεί την Αγορά σε συσσώρευση”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Το ξεκίνημα ενός νέου μήνα, του Σεπτεμβρίου, αφήνει ανοικτά όλα τα σενάρια για την πορεία του ΓΔ, προσδοκώντας τη συναλλακτική βελτίωση, σε σχέση με τη συναλλακτική ραστώνη του Αυγούστου (μόλις €30 εκατ. η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών). Θα χρειαστεί ωστόσο να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην επιδημική καμπύλη, με τα δεδομένα να μην επιτρέπουν προσώρας ιδιαίτερη αισιοδοξία”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ολοκληρώθηκαν χθες οι μετοχικές αλλαγές στους δείκτες MSCI, ενώ ο ΓΔΧΑ δεν κατάφερε να συντηρήσει τα ημερήσια κέρδη. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στην εικόνα της Αγοράς, η οποία, ωστόσο, ενδέχεται να προσπαθήσει για υψηλότερα επίπεδα με σημαντικότερο βραχυπρόθεσμο στόχο την περιοχή των 660 με 670 μονάδων. Υπενθυμίζουμε τα προς ανακοίνωση εταιρικά αποτελέσματα Α’ εξαμήνου για Eurobank και Fourli, μετά την συνεδρίαση”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Ο Γενικός Δείκτης κινείται πάνω από τον ΚΜΟ 20 ημερών (634). Πρώτο σημείο στήριξης οι 620 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 640 μονάδες. Αδύναμα τα αποτελέσματα β’ τριμήνου του Ελλάκτωρα, όπως αναμενόταν, με ζημίες ύψους €29 εκατ., ελεύθερες ταμειακές εκροές ύψους €47 εκατ. και αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά €115 εκατ. από την αρχή του χρόνου”, σημειώνει η Merit Sec.

Το έλλειμμα θετικών καταλυτών και η συναλλακτική απαξίωση, δείχνουν να αποθαρρύνουν τους αγοραστές, καθιστώντας τις 650 μονάδες ισχυρό όριο αντίστασης, ενώ την ίδια ώρα η περίτεχνη καθημερινή εναλλαγή των Δεικτοβαρών τίτλων, έστω και χωρίς τη συμμετοχή των Τραπεζών, κατά κανόνα, καθιστά την περιοχή των 610 μονάδων ισχυρό όριο στήριξης, σύμφωνα με την άποψη του Δημήτρη Τζάνα.

Την ίδια ώρα, ανυδρία χαρακτηρίζει την οικονομική επικαιρότητα, με την Κυβέρνηση να επικεντρώνεται στο κατάλληλο μίγμα ενεργειών που θα ανακόψει την Τουρκική επιθετικότητα στην Αν. Μεσόγειο, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι οι καθημερινές εντάσεις, θαλάσσιες και εναέριες, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε “θερμό” επεισόδιο.

Έτσι, οι ικανοποιητικές επιδόσεις της Alpha Bank, σε συνδυασμό με την επικείμενη τιτλοποίηση “κόκκινων” δανείων €11 δισ., περίπου, προσπεράστηκαν, αν και η Goldman Sachs εκτόξευσε την τιμή - στόχο σε υπερδιπλάσιο ύψος από τα τρέχοντα επίπεδα. Παράλληλα, η συνήθως φειδωλή Citigroup, θεωρεί ότι τα κέρδη ανά μετοχή των μετοχών του δείκτη MSCI θα εκτοξευθούν το 2021 και η Moody’ς επισημαίνει το ανθεκτικό του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας, παρά τη φετινή ισχυρή ύφεση λόγω των παρεμβάσεων από την ΕΚΤ και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με την ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώνει την Πέμπτη τις επιδόσεις της Ελληνικής Οικονομίας για το 2ο τρίμηνο και για το 1ο εξάμηνο του 2020, σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές, με το ενδεχόμενο να φτάσουν διψήφιο ποσοστό να μη μπορεί να αποκλειστεί.

Την ίδια ώρα, η επιδείνωση της επιδημικής καμπύλης, αναγκάζει την Κυβέρνηση να επεκτείνει επιλεκτικά τα περιοριστικά μέτρα, αναγγέλλοντας ταυτόχρονα την επέκταση μέτρων για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και του Δημόσιου χρέους, που ίσως φτάσει το 200% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.

Με αυτά τα δεδομένα, τα σενάρια επανεκκίνησης της Οικονομίας μετατίθενται, καθώς τα γεωπολιτικά δεδομένα και η αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων της πανδημίας προτάσσονται στην παρούσα φάση, με την ψυχολογία τόσο των Καταναλωτών, όσο και των Επενδυτών να είναι ιδιαιτέρως φειδωλή.

Επομένως, η διαδικασία συσσώρευσης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με μικρή και ελεγχόμενη μεταβλητότητα του ΓΔ, είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο, στο βαθμό που δεν αλλάξουν τα δεδομένα.

Την ίδια ώρα, η ύφεση στις ΗΠΑ (-31,7% στο 2ο τρίμηνο, έναντι του αντίστοιχου περσινού) δεν έχει εμποδίσει τους δείκτες της Wall Street να κινούνται ανοδικά, καταγράφοντας ιστορικά ρεκόρ για το Nasdaq και άνοδο κατά 7,6% για τον Dow Jones.

Υπεύθυνες γι’ αυτές τις εξελίξεις είναι οι μετοχές των Τεχνολογικών Κολοσσών, με την Apple να καλπάζει καθώς η κεφαλαιοποίησή της έφτασε τα $ 2,1 τρισ. (12 Ελληνικά ΑΕΠ περίπου). Την ίδια ώρα, ο Πετρελαϊκός Κολοσσός Exxon Mobil, που ήταν πάντα στις τρείς πρώτες θέσεις από το 1980 ως το 2010, διαγράφεται από τον δείκτη Dow Jones, καθώς η μειωμένη κατανάλωση Πετρελαιοειδών έχει ήδη συρρικνώσει τα μεγέθη του, ενώ η προοπτική του Ενεργειακού μετασχηματισμού συνιστά μείζονα απειλή.

“Παράλληλα, οι συντελούμενες τεκτονικές αλλαγές στην Παγκόσμια Οικονομία, αναγκάζουν τη Federal να δηλώσει ότι θα διατηρήσει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων ακόμη και αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 2%, πολιτική που αναμένεται να υιοθετήσουν και οι άλλες Κεντρικές Τράπεζες του Πλανήτη και ιδιαίτερα η ΕΚΤ”, εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτές διαθέσεις, ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση του Σεπτέμβρη, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Η ίδια εικόνα και στην Ευρώπη, προς νέα υψηλά οδεύουν οι δείκτες στο NYSE.

Οριακά κέρδη για το Ευρώ, σαφώς αξιολογότερα για το Πετρέλαιο.

Δείχνουν διαθέσεις να κινηθούν ψηλότερα Χρυσός και Ασήμι, πάνω από τα $11900 το Bitcoin.

Με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 10 ετών επεκτάθηκε η Κινεζική Μεταποίηση τον Αύγουστο. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών των Ιδιωτικών Εταιρειών (ΡΜΙ) Caixin/Markit για τον Αύγουστο, διαμορφώθηκε στις 53,1 μονάδες, από 52,8 τον Ιούλιο. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν ότι θα φτάσει χαμηλότερα, στις 52,7 μονάδες.

Σε πορεία ανάκαμψης διατηρήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον περασμένο μήνα. Ο τελικός δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της IHS Markit (ΡΜΙ) για τη Μεταποίηση διολίσθησε στις 51,7 μονάδες, από 51,8 τον Ιούλιο, σε ευθυγράμμιση με την προκαταρκτική εκτίμηση.

Οι τιμές καταναλωτή στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ, κινήθηκαν αρνητικά κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 0,2% σε ετήσια. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, εκτιμούσαν ότι θα κινηθούν ανοδικά κατά 0,2%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από την αναμενόμενη, στο 7,9% τον Ιούλιο, σημειώνοντας άνοδο από το 7,7% του Ιουνίου.

Η Γερμανική Κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ύφεση φέτος στο 5,8%, από 6,3%. Για το 2021, η Γερμανική Κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 4,4%, από 5,2% προηγουμένως. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανική Οικονομία δεν θα επανέλθει στο προ της πανδημίας επίπεδό της, πριν από το 2022.

Ο δείκτης Μεταποίησης, στις ΗΠΑ, του Ινστιτούτου ISM, ενισχύθηκε στις 56 μονάδες τον Αύγουστο, από 54,2 τον Ιούλιο. Το επίπεδο ήταν το υψηλότερο των τελευταίων 21 μηνών. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch, ανέμεναν άνοδο του δείκτη στις 54,6 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα Εγχώριου ενδιαφέροντος, “η Αγορά έχει υποτιμήσει τη μετοχή της Μυτιληναίος” υποστηρίζει η Wood σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση “buy” και τιμή - στόχο 12 ευρώ.

Ο ΓΔ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 639,73 μονάδες (+0,91%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 637,96 (+0,63%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 639,6 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,89%.

Ο τζίρος στα 35,4 εκατ., από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 73% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η TITC και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Motor Oil, TITC, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 28 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν οριακή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.286 συμβόλαια).

Στα 3.359 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.442 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 630, 626 για τον Σεπτέμβριο και 4 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.526) κινήθηκε μεταξύ 1.517 και 1.530 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.182), Alpha Bank (7.969), Πειραιώς (1.088), ΔΕΗ (647), Εθνική (3.134), MIG (137), ΟΠΑΠ (182), Μυτιληναίο (276), Ελλάκτωρα (797), Cenergy (101), Ιντρακόμ (120), ΟΛΠ (222).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 38.943, MIG 45.080, Alpha Bank 91.973, Εθνική 35.209, Πειραιώς 13.204, Ελλάκτωρα 10.148.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                  Name of Issuer                 NSP                Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.326.918 τεμ., (από 43.326.918 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.665.944 τεμ. (15.665.944), ΔΕΗ 5.591.600 τεμ. (5.591.600), Eurobank 59.560.073 τεμ. (59.560.073), ΟΠΑΠ 1.319.593 τεμ. (1.319.593), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v